Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνέρχεται αυτή την ώρα, η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, για να επικυρώσει την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, για διάλυση της συγκυβέρνησης.

Στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, βρίσκεται ο συνάδελφος Γιώργος Γεωργίου και μας ενημερώνει.


Τουλάχιστον ατυχή χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης τη δήλωση Κυπριανού, ότι θα αποβληθεί από το ΔΗΚΟ όποιος Υπουργός δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του κόμματος.

Ο κύριος Μιχαηλίδης ο οποίος μιλούσε ύστερα από ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε μάλιστα επί λέξη ότι " Γεννήθηκα στο ΔΗΚΟ και θα παραμείνω στο ΔΗΚΟ, μέχρις ότου αυτό θα βρίσκεται στην πολιτική ζωή του τόπου ".

Ενωρίτερα, ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων, ανέφερε ότι διαφώνησε με την απόφαση για διάλυση της συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης του Προέδρου Κλήρίδη.


Το προσεχές Σάββατο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανακοινώσει την απόφαση του για τις προεδρικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προθέσεις του καθώς και το τί θα πράξει μετά τις επικείμενες παραιτήσεις των Υπουργών του ΔΗΚΟ.

Εξάλλου, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι πληρούνται πλέον και οι τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Γλαύκος Κληρίδης, αφού οι εξελίξεις στο Κυπριακό, επιβάλλουν την παρουσία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οπως διευκρίνησε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος, θα γνωστοποιήσει την απόφασή του με γραπτή ανακοίνωση.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ή του άφησε να νοηθεί για την τελική του θέση, περί της αποφάσεως του, αναφορικά με την επαναδιεκδίκηση του προεδρικού θώκου, αποκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης επανέλαβε την παράκληση του Προέδρου Κληρίδη, οι παραιτήσεις των Υπουργών του ΔΗΚΟ, να υποβληθούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παρευρεθούν στην διάσκεψη, την οποία θα δώσει ο Πρόεδρος, την ερχόμενη Πέμπτη.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε, αναμένει απάντηση στη παράκληση του Προεδρικού, ενώ σύμφωνα πάντα με τον Μανώλη Χριστοφίδη, ουδέν πρόβλημα υπάρχει, σχετικά με την συμπλήρωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πάντως, μεγάλη συμβολή στο περαιτέρω ξεκαθάρισμα του σκηνικού, πρέπει να είχε η πρωϊνή συνάντηση Κληρίδη-Μαρκίδη, η οποία ανέδειξε και τους δύο ικανοποιημένους, όπως ο κύριος Χριστοφίδης χαρακτηριστικά ανέφερε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνάντησης.


Η πρόταση του ΔΗΚΟ προς την ΕΔΕΚ δεν είναι ολοκληρωμένη, δηλώνει ο Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος ζητεί ξεκαθάρισμα των προθέσεων.

Υστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, το οποίο ασχολήθηκε γενικότερα και με τις εξελίξεις που αφορούν τις προεδρικές, παραπέμφθηκε η λήψη απόφασης, όσον αφορά την πρόταση του ΔΗΚΟ, σε αυριανή συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Ωστόσο, ο κύριος Λυσσαρίδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ΕΔΕΚ, επικαλούμενος χθεσινές δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού για παγοποίηση των διαβουλεύσεών του με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, εάν τύχει υποστήριξης από τον Γλαύκο Κληρίδη.


Αμετάπειστος παραμένει ο Ραούφ Ντενκτάς, στο να δεχθεί τον ειδικό σύμβουλο του Κόφι Ανάν Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ύστερα και από τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού και τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, δία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δηλώνει έτοιμη να συναντηθεί με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ και καταγγέλει την Τουρκική πλευρά για εντεινόμενη αδιαλλαξία.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης επεσήμανε τις προσπάθειες που ακόμα καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη και τον κύριο Χόλμπρουκ, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κόρντοβεζ-Ντενκτάς και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί, όπως είπε, οι διεθνείς προσπάθειες κατευθύνονται ορθά, προς την τουρκική πλευρά.

Ξεκαθάρισε όμως, ότι αν ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ έλθει τελικά στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνομιλήσει μαζί του, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η τουρκοκυπριακή πλευρά.


Μέσα σε κλίμα εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, συνεχίζεται σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές, η στρατιωτική άσκηση των Τούρκων με την επωνυμία "Ταύρος 97".

Oι παραβιάσεις των Τούρκων συνεχίσθηκαν και σήμερα τόσο στο Φίρ Λευκωσίας όσο και στο Φίρ Αθηνων.

Την αυριανή τελική φάση της άσκησης θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος έφθασε σημερα στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός, υποστήριξε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν συνδέονται με τις πρόσφατες ασκήσεις Ελλάδας-Κύπρου.


Την πεποίθησή του ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στέφθηκαν με επιτυχία, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι η Ελληνική πρωτοβουλία είχε τη συναίνεση τόσο της Ευρωπαικής Ενωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, περιλαμβάνει μιά σειρά αρχών που αφορούν το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό της Εθνικής κυριαρχίας, την απαγόρευση της χρήσης βίας ή την απειλή χρήσης βίας, το σεβασμό της ακεραιότητας, καθώς και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Εξάλλου αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ, ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι ήταν αρνητικότατος στη θέση Γιλμάζ, για εφ'όλης της ύλης διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

Πρόσθεσε δε, ότι κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκε το Κυπριακό και αναφέρθηκε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα που δημιουργεί ένταση στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τόνισε ότι οι προσδοκίες του προσερχόμενος στην Κρήτη, εκπληρώθηκαν.

