Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, θα προβεί απόψε στις εννέα, κατά την διάρκεια διάσκεψης τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναλύσει την κυβερνητική πολιτική αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση και το εθνικό θέμα.

Οι πτυχές του κυπριακού προβλήματος, που θα απασχολήσουν την δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου Κληρίδη, είναι η μέχρι τώρα πορεία των διαβουλεύσεων, η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και θέματα άμυνας, συμπεριλαμβανομένου και του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα περιβάλλουν τελικά οι παραιτηθέντες Υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου Κληρίδη θα μεταδίδουν ζωντανά η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ.


Εσπευσμένα έρχεται στην Κύπρο, στις δέκα Νοεμβρίου, ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Συντονιστή για το κυπριακό, του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ.

Την επίσκεψη του κυρίου Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέϊμς Ρούμπιν.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο αμερικανός μεσολαβητής θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και θα παρευρεθεί σε κοινή συνάντηση των δύο.


Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν τα κόμματα την επικείμενη αιφνίδια επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε άγνοια των προθέσεων Χόλμπρουκ, σε πρωινή επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Οπως δήλωσε ο κύριος Κυπριανού, το θέμα απασχόλησε πρωινή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες του.

Συναφείς ήταν και οι δηλώσεις Λυσσαρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση κάπως περίεργη ενώ σημείωσε το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει το αντικείμενο της επίσκεψης Χόλμπρουκ.


Η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, μετά την παραίτηση των Υπουργών του ΔΗΚΟ, ήταν το αντικείμενο σημερινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με την συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, και την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, έχει εξυπηρετηθεί το συμφέρον του τόπου.

Απηύθυνε ακόμη πρόσκληση προς το ΔΗΚΟ, και άλλες δυνάμεις για συνεργασία, στην βάση προγράμματος και εντός θεσμικού πλαισίου, που δεν θα επιτρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα, που υπήρξαν στο παρελθόν.

Κληθείς να απαντήσει προς ποιές δυνάμεις απευθύνεται η πρόσκληση, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δεν είναι αλλεργικός σε καμιά δύναμη.

Χαρακτήρισε επίσης πολιτικά αξιόπιστη την πρόταση της ΕΔΕΚ, για σύμπηξη μετώπου όλων των δυνάμεων, πλην του ΔΗΣΥ και των Φιλελευθέρων, και είπε ότι είναι φυσικό η πρόταση να μην απευθύνεται σε εκείνους που έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν τον Γλαύκο Κληρίδη, σε περίπτωση που θα είναι υποψήφιος.


Διαδοχικές επαφές με αρχηγούς κομμάτων έχει από το μεσημέρι ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος διερευνά τις προθέσεις τους στην πρόταση την οποία διατύπωσε χθες βράδυ η ΕΔΕΚ, για την σύμπηξη πολυμερούς μετώπου.

Ο κύριος Λυσσαρίδης επισκέφθηκε στην οικία του τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, με τον οποίο είχε όπως είπε, μία φιλική συζήτηση.

Κυπριανού και Λυσσαρίδης επεσήμαναν ότι οι επαφές θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα προγραμματισθούν και νέες συναντήσεις.


Παραδοξολογίες που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι δήθεν η Ελλάδα έχει διάθεση να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Ο κύριος Στεφανόπουλος, μιλούσε μετά το πέρας της Εθνικής Διακλαδικής άσκησης Παρμενίων, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα και εστέφθη με απόλυτη επιτυχία.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, επεσήμανε ότι οι ασκήσεις αυτές, επιβεβαιώνουν την αμυντική επάρκεια της Ελλάδας, έναντι εχθρικής επίθεσης καθώς και την ικανότητα ανταπόδοσης και αποτροπής.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα απαντά στις παραβάσεις και παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου της, από τα πολεμικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στις ασκήσεις του Τουρκικού στρατού, με την συνεχή ετοιμότητα που επιδεικνύει και τις διαρκείς αναχαιτίσεις των εχθρικών αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε σήμερα στα κατεχόμενα καί η άσκηση Ταύρος, ενώ συνεχίζεται στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, η τουρκική άσκηση Αποφασιστικότητα.

Στην προσπάθειά τους, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ο Τουρκικός και Τουρκοκυπριακός τύπος από την χθεσινή πτώση τουρκικού μαχητικού στην Τουρκία και τον θανάσιμο τραυματισμό Τούρκου συνταγματάρχη από σφαίρα, ενώ παρακολουθούσε την άσκηση στα κατεχόμενα, ισχυρίζεται πως υπάρχουν υποψίες για απόπειρα κατά της ζωής του Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που βρισκόταν μπροστά από τον συνταγματάρχη.


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωϊ στο πεδίο βολής Πύλας, μεταξύ των κατοίκων της Ξυλοφάγου και στρατιωτών των Βρετανικών Βάσεων.

Συγκεκριμένα από πολύ νωρίς το πρωϊ, εκσκαφείς και Βρετανοί στρατιώτες ξερίζωσαν αρκετές εκατοντάδες ακακίες από έκταση χιλιάδων στρεμμάτων δασικής γης, που βρίσκεται μέσα στο πεδίο βολής.

