Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ελλάδα και Κύπρος αντέδρασαν ταυτόχρονα και έντονα, στις απειλές της Τουρκίας για πιθανή επίθεση στην Κύπρο, σε περίπτωση που η Κυπριακή κυβέρνηση, εγκαταστήσει στο έδαφός της τους Ρωσικούς πυραύλους Ες- 300.

Τόσο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Νίκος Αγαθοκλέους όσο και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης στον Διεθνή Οργανισμό Χρήστος Ζαχαράκης, με σχετικό έγγραφο τους, καταγγέλλουν τις Τουρκικές απειλές.

Στα διαβήματα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, η τουρκική απειλή χαρακτηρίζεται σαφής, άμεση, και συγκεκριμένη και τονίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, προχώρησε στην αγορά του αντι-αεροπορικού συστήματος, μετά τις επανειλημμένες απειλές της Τουρκίας, εναντίον της Κύπρου.

Επίσης, χαρακτηρίζεται εκπληκτικό το γεγονός ότι η Τουρκία παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται τώρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ η ίδια από την άλλη, αποτελεί πραγματική απειλή, για ολόκληρη την περιοχή, την Κύπρο και τους Τουρκο-κυπρίους.


Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να δεσμευθεί για οτιδήποτε θα γίνει μετά την 1η Μαρτίου, λόγω του ότι επίκεινται στην Κύπρο Προεδρικές εκλογές.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός των Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, σε συνάντησή που είχε μαζί του, στη Νεα Υόρκη.

Ο κύριος Κόρντοβεζ είχε πεί ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβουν την ετοιμασία νομικών εγγράφων έπειτα από την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων από την κάθε πλευρά, πριν από το τέλος του χρόνου.

Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τις πιθανές εξελίξεις στην επίλυση του Κυπριακού και συζητήθηκε η πρόθεση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, να επισκεφθεί την Κύπρο - θέμα για το οποίο όπως τόνισε ο ίδιος ο κύριος Κόρντοβεζ, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αποφάσεις.

Εξάλλου, με παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Κασουλίδης απάντησε στις απόψεις του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ, αναφορικά με τους πυραύλους ΕΣ-300.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε κατηγορηματικά, ότι οι ΕΣ-300, είναι αμυντικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος, οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου από πιθανή αεροπορική επίθεση.


Μόνο η Ελλάδα, καταβάλλει προσπάθειες για ύφεση στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και αυτό διαπιστώθηκε, κατά τη συνάντησή των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Την κατηγορηματική αυτή διαπίστωση διετύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη τύπου, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση δημιουργίας έντασης, στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κύριος Πάγκαλος κατηγόρησε επίσης την Τουρκία, ότι φοβάται να "εμφανίσει" -κατά την έκφρασή του- τις διεκδικήσεις της, γιατί είναι κατα-φανώς αντίθετες και με το διεθνές δίκαιο και με την διεθνή πρακτική.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Αμερικανίδας Υπουργού των Εξωτερικών για την επίτευξη προόδου στα Ελληνο-τουρκικά, χαρακτήρισε τις προσπάθειες αυτές, σοβαρές και ειλικρινείς.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα, όπως η συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, το Νοέμβριο στην Κρήτη, είναι λιγότερο απογοητευτική, από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

Η Αγκυρα, ωστόσο, από την άλλη, διατυπώνει απειλές για ματαίωση της συνάντησης τνω δύο Πρωθυπουργών.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη κρατική τηλεόραση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η συνάντηση Σημίτη- Γιλμάζ.


Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και χωρίς τον ορισμό νέας συνάντησης έληξε η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου ανέφερε ότι υπάρχει κοινή επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας, ενώ ο επικεφαλής του ΔΗΚΟ, Ντίνος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματός του είναι αμετάκλητη και κάλεσε το συγκυβερνών κόμμα να την υποστηρίξει.

Καθοριστική για τις εξελίξεις στο θέμα, θεωρείται η εξαγγελία ή όχι της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, η οποία θα οδηγήσει σε οριστικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξει ή όχι και άλλη συνάντηση, δεδομένου ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων.


Συμβολική τελετή μεταφοράς φλόγας στο μνημείο Ηρώου Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με έναρξη από όλες τις ελεύθερες επαρχίες της Κύπρου.

Κατόπιν τρισαγίου στους χώρους θυσίας ηρώων της ΕΟΚΑ, και συγκριμένα, στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Αχυρώνα Λιοπετρίου, στη Βάβλα, στα Χανδριά και στην Κισσόνεργα, δρομείς παρέλαβαν τη φλόγα μεταφέροντάς την στο Ηρώο.

Το μνημείο βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Αμιάντου -Πελενδρίου και έχει ανεγερθεί με απόφαση, επιμέλεια και δαπάνη, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

Τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου θα τελεστούν αύριο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.