Ειδικά για τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Γιλμάζ είπε ότι ήθελε να κάνει μιά νέα αρχή με τον κύριο Σημίτη, πράγμα που όπως είπε ελπίζει ότι έκανε.

Ερωτώμενος για την πρόταση Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση, ο Μεσούτ Γιλμάζ τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρόταση αυτή, αλλά άλλες πιο ρεαλιστικές όπως είπε.


Νέο θανατηφόρο οδικό δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο δρόμο Αγίας Αννας - Καλού Χωριού Λάρνακας.

Θύμα είναι ο Χριστόδουλος Λουκαϊδης 32 ετών από τη Γεροσκήπου, πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών.

Συγκεκριμένα το αυτοκίνητο του Λουκαϊδη συγκρούστηκε γύρω στις 9 το πρωί, με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κώστας Νικολαϊδης 58 ετών από τη Λάρνακα.

Από τη σύγκρουση ο Λουκαϊδης βρήκε ακαριαίως τον θάνατο, ενώ ο Νικολαϊδης νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Εξάλλου, το πρωϊ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπέκυψε στα τράυματά του ο Ευστράτιος Λιμιστήρας από την Λάρνακα, θύμα χθεσινού τροχαίου στη Λάρνακα.


Σε διώροφη πολυτελή έπαυλη, μαζί με την οικογένειά του και δώδεκα σωματοφύλακες, διαμένει ο Τάσος Σιμιλλίδης, κύριος μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των Αεροπόρων.

Αυτό ανέφερε σήμερα στο κακουργιοδικείο ο δικηγόρος υπεράσπισης των υπόπτων Ευστάθιος Ευσταθίου, προσθέτοντας ότι η προνομιακή, όπως τη χαρακτήρισε, μεταχείριση της οποίας ο Σιμιλλίδης τυγχάνει, είναι μέρος της συμφωνίας που έκανε με την αστυνομία για να καταθέσει και να φυγαδευτεί στην συνέχεια στο εξωτερικό.

Ο Σιμιλλίδης, αρνήθηκε ότι έκανε οποιαδήποτε συμφωνία με την αστυνομία και σημείωσε ότι ο ίδιος ζήτησε τα μέτρα ασφαλείας.


Ελεύθεροι αφέθησαν σήμερα, οι τέσσερις Ελληνοκύπριοι που κρατούνταν ως ύποπτοι, σχετικά με την υπόθεση μεταφοράς ζώων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε ικανοποιητική μαρτυρία που να ενοχοποιεί τους συλληφθέντες.

Ωστόσο, και οι τέσσερις υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, να παρουσιάζονται δύο φορές την εβδομάδα στον Αστυνομικό Σταθμό Νήσου και να καταβάλουν εγγύηση χιλίων λιρών - έκαστος - μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.


Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της οριστικής απόφασής του, για την συνεχή παρακολούθηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των εγκλωβισμένων μας, υποδέχτηκε σήμερα, την δεύτερη ομάδα, είκοσι-δύο γυναικών, οι οποίες ήρθαν από το Ριζοκάρπασο.

Παρών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ήταν ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής.

Οι εικοσι-δύο γυναίκες, θα υποβληθούν σε εξετάσεις μαστογραφίας, τέστ Παπανικολάου και γενικές εξετάσεις.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε, ότι η προηγούμενη ομάδα εγκλωβισμένων γυναικών, παρουσίασε υψηλά ποσοστά χοληστερόλης.

Εν τω μεταξύ, διενεργούνται ενέργειες να έρθουν για εξέταση και οι εγκλωβισμένοι άνδρες.


Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις της Βαγδάτης με την Διεθνή Κοινότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σήμερα σαφές, ότι οι πτήσεις των αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από το Ιράκ θα συνεχιστούν, παρά τις απειλές του Σαντάμ Χουσέϊν περί κατάρριψής τους.

Η νέα ένταση στις σχέσεις του Ιράκ με την Διεθνή Κοινότητα πυροδοτήθηκε μετά την απόφαση της Βαγδάτης, να απαγορεύσει τη συμμετοχή περίπου 10 Αμερικανών επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, στον έλεγχο των Ιρακινών εγκαταστάσεων του στρατού.

Το τελεσίγραφό, για τον αποκλεισμό των Αμερικανών επιθεωρητών λήγει πάντως αύριο, ενώ οι Ιρακινές αρχές απαγόρευσαν και πάλι σήμερα, την είσοδο τριών ομάδων εμπειρογνομώνων σε ισάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.


Εκατόν τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες ψαράδες αγνοούνται, από τον καταστροφικό τυφώνα Λίντα, που σάρωσε κυρίως τις νότιες ακτές της Θαϋλάνδης και του Βιετνάμ.

Τα κύματα στις θαλάσσιες περιοχές έφθασαν τα δώδεκα μέτρα, με αποτέλεσμα περισσότερα από 160 αλιευτικά να βυθιστούν.

Εξάλλου, στις επαρχίες Κιέν Τζιάνγκ και Μπεν Τρε του Βιετνάμ, χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι, είκοσι χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν και 450 χιλιάδες στρέμματα γης, με ρύζι, πλημμύρισαν.

Ο τυφώνας Λίντα, που πνέει με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα, κινείται τώρα προς το Μπαγκλαντές.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ενδέχεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά παράλια.

Σε μερικές περιοχές του εσωτερικού θα σχηματισθεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 14 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί το πρωί, και βόρειοι ως βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 21 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 15, στη Λεμεσό 23 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 1997 - 16:27:21 UTC