Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες Πάγκαλου-Τζεμ στη Νέα Υόρκη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Αγκυρας για παραπομπή του θέματος των Ιμίων στο

Δικαστήριο της Χάγης.

Πριν από λίγο, το γραφείο της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Ματλίν Ολμπράιτ, κυκλοφόρησε απαράδεκτη γραπτή δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επίσημα ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος, εκτείνονται και πέραν των Ιμίων.


Στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αιτιολογώντας τις σκληρές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, περί αδυναμίας συζητήσεως "με το ληστή, τον φονιά και τον βιαστή", διευκρίνησε ότι αυτό που ο Υπουργός Εξωτερικών εννούσε, είναι ότι δεν μπορείς να συνεννοηθείς με κάποιον που θέλει να σε δεσμεύσει εκ των προτέρων με παραχωρήσεις.

Ειδικότερα αναφερόμενος στη λέξη "βιαστής", ο κύριος Ρέππας υπενθύμισε ότι επανειλημμένα έχει χρησιμοποιηθεί η φράση "βιασμός της Κύπρου", αναφορικά με την εισβολή της Τουρκίας στη νήσο.


Παράθυρο ευκαιρίας για διευθέτηση του Κυπριακού, εξακολουθεί να βλέπει η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ωλμπράιτ.

Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικων Τζέιμς Ρούμπιν, μετά από την χθεσινή συνάντηση της κυρίας Ωλμπραιτ με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Αμερικανίδα Υπουργός επανέλαβε το έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, για ενεργό ανάμιξη στις προσπάθειες για την επίτευξη σύντομης λύσης στο Κύπριακό.

Συμπλήρωσε όμως, ότι υπάρχει κάποιο όριο σε αυτά που μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι οι σκληρές προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν, από τους ηγέτες των άμεσα αναμεμιγμένων χωρών.


Επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η διατήρηση του μορατόριουμ πτήσεων, ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Στόχος της συνάντησης σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η παροχή διευκρινίσεων, για τις δηλώσεις Χόλμπρουκ ο οποίος έκανε λόγο για λύση τύπου Ντέιτον στο κυπριακό.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, και σημείωσε ότι ζήτησε την αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία για να τερματίσει την αδιαλλαξία της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε βασικά δύο ερωτήματα στον κύριο Μπριλ.

Πρώτο σε ποιά ζώνη επιρροής τοποθετούν την Κύπρο οι Αμερικανοί και δεύτερο με ποιό τρόπο θα παρέμβουν στο κυπριακό, παρέμβαση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί αμέσως μετά τις εκλογές.


Η μελλοντική πολιτική αναφορικά με τους χειρισμούς στο Κυπριακό και στο διάλογο για θέματα ασφάλειας, έχει ήδη διαμορφωθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αναφερόμενος στα αποτελέσματα των τριών συνεχών συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ικανοποιημένος, γιατί έχει στο σύνολο τους όλες τις θέσεις και απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου πάνω στο Κυπριακό.

"Τα πάντα ακούγονται, το καλόν διαλέγεται", είπε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, αποτελεί θεμελιακό μέρος της πολιτικής του Προέδρου Κληρίδη και ότι θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα προβάλει και θα επιχειρηματολογήσει.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ακόμη ότι, από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας υιοθετείται η θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει αδράνεια από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές αναφορικά με το Κυπριακό, το οποίο ήδη βρίσκεται σε μια δυναμική εξελικτική πορεία.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει και πάλιν το Εθνικό Συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Στρασβούργο, στην Αθήνα και στο Εδιμβούργο.


Η σύλληψη τεσσάρων νεαρών από τη Λευκωσία, οι οποίοι σύμφωνα με την Αστυνομία, ανήκουν σε σπείρα εμπορίας ναρκωτικών, έχει θέσει σε πλήρη κινητοποίηση τις αρχές ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη κατά την άφιξή του από το Αμστερνταμ, ο Νίκος Νικολάου, έχοντας στις αποσκευές του επτα κιλά μαριχουάνα και ένα κιλό χασίς.

Ανακρινόμενος ο Νικολάου, κατονόμασε ως συνεργάτες του τον Ανδρέα Χαραλάμπους από τα Λατσικά, τον Ακη Αυξεντίου από το Γέρι, και τον Μιχάλη Ψαρή από τη Λευκωσία.

Παραδέχθηκε επίσης ότι τα ναρκωτικά αγόρασε από την Ολλανδία σε συνεργασία με άλλο Κύπριο, και ότι θα τα άφηνε σε εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου, για να παραληφθούν από άλλα πρόσωπα.

Εναντίον των τεσσάρων νεαρών, η αστυνομία έχει εξασφαλίσει διάταγμα οκταήμερης κράτησης.


Εστία μικροβίων αποτελούν οι βοηθητικοί χώροι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, λόγω των ακαθαρσιών και της ακαταστασίας που επικρατεί.

Βασικοί κανόνες καθαριότητας και υγιεινής δεν τηρούνται όπως επιβάλλεται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Τον κίνδυνο επιβεβαίωσε σήμερα και ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των προβλήματων και διασφάλιση της υγείας των ασθενών.

Ο κύριος Σολωμής, μαζί με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας επισκέφθηκαν σήμερα το χώρο του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και διαπίστωσαν ιδίοις όμασι τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πέραν των κακών υγειονομικών συνθηκών, προβλήματα υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση των ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γιατροί και νοσηλευτές εξέφρασαν εξάλλου τη δυσαρέσκεια τους για τις όχι και τόσο ανθρώπινες συνθήκες, κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται.


Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 16χρονου μαθητή Σωτήρη Κωνσταντίνου, ο οποίος τραυματίσθηκε σε χθεσινοβραδυνό οδικό δυστύχημα στη Λεμεσό.

Ο Κωνσταντίνου είχε υποστεί σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το δυστύχημα συνέβη όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο μαθητής, συγκρούστηκε βίαια με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο εθνοφρουρός Αντώνης Γεωργίου 19 χρόνων, στη διασταύρωση των λεωφόρων Ομονοίας και Χρίστου Σαμάρα.


Συνεχίζεται η νέα, μεγάλης κλίμακας, επίθεση που έχει εξαπολύσει ο τουρκικός στρατός, εναντίον θέσεων και στρατοπέδων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, στο βόρειο Ιράκ.

Η επιχείρηση, αποβλέπει στην υποστήριξη των ανταρτών του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, καταδίκασε τη νέα στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο έδαφός του, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, και κάλεσε, παράλληλα, την τουρκική κυβέρνηση να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες.


Μόνο μερικές εβδομάδες διήρκεσε η αδράνεια του ηφαιστίου στο Νησί Μονσερρά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το ηφαίστιο εξερράγη και πάλι, εκτινάσσοντας σύννεφα σκόνης με μεγάλες ποσότητες σιλικόνης.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η έκθεση στη σκόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την επιδημία της σιλίκωσης.

Παρ' όλες τις προειδιποιήσεις της βρετανικής κυβέρνησης για άμεση εκκένωση του νησιού, οι περισσότεροι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές στις δυτικές κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς.

Αύριο παροδικές και πάλι νεφώσεις αναμένεται να δώσουν ξανά τοπικές βροχές, τις απογευματινές κυρίως ώρες.

Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και χαλάζι.

Οι άνεμοι θα τραπούν σε δυτικούς ως νοτιοδυτικούς μέτριους, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και πάλι στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 26 στις άλλες παράλιες περιοχές.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμοχώστο τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 28 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 25 September 1997 - 16:27:19 UTC