Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού, στην περίπτωση που ο ίδιος αποφασίσει να μην επαναδιεκδικήσει τον προεδρικό θώκο.

Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον κύριο Χριστοφίδη, η πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη και η δήλωση του Εκπροσώπου είναι εις γνώσιν και τυγχάνει της έγκρισης όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, αν και όπως διευκρίνησε, ο ΔΗΣΥ δεν έχει δεσμευτεί.

Πάντως, ο κύριος Χριστοφίδης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η αλληλοκατανόηση και η αλληλοεκτίμηση μεταξύ Κληρίδη και Κυπριανού, εξυπακούουν, ότι αναμένεται, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη, εάν τελικά αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα.

Το ενδεχόμενο, να έχει αποφασιστεί η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, είτε με υποψηφιότητα Κληρίδη, είτε με υποψηφιότητα Κυπριανού, χαρακτηρίστηκε από τον Μανώλη Χριστοφίδη, ως "λογική ερμηνεία".


Κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του ο Σπύρος Κυπριανού αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για την ουσία της πρωινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ενώ αυτή την ώρα ενημερώνει την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του.

Ενδεικτικές όμως, ήταν οι δηλώσεις Αναστασιάδη ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και εξερχόμενος ανέφερε ότι ο κύριος Κυπριανού αποδέκτηκε πρόταση του κόμματός του για σύσταση κοινής επιτροπής με συγκεκριμένους όρους εντολής.

Ο κύριος Κυπριανού μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις οκτώ και τριάντα το πρωί, είχε στο γραφείο του στην Βουλή τρίωρη σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του.

Τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ο οποίος επανέλαβε πρόταση για σύμπηξη μετώπου με την συμμετοχή της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.


Η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης στην Νέα Υόρκη, μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου, για το Κυπριακό, Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ.

Μετά την συνάντηση, ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ χαρακτήρισε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως τεράστιας σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμφωνήσαμε με τον Μακαριώτατο, είπε ο αμερικανός διπλωμάτης, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος δήλωσε, ότι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει και τέλος στην διχοτόμηση της Κύπρου.

Οι πρόσφυγες και οι τουρκοκύπριοι, τόνισε ο Μακαριώτατος, πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι έποικοι να αποχωρήσουν.

Ο κύριος Χόλμπρουκ εξέφρασε την επιθυμία να έχει και δεύτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, μετά την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Χιούστον του Τέξας, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συναντάται απόψε στις 11 ώρα Κύπρου, με τον Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.


Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο είχε το μεσημέρι στην Αθήνα, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέϊτ Ντιάρντμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ.

Ο πρώην επιτετραμμένος της Αμερικανικής πρεσβείας, στην Ελληνική πρωτεύουσα, πραγματοποιεί διερευνητικού χαρακτήρα περιοδεία, στο τρίγωνο 'Αγκυρα-Αθήνα- Λευκωσία.

Στόχος της περιοδείας του κυρίου Μίλλερ, είναι η καλύτερη προετοιμασία της Αμερικανικής παρέμβασης στο Κυπριακό, τον συντονισμό της οποίας, έχει αναλάβει ο Προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Αργότερα σήμερα ο κύριος Μίλλερ, θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Μετά τις επαφές του στην Αθήνα, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα αναχωρήσει για τη Λευκωσία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, όπου την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να έχει συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.


Υπό το φως της επανάληψης της διπλωματικής δραστηριότητας γύρω από το Κυπριακό, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντεϊβιντ Μάντεν, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κύριος Μάντεν ανέφερε ότι συζήτησαν τις επικείμενες εξελίξεις ενόψει της άφιξης αύριο του συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Μίλερ και τον ερχόμενο μήνα, της άφιξης του αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Οπως είπε ο κύριος Μάντεν, ο κύριος Χάνεϊ θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και γενικά όλες τις πτυχές.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κύριος Μάντεν ανέφερε ότι δεν συνδέεται με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι είναι δύο διαδικασίες που προχωρούν ταυτόχρονα.

Εξάλλου, σχολιάζοντας το θόρυβο που προκάλεσε η Τουρκία για τους πυραύλους ΕΣ-300, ο κύριος Μάντεν παρατήρησε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η ξαφνική έξαρση συζητήσεων και δραστηριότητας.

Επίσης, ερωτηθείς κατά πόσο η Βρετανία συμμερίζεται τις θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ιταλίας σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κύριος Μάντεν παρέπεμψε στην επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Η Ρωσία θα καταγγείλει την Τουρκία, στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοϊας, σχετικά με τον έλεγχο που επιχειρεί να επιβάλει στον διάπλου του Βοσπόρου, αποκάλυψε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτωφ.

