Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνάντηση με τον Ειδικό συντονιστή του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, είχε σήμερα ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γκουστάβ Φεισέλ.

Η συνάντηση έγινε σε πρόγευμα εργασίας, στο οποίο ήταν παρόντες ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπρίλ και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέϊβιντ Μάτεν.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Τόμας Μίλλερ ανέφερε ότι μεταφέρει συγκεκριμένες ιδέες, τις οποίες και θα συζητήσει στις διαβουλεύσεις, που θα έχει τις επόμενες ημέρες.

Ο κύριος Μίλλερ συναντάται την ερχόμενη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.


Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ παρομοίασε το κυπριακό με την υπόθεση της Βοσνίας, αλλά είπε ότι η διαίρεση στην Κύπρο είναι εμπεδωμένη.

Οι δηλώσεις Χόλμπρουκ, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης μεταξύ του κυρίου Κυπριανού και του κυρίου Λυσσαρίδη, σήμερα το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος Κυπριανού χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χόλμπρουκ ως προπομπό για αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά την πορεία του κυπριακού.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν άμεσα διαβήματα για να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση Κυπριανού-Λυσσαρίδη συζητήθηκε και το θέμα των Προεδρικών εκλογών, όπου επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις των δύο κομμάτων.

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης παρέστη σε διευρυμένη συνεδρία της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ΕΔΕΝ, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση του κυπριακού, αλλά και των επικείμενων προεδρικών εκλογών.


Πλήρως ικανοποιημένος επέστρεψε από τις επαφές του στο Λουξεμβούργο, τη Ρώμη και τη Βόνη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι στην Αθήνα είχε συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο όσο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Συζήτησαν επίσης τις απειλές της Τουρκίας περί ενσωμάτωσης των κατεχομένων και τα μέτρα που θα παρθούν.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι τα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης, θα τα μεταφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο την Δευτέρα.

Ανέφερε επίσης ότι στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο την προσεχή Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ξεκάθαρη τοποθέτηση στο θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Κύπρου, όπως αυτή του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη ότι

εάν οι τουρκοκύπριοι επιθυμούν συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μπορούν να συμμετάσχουν στην επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η ετήσια στρατιωτική άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" θα γίνει όπως προγραμματίζεται.

Το αεροδρόμιο της Πάφου θα εγκαινιαστεί.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης επισημαίνοντας ότι

αυτά εντάσσονται στη στοιχειώδη προσπάθεια της αμυντικής υπεράσπισης της Κύπρου.

Ο κύριος Κρανιδιώτης προέβη στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή οικονομική εφημερίδα το "Εξυπνο Χρήμα".

Σχολιάζοντας τις φήμες ότι επιδιώκεται πρόκληση κρίσης στην Κύπρο, ώστε να γίνουν διαπραγματεύσεις αλλά και για τις γνωστές δηλώσεις περί "κάζους μπέλλι", για τους ΕΣ-300, ανέφερε ότι είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ζήτημα.

Ο κύριος Κρανιδιώτης σημειώνει ακόμη ότι έχει την αίσθηση, ότι η Τουρκία δημιουργεί ένα θέμα εκ του μη όντως, για τους ΕΣ-300, διότι έχει αντιληφθεί ότι έχει στριμωχθεί στη γωνιά, μετά μάλιστα και την παρελκυστική τακτική που ακολούθησε στο Μοντρέ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια κόπωση στο Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε:

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν Ελληνες, που διανοούνται ή σκέφτονται μία τέτοια εξέλιξη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν τραγική εξέλιξη.

Και εάν πρόσθεσε έχουν κουραστεί, ας πάνε στο περιθώριο, και να αφήσουν αυτούς που έχουν ακμαίες τις δυνάμεις τους, να δώσουν τον αγώνα για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, την εδαφική ακεραιότητα και την επανένωση της Κύπρου.


Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Τζώρτζ Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κύριο Στεφανόπουλο για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τον κάλεσε ως Ελληνα, να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

Ο κύριος Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι θα θέσει το θέμα σε παλαιούς του συνεργάτες στο Λευκό Οίκο και την Ουάσιγκτον.

Ο Μακαριώτατος είχε επίσης συνάντηση με στελέχη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στενότερη συνεργασία της ελληνικής και της εβραϊκής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έμφαση στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί τη μόνη διέξοδο των Εβραίων στην περιοχή και γι'αυτό πρέπει να αποτραπεί η τουρκοποίηση της νήσου.


Την αποτυχία των προσπαθειών της, για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, παραδέχθηκε ήδη η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπραϊτ, ολοκληρώνοντας τις επαφές της στο Ισραήλ.

Στην Αλεξάνδρεια ωστόσο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα, για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, έξι Λιβάνιοι στρατιώτες και μία γυναίκα σκοτώθηκαν χθες το βράδυ και πέντε άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, στη διάρκεια Ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο Νότιο Λίβανο.


Το ύστατο χαίρε στη Μητέρα Τερέζα, απότισαν σήμερα, περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα, στην Ινδία.

Ινδοί στρατιώτες και λίγες μοναχές σε μία σεμνή τελετή και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, συνόδευσαν την Μητέρα Τερέζα στην τελευταία κατοικία της, στην ιεραποστολή που εκείνη ίδρυσε στην Καλκούτα, πριν από σαράντα-επτά χρόνια.

