Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, αφού η Τουρκία είναι κοντά και θα χρησιμοποιεί το τουρκικό μέρος του νησιού για δικούς της σκοπούς.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος, ανέφερε ότι ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Συναφώς, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι προ της εισβολής Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί, υπενθυμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν εξισλαμισθέντες Ελληνες, γεγονός που μαρτυρείται μεταξύ άλλων και από τις ονομασίες πολλών τουρκοκυπριακών χωριών, τα οποία είναι αφιερωμένα σε αγίους.

Αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας ενός ομόσπονδου κράτους, ο Μακαριώτατος πρόσθεσε ακόμη ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να γίνει διζωνική ομοσπονδία και να έχει τρεις κυβερνήσεις και τέσσερις Βουλές.

Ερωτηθείς εάν το Κυπριακό οδηγείται λανθασμένα, ο Μακαριώτατος απάντησε ότι εφόσον επιδίωξη είναι η ομποσπονδία, ασφαλώς οδηγούμαστε σε λανθασμένη κατάσταση.


Το Κυπριακό μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το Μεσανατολικό ζήτημα, πράγμα που καθιστά αναγκαίο το Πάρε Δώσε, αφού κανείς δεν παίρνει ότι θέλει από τις διαπραγματεύσεις.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, κατά την άφιξή του σήμερα στην Κύπρο για διαβουλεύσεις.

Ο κύριος Μίλλερ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κρίσιμη την περίοδο που διέρχεται το Κυπριακό πρόβλημα και τόνισε ότι δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από το βασικό στόχο της συνολικής λύσης του προβλήματος.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για πολιτική σφυρο-κοπήματος των βασικών πτυχών του Κυπριακού, το οποίο συνίσταται στην εμμονή και την επιμονή.

Ο κύριος Μίλλερ επι-βεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωτοστατούν στη διοργάνωση στις Βρυξέλλες σεμιναρίου επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Στο σεμινάριο, κατέληξε ο κύριος Μίλλερ, θα τονιστούν τα πλεονεκτήματα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Συντήρηση ενός σχετικά καλού κλίματος, μέχρι τον τρίτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, φαίνεται να είναι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό, όλοι, να εργαστούν σκληρά για την δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος και να αποφύγουν oτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση.

Αναμένουμε, όλοι, είπε ο κύριος Φεϊσσέλ να συμβάλουν στην προώθηση ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού, που είναι η μόνη επιλογή.

Με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε και το θέμα των συναντήσεων για ανθρωπιστικά θέματα.

Ωστόσο δεν ορίστηκε η ημερομηνία της νέας συνάντησης, εφόσον εκκρεμεί συνάντηση του με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Πρώτο μέλημα, είναι, σύμφωνα με τον κύριο Φεϊσσέλ, να εκφράσουν οι δύο πλευρές τις απόψεις τους, για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της συζήτησης ανθρωπιστικών θεμάτων.

Πάντως, ο κύριος Φεϊσσέλ είπε ότι δεν έχει κάτι να ανακοινώσει αναφορικά με τον διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, για τους αγνοούμενους.


Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προχωρήσουν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε προειδοποίηση στην Τουρκία, ότι η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί στο κυπριακό, την οδηγεί σε απομόνωση.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κύριος Παπανδρέου παρατήρησε ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ατζέντα για συζήτηση της διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ενωσης.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια του γεύματος των δεκαπέντε Υπουργών Εξωτερικών, αναμένεται να συζητηθούν ατύπως το κυπριακό και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.


Απάντηση στις Τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων έδωσε και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ.

Εάν η Τουρκία, προχωρήσει στις απειλές της, δήλωσε ο κύριος Κούκ, τότε δεν θα βρει αντιμέτωπη μόνο την Κυπριακή κυβέρνηση αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και εξέφρασε την γνώμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματευσεις θα ολοκληρωθούν σε τρία έως τέσσερα χρόνια.


Με αφορμή τις επαφές που πραγματοποιεί στην Ευρώπη αντιπροσωπεία του τουρκο- κυπριακού Ρεπουπλικανικού Κόμματος, ο Ραούφ Ντενκτάς ξεσπάθωσε κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απειλώντας με μποϋκοτάζ για όλες τις δραστηριότητες της Ενωσης.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει επαφές με αρχές που αυτή επιλέγει και ότι συντάσσει εκθέσεις εναντίον της τουρκο-κυπριακής πλευράς.

Επανέλαβε επίσης, ότι η τουρκο-κυπριακή πλευρά δεν θα συμμετέχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο η ελληνο-κυπριακή πλευρά θεωρείται η επίσημη κυβέρνηση της Κύπρου.