Αναφορικά με τους Ες 300, ο κύριος Μουράτωφ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι πύραυλοι θα βρίσκονται στην Κύπρο, κανονικά σε ένα χρόνο, όπως έχει συμφωνηθεί, εκτός εάν υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για κτύπημα των πυραύλων, κατά την μεταφορά τους ή και κατά την εγκατάστασή τους στην Κύπρο, ο Γκεόρκι Μουράτωφ ανέφερε, ότι οι συναφείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία θορύβου επί του θέματος και δεν τον ανησυχούν.


Σωστή τοποθέτηση που αγγίζει την ουσία του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τη δήλωση του ρωσικού προεδρικού γραφείου, αναφορικά με τους Ες-300 και τη σύνδεση της εγκατάστασής τους με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η δήλωση του εκπροσώπου του γραφείου του Προέδρου Γιέλτσιν εισαγάγει τη σωστή συνταγή για την προώθηση λύσης του κυπριακού.

Κλιμακώνοντας το θέμα των Ες-300, η Τουρκία παρουσιάζει το θέατρο του παραλόγου, είπε ο Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι είναι αντινομία, ο θύτης να έχει αξίωση να καθορίζει τον αμυντικό εξοπλισμό του θύματος.


Αναπάντεχη επίθεση δέχτηκε γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα, ο εθνοφρουρός Γιώργος Κυριακίδης, δέκα εννέα ετών από την Πάφο.

Ενώ εκτελούσε χρέη σκοπού σε φυλάκιο, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Ερμής Χριστοδούλου, είκοσι πέντε ετών από την Εγκωμη, κάτω από την επήρρεια αλκοόλ, προσέκρουσε στην πύλη του φυλακίου.

Αποτέλεσμα ήταν να εκσφενδονιστεί η πύλη και να χτυπήσει τον Κυριακίδη στο πρόσωπο, ενώ ο Χριστοδούλου, τέθηκε υπό κράτηση.

Ο Κυριακίδης, μεταφέρθηκε για νοσηλεία, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι έχασε τέσσερα δόντια και υπέστη άλλα μικρότερα τραύματα.


Η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν τοποθετείται στο άμεσο μέλλον, εκτιμά η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, μετά τη σημερινή συνάντηση τους, στη Ραμάλλα της Δυτικής Οχθης, η κυρία Ολμπράιτ ανέφερε, ότι παρόλο που όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει, ότι η τρομοκρατία είναι φρικτή, ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει, με ποιά μέτρα θα ήταν δυνατό, να επαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Η κυρία Ολμπράιτ εξέφρασε στη συνέχεια, την κατανόησή της, για την απογοήτευση των παλαιστινίων από την ειρηνευτική διαδικασία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "Αυτά δεν ήταν εύκολα χρόνια".

Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί για την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψε με το Ισραήλ για την οποία, όπως είπε, ο προηγούμενος ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιτζάκ Ραμπίν έδωσε τη ζωή του.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες παλαιστίνιοι, διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους της πόλης Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη, για την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία προωθούνται, όπως υποστηρίζουν, μόνο τα συμφέροντα των ισραηλινών.


Στην Ινδία, είκοσι τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε υπερχειλισμένο κανάλι.

Το λεωφορείο μετέφερε ενενήντα περίπου επιβάτες, από τους οποίους μόνοι οι είκοσι ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Αν και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι οι υπόλοιποι επιβάτες του λεωφορείου είναι νεκροί.

Στην Ιαπωνία, εξάλλου, τριάντα-επτά άτομα τραυματίστηκαν, από έκρηξη που συγκλόνισε δεκα-τριώροφο κτίριο στην πόλη Ναγκόγια.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζεται αποθήκη υπεραγοράς, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει προκληθεί από διαρροή αερίου.


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.

Η φωτιά ξέσπασε σε δωμάτιο του πρώτου ορόφου, όπου βρίσκεται το γραφείο του ιταλού Πρωθυπουργού, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Την ώρα της πυρκαγιάς ο Ιταλός πρωθυπουργός βρισκόταν εκτός Ρώμης, στη γενέτειρά του Μπολόνια, όπου έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Σύμφωνα με προκαταρτικές έρευνες, η πυρκαγιά δεν ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας, αλλά οφείλεται σε τεχνική βλάβη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, τοπικά όμως θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 19 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και το απόγευμα ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 19, στη Λεμεσό 30 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 17 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 11 September 1997 - 16:27:26 UTC