Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τη λήψη μέτρων σε περίπτωση που οι πύραυλοι ΕΣ-300 εγκατασταθούν στην Κύπρο, ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Στις νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, αμέσως μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγκυρα, μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας και της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Οι Ρωσικοί πύραυλοι, ισχυρίστηκε ο Μεσούτ Γιλμάζ, δεν αποτελούν απειλή μόνο για τους Τουρκο-κυπρίους αλλά και για την Τουρκία.

Οι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τα μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης, γύρω από το θέμα της αγοράς των Ρωσικών πυραύλων ΕΣ-300, από την Κύπρο.

Η παρούσα είναι η τρίτη κατά σειρά σύσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, με αντικείμενο την αγορά των πυραύλων.


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τη στρατιωτική παρέλαση της πρώτης Οκτωβρίου, και της άσκησης "Νικηφόρος 97".

Συγκεκριμένα σχέδια για την άσκηση, έτυχαν σήμερα επεξεργασίας σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι όλες οι παραγγελίες που έπρεπε να γίνουν το 1997, έχουν γίνει και όλα όσα αφορούν στο ενιαίο αμυντικό δόγμα, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ερωτηθείς αν υπήρξαν κάποιες ενέργειες από άλλες χώρες ώστε να μην έρθουν μαχητικά αεροπλάνα από την Ελλάδα, στην παρέλαση της πρώτης Οκτωβρίου και στην άσκηση "Νικηφόρος", δήλωσε ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις.


Ο Αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπρίλ δια-βεβαίωσε σήμερα την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι η συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς για έναρξη διαλόγου επι θεμάτων ασφάλειας, θα αφορά συζήτηση επί όλων των θεμάτων ασφάλειας.

Την δια-βεβαίωση έδωσε στον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο κύριος Μπριλ, από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέημς Ρούμπιν, ότι με τον διάλογο για την ασφάλεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποβλέπουν στην υλοποίηση Μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κατά μήκος της γραμμής αντι-παράταξης.


Το περιεχόμενο και το αντικείμενο της συμφωνίας για διάλογο Κληρίδη- Ντενκτάς, είναι ξεκάθαρα και δεν νοείται να τίθενται υπό περιορισμό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ολα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια, θα πρέπει να συζητηθούν τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.


Η τουρκο-κυπριακή πλευρά άρχισε τις εργασίες μελέτης των πληροφοριών που αφορούν νεκρούς αγνοουμένους, και θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για να ανταποκριθεί στο χρονο-διάγραμμα που συμφωνήθηκε στη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Αυτό μετέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβίβασε την πληροφορία στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων, ανέφεραν πως εκτιμάται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα διορίσει το τρίτο μέλος στη Διερευνητική, τον Οκτώβριο.


"Δεν είναι αρκετά τα ευχολόγια ώστε τα πράγματα να πάνε καλά στο κυπριακό".

Την ξεκάθαρη αυτή απάντηση έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στον Πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες, στην Ατλάντα της Γεωργίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Μακαριώτατος, που με τα όπλα της οποίας οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο, έχουν υποχρέωση να ενεργήσουν, προκειμένου τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι να αποχωρήσουν, και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Απαράδεκτους και εκβιαστικούς όρους έχει επιβάλει το κατοχικό καθεστώς, στη δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά, προκειμένου να της επιτραπεί η μετάβασή της στα κατεχόμενα.

Στους όρους, που έχουν γνωστο-ποιηθεί στην εγκλωβισμένη δασκάλα, μέσω του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φεϋσσέλ, αναφέρεται ότι θα πρέπει να αποσύρει την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πάψει να ασκεί το επάγγελμά της στην Καρπασία.

H εγκλωβισμένη δασκάλα, παρευρέθηκε σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, αξίωσαν την επιστροφή της Ελένης Φωκά στην Καρπασία.


Το ερχόμενο Σάββατο αρχίζει τις εργασίες της η κοινή επιτροπή ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ που στοχεύει σε διερεύνηση της πιθανότητας συνέχισης της συγ-κυβερνώντος σχήματος.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από μεσημβρινή συνάντηση Αναστασιάδη - Κυπριανού και όπως ανακοινώθηκε η επιτροπή θα συνέλθει χωρίς ημερησία διάταξη, όρους ή προϋποθέσεις.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για χρονοβόρα διαδικασία και τόνισε ότι αναμένεται ξεκαθάρισμα εντός του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προέκρινε την σύγκλιση επί προγραμματικής βάσης στο θέμα της υποψηφιότητας, χαρακτηρίζοντας την αναμονή ξεκαθαρίσματος των προθέσεων Κληρίδη ως την μόνη εκκρεμότητα.


Τελέστηκε στις τέσσερις το απόγευμα από τον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η κηδεία της βραβευμένης λογοτέχνιδας και εκπαιδευτικού, Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα.

Της κηδείας, η οποία έγινε δημοσία δαπάνη, προέστη ο Πανιε-ρώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο οποίος εξήρε την μεγάλη προσφορά της Πετρώνδα στα γράμματα.


Μια εβδομάδα μετά το συντριπτικό "ναι" των Σκωτσέζων, υπέρ της αυτονόμησης του κοινοβουλίου τους τάχθηκαν σε χθεσινό δημοψήφισμα και οι Ουαλλοί ψηφοφόροι.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε με διαφορά μόλις επτά χιλιάδων ψήφων.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα υπέρ της αυτονομίας τάχθηκαν 559 χιλιάδες 419 ψηφοφόροι και εναντίον 552 χιλιάδες 698.


Ανοίγει σήμερα τις πύλες της, στο περίπτερο έξι της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης, η τρίτη εξειδικευμένη έκθεση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην οποία συμμετέχει και ο Λόγος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει στις επτά το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Η έκθεση, θα είναι ανοικτή μέχρι και την Κυριακή.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις και τοπική αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και γύρω στους 20 στα νότια παράλια.

Αύριο θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις που το απόγευμα ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους, 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 28 στα νότια παράλια, και γύρω στους 26 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 21, στη Λεμεσό 29 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 20 September 1997 - 17:27:18 UTC