Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η επιδίωξη Φεϋσέλ να διευθετήσει το συντομότερο δυνατό συνάντηση Κληρίδη- Ντενκτάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας, προ-σέκρουσε σε ξαφνική ασθένεια του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε πάσχει από σοβαρής μορφής θρομβο-φλεβίτιδα.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επρόκειτο να έχει αύριο συνάντηση με τον Φευσέλ, με σκοπό τον καθορισμό της ημερομηνίας των συνομιλιών, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες επαφές του μέχρι το Σαββατο-κυρίακο.

Οπως εγνώσθη, ο Ραούφ Ντενκτάς υπέστη μόλυνση σε αρτηρία στο αριστερό του πόδι.

Το Μάρτιο του 1996, ο Ντενκτάς είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.


Ο Γκούσταβ Φευσέλ, ο οποίος είχε σήμερα το πρωί σχετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, δήλωσε ότι ανέμενε να διευθετήσει την πρώτη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στο Τροόδος, όπου ήταν φιλοξενούμενος του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα άλλα μέλη του διπλωματικού σώματος, ο κύριος Φευσέλ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διευθετήσει την συνάντηση ίσως πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση μετά την πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, εάν σκοπός της συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, θα είναι η συζήτηση εν-διάμεσων μέτρων, ή εάν θα είναι δυνατόν, να υπάρξει ολική συμφωνία στα θέματα ασφάλειας, ο κύριος Φεϋσέλ είπε, ότι υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα πράγματα, που πρέπει να γίνουν ως πρώτο βήμα, ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα.

Οπως διευκρίνησε ο Γούσταβ Φευσέλ, οι επικείμενες συναντήσεις Κληρίδη- Ντενκτάς θα καλύπτουν παράλληλα τόσο την ασφάλεια όσο και ανθρωπιστικά θέματα.

Τις δηλώσεις Φευσέλ σχολίασε το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης ξεκαθάρισε ότι στις συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς δεν θα λαμβάνουν μέρος, σύμβουλοι του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη.

Ο διάλογος, ανέφερε, θα διεξαχθεί χωρίς ημερησία διάταξη, όρους ή προϋποθέσεις.


Τον καθορισμό χρονο-διαγράμματος, ώστε η τουρκική πλευρά να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις επί του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, ζητεί ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Σήμερα ο κύριος Κυπριανού είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων και μελέτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

Οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων, εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους, αναφορικά με την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσέλ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συμφωνία θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με το διορισμό του τρίτου μέλους στην τριμερή επιτροπή για τους αγνοουμένους, ο κύριος Φεϋσέλ ανέφερε ότι δεν χρειάζεται, για να προχωρήσει η συμφωνία της τριακοστής-πρώτης Ιουλίου.


Στην Αθήνα ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζεμ, θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, απέκλεισαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης Πάγκαλου και Τζεμ, με τη συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης, για τα εθνικά θέματα.


Σάλο προκάλεσε διενθώς η αποκάλυψη ότι τρία φάρμακα αδυνατίσματος, που κυκλοφορούν και στην Κύπρο, είναι άκρως επικίνδυνα, για την υγεία και πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από την αγορά.

Πρόκειται για τα ανο-ρεξιο-γόνα χάπια Ισομεράν, Σιράν και Ποντεράξ, τα οποία χορηγούνταν κατόπιν συνταγής ιατρού.

Επειτα από οδηγίες της Οργάνωσης Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, αποφάσισε να αποσύρει τα φάρμακα και συστήνει στα άτομα που έκαναν συχνή χρήση, να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των φαρμακευτικών υπηρεσιών, Γιώργο Αντωνίου, η απόφαση ελήφθη ύστερα από την συγκλονιστική διαπίστωση ότι τα χάπια διαίτης, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα, οδηγώντας ακόμη και σε θάνατο.

Στην Αμερική επι-βεβαιώθηκε ένας θάνατος από τη χρήση των φαρμάκων, ενώ άλλα 82 άτομα εμφάνισαν υπερ-τροφία των καρδιακών βαλβίδων.


Σοβαρό οικονομικό πλήγμα έχει επιφέρει στον ένα χρόνο που διεξάγεται, η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΠΑΚ 'Αρης Χατζηπαναγιώτου, δήλωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του κατοχικού καθεστώτος, μέσα σε εννέα μήνες, η διαφωτιστική εκστρατεία απέτρεψε εξήντα χιλιάδες τουρίστες να επισκεφθούν τα κατεχόμενα.

