Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τεράστια ευθύνη για τη συνεχιζόμενη επεκτακτική πολιτική της Τουρκίας, έχουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του σε ομογενειακό ραδιο-σταθμό της Νέας Υόρκης, ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι με απλές συμβουλές η Τουρκία θα εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική.

Δυστυχώς, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δεν είδαμε να πιστεύει κανείς ότι το κυπριακό μπορεί να λυθεί, αν δεν αισθανθεί την ανάγκη να εγκαταλείψει αυτή την επεκτατική πολιτική η Τουρκία.


Ενοχλημένη παρουσιάζεται η Τουρκία, επειδή οι απευθείας συνομιλίες θα διεξαχθούν χωρίς ημερήσια διάταξη και χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνηθεί κοινή βάση.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη Τούρκος διπλωμάτης σε εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διατύπωσε την πάγια υποστήριξη της Τουρκίας στη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών.

Παράλληλα, εκτιμά ότι χωρίς κοινό σημείο αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και εξέφρασε ανησυχία από το ενδεχόμενο τις συνομιλίες να μονο- πωλήσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας υπό τον τίτλο "Η Τουρκία δεν θέλει τον Χόλμπρουκ", σημειώνεται ότι η Αγκυρα δεν υποστηρίζει τις θέσεις που προβάλλει ο Προεδρικός Απεσταλμένος του Μπίλ Κλίντον για το Κυπριακό.


Την άμεση εμπλοκή του Κογκρέσου στην αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, υποστήριξε κατά τις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κύριος Λυσσαρίδης ο οποίος επέστρεψε πριν από λίγο στην Κύπρο, παρετήρησε ότι με την εμπλοκή του Κογκρέσου είναι δυνατόν να ασκείται έλεγχος στις συναφείς με το Κυπριακό δραστηριότητες τόσο του Προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, αλλά και του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Ηδη, δήλωσε ο κύριος Λυσσαρίδης, έχει συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή στο κογκρέσο η οποία πληροφόρηση και την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κύριο Χολμπρουκ, για την σύστασή της και την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσής της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κύριος Λυσσαρίδης είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες επαφές τόσο με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και με ηγετικούς παράγοντες της αμερικανικής Βουλής και της γερουσίας.


Οι αντιφατικές δηλώσεις των Αμερικανών για την Ελληνικότητα των Ιμια, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μίλησε για παλινωδία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, ο κύριος Καραμανλής, ο οποίος μιλούσε από το Κιλκίς όπου σήμερα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για την απελευθερωση της περιοχής, χαρακτήρισε ως ανεπαρκή την αντίδραση της Ελληνικής κυβερνησης.

Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης με την γνωστή παλινωδία, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι ικανοποιητική.

Σημασία, όμως, πρόσθεσε, δεν έχει τι λένε οι τρίτοι αλλά τι κάνει ο Ελληνισμός, ο οποίος για να εισέλθει σε πορεία εθνικής αναγέννησης χρειάζεται ενότητα, προσπάθεια και πίστη στον θεό.


Με εικόνες από τη μοιρασμένη Κύπρο και μνήμες από τα γεγονότα της Δερύνειας, αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Αλέξανδρος Σάνδης.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο ο κύριος Σάνδης, ανέφερε ότι ελπίζει σε καλύτερες ημέρες για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ελπίδα την οποίαν στηρίζει στις άριστες σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα, στην κατοχύρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, και στην εδραίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, οι σκοποί του οποίου, όπως σημείωσε, εκδηλώνονται με την ενίσχυση της δια-πραγματευτικής θέσης της ελληνο-κυπριακής πλευράς.

Αναχωρώντας, ο κύριος Σάνδης ευχήθηκε η επόμενη επίσκεψή του στην Κύπρο να είναι σε μια ενωμένη, ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα κι εποίκους, Κύπρο, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο κύριος Σάνδης μετατίθεται στην Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, ενώ στη Λευκωσία, νέος πρεσβευτής της Ελλάδος διορίζεται ο Κυριάκος Ροδουσάκης.


Την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές εκλογές του '98, εξήγγειλε ουσιαστικά, ο Μάριος Ηλιάδης σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης, που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Αστρα.

Ο κύριος Ηλιάδης, δεν θέλησε αργότερα, να προβεί σε οποιαδήποτε διευκρινιστική δήλωση αφού εκκρεμεί ακόμη ο καταρτισμός του κοινού προγράμματος μεταξύ των κομμάτων που φέρονται έτοιμα να τον υποστηρίξουν.

Παρέπεμψε όμως, σε συνέντευξη τύπου, που, όπως είπε, θα δώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για συμφωνία στο πρόγραμμα, μεταξύ των κομμάτων Ακέλ, Εδέκ και Ενωμένων Δημοκρατών.


Συνεχίστηκε και σήμερα με απόλυτη επιτυχία, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η αντι-κατοχική εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών.

Την προσπάθεια διαφώτισης ενισχύουν μέλη του Παγκύπριου Αντι-κατοχικού Κινήματος μαζί με συγγενείς αγνοουμένων και μέλη προσφυγικών σωματείων.

Σε μια διαφορετική παράμετρο, την ίδια ώρα, ομάδες ελληνοκυπρίων οργανώνουν εκδρομές στα κατεχόμενα, αφήνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στο καθεστώς Ντενκτάς.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου κάκισε την ενέργεια ογδόντα ελληνο- κυπρίων οι οποίοι το πρωί μετέβησαν στα κατεχόμενα για να λάβουν μέρος σε αθλητική εκδήλωση, στο πλαίσιο μια κακώς νοούμενης επανα-προσέγγισης.

