Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ιταλική Κυβέρνηση με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, διασκεδάζει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ.

Ο Ιταλός Υπουργός υποστήριξε, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και ότι η ένταξη στην Ευρωπαίκή Ενωση της μίας κοινότητας, μόνο προβλήματα θα προκαλέσει.

Στην σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου, σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Ομόλογό του Κώστα Σημίτη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, τονίζεται στην ανακοίνωση, εκφράστηκε η κοινή έγνοια των δύο κυβερνήσεων για το θέμα της Κύπρου.

Ο Πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι επανέλαβε πως η λύση στο κυπριακό πρόβλημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα επισημαίνεται πώς και οι δύο Κυβερνήσεις, Ελλάδας και Ιταλίας, θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της νήσου.

Την ανακοίνωση μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο Επιτετραμμένος της Ιταλίας στην Κύπρο το απόγευμα.


Οι δηλώσεις Ντίνι όπως μεταδόθηκαν χθες βραδυ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ρώμη Μιχάλης Σερίφης μετά από οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, προέβη χθες βράδυ σε έντονο διάβημα, που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση της πρώτης διορθωτικής διευκρινιστικής ανακοίνωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τη Λευκωσία ως μη ικανοποιητική.

Παράλληλα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο κύριος Ντίνι δεν έχουν καμία σχέση με την υπάρχουσα πραγματικότητα τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και τις θέσεις των μέχρι τώρα Ιταλικών κυβερνήσεων.

Εάν αυτό συμβαίνει, σημείωνε με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε προκύπτει μέγα θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών.


Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα προέκυψαν από τις δηλώσεις Ντίνι.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ξεκάθαρη τοποθέτηση από την ιταλική κυβέρνηση, ζήτησε το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος κάλεσε τη Ρώμη να επανα-βεβαιώσει την παλαιά της θέση στο Κυπριακό, η οποία ήταν σύμφωνη με πρόσφατη απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου.

Οι δηλώσεις Ντίνι, είπε ο κύριος Κυπριανού, οφείλονται είτε σε άγνοια του Κυπριακού, είτε σε αλλαγή της ιταλικής πολιτικής, και εξέφρασε την ελπίδα από τα δύο να ισχύει το πρώτο.

Ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε ότι γίνονται διάφορες διαβουλεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, και ότι ο ίδιος ανέμενε ότι θα είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου.


Στην Αθήνα, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντίνι, τόνισε κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από την Ρώμη πλήρη αποκατάσταση σε ανώτατο επίπεδο.

Στο πλαίσιο των διαβημάτων που έχουν γίνει, ανέφερε ο κύριος Ρέππας, τονίζεται ότι οι δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών αποτελούν μείζον θέμα στις σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας, όταν διαπιστώνεται ότι η Ιταλία ακολουθεί πολιτική που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της Ευρωπαικής Ενωσης.

Εξάλλου, με αφορμή την χθεσινο-βραδυνή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κύριος Ρέππας επανήλθε στις απειλές Ντενκτάς, λέγοντας ότι αν οι απειλές δεν αφορούσαν ένα τόσο σημαντικό θέμα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι περιέχουν στοιχεία κωμωδίας και γελοιότητας.


Αναμφισβήτητα απαράδεκτες δηλώσεις χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τις αναφορές του Iταλού Υπουργού Εξωτερικών για την Κύπρο.

Εκφράζοντας την ελπίδα να οφείλονται οι δηλώσεις Ντίνι σε άγνοια ή ημιμάθεια, ο κύριος Καραμανλής επεσήμανε την ανάγκη σοβαρής αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι το Κυπριακό.

Ο κύριος Καραμανλής προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από την συνάντηση που είχε το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Ο κύριος Καραμανλής, ο οποίος ολοκληρώνει απόψε την επίσκεψή του στην Κύπρο, επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας.


