Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για εναρμόνιση της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την δήθεν νομοθεσία του ψευδοκράτους, ως πρώτο βήμα για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, τάχθηκε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου, ο κύριος Βάν Ντεν Μπρούκ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε το πρωί με τον Ραούφ Ντενκτάς, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές.

Μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας, σημείωσε ότι οι συνομιλίες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσουν στη δημιουργία καλού κλίματος και κατ' επέκταση στην επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς να διευκρινίσει τη δήλωση του περί ύπαρξης δύο νομοθεσιών στην Κύπρο, αυτή της Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, απάντησε ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί στην πολιτική και νομική πτυχή του θέματος, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει ντε φάκτο διαφορετική νομοθεσία.

Τόνισε παράλληλα ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση προϋποθέτει την ύπαρξη ενιαίας νομοθεσίας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την Αγκυρα.


Το ψευδοκράτος είναι παράνομο, και οποιαδήποτε ενέργειά του δεν διέπεται από τη νομιμότητα, συμπεριλαμβανομένης και της νομοθεσίας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίαζε τις δηλώσεις του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ότι πρέπει να αρχίσει συζήτηση ώστε να καταστούν συμβατές οι νομοθεσίεων των δύο πλευρών.

Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυβέρνησης, ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα αποδεκτή η αρχή ένταξης της Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους και μετά να συζητηθούν οι διάφοροι τρόποι για συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συμπλήρωσε, θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και όταν θα γίνει η επανένωση του νησιού, ασφαλώς αυτή η νομοθεσία θα ισχύει σ' όλη την επικράτεια της Κύπρου.


Η Εκκλησία δεν εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για τις Προεδρικές εκλογές.

Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχολιάζοντας δημοσιεύματα τα οποία έκαναν αναφορά για εκ μέρους του εκδήλωση υποστήριξης υπέρ του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, αν τελικά θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε ότι μέλημα της Εκκλησίας είναι το Εθνικό πρόβλημα, και κάλεσε όλους σε ενότητα ώστε να επιτελεστούν οι στόχοι μας.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


Ούτε σενάρια ούτε υποψηφιότητες συζητεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος πανέτοιμος προχωρεί προς τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όπου πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι όσον αφορά το θέμα Μαρκίδη, τόσον ο Πρόεδρος όσον και ο ίδιος τηρούν "αυστηράν σιωπήν".

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αρνήθηκε να εμπλακεί στο θέμα γύρω από το εάν οι ενέργειες Μαρκίδη πλήττουν το κύρος του Γενικού Εισαγγελέα.

Επί του θέματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε σήμερα να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε την εμμονή του στην υποψηφιότητα Κληρίδη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ερωτηθείς για το θέμα της τρίτης υποψηφιότητας με την οποία όπως ανακοινώθηκε διαβουλεύεται το κόμμα του, συνέστησε υπομονή.


Δεν υπάρχει θέμα εγκατάλειψης του αγώνα του ΑΚΕΛ, εκ μέρους του, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, διαψεύδοντας δημοσίευμα που τον έφερε να παραιτείται από την θέση του.

Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από την Αρμενία, ο κύριος Χριστόφιας είπε, ότι μια απλή κουβέντα με δημοσιογράφο, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παρεχώρησε, περί της γενικότερης συμπεριφοράς των πολιτικών ηγετών, ήταν αρκετή για να δημιουργήσει μύθο, όπως είπε, για παραίτηση του από το αξίωμα που κατέχει.


Πνευματική ενίσχυση και ευλογία για το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας αποτελεί η παρουσία του σεπτού λειψάνου της τιμίας Κάρας της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στην Κύπρο και θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Το σεπτό λείψανο το οποίο μετέφερε από τα Τρίκκαλα ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρικκών και Σταγών Αλέξιος, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

Η επίσημη υποδοχή του σεπτού λειψάνου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο Μπάτα, στο Καϊμακλί, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του Προέδρου Κληρίδη, πολιτειακών, δημοτικών και άλλων επισήμων.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή η οποία διήλθε τις κύριες λεωφόρους της περιοχής και κατέληξε στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου, όπου ανεπέμφθη δέηση και το σεπτό λείψανο ετέθη για προσκύνηση από τους πιστούς.