Το σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία για επανα-προσέγγιση όπως εκδηλώνεται σήμερα, εμπίπτει στα σχέδια των ξένων για μια Κύπρο χωρισμένη σε τουρκική και ελληνική με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο και την πλήρη εξάρτηση της, από τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Στην ίδια ανακοίνωση καλείται ο λαός όπως αγνοήσει τα εύηχα συνθήματα που συγκαλύπτουν το θανάσιμο για την Κύπρο σχέδιο, και αναλάβει αντι-κατοχικό αγώνα στον οποίο να δώσει το κατάλληλο νόημα το οποίο να απευθύνεται και στους Τουρκοκύπριους.


Η έκθεση των θησαυρών του Αγίου όρους αποτελεί την απάντηση της Ορθοδοξίας όπως αυτή βιώνεται στο μεγαλύτερο Βυζαντινό και μετα-βυζαντινό μνημείο της Ευρώπης, στις μεταφυσικές ανησυχίες της οικουμένης.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τελώντας το μεσημέρι τα εγκαίνια της μοναδικής στα παγκόσμια χρονικά έκθεσης θησαυρών του Αγίου Ορους, στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά οι ανεκτίμητης αξίας θησαυροί της αθωνικής κοινότητας εκτίθενται στο κοσμικό φώς.

Στα επίσημα εγκαίνια παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πολιτικές και πολιτειακές αρχές και μέλη της ιεράς αγιορείτικης κοινότητας.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος του χρόνου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997.


Σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια του να σχηματίσει νέα Κυβέρνηση στην Τουρκία, αντιμετωπίζει ο ηγέτης του αντι-πολιτευομένου κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και εντολοδόχος Πρωθυπουργός της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ.

Ηδη συνάντησε την άρνηση της Τανσού Τσιλέρ για την δημιουργία συμμαχίας με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του, ο Γιλμάζ εξέφρασε την άποψη ότι η άρνηση της Τσιλέρ, δεν οφείλεται σε πολιτικούς, αλλά σε προσωπικούς λόγους και κατέστησε σαφές πως θα συνεχίσει την προσπάθεια του, για την προσέγγιση βουλευτών απο το κόμμα του Ορθού Δρόμου.

Από την πλευρά της, η Τανσού Τσιλέρ εξέφρασε οργή για την απόφαση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μεσούτ Γιλμάζ, απόφαση η οποία κατά την ίδια, θα προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Εάν ο Γιλμάζ αποτύχει, να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις 30 Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα στραφεί προς την Τανσού Τσιλέρ, η οποία έχει ήδη εξασφαλισμένη την υποστήριξη του Κοινοβουλίου.


Μια αρμενική οργάνωση, η Κουρκέν Γιαν-ικιάν, ανέλαβε την ευθύνη για την χθεσινο-βραδυνή βομβιστική επίθεση κατά της Τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στην πρεσβεία αλλά και σε γειτονικά κτίρια.

Σύμφωνα τηλεφώνημα αγνώστου, το οποίο ελήφθη από τα Γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ρώμη, η βόμβα τοποθετήθηκε γιατί το Τουρκικό κράτος, ογδόντα-ένα χρόνια μετά την γενοκτονία των Αρμενίων, περιφρονεί τους διεθνείς νόμους και συνεχίζει την τρομοκρατική και επεκτατική του πολιτική, εναντίον φιλειρηνικών χωρών στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

Προειδοποίησε ακόμη ότι εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων, τότε η Οργάνωση θα πλήξει όλους τους Οργανισμούς και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που εκπροσωπούν την Τουρκία, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βόμβα, η οποία ήταν μικρής ισχύος, είχε τοποθετηθεί σε σακκίδιο, στην είσοδο της πρεσβείας.


Οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην Βοσνία, μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέυτον, αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων, στη σύνοδο των οκτώ.

Κατά την εικοστή τρίτη ετήσια σύνοδο, που άρχισε χθες βράδυ στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ηγέτες των οκτώ μεγαλυτέρων δυνάμεων του κόσμου, αποφάσισαν όπως διακόψουν την οικονομική τους βοήθεια προς τα κόμματα της Βοσνίας, εκτός εαν αυτά δεσμευθούν για εκπλήρωση των αναγκαίων όρων, ώστε να συνεχιστεί η ειρήνη στην χώρα.

Κατά τις σημερινές εργασίες συζητήθηκε ακόμη η επικείμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα και το Κυπριακό.


Διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, παρέσχε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε μετά τα εγκαίνια των νέων γραφείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, τα οποία τέλεσε χθες το απόγευμα.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ενίσχυση της βιομηχανικής υποδομής στην επαρχία Πάφου, τόνισε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία και δεύτερης βιομηχανικής περιοχής στην πόλη, με δαπάνη που θα ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια λίρες.

Οσον αφορά την προώθηση του τουρισμού στην επαρχία Πάφου, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε την προώθηση δημιουργίας Μαρίνας στην περιοχή Πότιμα και την αποπεράτωση του αυτοκινητό-δρομου Λεμεσού- Πάφου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Αργότερα θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη σε μερικές, κυρίως παράλιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι αμετάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα νότια παράλια, και στους 22 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι θερμός και κυρίως αίθριος. Τοπικές ωστόσο νεφώσεις που θα αναπτύσσονται το απόγευμα, ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι, ασθενείς γενικά, 3 Μποφόρ και μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ, στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη στις δυτικές και τις νότιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια παράλια, και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 35 με 23, στη Λεμεσό 35 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 22, και τέλος στον Πρόδρομο 31 με 22.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 21 June 1997 - 18:27:16 UTC