Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πέντε υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Μιλώντας κατά την συνάντηση του με τους υπουργούς του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι επιθυμεί όπως οι υπουργοί του ΔΗΚΟ, παραμείνουν στις θέσεις τους ακόμη λίγες ημέρες, μέχρι να διευθετηθούν ορισμένα θέματα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι νέοι υπουργοί, θα διορισθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την διεκπεραίωση ορισμένων θεμάτων, τα οποία θα συζητηθούν την Παρασκευή στο υπουργικό Συμβούλιο.

Αν η συζήτηση της Παρασκευής πρόσθεσε ο πρόεδρος Κληρίδης, δεν ολοκληρωθεί, τότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα.

Ανέφερε ακόμη ότι στην αυριανή διάσκεψη τύπου για το έργο της κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι παρόντες και οι υπουργοί που προέρχονται από το ΔΗΚΟ, αφού στο έργο αυτό συνέβαλαν σε ουσιαστικό βαθμό και αυτοί.

Ερωτηθείς εξάλλου για τους υπουργούς που θα διορισθούν για περίοδο τριών μηνών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτοί δεν θα προέρχονται κατ' ανάγκην από το χώρο του ΔΗΣΥ.

Μετά την υποβολή της παραίτησης, εκ μέρους των υπουργών του ΔΗΚΟ ο Ντίνος Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την εμπιστοσύνη που τους επέδειξε και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, επειδή τους επέλεξε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.


Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αρχίσει διακριτικές διαβουλεύσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για την πρόταση του ΔΗΚΟ, χαρακτηρίζοντας την αντιφατική σε σχέση με τις ενέργειες που γίνονται από το Δημοκρατικό Κόμμα, για τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, τελική απάντηση θα δωθεί σήμερα, αργά το απόγευμα, κατά τη διάρκεια διευρυμένης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, όπου θα κληθεί να την μελετήσει.


Το Εθνικό Συμβούλιο τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου στο Κυπριακό, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίας του σώματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανόλης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα αποστείλει απαντητική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κύριο θέμα συζήτησης στην σημερινή συνεδρία, ήταν η επιστολή που απέστειλε στις 25 Οκτωβρίου, ο Κόφι Ανάν, με την οποία επιχειρεί να διαπιστώσει τις προθέσεις των δύο πλευρών για την έναρξη αδιάκοπων συνομιλιών στο Κυπριακό, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ανέφερε εξάλλου, ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Νοεμβρίου.


Τις εξελίξεις όπως έχουν τροχιοδρομηθεί στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, συζήτησε σήμερα και το Εθνικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού, τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων, είναι το μόνο θέμα, που θα μπορούσε αυτή την στιγμή να συζητήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον κατοχικό ηγέτη.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι παρατηρείται μία κωλυσιεργία στο θέμα, και γι' αυτό μελετούνται τρόποι αντιμετώπισής της, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιές είναι οι σκέψεις που γίνονται από την κυπριακή πλευρά.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα του διορισμού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στη Διερευνητική Επιτροπή, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.


Αεροπορικές επιθέσεις για καταστροφή των πυραύλων Ες-300, περιελάμβανε σήμερα η άσκηση Ταύρος στα κατεχόμενα.

Ομάδα Κομμάντος, υποστηριζόμενη από αεροπορικές δυνάμεις, που πραγματοποιούσαν μαζικό βομβαρδισμό, επιτέθηκε εναντίον θέσης στην οποία υπήρχαν μακέτες των πυραύλων, σε περιοχή 30 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ, δώδεκα Τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο ΦΙΡ Λευκωσίας και προέβησαν σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Οπως μεταδίδεται, Τούρκοι στρατιωτικοί, που ήταν παρόντες στην άσκηση, δήλωσαν προκλητικά ότι η επιχείρηση αυτή, κάνει φανερή την απόφαση της Τουρκίας να πλήξει τους Ες-300, εάν αυτοί μεταφερθούν στην Κύπρο.

Εξάλλου, σε νέες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του ΦΙΡ Αθηνών που εξελίχθηκαν και σε παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου, προχώρησαν και σήμερα τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που συμμετέχουν στις ασκήσεις Ταύρος και Αποφασιστικότητα.

Συγκεκριμένα είκοσι ζεύγη τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ΕΦ-16 και ΕΦ-4, παραβίασαν σε 36 περιπτώσεις τον Εθνικό εναέριο χώρο, κυρίως μεταξύ των περιοχών Κως-Ρόδου, Λήμνου-Λέσβου, Χίου-Λέσβου και Χίου-Σάμου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά αεροσκάφη, ενώ σε οκτώ περιπτώσεις, η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.


Στο στόχαστρο των εγκάθετων της Τουρκίας, εξακολουθούν να βρίσκονται οι εκκλησίες μας στα κατεχόμενα.

