Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέες διευκρινήσεις θα ζητήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση αναφορικά με τις φιλοτουρκικές δηλώσεις του Ρομπέρτο Ντίνι.

Για τον σκοπό αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης μεταβαίνει στην Ρώμη.

Ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να ανακοινώσει σύντομα τον χρόνο του ταξιδιού του στην Ρώμη, τονίζοντας ότι θα προβεί σε νέες δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει σε νέες ξεκάθαρες δηλώσεις από την ιταλική κυβέρνηση και ευθυγράμμισή της με τους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από συνάντηση που είχε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Ιταλό ομόλογό του ενώ επεσήμανε τον γενικότερο προβληματισμό της Κυβέρνησης από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ικανοποιημένος από τους χειρισμούς των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη πρόβλημα ενώ αναφέρθηκε σε μήνυμα το οποίο έστειλε προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, αποθρασυμένος από τις δηλώσεις Ντίνι, ο Ραούφ Ντενκτάς επαναλαμβάνει τις απειλές για πόλεμο στην περίπτωση που προχωρήσει η ενταξιακη πορεία της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρωπη.


Απερίφραστα καταδικάζει τις δηλώσεις Ντίνι ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου.

Ο κύριος Νόμφιλ με σημερινή ανακοίνωσή του από τις Βρυξέλλες εκφράζει αγανάκτηση για τις δηλώσεις Ντίνι, ο οποίος κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναγνωρίσουν το Ψευδοκράτος.

Ακόμη, ο κύριος Νόμφιλ, κάλεσε τις χώρες της Ενωσης να αναγνωρίσουν ότι ο μόνος υπεύθυνος για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είναι η Τουρκική αδιαλλαξία.


Την απογοήτευσή του για τις προκλητικές δηλώσεις Ντίνι, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Μιλώντας στην Πύλο κατά την διάρκεια περιόδειας του στη περιοχή, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, παρατήρησε ότι οι ισχυροί της γής για τα συμφέροντά τους και μόνο, παρακάμπτουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Στην Αθήνα, εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του Ιταλού ομόλογου του έγιναν προφανώς, για να κάνουν ευτυχέστερο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κύριος Πάγκαλος τόνισε ότι δεν μπορεί να ανατραπεί, γιατί ήδη έχει λάβει νομικό χαρακτήρα.


Πυρ ομαδόν, δέχθηκε σήμερα από τον Ιταλικό Τύπο, ο Λαμπέρτο Ντίνι, με την κατηγορία ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις του προκάλεσαν όξυνση στις σχέσεις της χώρας με την Ελλαδα.

Εγκριτες εφημερίδες της Ιταλίας κατηγορούν τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας τους για εμπορική αντιληψη των διεθνών σχέσεων, δημοσιεύοντας χαρακτηριστικά ότι προκειμένου ο Ντίνι να πωλήσει πέντε ελικόπτερα στην Τουρκία, έκανε μια πρωτοφανή διπλωματική γκάφα.

Ο Ιταλικός Τύπος εκθειάζει, εξάλλου, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, όπως σημειώνεται, έδρασε πυροσβεστικά για εκτόνωση της κρίσης.


Κρίσιμος μήνας για τις εξελίξεις στο κυπριακό, θεωρείται ο Δεκέμβριος και οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αναφέρθηκε σήμερα σε τέσσερις αναμενόμενες εξελίξεις, με πρώτη, τον καθορισμό της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ατζέντας 2000.

Δεύτερη τοποθέτησε τη χρονική στιγμή που απειλεί ο Ντενκτάς με προσάρτηση των κατεχομένων και πόλεμο.

Ως τρίτη, σημείωσε την άφιξη στην Κύπρο των Αμερικανών αξιωματούχων Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ και τέταρτη, τη χρονική στιγμή σύμφωνα με την οποία κατά τους Τούρκους θα έλθουν τα πρώτα τμήματα των ΕΣ-300 στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστοφίδης διέψευσε πληροφορίες του τουρκικού Τύπου για πρόωρη έλευση των ρωσσικών πυραύλων Σ-300.

Κι ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι παρακολουθεί το θέμα, ο τουρκικός Τύπος επιδίδεται στη διασπορά πληροφοριών για μεταφορά δήθεν τμημάτων των Σ-300 στην Κύπρο.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι ανακόπηκε αιγυπτιακό πλοίο στον Βόσπορο με την υποψία ότι μετέφερε τμήματα των πυραύλων.

Πάντως η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν συντρέχει λόγος για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής.


Ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα χαρακτήρισε το Κυπριακό, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, επιθυμούν να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν στην επίλυσή του.

Μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παρατήρησε ότι Τούρκοι και Ελληνες έχουν σοβαρή διαφορά στο κυπριακό, όμως σημείωσε ότι και οι δύο αποτελούν σημαντικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κληθείς να σχολιάσει την απειλή Ντενκτάς για πόλεμο σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσιάστηκε να αμφισβητεί τις δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν νομίζει να προχώρησε τόσο πολύ ο κατοχικός ηγέτης με τις δηλώσεις του.


Δύο αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας συγκρούσθηκαν στον αέρα χθες βράδυ και κατέπεσαν στην περιοχή Καλαμάτας, ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, οι χειριστές των δύο αεροσκαφών τύπου Αλφα -7, οι οποίοι διεσώθησαν, εντοπίστηκαν αφού είχαν επικοινωνήσει μέσω του ασυρμάτου ανάγκης με αεροσκάφος ΣΕ 130 που υπερίπτατο της περιοχής.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του για το ατύχημα, σημείωσε ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναγκάζεται να προβαίνει σε εκπαιδευτικές ασκήσεις κατω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της συνεχούς απειλής που η Ελλάδα υφίσταται από την Τουρκία.


