Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε, στο Προεδρικό Μέγαρο, η δεύτερη φάση της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητούνται οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, με την συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς, για έναρξη διαλόγου γύρω από τα θέματα ασφάλειας, να δεσπόζει.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ο συνάδελφος Μιχάλης Παυλίδης.

ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ


Μετά το τέλος του πρώτου μέρους της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι όλα είναι ανοικτά προς συζήτηση στον διάλογο για θέματα ασφάλειας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή ημερήσια διάταξη.

Ο κύριος Κασουλίδης σχολιάζοντας επίσης δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες πήρε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, παρέπεμψε σε σχετική δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, η οποία αναφέρει ότι συζητούνται θέματα ασφάλειας και όλα είναι ανοικτά προς συζήτηση.

Ο κύριος Κασουλίδης, ερωτηθείς για το στρατιωτικό διάλογο και για τα μέτρα μείωσης της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο θα συζητηθεί από τους πολιτικούς και σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό επίπεδο, από τους στρατιωτικούς.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ


Κατά την πρωινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στα θέματα της συνεδρίας.

Αποχωρόντας από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι τοποθετήθηκε επί όλων των θεμάτων που απασχόλησαν την συνεδρίαση του σώματος, χωρίς όμως να αποκαλύψει ο,τιδήποτε άλλο.

Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης επανέλαβε την υποστήριξη του στη συμφωνία για έναρξη του διαλόγου στα θέματα ασφάλειας, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ σημαντική συμφωνία, αν αυτή εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί το Μοντρέ ως καμπή που απέδειξε, όπως είπε, ότι η Τουρκία ουσιαστικά πήρε εκείνα που ήθελε.

Η αμερικανική παρέμβαση, πρόσθεσε ο κύριος Κουτσού επιδιώκει αδρανοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ακύρωση της αγοράς των Ες- 300.


Τα θέματα ασφάλειας, αφορούν αποχώρηση από την πράσινη γραμμή, προσπάθεια βελτίωσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οποιασδήποτε πτυχές περιλαμβάνονται κάτω από τον όρο "ασφάλεια."

Τη διευκρίνιση αυτή διετύπωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέϊμς Ρούμπιν, ερωτηθείς για το περιεχόμενο του διαλόγου για θέματα ασφάλειας και αν αυτός διάλογος περιλαμβάνει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Νομίζω, όμως, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, ότι ο στόχος αυτών των συζητήσεων πρόκειται να κινηθεί στην περιοχή των Μέτρων Οιοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η έννοια "ασφάλεια", συνέχισε ο κύριος Ρούμπιν αφήνει πολύ χώρο για συζήτηση, όμως, εγώ σας κατευθύνω προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κατέληξε.


Οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας, προγραμματίζονται για τον μήνα Οκτώβριο, μετά την επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη, από το ταξίδι του, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Στρασβούργο, αναφέρει τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, το τηλεγράφημα υποστηρίζει ότι η τελική διευθέτηση του κυπριακού θα αναληφθεί από τον ίδιο τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Οι ίδιες πηγές, που επικαλείται το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε σύντομη έναρξη του διαλόγου, με ανοικτή ατζέντα, ενώ θεωρούν ότι οι συνομιλίες που διεξάγουν τα Ηνωμένα Εθνη, έχουν διερευνητικό χαρακτήρα.

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται, ότι βρετανικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στα θέματα ασφάλειας δεν απέχουν πολύ.

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι οι δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει, ότι μετά την εξεύρεση λύσης δεν θα παραμείνει στην Κύπρο μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων και ότι οι συμφωνίες του 1960 θα μπορούσαν να προσαρμοστούν.


Σε συνέντευξη του στην Αθηναική εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο πρόεδρος Κληρίδης, επανέλαβε ότι σε περίπτωση συμφωνίας για αποστρατιωτικοποίηση, η εγκατάσταση των πυραύλων ΕΣ-300, θα ήταν αχρείαστη.

Διαφορετικά, πρόσθεσε, εάν μέχρι τον Οκτώβριο του 1998, δεν επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν ανεξαρτήτως των Τουρκικών απειλών.

Στην συνέντευξη, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο, παρά τις καθημερινές απειλές της, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα την άφηνε εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα.

Η συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση, προσθέτει ο Πρόεδρος Κληρίδης, μπορεί να ολοκληρωθεί σταδιακά, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος σχολιάζοντας την συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, έχει πει ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η αποστρατιωτικοποίηση και όχι μια ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών.

Σημείωσε ωστόσο, ότι ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς, δέχθηκε μεν να αρχίσει αυτός ο διάλογος, θα πρέπει όμως να δούμε μέχρι ποιού σημείου είναι διατεθειμένος να προχωρήσει.

Επίσης ο κύριος Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ, θα κινηθεί στη βάση της Συμφωνίας της Μαδρίτης.


Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα της Ελλάδας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η αμερικανικής έμπνευσης και καθοδήγησης συμφωνία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με θέματα ασφάλειας της Κύπρου, προ-οιωνίζει ακόμη ένα βαρύ τίμημα για τον Ελληνισμό.

Το ΔΗΚΚΙ προσθέτει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης καλείται, μεταξύ άλλων, να αποδεχθεί την ακύρωση της εγκατάστασης των πυραύλων ΕΣ-300, με αντάλλαγμα τη μερική αποχώρηση στρατευμάτων του Αττίλα.

Το ΔΗΚΚΙ εκτιμά ότι πρόκειται για ένα σχέδιο τύπου Μαδρίτης, με σημεία- παγίδες, που οδηγούν, όπως αναφέρει, βήμα προς βήμα, στη νομιμοποίηση των άδικων και παράνομων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου.


Την προοπτική δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων, στην γραμμή αντιπαράταξης, προωθούν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας "Φίλοι της Κύπρου" στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, Λόρδος Μπέθελ, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα η ομάδα των Βρετανών βουλευτών, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Βρετανός βουλευτής, διευκρίνισε ότι ο ίδιος συζήτησε το θέμα με επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι όπως δήλωσε, προωθούν την προοπτική για δημιουργία κοινών επενδύσεων.

Ο λόρδος Μπέθελ, μίλησε, επίσης, για πρόοδο στις επαφές των επιχειρηματιών, κατά τις συνομιλίες του Μοντρέ.


Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού προσήχθησαν το πρωί τα αδέλφια Χριστάκης και Στέλιος Χρίστου, είκοσι-έξι και είκοσι-πέντε ετών αντιστοίχως, από τις Κυβίδες.

Τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν σχετικά με την υπόθεση ανεύρεσης εκρηκτικών υλών και σφαιρών στην αυλή του σπιτιού τους.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο Χριστάκης κατέθεσε ότι τα ανευρεθέντα έκρυψε ο ίδιος. Εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης, και τετραήμερης εναντίον του αδελφού του.

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες των διωχτικών αρχών συνεχίστηκαν και σήμερα, με επίκεντρο το παλιό χωριό των Κυβίδων.


Χασισοφυτεία σε σπίτι στο Καντού, ανακάλυψε το μεσημέρι η αστυνομία, έπειτα από εκτεταμένες έρευνες.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν εβδομήντα-τέσσερις γλάστρες με σπόρους κάνναβης, και με φυτά στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δυο πρόσωπα, τα οποία ανακρίνονται.


Την τρίτη θέση παγκοσμίως κατέχει η Κύπρος στην κατανάλωση καθαρού αλκοόλ, με 3,3 λίτρα, κατά κεφαλή.

Δυσάρεστη είναι και η πρωτιά που κατέχουν οι μαθητές μας, στην κατανάλωση τσιγάρων ημερησίως.

Με βάση εμπειρικές διαπιστώσεις, ο αριθμός των αλκοολικών ατόμων στην Κύπρο φθάνει μέχρι και τις δέκα χιλιάδες, ενώ η χώρα μας είναι η μοναδική στον κόσμο που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού, λόγω χρήσης κονιάκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του Κέντρου Ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, παρατηρείται σταδιακά μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ατόμων, που αρχίζουν την κατανάλωση ποτού.

Πανευρωπαϊκή σχολική έρευνα απέδειξε εξάλλου ότι το 32.3%, των μαθητών μας στα λύκεια, κατανάλωσαν ποτό περισσότερες από σαράντα φορές, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσον όρο.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η διοργάνωση της τρίτης πανελλήνιας Ημερίδας με θέμα, "Αλκοόλ -Χρήση-Κατάχρηση -Προβλήματα"

η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Λάρνακα.


Εννέα νεκροί, και δεκαεπτά σοβαρά τραυματίες, ήταν ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης, εναντίον τουριστικού λεωφορείου, στο Κέντρο του Καίρου, έξω από το Αιγυπτιακό Μουσείο.

Νεκροί είναι έξι Γερμανοί, και οι υπόλοιποι τρείς, άγνωστης Εθνικότητας, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την είσοδο τους στο λεωφορείο μετά τη ξενάγηση.

Από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πίσω από τη βομβιστική ενέργεια φέρεται οργάνωση φανατικών Μουσουλμάνων, η οποία στοχεύει στην ανατροπή του αιγυπτιακού καθεστώτος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες ήταν τέσσερις, και έρριξαν βόμβες μολότωφ στο πούλμαν, το οποίο στη συνέχεια ανεφλέγη.

Αυτόπτης δε μάρτυρας, ανέφερε ότι κατάφερε να κινηματογραφήσει ένα άντρα τη στιγμή που έρριχνε μολότωφ και που πυροβολούσε προς το λεωφορείο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 21 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοι ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 20, στη Λεμεσό 29 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 18 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 18 September 1997 - 17:27:26 UTC