Μόνο πέντε από τις πεντακόσιες εκκλησίες δεν έχουν συληθεί ενώ από όλες έχουν κλαπεί οι εικόνες με μεγάλη θρησκευτική αξία.

Πολλές από αυτές έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, σταύλους και αποθήκες πυρομαχικών.

Οπως αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο Ραούφ Ντενκτάς, απέρριψε αίτημα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για συντήρηση και διάσωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, παρευρέθηκε και η επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία Τασούλα Χατζηττοφή, η οποία πέτυχε την επιστροφή στην Κύπρο, σημαντικών θρησκευτικών και αρχαιολογικών θησαυρών, που κλάπησαν από τα κατεχόμενα.


Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το απόγευμα, Κύπριος της Βρετανίας στο εστιατόριο του στο Λίβερπουλ, ύστερα από πυροβολισμούς.

Πρόκειται για τον Σαββάκη Σάββα τριάντα-ενός ετών, από την Τεμπριά, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ανακρίνεται από τις βρετανικές αρχές, άνδρας ο οποίος πιστεύεται ότι είναι επίσης Κύπριος.


Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάθεση του Τάσου Σιμιλλίδη στη δίκη των αδελφών Πανίκου, 'Αντρου και Χαράλαμπου Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Επανεξεταζόμενος από τον ανώτερο δικηγόρο της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη, ο Σιμιλλίδης είπε ότι τώρα φοβάται περισσότερο για τη ζωή του.

"Οι Αεροπόροι, είπε, έχουν οικογένεια και συγγενείς και μπορούν να βάλουν οποιονδήποτε να κάνει κακό σε μένα, ή την οικογένεια μου."

Εν τω μεταξύ, ύστερα από την αποκάλυψη του χώρου όπου εκρατείτο, ο Σιμιλλίδης επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ότι εκρατείτο στο σπίτι του πρώην αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Ποταμάρη, δίπλα στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Τώρα ο κατάδικος έχει μετακινηθεί σε άλλο χώρο για λόγους ασφαλείας.

Μετά το Σιμιλλίδη κατέθεσαν επτά αστυνομικοί μάρτυρες, οι οποίοι παρουσίασαν φωτογραφίες και σχέδια της σκηνής του εγκλήματος.

Η δίκη θα συνεχισθεί μεθαύριο.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το πρωί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, ο Τούρκος Νετζίπ Σαριτσιτσιεκλή, κατηγορούμενος για κατασκοπεία εις βάρος της Εθνικής Φρουράς, και για την βομβιστική επίθεση εναντίον του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λεμεσό, τον Φεβρουάριο του '96.

Το Κακουργιοδικείο ανεβαλε την υπόθεση για τις 10 Δεκεμβρίου, έπειτα από αίτημα του Τουρκοκύπριου δικηγόρου του Σαριτσιτσιεκλή, ο οποίος ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το φάκελλο της υπόθεσης.


Κατηγορήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο Μιχάλης Ευσταθίου Πανή, 66 ετών από το Κοιλάνι, για το φόνο του συγχωριανού του Ματθαίου Χριστοφή εξήντα ετών στις 8 Οκτωβρίου.

Ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ημέρα έναρξης της εκδίκασης της υπόθεσης.


Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, βρίσκεται για ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Βέρνης στην Ελβετία.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, η διεθνής οικολογική οργάνωση " Πράσινος Σταυρός", της οποίας ηγείται ο Γκορμπατσώφ.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι ο πρώην ηγέτης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, πρόκειται να εξέλθει αύριο από το νοσοκομείο "Ινσελ-σπιτάλ" της Βέρνης, ύστερα από παραμονή 36 ωρών, στη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκε σε σειρά ιατρικών εξετάσεων.

Ωστόσο δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες, για το είδος των εξετάσεων, στις οποίες υπεβλήθη ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης.


Χωρίς ακόμη να έχει διαφανεί, εάν η κρίση στις σχέσεις Βαγδάτης και Διεθνούς Κοινότητας οδηγείται προς εκτόνωση, οι απεσταλμένοι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν έφθασαν το πρωί στην Ιρακινή πρωτεύουσα, και άρχισαν ήδη συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της χώρας Τάρεκ Αζίζ.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, ολοκληρώθηκε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν, αργότερα σήμερα.

Στόχος τους, η εκτόνωση της έντασης που έχει προκαλέσει η απόφαση του Ιράκ, να απελαθούν οι Αμερικανοί επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την επιτήρηση του αφοπλισμού στο Ιράκ.

Οι τρεις εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσουν την Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο λίγες παροδικές νεφώσεις δυνατόν να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα παράλια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 περίπου βαθμούς.

Αύριο θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν λίγες τοπικές βροχές ιδιαίτερα το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα βορρειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα ανατολικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 23 με 13, στη Λεμεσό 24 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 1997 - 16:31:34 UTC