Ο βροχερός καιρός που επικρατεί σήμερα στην Πρωτεύουσα, δεν στάθηκε εμπόδιο στη διεξαγωγή της αντι-κατοχικής εκδήλωσης διαφώτισης, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την συμπαράσταση τους στην εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων, εξέφρασαν σήμερα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σχολών Οδηγών Κύπρου, ΣΙΣΟΚ.

Ενημέρωση για τις βαρβαρότητες του Τούρκου κατακτητή, έτυχαν και διακόσιοι περίπου τουρίστες από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ, οι οποίοι επισκέπτοντο το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.


Οικονομική εξόρμηση με στόχο τη συλλογή επτακόσιων-πενήντα χιλιάδων λιρών εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο την ανα- συγκρότηση του κόμματος.

Η εξόρμηση η οποία θα διεξαχθεί από τις 29 Σεμπτεμβρίου μέχρι και τις πέντε Δεκεμβρίου, όπως σημείωσε ο κύριος Αναστασιάδης, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για ένα άλμα ποιότητας, μεταρρύθμισης και εκ-συχρονισμού.


Υπό οκτα-ήμερη κράτηση τέθηκαν σήμερα οι δύο ύποπτοι για υπόθεση διάρρηξης των γραφείων του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Αναστάσιος Κωνσταντίνου Αεροπόρος, 22 ετών και Χαρίλαος Σχίζας 40 ετών και οι δύο κάτοικοι Ορούντας.

Οι δύο ύποπτοι κατηγορούνται ότι το βράδυ μεταξύ της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, διέρρηξαν τα γραφεία του Συλλόγου που στεγάζονται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και έκλεψαν χρηματικό ποσό 1300 λιρών, οκτώ επιταγές συνολικής αξίας 5000 λιρών, δύο βιβλιάρια τραπεζικών επιταγών και ένα φορητό χρηματο-κιβώτιο, αξίας είκοσι λιρών.

Η Αστυνομία καταζητεί για την ίδια υπόθεση και τρίτο άτομο, τον Τουρκο- κύπριο Αλί Μουσταφά, τον οποίον κατονόμασαν ως συνεργό τους οι συλληφθέντες.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απεδέχθει το αίτημα της κατηγορούσας αρχής, για έκδοση διατάγματος οκτα-ήμερης κράτησης των υπόπτων.


Ο καπνός που εξαπλώνεται κατά μήκος της Νοτιο-ανατολικής Ασίας από τις πυρκαγιές που μαίνονται στα δάση της Ινδονησίας φαίνεται ότι είναι η αιτία αεροπορικού, αλλά και ναυτικού δυστυχήματος.

Αεροσκάφος, τυπου αίαρμπας των Ινδονησιακών αερογραμμών συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του στη Βόρεια Σουμάτρα, με αποτέλεσμα να βρούν τον θάνατο και οι διακόσιοι-σαράντα-τρείς επιβαίνοντες του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το Ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων, ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους λίγο πριν την συντριβή είχε αναφέρει ότι η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη.

Στην ίδια αιτία απέδωσε επίσης και το κέντρο Ναυτικών διασώσεων της Μαλαισίας, τη σύγκρουση δύο φορτηγών σκαφών στα στενά μεταξύ Σουμάτρας - Μαλαισίας.

Προβλήματα με τα σύννεφα καπνού αντιμετωπίζουν εκτός από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, το νότιο τμήμα των Φιλιππινών και η Θαϊλάνδη.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι το σύννεφο καπνού μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων, αν συνεχιστεί για παρα-τεταμένες περιόδους η εισπνοή θειούχων και ανθρακούχων αερίων.


Καταρρακτώδεις βροχές, πέφτουν από χθες βράδυ, κατά διαστήματα σε όλη την Κύπρο.

Στην Πάφο προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα και η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να αντλήσει νερό από υποστατικά που πλημμύρισαν.

Επίσης προξενήθηκαν ζημιές σε φυτείες.

Στη Λεμεσό, εξάλλου, παρατηρήθηκε διακοπή του ηλεκτρικου ρεύματος σε μερικές περιοχές.

Να σημειώσουμε ότι από το πρωι παρατηρείται μικρή ροή νερού σε ορισμένα φράγματα.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία με ανακοινώσεις της επισύρει την προσοχή των οδηγών στο γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα ολισθηροί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα δίνοντας τοπικές βροχές και μεμενομένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ, αλλά δυνατοί 5 ως 6 Μποφόρ στις καταιγίδες.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις περιοχές των καταιγίδων κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς.

Αύριο περίοδοι αιθρίας θα εναλλάσσονται με μερική συννεφιά που το απόγευμα ενδέχεται να δώσει μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 28 με 20, στη Λεμεσό 27 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 20, και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 27 September 1997 - 17:27:30 UTC