Την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος αντιμετώπισε και πάλι η δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία επιχείρησε σήμερα να μεταβεί στο σπίτι της στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας.

Αυτή τη φορά, μόλις οι ψευδο-αστυνομικοί στο οδόφραγμα αντίκρυσαν την Ελένη Φωκά μέσα στο λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού, απαίτησαν σε έντονο ύφος, όπως το λεωφορείο επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές και αποβιβάσει την Ελένη Φωκά.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν στους υπόλοιπους εγκλωβισμένους να μεταβούν στα κατεχόμενα.

Η Ελένη Φωκά, σε δηλώσεις της αμέσως μετά την επιστροφή της, εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος.

Το μόνο που ζητεί, είπε, είναι να μεταβεί στο χωριό της και στους μαθητές της που την περιμένουν για τη νέα σχολική χρονιά.


Υπέρ της συγκρότησης ενός αυτόνομου κοινοβουλίου στη Σκωτία, τάχθηκε η συν- τριπτική πλειοψηφία των Σκωτσεζων ψηφοφόρων, τροχιο-δρομώντας τον τερματισμό τρακοσίων χρόνων εξάρτησης από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, οι τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους, ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης των Εργατικών για αυτόνομο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε 32 εκλογικές περιφέρειες, υπέρ της συγκρότησης αυτόνομου κοινοβουλίου, ψήφισαν ένα εκατομμύριο επτακόσιες εβδομήντα χιλιάδες σκωτσέζοι, και εξακόσιες χιλιάδες εναντίον.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με ξέφρενους πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Σκωτία.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χιλιάδες ήταν αυτοί που ξεχύθηκαν στους δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας τον Εθνικό ύμνο της Σκωτίας.


Πρώην πληροφοριοδότης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης ναρκωτικών παραδέκτηκε ότι είπε ψέματα, στην κατάθεσή του εμπλέκοντας την Κυπρο, στο αεροπορικό δυστύχημα της Παναμέρικαν που συνέβη τον Δεκεβριο του 98.

Στην υπόθεση της ανατίναξης της πτήσης 103 της Παναμέρικαν, πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, όπου σκοτώθηκαν 270 άτομα, ο Λέστερ Κόλμαν, παραδέχθηκε ότι κατεθεσε ψευδής πληροφορίες εμπλέκοντας στην υπόθεση την Κύπρο.

Είχε πει τότε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικων διευθέτησε την επιβίβαση μεταφορέα ναρκωτικών από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, στις αποσκευές του οποίου ήταν τοποθετημένος ο εκρηκτικός μηχανισμός.


Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας υπόγειων καταφυγίων στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο ανεγείρεται, στην περιοχή Αθαλάσσας.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί τον χώρο του Νέου Γενικού Νοσοκομείου για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.

Ο κύριος Σολωμής δήλωσε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργικότητα και τον εξοπλισμό του νέου κτιρίου, του οποίου το κόστος ανέρχεται στα σαράντα πέντε με πενήντα εκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, θα ληφθεί υπόψη η προοπτική επέκτασης και η δυνατότητα αξιοποίησής του για ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας.

Οπως διαπίστωσε ο Υπουργός Υγείας, υπήρξαν κάποια προβλήματα στην θεμελίωση του έργου, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί καθυστέρηση δύο μηνών στην έναρξη των οικοδομικών εργασιών.

Τέλος, ο κύριος Σολωμής ανέφερε ότι μελετούνται τρόποι επιτάχυνσης των ρυθμών για την αποπεράτωση του νοσοκομείου, με στόχο την παράδοσή του για λειτουργία, σε λιγότερο από πέντε χρόνια.


Σε απ'ευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που θα συνέλθει στις 13 Οκτωβρίου στη Λάρνακα παραπέμφθηκαν σήμερα, ο Αντώνης Φανιέρος και ο γιός του Λουκάς.

Ο Αντώνης και ο Λουκάς Φανιέρος αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη κατοχή, μεταφορά και χρήση πιστολιού, πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της τετάρτης Σεπτεμβρίου οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στο καμπαρέ "Κρυστάλ", και προέταξαν πιστόλι εναντίον του Μιχάλη Αεροπόρου, ο οποίος διασκέδαζε εκεί με παρέα.

Το Δικαστήριο ενέκρινε όπως οι δύο κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, έναντι χρηματικής εγγύησης τριάντα χιλιάδων λιρών έκαστος.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά κατά τόπους θα σχηματισθεί αραιή ομόχλη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 17 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 30 στα νότια παράλια και τους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 12 September 1997 - 15:50:23 UTC