Νωρίτερα, το φέρετρο της Αλβανής - Αγίας των φτωχών, τοποθετήθηκε πάνω σε κιλίβαντα πυροβόλου - τον ίδιο που μετέφερε τη σορό του Μαχάτμα Γκάντι πριν από μισό περίπου αιώνα - και μεταφέρθηκε, από το Ναό του Αγίου Θωμά, για μία πορεία στους δρόμους της Καλκούτα.

Το άσπρο φέρετρο, καλυμμένο με τη σημαία της Ινδίας ήταν ανοιχτό, ώστε οι προσκυνητές να βλέπουν το πρόσωπο της Μητέρας Τερέζα.

Μοναχές του Τάγματος της Ιεραποστολής της Ελεημοσύνης ακολούθησαν την πομπή, μέχρι το στάδιο Νετάγι της Καλκούτα, όπου εκεί τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων ξένων χωρών.


Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, άνοιξαν το πρωί οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για την συνέχισή τους, αλλά και διαφωνιών, μεταξύ αντιπάλων εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων.

Οι εκλογές, οι οποίες θεωρούνται ένα σημαντικό βήμα προς τη διαδικασία για ειρήνη στη Βοσνία, είναι οι πρώτες, μετά τη λήξη του πολέμου.

Δύομισυ εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των εκλογών που θα διαρκέσουν δύο ημέρες.

Εν τω μεταξύ, στη πόλη Μόσταρ, οι Μουσουλμάνοι αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν μαζικά τις εκλογές, εξαιτίας ορισμένων αλλαγών που έγιναν την τελευταία στιγμή και οι οποίες, όπως υποστηρίζουν τους στερούν τη σίγουρη νίκη.

Στο Μουσουλμανικό πάντως τομέα της πόλης, 25 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 70, δεν άνοιξαν το πρωί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ψηφίζοντας σήμερα η Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, δήλωσε ότι οι δημοτικές εκλογές, θα εδραιώσουν την πρόοδο της δημοκρατίας και κανείς δεν θα μπορέσει πλέον να σταματήσει.

Ο Αλιία Ιζετμπέκοβιτς, το τρίτο μέλος της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Μουσουλμάνους, ψήφισε στο Σαράγεβο.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε την αυγή στον δρόμο Δεκέλειας- Ορμήδειας.

Θύμα είναι ο Χριστόφορος Λυσάνδρου, πενήντα-ενός ετών από τον 'Αγιο Ανδρόνικο Καρπασίας, κάτοικος Λονδίνου.

Στο ίδιο δυστύχημα, τραυματίστηκε κρίσιμα η Ρουμάνα καλλιτέχνιδα Τζιάφκα Αλεξαντρίβα, εικοσι-δύο ετών, η οποία μεταφέρθηκε αρχικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακος και στη συνέχεια, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες το αυτοκίνητο ενοικιάσεως του Λυσάνδρου, παρεξέκλινε της πορείας του και σφηνώθηκε, στο πίσω μέρος προπορευόμενου φορτηγού.


Εξάλλου, νεκρός βρέθηκε το πρωϊ στο σπίτι του, στα Λατσιά ο τριαντάχρονος Σπύρος Παρίσσης.

Ο Παρίσσης είχε κατέβει στο υπόγειο του σπιτιού με σκοπό να διεκπεραιώσει κάποιες εργασίες.

Είχε καθυστερήσει και αναζητήθηκε από την συζυγό του, η οποία τον βρήκε αναίσθητο και τραυματισμένο στο κεφάλι.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η αστυνομία εξετάζει την υπόθεση.


Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε και σήμερα η αντικατοχική εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων.

Στο οδόφραγμα συνέδραμαν σήμερα την προσπάθεια διαφώτισης, και αντιπροσωπείες των Δήμων Ζωγράφου και Καλαμάτας, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν τον συγκλονισμό τους, για το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων.

Πολλοί ήταν και οι τουρίστες που μετέβησαν στο οδόφραγμα, κανείς όμως δεν πέρασε στα κατεχόμενα.

Στο χώρο του οδοφράγματος εξάλλου, άνοιξε από σήμερα βιβλίο συμπαράστασης το οποίο υπέγραψε αρκετός κόσμος, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την συμπαράστασή του, στους συγγενείς των αγνοουμένων και των πεσόντων από τις Τουρκικές βαρβαρότητες.


Αιμοδοσία πραγματοποίησαν σήμερα οι Μορφίτες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μνήμης" για την κατεχόμενη κωμόπολη.

Η σημερινή αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Μόρφου στη Λευκωσία, αποτελεί την απαρχή των εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει ο κατεχόμενος Δήμος, σε συνεργασία με τα σωματεία και οργανώσεις της Μόρφου, υπό τον τίτλο "Εβδομάδα Μνήμης Μόρφου".

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων "Μνήμης Μόρφου" θα αποτελέσει η μεγάλη αντικατοχική πορεία των Μορφιτών στις 12 Οκτωβρίου, η οποία, θα ξεκινήσει από τον Αστρομερίτη και θα καταλήξει στο Οδόφραγμα στην κατεχόμενη Ζώδια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά παντού αίθριος. Αργότερα θα εμφανισθεί αραιή ομίχλη σε μερικές, παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεννέα βαθμούς στα νότια παράλια και στους δεκαεπτά στις άλλες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν και πάλι σε βορειοανατολικούς ως νοτιοανατολικούς μέτριους, τριών ως τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους τριαντατρείς βαθμούς στο εσωτερικό και στους εικοσιεννέα στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 20, στη Λεμεσό 30 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 14 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 13 September 1997 - 15:27:26 UTC