Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


H Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται έντονα και εργάζεται προς την κατεύθυνση της προσπάθειας εξεύρεσης φόρμουλας, για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ενωση.

Αυτό δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος, υπεύθυνος για της εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο, σήμερα το απόγευμα.

Μπορεί να μην βρεθεί λύση στο πρόβλημα αύριο, τόνισε ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ, αλλά εργαζόμαστε σε αυτό, πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για την διευθέτηση του.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και θα ενημερωθεί για την παρούσα φάση του κυπριακού.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Γκουστάβ Φεϊσσέλ και εκπροσώπους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και από τις δύο κοινότητες.


Ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαικής Ενωσης και της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Υστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κένεθ Μπριλ κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ότι οι προσπάθειες του Αμερικανού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επικεντρώνονται στην επίτευξη της ένταξης της Τουρκίας σε ευρωπαικά ινστιτούτα και, παράλληλα, στην προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, με στόχο να απαλειφθεί η αντίδραση της Αγκυρας.

Ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι αυτή δεν είναι μόνο θέση του κυρίου Χόλμπρουκ, αλλά ήταν πάντοτε η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης για υποστήριξη στενότερων σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, αναφορικά με την αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου προσβλέπουν στην αμερικανική παρέμβαση, η οποία βρίσκεται στην αρχή, όπως είπε, για την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.


Μετά από την αντίδραση του ΑΚΕΛ στην αναφορά που ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε στην συνεστίαση του ΔΗΣΥ, για την μετατροπή της ΕΛΔΥΚ σε μηχανοκίνητη δύναμη και για την παρουσία στην Κύπρο πενήντα ελληνικών αρμάτων μάχης με τα πληρώματα τους, κόμματα και υποψήφιοι επέκριναν σήμερα τον Πρόεδρο.

Το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωση του, χαρακτηρίζει την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ανευθυνότητα πρώτου βαθμού και σοβαρό και ανεπίτρεπτο πολιτικό ολίσθημα

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χαρακτήρισε την ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη παιδική και εγκληματική αφέλεια, ενώ ο υποψήφιος, Γιώργος Ιακώβου, με γραπτή δήλωση του, αποδίδει την ακράτεια λόγων, όπως αναφέρει, του Προέδρου, σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων και των υποψηφίων επικρίνουν επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί, όπως αναφέρουν, ο ίδιος ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο, να μην διαρρεύσει αυτά για τα οποία μίλησε στην συνεστίαση του ΔΗΣΥ.


Τα στοιχεία για την άφιξη στην Κύπρο από την Ελλάδα, 50 αρμάτων μάχης για την ΕΛΔΥΚ, δεν ήταν απόρρητα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις, είπε ότι τα θέματα της άμυνας, δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση.

Δεν είναι μυστικό σημείωσε ο Εκπρόσωπος ότι στην Κύπρο υπάρχουν ελληνικές δυνάμεις, πέραν των προβλεπομένων 950 αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, από τη Συνθήκη Συμμαχίας Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας.

Για το θέμα αυτό πρόσθεσε δεν έγιναν τυμπανοκρουσίες, αλλά τα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας και στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στο INTERNET.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού "Ισορροπία Δυνάμεως στα Βαλκάνια - Πτήση και Διάστημα" ενώ απεκάλυψε ότι για το ίδιο θέμα έγιναν και παραστάσεις από ξένες χώρες προς τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες όμως απερρίφθησαν.

Δεδομένης της κατοχής είπε ο κύριος Χριστοφίδης, οι Ελληνικές δυνάμεις σταθμεύουν στο νησί γιατί έχουν εαν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον αττίλα ο οποίος διατηρεί στην Κύπρο, πέραν των προβλεπομένων συμφωνίων, 40 περίπου χιλιάδες στρατού και 400 βαρειά άρματα μάχης.


Ως την τελευταία του πολιτειακή πράξη χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, την διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών του χίλια εννακόσια ενενήντα οκτώ.

Στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου επεξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατέρχεται στον εκλογικό στίβο.