Η ενέργεια των Βρετανών να μετατρέψουν την καταπράσινη περιοχή σε σεληνιακό τοπίο, εξόργισε τους κατοίκους της Ξυλοφάγου, οι οποίοι κατηγορούν τις αρχές των Βάσεων, ότι επιδιώκουν να αποκόψουν τον τοπικό πληθυσμό από τη γη του.

Ακολούθως προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια και στην περιοχή κατέφθασαν αστυνομικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Βρετανικών Βάσεων Μέρβιν Γουήν Τζόουνς, οι λόγοι που επέβαλαν την εκρίζωση των παράνομων, όπως ισχυρίστηκε δένδρων, είναι ότι αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή των Βρετανών στρατιωτών και ότι χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για το στήσιμο παράνομων δικτύων για τη σύλληψη πουλιών, πράγμα που αντίκειται στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Διάσκεψη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέττας, αναφορικά με την "Υπέρ δικαίων πορεία", που αρχίζει στις οκτώ Νοεμβρίου, από τις Καστανιές του Εβρου και θα καταλήξει στις δεκαπέντε του ίδιου μήνα, στην Λευκωσία.

Η πορεία γίνεται στην μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισάακ και Τάσου Σολωμού.

Από την Αθήνα ο συνάδελφος Λουκάς Φουρλάς μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο θόρυβος που παρατηρείται τελευταία και η ευαισθητοποίηση διάφορων φορέων, για τα ναρκωτικά, αποτελούν σαφή ένδειξη ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του λευκού θανάτου μέσα στην κοινωνία μας και ιδιαίτερα στην νεολαία, είναι πλέον ορατός.

Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε σήμερα το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα της Πανευρωπαικής Σχολικής έρευνας, για την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Κύπριοι μαθητές κατέχουν την πρωτιά στον αριθμό τσιγάρων που καπνίζουν ημερησίως, ενώ σε ότι αφορά την χρήση ναρκωτικών ουσιών, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα.

Ωστόσο, στην διάσκεψη τονίσθηκε ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι που προέρχονται από την χρήση ναρκωτικών, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό από τους αρμόδιους φορείς.


Εκατόν-πενήντα χιλιάδες Κύπριες γυναίκες ηλικίας εικοσιπέντε έως εξηνταπέντε ετών, θα υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση Παπανικολάου, μέσα στην επόμενη διετία.

Οι εξετάσεις θα γίνονται μέσα στο πλαίσιο του μαζικού προγράμματος για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο θα εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό ιατρικό τομέα.

Ο Υπουργός υγείας Χρίστος Σολωμής, εξαγγέλοντας σήμερα το εν λόγω πρόγραμμα, ανακοίνωσε πως αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή, γύρω στις είκοσι Νοεμβρίου και σε πρώτο στάδιο θα καλύψει όλες τις γυναίκες των χωριών, δικαιούχες και μη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι γυναίκες θα μπορούν να αποτείνονται για την εξέταση Παπανικολάου, σε γυναικολόγους τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα, αφού πάρουν πρώτα σχετική επιστολή από το Υπουργείο Υγείας.


Σε τρίωρη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα το πρωί, οι ειδικευόμενοι ιατροί του κυβερνητικού τομέα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κωλυσιεργία που παρατηρείται από κυβερνητικής πλευράς, για την

ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι ογδόντα περίπου επηρεαζόμενοι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα δυναμικά μέτρα, ζητούν αλλαγή του προγράμματος εφημερίας, αήξηση της αμοιβής τους καθώς και

αύξηση της άδειας ανάπαυσης από δώδεκα σε δεκαοκτώ ημέρες το χρόνο.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί, επισκέφθηκαν το πρωί τη Βουλή και ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του Σώματος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αιτήματα των ιατρών και εξήγησε πως μεθοδεύεται η ικανοποίησή τους.


Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να τους επιτραπεί η χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, για πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε να κάνει χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου, για τον ίδιο λόγο.

Σημειώνεται ότι η βάση του Ιντσιρλίκ αποτέλεσε βάση εξόρμησης αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών κατά του Ιράκ, στην διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991, ενώ σήμερα φιλοξενεί αμερικανο-βρετανική αεροπορική δύναμη που πραγματοποιεί περιπολίες στην ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.


Δεκαπέντε τουλάχιστον άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν την επαρχία Μπάνταχοθ, της νοτιοδυτικής Ισπανίας.

Η κυκλοφορία σε πολλούς αυτοκινητόδρομους της κεντρικής και νότιας Ισπανίας, διεκόπη λόγω των καταρρακτωδών βροχών και των θυελλώδων ανέμων.

Επίσης σε διάφορες περιοχές προκλήθηκαν αρκετές υλικές ζημιές.


Για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη την Πόρτο Πορτογαλίας.

Το παιχνίδι αρχίζει στις εξι και τριάντα το απόγευμα και θα μεαδίδεται απευθείας απο την τηλεόραση του Λόγου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 14 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί έως ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 24 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 23 με 13, στη Λεμεσό 26 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 6 November 1997 - 16:27:21 UTC