Η Εκκλησία της Κύπρου προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για καταδίκη του κατοχικού καθεστώτος για την καταστροφή, σύληση και βεβήλωση των κατεχόμενων εκκλησιών.

Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος Ντενκτάς, ανέφερε ότι έγινε ήδη καταγγελία έγινε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αλλά και σε άλλους οργανισμούς.

Η καταστροφή της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα το πρόσφατο γεγονός της μετατροπής της εκκλησίας της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο, σε τουριστικό κέντρο, θα τεθεί από τον Μακαριώτατο, κατά τις επαφές που θα έχει προσεχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Αντιπροσωπεία ομο-γενειακών οργανώσεων οι οποίες βρίσκονται στην Κύπρο για το δέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων, έγινε το πρωί δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Κατά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις που σημειώνονται στο κυπριακό πρόβλημα και ζήτησε τη συμβολή των αποδήμων για να τεθεί το κυπριακό στις σωστές του βάσεις, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας σημαίνει την καταστροφή της Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος τόνισε επίσης την ανάγκη για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, απευθύνοντας προς τους αποδήμους έκκληση για βοήθεια για τον σκοπό αυτό.

Συναφώς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αποδήμων Κυπρίων Γεώργιος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι οι απόδημοι στις επαφές που πραγματοποιούν στις χώρες όπου βρίσκονται, προσπαθούν πάντοτε να θέτουν το ζήτημα της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.


Οι εργασίες του δέκατου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, συνεχίστηκαν σήμερα, με εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΜΑΚ.

Πρόεδρος εξελέγη άνευ ανθυποψηφίου ο Χάρης Σοφοκλείδης, ο οποίος κατείχε τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας.

Ο αποχωρών πρόεδρος Γεώργιος Χριστοφίδης, απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα του, υπέρ του κυρίου Σοφοκλείδη.

Οι εργασίες του Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπρίων Αποδήμων, αρχίζουν αυτή την ώρα, με ομιλία από τον Πρόεδρο της Φίλιπ Κρίστοφερ.


Δύο Τουρκοκύπριοι και ένας Τούρκος έποικος, προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του Βρετανικού Δικαστηρίου Δεκέλειας, σχετικά με τη χθεσινή υπόθεση λαθρεμπορίου αιγο-προβάτων.

Εναντίον των Τουρκοκυπρίων Γιακούπ Χατζηβελή, 32 ετών από το Πετροφάνι, κατοίκου Εξω Μετοχίου και Καπλάν Ντεμιρέλ 29 ετών από το Πέργαμος, εκδόθηκε διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης.

Στον έποικο Ερκάν Ονάρ, 20 ετών, από την Τουρκία, επεβλήθη άμεση χρηματική εγγύηση 100 λιρών, και κλήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου, την ερχόμενη Τρίτη.

Οπως λέχθηκε στο δικαστήριο, ο Χατζηβελή πώλησε τρακόσια- ογδόντα- επτά ζώα, συνολικής αξίας είκοσι χιλιάδων, στον Ντεμιρέλ, έναντι του ποσού των έντεκα χιλιάδων, εξακοσίων λιρών, εισπράττοντας το ένα τέταρτο του εν λόγω ποσού ως προκαταβολή.

Τα ζώα μετέφερε με φορτηγό ο Ονάρ ο οποίος εργάζεται για τον Ντεμιρέλ.

Οι έρευνες, όπως αναφέρθηκε, θα συνεχιστούν και στην περιοχή Ξυλοτύμπου - Δασάκι Αχνας, όπου προορίζονταν τα ζώα, χωρίς να αποκλείονται και συλλήψεις Ελληνοκυπρίων συνεργατών των λαθρεμπόρων.


Την άμεση ψήφιση νομοσχεδίου που θα καθιστά το λαθρεμπόριο κακούργημα και όχι πλημμέλημα, ζήτησε από τη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής, από το 1996.

