Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε μια καθοριστικής σημασίας συνεδρία συνέρχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, υπό το φάσμα της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση του συνόλου των εξελίξεων, οι οποίες δυνατόν να προκύψουν από τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν τίθεται θέμα συζήτησης υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά συζήτησης τρόπων αντιμετώπισης ενδεχομένων πιέσεων και της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον Προεδρο Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις, είπε ο κύριος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το σώμα θα αποφασίσει για την μετάβαση ή όχι της πολιτικής ηγεσίας στην Νέα Υόρκη.

Από την άλλη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση, ότι οι απευθείας συνομιλίες δεν έχουν δυνατότητες επιτυχίας και πρόσθεσε ότι αυτές θα συντηρηθούν τεχνητά.

Εάν η διαδικασία της Νέας Υόρκης πετύχει, είπε ο κύριος Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο Κληρίδη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.


Ενας χρόνος συμπληρώνεται αύριο, από την ημέρα που έφυγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και ο Ελληνισμός τιμά από σήμερα με μνημόσυνα και άλλες εκδηλώσεις τη μνήμη του.

Στην Αθήνα, μέλη της οικογένειάς του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών Πρωθυπουργού της Ελλάδος, βουλευτές, στελέχη του Κινήματος αλλά και πλήθος κόσμου, έχοντας ακόμη νωπές τις μνήμες από τον μεγάλο ηγέτη της Ελλάδος και σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, κατέκλυσαν το Α' νεκτροταφείο της Αθήνας, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο, αποτίοντας φόρο τιμής.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, προσερχόμενος στην επιμνημόσυνη δέηση, δήλωσε ότι η σημερινή μέρα, είναι ημέρα τιμής και σεβασμού για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το πολιτικό μνημόσυνο για τον ηγέτη που σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων τριάντα ετών στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μέγαρο Μουσικής.


Στη Λευκωσία, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου, τελέστη στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη, χωροστατούντος του Χωρεπίσκοπου Τριμιθούντος Βασίλειου.

Επιμνημόσυνο λόγο, εκφώνησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που ιεράρχησε το Κυπριακό ως πρώτο εθνικό θέμα, διέβλεψε την πλήρη αλληλοεξάρτηση των εθνικών θεμάτων και στάθηκε αντίθετος σε συμβιβασμούς που θα οδηγούσαν το Κυπριακό σε αδιέξοδο.


Οριστική απόφαση για τον υποψήφιό του στις Προεδρικές εκλογές, θα πάρει το ΑΚΕΛ αυτή την εβδομάδα.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην Πάφο, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χαρακτηρίζοντας την ερχόμενη εβδομάδα ως εβδομάδα τέλους.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στις διαβουλεύσεις της αντιπολίτευσης και ότι θα υπάρξει κατάληξη σε κοινό πρόγραμμα με την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.


Εισηγητικό έγγραφο για την πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές, θα μελετήσει την ερχόμενη Τρίτη το κόμμα.

Η μελέτη του εισηγητικού εγγράφου κρίνεται απαραίτητη, ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο ανεξάρτητα από το εάν θα αποφασίσει να είναι ή όχι υποψήφιος ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε εξάλλου ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ενεργεί ασταμάτητα προς την κατεύθυνση συνέχισης της συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.


Η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης των ξένων στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, έχει εισέλθει στον δέκατο μήνα της και κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής, εκπληρώνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από την αρχή.

Ωστόσο πίκρα, πόνος και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που κυριαρχούν στα άτομα που κάθε Σαββατοκυρίακο βρίσκονται στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για την καθιερωμένη διαφώτιση των ξένων.

Ενώ οι πλείστοι ξένοι πείθονται και αρνούνται να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές, εντούτοις Ελληνοκύπριοι οργανώνονται σε ομάδες και πηγαίνουν, κυρίως στην Κερύνεια, για να φάνε ψάρι στα ελληνικά εστιατόρια τα οποία εκμεταλλεύονται τώρα παράνομα οι τούρκοι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, οι επισκέψεις ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που οφείλεται στην Επιτροπή υποτροφιών Φούλπραϊτ, αλλά και στην πολιτική της κυβέρνησης.


Σοβαρά υπόψη θα πρέπει να λάβουν οι χώρες που ενδιαφέρονται για λύση του κυπριακού προβλήματος, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, εις βάρος της Κύπρου.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από την Τουρκία, καθώς και τον κατάπλουν τουρκικών πολεμικών σκαφών στα κατεχόμενα λιμάνια.

Ο κύριος Ηλιάδης ο οποίος μιλούσε μετά το πέρας των εγκαινίων του προσκοπικού οικήματος στην Αθηένου, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Γαλλία, τονίζοντας ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει επηρεαστεί.


Δύο άτομα βρήκαν σήμερα τον θάνατο στις παραλίες.

Στα Περβόλια, βρέθηκε νεκρός στην ακτή από μικρά παιδιά, γύρω στο μεσημέρι, ο Μιχάλης Τίγκης, 57 ετών από τα Περβόλια.

