Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Βροντερό όχι σε νόθες λύσεις φώναξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου τέλεσε σήμερα το πρωί την Θεία Λειτουργία.

Στην λειτουργία παρέστη και ο Προέδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος προειδοποίησε τον λαό ότι αμετάθετος στόχος της τουρκικής πολιτικής παραμένει η εδραίωση της διχοτόμησης, ο πλήρης εκτουρκισμός και η ολοκλήρωση της κατάκτησης της Κύπρου.

Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, ζήτησε να μην γίνει καμία διαπραγμάτευση, προτού αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και κατοχυρωθούν οι βασικές ελευθερίες σε ολόκληρη την Κύπρο.

Εξάλλου, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία, ο Μακαριώτατος ζήτησε να μην ακολουθούμε τις υποδείξεις ξένων παραγόντων για συνεχείς υποχωρήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως ύποπτες.


Χίλιοι σαράντα-τέσσερις Ελληνοκύπριοι, μετέβησαν σήμερα ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα, στο κατεχόμενο μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να λειτουργηθούν.

Της λειτουργίας στο κατεχόμενο μοναστήρι, προέστη ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντος Βασίλειος, και σ'αυτήν παρέστησαν και πεντακόσιοι περίπου εγκλωβισμένοι.

Οι προσκυνητές μετέβησαν από το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και αφού πέρασαν από αστυνομικό έλεγχο, επιβιβάστηκαν σε 50 περίπου λεωφορεία από το ψευδοκράτος.

Οι προσκυνητές αναχώρησαν τελικά για τον Απόστολο Ανδρέα γύρω στις εννέα το πρωί και αναμένεται να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, αργά το απόγευμα.

Σε άλλα 200 περίπου άτομα που είχαν μεταβεί στο οδόφραγμα με σκοπό να επισκεφθούν το κατεχόμενο μοναστήρι, δεν επετράπη η μετάβαση τους για λόγους ασφαλείας όπως τους ελέχθη από τα Ηνωμένα Εθνη.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν και η δασκάλα Ελένη Φωκά, που ζήτησε να επιβιβαστεί σε ένα από τα λεωφορεία για να επιστρέψει στο σπίτι της, χωρίς ωστόσο το αίτημά της, να γίνει αποδεκτό.

H μετάβαση των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών του ΠΑΚ και των συγγενών αγνοουμένων, οι οποίοι προσπάθησαν να τους μεταπείσουν για την ενέργειά τους.


Χωρίς καθορισμένη ημερήσια διάταξη φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, ο κοινοτικός επίτροπος υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης, Χανς Βαν ντε Μπρουκ.

Κατά την εδώ παραμονή του, ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Στην συνάντηση με τον κύριο Κληρίδη αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευθεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν την συμμετοχή Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν να προέρχονται από τα επιμελητήρια και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σχολιάζοντας εξάλλου δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρου Πάγκαλου, με τις οποίες ασκεί σκληρή κριτική στις μεθόδους Χόλμπρουκ, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής, είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Κληθείς να σχολιάσει και το θέμα των εποίκων όπως αυτό τίθεται μετά τις διορθωτικές δηλώσεις Χάνεϊ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.


Στην Ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται από σήμερα, ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Νίκολας Μπέρνς.

Μία παρουσία, η οποία επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Νίκολας Μπερνς προτού αφιχθεί στην Αθήνα, είχε συνάντηση, τόσο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, όσο και με την Αμερικανίδα Υπουργό των Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ.

Φθάνοντας στην Ελλάδα, ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής έδωσε την υπόσχεση, ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο.

Δεν παρέλειψε πάντως να προχωρήσει και στους πρώτους-απαραίτητους διπλωματικούς χειρισμούς, ώστε να δείξει πόσο καλά προετοιμασμένος είναι, για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.


Για πάγωμα της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει και πάλι λόγο ο Ραούφ Ντενκτάς, θέτοντας εκ νέου το θέμα της σύνδεσης του ψευδοκράτους με την Τουρκία.