Η μεταφορά του σεπτού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατόν χρόνια από την ανέγερση του ομώνυμου ιερού ναού στο Καϊμακλί.


Με την ευκαιρία συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από την ίδρυση της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε το πρωί εορταστική εκδήλωση στο οίκημα της οργάνωσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και συνδικαλιστές από διάφορες χώρες.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξήρε την συμβολή της ΠΑΣΥΔΥ στα εργασιακά και κοινωνικά δρώμενα και χαρακτήρισε ουσιαστικό τον ρόλο της στην εργατική δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Νίκος Παναγιώτου, εξάλλου, αναφέρθηκε στους συνδικαλιστικούς αγώνες και τα αποτελέσματα που έδωσαν κατά την διάρκεια των εβδομήντα χρόνων ζωής της συντεχνίας.


Τελεσίγραφο έστειλε και σήμερα προς τους γιατρούς του δημοσίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν τίθεται θέμα επανα-διαπραγμάτευσης ή διαφοροποίησης της συμφωνίας που αφορά τα αιτήματά τους.

Είτε την αποδέχονται είτε την απορρίπτουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστοδούλου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι μία αντικειμενική και ψύχραιμη δεύτερη προσέγγιση της συμφωνίας από πλευράς κυβερνητικών ιατρών, θα οδηγήσει σε αποδοχή της.

Αν και ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, για τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου, ισορροπημένη, εντούτοις η πλειοψηφία των γιατρών φαίνεται να επιμένει ότι αυτή δεν ικανοποιεί, παρά μόνο τα αιτήματα μιας μικρής μερίδας ιατρών.


Σημαντικές αποφάσεις για τη νέα διοικητική δομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να λάβουν το απόγευμα οι δεκαέξι Υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ.

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Αμύνης της Ελλάδος Ακη Τσοχατζόπουλου, διαφαίνεται ότι θα έχει θετικό περιεχόμενο για την Ελληνική πλευρά, αφού όπως επεσήμανε, η Τουρκία, δεν αποκτά επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε συγκυριαρχία στη περιοχή.

Οι αναμενόμενες αποφάσεις, όπως εκτιμάται, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, εφόσον θα αναδείξουν τη Συμμαχία, ως τον σημαντικότερο οργανισμό συλλογικής ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη.

Χθες βράδυ η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, κατέληξε σε συναινετική λύση για τη νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας.


Στη Νοτιοανατολική Αυστραλία δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, σε ορεινή δασική έκταση, εκατόν χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϋ.

Εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη χώρα, τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου και απειλούν πυκνακατοικημένες περιοχές.

Στο Σίδνεϋ, οι αρχές έχουν προβεί σε εκκένωση σχολείων και κατοικημένων περιοχών, καθώς οι φωτιές έχουν πλησιάσει απειλητικά τα νότια περίχωρα, ενώ ήδη ένας αστυνομικός σταθμός και δώδεκα κατοικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στη περιοχή.


Στη δυτική Σιβηρία, δεκάδες μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ορυχείο στην πόλη Νοβοκουσνέτς.

Η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη μεθανίου, με αποτέλεσμα τριαντα-εννέα από τους 67 περίπου ανθρακωρύχους που εργάζονταν την ώρα εκείνη, να βρούν τον θάνατο.

Εξι ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πόλης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό άλλων παγιδευμένων στα ερείπια του ορυχείου, οι οποίοι πιθανόν να είναι ζωντανοί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Αργότερα θα εμφανιστούν νεφώσεις από δυτικά οι οποίες σταδιακά θα αυξήθούν και θα δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέτριοι 3 και τοπικά 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και στα ανοικτά μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και κατά διαστήματα θα πέφτουν βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από βροντές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι δυνατοί 4 ως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 22 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 12, στη Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 6 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 1997 - 16:27:16 UTC