Ο θάνατος του Τίγκη, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Σταυριανό, προήλθε από πνιγμό.

Ο Τίγκης ο οποίος έπασχε από καρδιακό νόσημα, είχε μεταβεί για μπάνιο στη θάλασσα στις δέκα το πρωί.

Στην Αγία Νάπα εξάλλου, η Στέλλα Θεοφανίδου, 84 ετών, από τη Λευκωσία, έχασε τις αισθήσεις της μόλις βγήκε από τη θάλασσα.

Ο θάνατός της, προήλθε από ανακοπή καρδίας.

Σε δηλώσεις του ο ιατροδικαστής Σταυριανός, συνιστά στους φίλους της θάλασσας που έχουν καρδιο- αναπνευστικά προβλήματα, να ζητούν ιατρική συμβουλή.


Ως εκ θαύματος γλίτωσε δωδεκάχρονο αγόρι, από τη Λεμεσό, το οποίο τραυματίστηκε χθες βράδυ σοβαρά όταν το κτύπησε όχημα ανύψωσης φορτίου, τύπου φόρκ λίφτ, το οποίο οδηγούσε ο δεκατετράχρονος αδελφός του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες ο Αντώνης Χρίστου Μαμωνίτης οδηγούσε το φόρκ λίφτ σε χώρο στάθμευσης πίσω από το κατάστημα ειδών οικοδομής του πατέρα του, και κάτω από άγνωστες συνθήκες κτύπησε τον αδελφό του Ανδρέα.

Από το δυστύχημα, ο Ανδρέας υπέστη πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη και σε άλλα μέρη του σώματος, και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Η κατάστασή του κρίνεται από τους γιατρούς ως πολύ σοβαρή.


Ανανεώθηκε για άλλες οκτώ ημέρες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, η κράτηση των αδελφών Αεροπόρου, Ανδρέα και Χαράλαμπου, προς διευκόλυνση των αστυνομικών ερευνών σχετικά την απόπειρα φόνου του Φανιέρου.

Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, κατά τη διάρκειά της προηγούμενης κράτησής τους, λήφθηκαν περί τις πενήντα καταθέσεις και διενεργήθησαν αρκετές έρευνες κατά τις οποίες ανευρέθη αριθμός τεκμηρίων.

Υποστηρίζοντας την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των αδελφών Αεροπόρου, ο εξεταστής της υπόθεσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν ακόμη τριανταπέντε καταθέσεις, και θα συνεχιστούν οι έρευνες.


Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε την τριήμερη κράτηση του Ζαφέρ Ουζερίμ, τριανταενός ετών, Κουρδικής καταγωγής, ο οποίος εισήλθε παράνομα στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Ουζερίμ συνελήφθη χθες το πρωί από άνδρες του αστυνομικού σταθμού Περιστερώνας.

Οπως ο ίδιος ανέφερε, ήρθε στην Κύπρο στις τρείς Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, διαμένει στην Αυλώνα και εργάζεται ως μάγειρας, αλλά θέλει να μεταβεί στην Αγγλία για να εργαστεί, αφού, όπως είπε, στα κατεχόμενα δεν του παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες.


Συγκεκριμένες προτάσεις για εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα αναπτύσσουν στη Βουλή των Εφήβων, οι τριακόσιοι-πενήντα έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο Ελληνισμό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κηρύσσοντας χθες τις εργασίες της Συνόδου, καλωσόρισε ιδιαίτερα τους έφηβους βουλευτές της Κύπρου, τονίζοντας πως όσοι μιλούν με απαξία για την πίστη των νέων στην πατρίδα και την ελευθερία, πήραν πέρσι ένα συγκλονιστικό μάθημα στα αιματοβαμένα χώματα της Δερύνειας.

Η θυσία των δύο νέων, του Ισαάκ και του Σολωμού, ας καθοδηγεί τα νιάτα της Κύπρου, τόνισε ο κύριος Κακλαμάνης, στο νέο κύκλο του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η προσπάθεια του Μεσούτ Γιλμάζ για τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στην Τουρκία, άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Τουρκίας έπεισε σήμερα βουλευτή του κόμματος του Ορθού Δρόμου, να αποχωρήσει από το κόμμα του και να τον ενισχύσει στην δύσκολη αποστολή του.

Ωστόσο, ο Μεσούτ Γιλμάζ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον άλλων 10 βουλευτών.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, αναμένεται να αρχίσει από την ερχόμενη Τρίτη νέες επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Τανσού Τσιλέρ, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε απορρίψει την πρόταση του για δημιουργία ενός νέου Κυβερνητικού Συνασπισμού.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς 2 εώς 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 20 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους 4 μποφόρ. Η θάλλασα θα είναι τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 33 στα νότια παράλια και τους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 22, στη Λεμεσό 35 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19, και τέλος στον Πρόδρομο 30 με 21.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 22 June 1997 - 16:27:12 UTC