Ο κατοχικός ηγέτης μιλώντας σε συγκέντρωση Τούρκων και Γερμανών φοιτητών στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δυνατή, μόνο μετά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε δε, ότι η Κύπρος θα ενωθεί, μόνο εάν οι δύο κοινότητες στο νησί, έχουν ισότιμη μεταχείριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εάν η Κύπρος υποστήριξε ο Ραούφ Ντενκτάς, αποκτήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη και οι Τουρκοκύπριοι αφεθούν στο "ψυγείο" κατά την έκφρασή του, τότε η Βόρεια Κύπρος, θα επιζητήσει στενότερους δεσμούς με την Τουρκία.


Η πρωτοβουλία των Νέων Οριζόντων για συγκρότηση ευρείας συνεργασίας για τις Προεδρικές εκλογές, θα συνεχισθεί εντονότερη και απευθυνόμενη κυρίως προς το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα των Οικολόγων και σε δυνάμεις του ΔΗΣΥ.

Σε σημερινή του συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο των Νέων Οριζόντων, ενέκρινε τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Εκτελεστικού Γραφείου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού, ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο διμερούς συνεργασίας έχει αποκλειστεί, και πως εάν δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες για συγκρότηση μετώπου ευρείας συνεργασίας, τότε οι Νέοι Ορίζοντες θα κατέλθουν στις εκλογές αυτόνομα.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφει απόψε στην Κύπρο από το Στρασβούργο, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, του οποίου οι αποφάσεις σχετικά με το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος, αναμένεται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού.


Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα κατ'αρχήν και υπό όρους, την παράδοση επιπλέον εδαφών της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, το υπουργικό, αποφάσισε την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Δυτικής Οχθης, υπό τον όρο ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταστείλουν τη δράση των φανατικών ισλαμιστών.


Παραιτήθηκαν σήμερα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Τσεχίας, έπειτα από καταγγελίες των τελευταίων ημερών για ανάμειξη του κυβερνώντος κόμματος σε οικονομικό σκάνδαλο.

Ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός Βάτσλαβ Κλάους, δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει να είναι μέλος στην νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματισθεί εντός ολίγων ημερών αλλά, θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματός του.

Ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση και των συμβούλων του Κλάους, δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση από τα τρία κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού.


Υπέκυψε τελικά στα τραύματα της μία ώρα μετά την απελευθέρωση της η γαλλίδα Κάρεν Μέιν, που εκρατείτο όμηρος από αντάρτες του Τατζικιστάν από τις 18 Νοεμβρίου, ενώ χθές το βράδυ αφέθη ελεύθερος και ο σύζυγος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέϊν απελευθερώθηκε ύστερα από επιχείρηση ειδικής ομάδας αστυνομικών του υπουργείου εσωτερικών.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν και οι τέσσερις απαγωγείς της ενώ η ίδια χτυπήθηκε στο πόδι από έκρηξη νάρκης, μέσα στο σπίτι όπου εκρατείτο ως όμηρος.

Η Μέιν εργαζόταν στην αποστολή της Υπάτης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τους πρόσφυγες στο Τατζικιστάν.


Νεα Σαλαμίνα και Αλκή ήταν οι νικήτριες ομάδες στους σημερινούς αγώνες με τους οποίους ολοκληρώθηκε η δέκατη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

Η Σαλαμίνα κέρδισε στο γήπεδο της τον Εθνικό Ασσιας με 3-1 και η Αλκή στη Δερύνια την τοπική Αναγέννηση με 2-1.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι, θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις ανατολικές και βόρειες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 περίπου βαθμούς.

Αύριο, αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν και πάλι τοπικές βροχές.

Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές, θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους. Οι άνεμοι θα είναι γενικά, ανατολικοί μέτριοι ως δυνατοί, 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη, σε όλες τις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 13, στη Λεμεσό 21 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 6 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 30 November 1997 - 16:27:21 UTC