Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η ασφάλεια του κυπριακού λαού και η εξασφάλιση του μέλλοντος του, σε πλαίσια σιγουριάς στη δική του πατρίδα, είναι στόχος και επιδίωξη της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Την δήλωση αυτή ανέγνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στην χθεσινή συμφωνία για έναρξη απευθείας συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας.

Ο κύριος Χριστοφίδης επεσήμανε ότι είναι πρόδηλη η σημασία της συμφωνίας και τόνισε ότι η αμερικανική διπλωματία θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι ουδέποτε η αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό, ήταν αποφασιστικότερη.

Η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων είναι ανοικτή, είπε και προειδοποίησε ότι κατά την διάρκεια του διαλόγου οι παρεμβάσεις δεν θα γίνονται απαραίτητα ή πάντα προς την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκάλυψε ακόμη ότι η πρώτη συνάντηση θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες, ίσως και πρίν από την μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση των Hνωμένων Εθνών.


Την ικανοποίηση της εξέφρασε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ανακοίνωση της χθεσινής συμφωνίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ Κληρίδη- Ντενκτάς.

Παράλληλα, οι κύριοι Ρέππας και Κρανιδιώτης κάλεσαν την Τουρκία να επιδείξει απαραίτητη βούληση ώστε να αποκατασταθούν η ειρήνη και η ασφάλεια στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ανέφερε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία, ανοίγει έστω μια χαραμάδα ελπίδας και μπορεί να υπάρξει συνεννόηση στο πλαίσιο του πολιτικού πλέον διαλόγου που φαίνεται ότι σύντομα αρχίζει.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ανέφερε ότι η αποστρατιωτικοποίηση αποτελεί βασική επιδίωξη της Ελλάδος και εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις για αφοπλισμό, να είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνεί απόλυτα με την διεξαγωγή συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, για θέματα ασφαλείας.

Το πολιτικό γραφείο του κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρο του Νίκο Αναστασιάδη, είχε σήμερα συνάντηση στο προεδρικό με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις και η επίτευξη συμφωνίας, για έναρξη συνομιλιών σε θέματα ασφάλειας.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι από μέρους του κόμματος, εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά οι διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη, συμπλήρωσε, θεωρούνται ικανοποιητικές.

Η κυβέρνηση εκτιμά, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι οι συνομιλίες θα γίνουν με βάση την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τις απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι μετά την συμφωνία τίποτα δεν αλλάζει, τόσο όσον αφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω απο την Κύπρο, όσο και στον σχεδιασμό της άσκησης Νικηφόρος.


Την χθεσινή συμφωνία για τις συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς, με αντικείμενο συζήτησης την ασφάλεια χαιρέτισε και ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, για το κυπριακό, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Σι-Εν-Εν, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι στο θέμα θα υπάρξει προσωπική ανάμιξη, της Μαντλίν Ολμπραϊτ και του ιδίου, μέσω των επαφών που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες στην Νέα Υόρκη.

Την συμφωνία χαιρέτισε, με γραπτή ανακοίνωση και το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας, ότι η προσπάθεια αυτή προσφέρει την δυνατότητα για μείωση της έντασης στην Κύπρο.

Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Γκουστάβ Φεϊσσέλ εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την προσπάθεια αυτή, δηλώνοντας στο "Ρόϊτερ", ότι ο διεθνής οργανισμός πάντοτε επεσήμανε την ανάγκη για βελτίωση της ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο πλευρών.


Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Μετά τη συνάντηση, τόσο ο κύριος Κυπριανού, όσο και ο κύριος Χριστόφιας επαναβεβαίωσαν τις θέσεις των κομμάτων τους, αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθήσουν.

Ο κύριος Χριστόφιας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ ο κύριος Κυπριανού αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών, τόνισε ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να δεσμευτεί από τώρα, τί θα κάνει σε περίπτωση που ο υποψήφιος του δεν θα είναι μεταξύ των δύο διεκδικητών.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας πληροφορίες που έκαναν αναφορά για διαφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση των δύο κομμάτων για καθορισμό των όρων εντολής που θα διέπουν την λειτουργία της κοινής επιτροπής των δύο κομμάτων.


Οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε θέματα ναυσιπλοϊας, θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, στην Αθήνα.

Στην Ελληνική πρωτεύουσα, ο κύριος Μαρκίδης θα έχει συνομιλίες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, με αντικείμενο τον συντονισμό για θέματα εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά τη νομική υπηρεσία.

Στο Λονδίνο, όπου θα μεταβεί στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με διεθνολόγους, για γενικού ενδιαφέροντος θέματα.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Μαρκίδης διευκρίνισε ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο δεν θα συζητήσει θέματα που αφορούν τις συνομιλίες.


Σε εκατόν-οκτώ εκατομμύρια λίρες ανήλθαν τα έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για το 1996, σημειώνοντας αύξηση 8%, σε σύγκριση με το 1995.