Προσερχόμενος σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κύριος Κόσης, δήλωσε ακόμη ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, ο κύριος Κόσης διέψευσε καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου ότι κι άλλα κοπάδια πέρασαν από τα κατεχόμενα, και ότι δύο αστυνομικοί απολύθηκαν διότι, όπως είπε, έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Τις καταγγελίες Γιάγκου διέψευσε με ανακοίνωσή του και το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης επεσήμανε τον μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από το λαθρεμπόριο ζώων.


Οι αυξήσεις που θα επιβληθούν σε βασικά αγαθά, όπως είναι το αγελαδινό γάλα και το χοιρινό κρέας, δεν θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Την εκτίμηση αυτή διετύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθούν αυξήσεις, άλλά όχι στο ύψους που ζητούνται, γιατί δεν δικαιολογούνται εκ των πραγμάτων.

Συναφώς, ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε, ότι δεν έχει περατωθεί ακόμη η διαδικασία για επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένα προϊόντα και το Υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει τις θέσεις του γραπτώς, τις προσεχείς λίγες ημέρες.


Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Πανεπιστημίου Κύπρου αναφορικά με τον θεσμό της αυτονομίας, με επίμαχο ζήτημα την παροχή οικονομικών πόρων.

Απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποφασίζει από μόνο του για τις οικονομικές του δραστηριότητες, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται το θεσμό της πλήρους αυτονομίας του Πανεπιστήμιο, υπό την έννοια της ύπαρξης απεριόριστων πόρων.

Οι δαπάνες για το Πανεπιστήμιο, δήλωσε ο κύριος Χριστοδούλου, θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο των δημοσίων οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι η ακαδημαϊκή και η οικονομική αυτονομία είναι δύο διαφορετικά πράγματα.


Την απόφαση του να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των Κρατικών Ινστιτούτων, εξήγγειλε σήμερα ο Σύνδεσμος Ιδωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου.

Με την προσφυγή του ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο Σύνδεσμος διεκδικεί την κήρυξη της ίδρυσης των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης ως παράνομη.

Οπως υποστηρίχθηκε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε ο Σύνδεσμος, η λειτουργία των Κρατικών Ινστιτούτων, δεν γίνεται στο πλαίσιο των νόμων της Δημοκρατίας, εφόσον οι πλείστοι από τους καθηγητές που διδάσκουν σ'αυτά, είναι ήδη διορισμένοι σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.


Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση διεκδίκησης των δύο παιδιών της Ασπασίας Καλφοπούλου.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση, σήμερα, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέα Μουσιούττα στις επικρίσεις, της μητέρας εναντίον των αρμοδίων υπηρεσιών, που χειρίζονται την υπόθεση.

Προσερχόμενος το πρωί στο Προεδρικό για τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κύριος Μουσιούτας, χαρακτήρισε ως ανυπόστατες και άδικες τις κατηγορίες εναντίον του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας και υπογράμμισε ότι το εν λόγω τμήμα δεν δέχεται διαταγές και υποδείξεις.

Ο κύριος Μουσιούττας επιβεβαίωσε εξάλλου τις πληροφορίες ότι πριν από τρείς περίπου εβδομάδες έγινε απόπειρα απαγωγής των παιδιών από το σπίτι της γιαγιάς τους στην Πάφο.


Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωϊ, η λαϊκή τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου, σε ηλικία εβδομήντα-έξι ετών, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.

Η Σωτηρία Μπέλλου που έγραψε ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, ερμήνευσε Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαϊωάννου και Χατζηχρήστο.

Σταθμός στην καλλιτεχνική της καριέρα, ήταν και η συνεργασία της με τον Διονύση Σαββόπουλο.

Στις αρχές της δεκαετίας του '40 ηχογράφησε τα δύο πρώτα της τραγούδια, ενώ την ίδια δεκαετία συμμετείχε ως ενεργό μέλος στο αντάρτικο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 20 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους μέχρι δυνατούς 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 21, στη Λεμεσό 30 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 14 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 27 August 1997 - 15:27:24 UTC