Ο κύριος Λυσσαρίδης παρουσίασε το πρόγραμμα του στους τομείς που αφορούν το εθνικό θέμα, την αμυντική πολιτική, την ενταξιακή πορεία και την προοπτική του σοσιαλιστικού κινήματος στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα του δεν υφίσταται τρίτη υποψηφιότητα και διέψευσε εμπλοκή του σε διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ.

Παράλληλα ο κύριος Λυσσαρίδης απέκλεισε στήριξη στον δεύτερο γύρο της υποψηφιότητας τόσο του κυρίου Κληρίδη όσο και του κυρίου Ιακώβου.


Η πλειοψηφία της Βουλής εμμένει στην θέση για τερματισμό της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, μετά από την αναπομπή έξι νομοθετημάτων, από τον Πρόεδρο Κληρίδη, που αφορούν τον τερματισμό της παραχώρησης των τίτλων ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Σταυρινάκης, χαρακτήρισε την ενέργεια της νομοθετικής εξουσίας, ως παρέμβαση στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ πρόσθεσε ότι αν τερματιστεί η παραχώρηση των τίτλων, τότε θα υπάρξει δυσμενής διάκριση μεταξύ του προσφυγικού κόσμου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Αριστοφάνης Γεωργίου, επανέλαβε ότι θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, τονίζοντας ότι η δυσμενής διάκριση είναι αποτέλεσμα της στάσης που τήρησε η ίδια κυβέρνηση, γύρω από το όλο θέμα.

Ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής θα απορρίψει τις αναπομπές των νομοθετημάτων, που αφορούν την παραχώρηση των τίτλων ιδιοκτησίας.


Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίσθηκε ελαφρά από σφαίρα σήμερα το πρωί, έξω από στρατιωτική βάση του Ισραήλ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δράστες πυροβόλησαν τον στρατιώτη από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο στρατιώτης υπηρετούσε σε ισραηλινή βάση, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Νετανιάχου σχεδιάζει να οικοδομίσει άλλα εννιακόσια διαμερίσματα εποίκων, στον εβραίκό οικισμό Αλφέϊ Μενάνς, στη Δυτική Οχθη.

Η κατασκευή των νέων διαμερισμάτων πρόκειται να αρχίσει εντός του μήνα, καθώς εξετάζεται η επέκταση του οικισμού.


Αυστραλοί πυροσβέστες αγωνίζονται να περιορίσουν περισσότερες από εκατόν πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε δασικές περιοχές, με τη μεγαλύτερη να έχει κατακάψει περισσότερα από εκατόν χιλιάδες εκτάρια γης, στη βορειοδυτική Νέα Νότια Ουαλία.

Περισσότεροι από τρείς χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες και διακόσιοι άνδρες του στρατού μετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης εκατόν εβδομήντα πέντε εστιών, ενώ αλλες σαράντα εκτάσεις μαίνονται στην Βικτώρια.

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, τεράστιες καταστροφές σε πευκόφυτες περιοχές.


Η πρώτη Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του Εϊτζ.

Φέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά, τα οποία πληρώνουν το δικό τους τίμημα έναντι στη μάστιγα που λέγεται 'Εϊτς. Είτε γιατί έχουν προσβληθεί τα ίδια από τον θανατηφόρο ιό, είτε γιατί η ασθένεια έχει κτυπήσει την οικογένεια τους.

Κυρίως όμως γιατί το 'Εϊτζ έχει τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από δυόμισυ εκατομμύρια παιδιά έχουν προσβληθεί, μέχρι σήμερα, από τον ιό του Εϊτζ. Ενάμισυ εκατομμύριο από αυτά έχουν ήδη πεθάνει.

Σε μήνυμα του για την σημερινή ημέρα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής τονίζει ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, το μέλλον των παιδιών απέναντι στη μάστιγα του αιώνα, διαγράφεται ζοφερό. Γι' αυτό είναι καθήκον ολωνών μας να προστατέψουμε τα παιδιά και τους νέους, προμηθεύοντας τους με τα απαραίτητα εφόδια, για ένα σίγουρο και ασφαλές αύριο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιο-ανατολικοί ως νοτιο-δυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 14 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει ασταθής και θα πέσουν τοπικές βροχές, που κατά διαστήματα θα είναι ραγδαίες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιο-δυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 17, στη Λεμεσό 20 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 1997 - 12:13:46 UTC