Οι ισχυρές δυνάμεις της γής προσπαθούν να κλείσουν πρόχειρα και εσπευσμένα, το θέμα των αγνοουμένων.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αγνοουμένων Αριστοφάνης Γεωργίου, έπτειτα από έκτακτη συνεδρία, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Στη συνεδρία παρίστατο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές και τις επιτροπές συγγενών αγνοουμένων για τις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από το ανθρωπιστικό θέμα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κενά που παρουσιάζει η σχετική συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς η οποία ως γνωστόν δεν κάνει λόγο για αγνοούμενους που ενδεχομένως να βρίσκονται εν ζωή.

Ο κύριος Κασουλίδης διαβεβαίωσε πάντως τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεκτεί τη θέση του κατοχικού ηγέτη ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί.


Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζουν οι συγγενείς των αγνοούμενων της κυπριακής τραγωδίας, τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και η Τουρκία θα πρέπει να ντρέπεται που δεν δίνει αυτές τις απαντήσεις.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη σήμερα ο Αμερικανός βουλευτής Πάτρικ Κέννετυ, μετά από συνάντηση που είχε με τις δύο επιτροπές συγγενών αγνοουμένων.

Ο κύριος Κέννετυ δήλωσε πολύ συγκινημένος ακούγοντας τις τραγικές ιστορίες των συγγενών των αγνοουμένων, και τόνισε πως όταν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτήσει την άμεση επίλυση του κυπριακού προβλήματος, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και τη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων.

Από πλευράς τους οι επιτροπές συγγενών αγνοουμένων εξέφρασαν εκτίμηση προς το πρόσωπο του κυρίου Κέννετυ, ο οποίος θέλησε από μόνος του να συναντήσει τις επιτροπές.

Κατήγγειλαν εξάλλου ότι η Αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο, προσπάθησε να εμποδίσει τον βουλευτή να συναντηθεί με τους συγγενείς των αγνοουμένων.


Το θέμα της Ελένης Φωκά θα διευθετηθεί, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ενημερώνοντας τους αποδήμους.

Ο κύριος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις κρίσιμες ημέρες που αναμένονται περί το τέλος του χρόνου και το 1998 και ζήτησε τη συνεισφορά τον αποδήμων στον αγώνα που διεξάγουμε.

Τους αποδήμους ενημέρωσε επίσης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Γιώργος Χατζησάββας καθώς και ο επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος.

Το δέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων ολοκληρώθηκε με την έγκριση ψηφισμάτων και τη δρομολόγηση ενεργειών που πρόκειται να αναλάβουν.

Το μεσημέρι η Τράπεζα Κύπρου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των αποδήμων στο οποίο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύτιμο έργο που επιτελούν οι απόδημοι και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.


Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής 'Αμυνας τέθηκε σήμερα η μέθοδος επιλογής και αξιολόγησης των υποψηφίων εφέδρων αξιωματικών.

Ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φουράς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της επιλογής, αφού ως γνωστόν μερίδα υποψηφίων αμφισβήτησε και φέτος το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Οι βουλευτές ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για τη μέθοδο αξιολόγησής τους, κάλεσαν τους αρμοδίους να καταθέσουν στην επιτροπή στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, σε σχέση και με τη βαθμολογία που εξασφάλισαν στις απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, παρατήρησε πως όποιανδήποτε μέθοδο επιλογής των υποψηφίων εφαρμόσει η κυβέρνηση, πάντα θα υπάρχουν επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίον γίνεται η διαδικασία.

Αν οι βουλευτές θέλουν να προτείνουν και να νομοθετήσουν διαφορετικό τρόπο επιλογής των εφέδρων αξιωματικων, πρόσθεσε ο κύριος Ηλιάδης, το Υπουργείο Αμύνης είναι πρόθυμο να τον αποδεκτεί.


Ετοιμος να επέμβει στη διαμάχη εξουσίας που διχάζει τους Σέρβους της Βοσνίας, φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος προτίθεται να μεταβεί στη Μπάνια Λούκα όπου εδρεύει η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Ο Μιλόσεβιτς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη Δύση, να υποστηρίξει την Πλάβσιτς, στη μάχη για την εξουσία με τους σκληρο-πυρηνικούς υποστηρικτές του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν ότι ο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, θα συναντηθεί αύριο στο Βελιγράδι, με τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο στη Βοσνία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες σερβοβόσνιοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλινες σανίδες εναντίον Αμερικανών ειρηνευτών που βρίσκονται στη Βοσνία και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν από τις θέσεις που είχαν καταλάβει.


Ομοια πετρώματα μ'αυτά της Γης, εντόπισε ο Ανιχνευτής του Αρη.

Επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι κάποια από τα πετρώματα του κόκκινου πλανήτη που έχει εξερευνήσει το διαστημικό ρομπότ, περιέχουν μεγάλη ποσότητα Θείου, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους πετρώματα, υπάρχουν και στη Γη.

Εν τω μεταξύ, το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού Μιρ, συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών στον ρωσικό διαστημικό σταθμό.

Παράλληλα, ο διοικητής του Μιρ και ο Αμερικανός αστροναύτης, Μάικλ Φολ, ετοιμάζονται για τον προγραμματισμένο για τις 3 Σεπτεμβρίου, διαστημικό περίπατο, όπου θα επιθεωρήσουν το εξωτερικό της ακάτου Σπεκτρ του Μιρ, η οποία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 20 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, που στα ορεινά δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια, και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό επίσης 30 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 28 August 1997 - 15:27:37 UTC