Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε καταγγελία θα προβεί η Κύπρος προς τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με την οποία, θα καταγγέλλει την Τουρκία ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη Λεμεσό, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας για τους Ες-300, που περιέχονται σε χθεσινή επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Αναν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα, ότι δεν φοβόμαστε τις τουρκικές απειλές για τους πυραύλους ΕΣ-300.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η αεροπορική βάση της Πάφου, θα είναι έτοιμη πριν το τέλος του χρόνου.


Νέα και αυστηρότερη προειδοποίηση προς την Αγκυρα, απηύθυνε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την εκστρατεία της Τουρκίας για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αποδίδει την εκστρατεία αυτή στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης των αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς από την Τουρκία.

Η Μόσχα, καλεί τέλος την Τουρκία να πάψει να κινδυνολογεί και να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού.


Με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς επιτέθηκε το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών, στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρο Πάγκαλο, για τις δηλώσεις του περί ληστών, φονιάδων και βιαστών.

Με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες βράδυ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στα Ηνωμένα Εθνη, ο κύριος Πάγκαλος χαρακτηρίζεται ως αυθάδης και ψυχοπαθής.

Απαντώντας στις τουρκικές επικρίσεις ο κύριος Πάγκαλος είπε ότι η Τουρκία, οφείλει να συμπεριφέρεται πολιτισμένα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και τους συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς.

Οταν κάποιος δηλώνει ότι θέλει να σε δολοφονήσει δεν συζητάς μαζί του με ποιον τρόπο θα σε δολοφονήσει, πότε θα το κάνει και τί θα του συμβεί μετά τον φόνο, ανέφερε ο κύριος Πάγκαλος.

Δεν συζητάς, πρόσθεσε, με κάποιον που έχει την πρόθεση, να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών της χώρας σου.


Το Κυπριακό συζήτησαν σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κύριος Πάγκαλος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την έναρξη του διαλόγου, για θέματα ασφάλειας στην Κύπρο.

Ο κύριος Πάγκαλος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στηρίζει αυτό το διάλογο.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, βλέπει την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης του διαλόγου και της επέκτασής του, όχι μόνο σε τεχνικά προβλήματα, αλλά στο γενικότερο πρόβλημα της απο-στρατιωτικοποίησης και της ασφάλειας της Κύπρου.

Στη συνάντηση Ανάν-Πάγκαλου παρευρέθη και ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.


Οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, θα διευκολύνει την αναζήτηση συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό.

Επαναβεβαίωσαν, επίσης, ότι το στάτους-κβό στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, και παρότρυναν τις δύο πλευρές να καταβάλουν αποφασιστική προσπάθεια για επίτευξη μιάς συνολικής πολιτικής διευθέτησης, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι θέσεις αυτές περιέχονται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε ύστερα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των "Πέντε" με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Εξάλλου, το Κίνημα των Αδεσμεύτων

τάχθηκε υπέρ της αποφασιστικής δράσης, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Σχετικό ανακοινωθέν εκδόθηκε ύστερα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και αρχηγών αντιπροσωπειών του Κινήματος, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και σ'αυτήν μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.


Προσπάθειες με στόχο τη διάσωση και διατήρηση των εκκλησιών και των άλλων ιερών χώρων στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα καταβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών των Ηνωμένων Πολιτειών, προς το Κογκρέσσο και το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά χθες στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου Τζόαν Κάμπελ καθώς και μέλη του Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα "ΔΙΑΣΠΟΡΑ", στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει συλλέξει υπογραφές χιλιών διακοσίων ακαδημαικών, φοιτητών και επαγγελματιών, με στόχο την επιστροφή στην Κύπρο από την Ιαπωνία, όπου βρίσκονται τα βημόθυρα που είχαν κλέψει Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι από κατεχόμενη εκκλησία.


Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στην Ινδονησία, όταν αεροσκάφος τύπου Αίαρμπας της Ινδονησιακής αεροπορικής εταιρείας Γκαρούντα, με 222 επιβάτες και δωδεκαμελές πλήρωμα, συνετρίβη λίγο μόλις πρίν την προσγείωση του σε ορεινή περιοχή της Σουμάτρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν υπάρχουν επιζώντες απο το δυστύχημα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως το αεροπλάνο εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα, προτού συντριβεί και διαλύθηκε στον αέρα.

Δεν αποκλείεται πάντως η πτώση του, να οφείλεται σε πυκνό σύννεφο καπνού στην περιοχή, λόγω των εκατοντάδων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται εκτός ελέγχου στην Ινδονησία.

Το μοιραίο αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από την πρωτεύουσα της χώρας Τζακάρτα, στην πόλη Μεντάν.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο αεροπορικό δυστύχημα στην χώρα, αυτό τον χρόνο.


Οκτώ τουλάχιστον άτομα έχασαν την ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από δυο ισχυρούς σεισμούς, που έπληξαν την επαρχία Ούμπρια, στην κεντρική Ιταλία.

Εξι άτομα, εκ των οποίων και δυο μοναχοί σκοτώθηκαν το μεσημέρι από μετασεισμό.

Οι δυο μοναχοί καταπλακώθηκαν, όταν κατέρρευσε μέρος του θόλου της περίφημης εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης.

Νωρίτερα, σεισμός μεγέθους πέντε κόμμα πέντε βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, προκάλεσε τον θάνατο άλλων τριών ατόμων.

Επίκεντρο των σεισμών ήταν η πόλη Φολίνο, 150 χιλιόμετρα βορείως της Ρώμης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ιταλική πρωτεύουσα.

Από τα κτυπήματα του Εγκέλαδου υπέστησαν σοβαρές ζημιές, παγκοσμίου φήμης ιστορικά κτίρια και μνημεία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 περίπου βαθμούς.

Αύριο, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις που προβλέπεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς ως νοτιοδυτικούς μέτριους 3 μποφρο.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 26 βαθμούς στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 28 με 18, στη Λεμεσό 28 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 26 September 1997 - 18:27:16 UTC