Τα οικονομικά αποτελέσματα και τις κύριες δραστηριότητες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Αρχή δεν προτίθεται στο παρόν στάδιο να επιβάλει οποιαδήποτε αύξηση, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις κατεχόμενες περιοχές, αν και μειώθηκε κατά πολύ την περσινή χρονιά, λόγω της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγού σταθμού από το κατοχικό καθεστώς, υπολογίζεται ότι κόστισε μόνο σε καύσιμα 496 χιλιάδες λίρες.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη χθες βράδυ στη Λεμεσό, με θύματα ζεύγος Γάλλων τουριστών.

Συγκεκριμένα, στις δέκα το βράδυ, οι δύο τουρίστες στην προσπάθειά τους να διασταυρώσουν τη Λεωφόρο Μακαρίου του Τρίτου στη Λεμεσό, παρασύρθηκαν από διερχόμενο ημιφορτηγό και τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο Αχιλλέας Κωνσταντίνου, εικοσιενός ετών, ο οποίος συνελήφθη από τη αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση.

Κατά τον προκαταρκτικό έλεγχο αλκοτέστ, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.


Επίσκεψη εργασίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πραγματοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ.

Τον Τούρκο πρόεδρο συνοδεύει στο ταξίδι του ο Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Ντεμιρέλ και Μουμπάρακ, μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητήσουν είναι και αυτό της διεξαγωγής, περί τα μέσα Νοεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, των κοινών αεροναυτικών ασκήσεων, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών - Ισραήλ και Τουρκίας.

Οι ασκήσεις αυτές, έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση πολλών Αραβικών χωρών, κυρίως της Συρίας, της Αιγύπτου και του Ιράκ, όπως και της Τεχεράνης.


Ο ισχυρός τυφώνας Ολίβα, εξακολουθεί να πλήττει την Ιαπωνική νήσο Κιούσου.

Ενας προσωρινός απολογισμός από την αστυνομία, κάνει λόγο μέχρι στιγμής, για τέσσερις νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους και τραυματίες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές, προκάλεσαν εδαφική κατολίσθηση στη νότια επαρχία της νήσου, Καγκοσίμα, με αποτέλεσμα τη καταστροφή αρκετών κατοικιών, στα ερείπια των οποίων βρίσκονται παγιδευμένα πέντε τουλάχιστον άτομα.

Τόσο οι εναέριες όσο και θαλάσσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει, από την Κυριακή το απόγευμα.

Ο τυφώνας Ολίβα - ο δέκατος ένατος για τη φετεινή χρονιά στην Ιαπωνία - κινείται με βραδύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα και συνοδεύεται με ανέμους, εντάσεως 144 χιλιομέτρων την ώρα.


Ικανοποίηση και στον πιό απαιτητικό τηλεθεατή φιλοδοξεί να δώσει ο ΛΟΓΟΣ, με το καινούργιο και πολλά υποσχόμενο χειμερινό του πρόγραμμα.

Από το Σάββατο, είκοσι Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα τηλεοπτική χρονιά 1997-98, με ένα πρόγραμμα πιο φιλικό, πλούσιο, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και πάνω από όλα πιο ποιοτικό.

Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για περισσότερη ψυχαγωγία, ο ΛΟΓΟΣ έκλεισε συμφωνίες με εταιρείες κολοσσούς στον κόσμο του θεάματος.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικό Διευθυντής του ΛΟΓΟΥ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, υπενθύμισε πως κύριος στόχος μας, παραμένει αυτό που διακηρύξαμε από την πρώτη στιγμή έναρξης της λειτουργίας τους σταθμού, δηλαδή η εμπέδωση της ελληνορθόδοξης θρησκετικής αγωγής και η τόνωση του αγωνιστικού φρονήματος.

Το ανανεωμένο φετινό πρόγραμμα του ΛΟΓΟΥ, παρουσίασε ο Διευθυντής Μαρκετινγκ και Διαφήμισης του ΛΟΓΟΥ, Χρίστος Τσέλεπος, ο οποίος έκανε μία αναδρομή στο νέο συναρπαστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές κινηματογραφικές ταινίες, νέες σειρές δράσεις και μίνι σειρές καθώς επίσης και ντόπιες παραγωγές, οι οποίες θα στέλλονται δορυφορικά με τη συνεργασία του ΡΙΚ στον Απόδημο Ελληνισμό.

Επίσης το δελτίο ειδήσεων παίρνει μία διαφορετική διάσταση αφού θα χωριστεί σε τρείς κατηγορίες.

Το δελτίο ειδήσεων θα έχει διάρκεια μισής ώρας και αμέσως μετά θα ακολουθεί ενημερωτικό πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο "Αλλη διάσταση".

Στις 8.55 θα ακολουθεί δελτίο κωφών, διάρκειας πέντε λεπτών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 19 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγυεμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια, και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 18, στη Λεμεσό 30 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 1997 - 15:28:03 UTC