Με βάση τα στοιχεία του Κινήματος, το οικονομικό κόστος που υπέστη το καθεστώς Ντενκτάς, υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο εκατομύρια λίρες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κύριος Χατζηπαναγιώτου, η επιτυχία του ΠΑΚ πλήττεται από κάποιους ελληνο-κύπριους που μετατρέπονται σε τουρίστες, καζινόβιους και λαθρέμπορους, οι οποίοι μεταβαίνοντας στα κατεχόμενα, ενισχύουν οικονομικά και πολιτικά το κατοχικό καθεστώς.


Το Ανώτατο Δικαστήριο, απέρριψε σήμερα τις προσφυγές για ακύρωση της πλήρωσης της βουλευτικής έδρας του νυν Δημάρχου Λεμεσού, Δημήτρη Κοντίδη, από τον Χριστόδουλο Βενιαμίν.

Τις προσφυγές είχαν κάνει οι Γιάννης Κουλουντής υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού των Νέων Οριζόντων και Μιχάλης Παφιτανής, ανεξάρτητος.

Η απόφαση για διατήρηση της βουλευτικής έδρας στον Χριστόδουλο Βενιαμίν, ελήφθη κατά πλειοψηφία 9 προς 4.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.


Παρά τις αντιδράσεις κομμάτων για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας προσφυγικών κατοικιών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε σήμερα μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η παραχώρηση θα συνεχιστεί.

Σχολιάζοντας τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αντιδρά στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο κύριος Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος του Κόμματος, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε, από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από το ΔΗΚΟ.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, κατά πόσο συμφωνεί με την θέση του κόμματος ότι ο κύριος Μιχαηλίδης μένει εκτεθειμένος, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι το Κόμμα δεν αφήνει κανέναν εκτεθειμένο.


Σε συλλήψεις καθηγητών του δημοσίου, οι οποίοι παραδίδουν, παράνομα, φροντιστήρια στο σπίτι τους, θα προβεί η Αστυνομία.

Τη σχετική απόφαση γνωστοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του.

Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, έγινε με σκοπό την επίδοση, από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, ονομαστικού κατάλογου καθηγητών του δημοσίου, που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι τους, με σκοπό την λήψη μέτρων εναντίον τους, εκ μέρους της κυβέρνησης.


Φιλο-ιρανοί αντάρτες της Χεζμπολλάχ, εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί, επίθεση σε φυλάκια του Ισραηλινού στρατού στην ελεγχόμενη από το Ισράηλ, ζώνη ασφαλείας, στο Νότιο Λίβανο.

Την ίδια ώρα αντάρτες του Ισραηλινού στρατού επειχειρούσαν ανεπιτυχώς να απο-βιβαστούν από θαλάσσης στη περιοχή.

Ανακοίνωσή της Χεζμπολλάχ, τονίζει ότι ομάδα ανταρτών της, εντόπισε Ισραηλινούς στρατιώτες να συγκεντρώνονται κοντά στο φυλάκιο Χαντάθα, στη ζώνη ασφαλείας του Νοτίου Λιβάνου.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας στη Βηρυτό, ανέφεραν ότι Ισραηλινοί αντάρτες επιχείρησαν, χωρίς όμως επιτυχία να αποβιβαστούν στην ακτή Ζαράνι, 18 χιλιόμετρα νότια της Σιδώνας.


Ο Τρέβορ Τζόουνς, σωματοφύλακας της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και μοναδικός επιζήσας του τραγικού δυστυχήματος, το οποίο της στοίχισε τη ζωή, στις 31 Αυγούστου, στο Παρίσι, θα καταθέσει αύριο για πρώτη φορά, στις ανακριτικές αρχές.

Ο Τζόουνς, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δυστύχημα και δεν ήταν σε θέση να μιλήσει μέχρι τώρα, αναμένεται να ρίξει φως, στο πλαίσιο των ανακρίσεων που διεξάγονται για τη δια-λεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος, με αραιές παροδικες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα τραπούν σατδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη, στις δυτικές και στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια και στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 19, στη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 17 September 1997 - 16:27:27 UTC