Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν στην σύμπηξη μετώπου μεταξύ των αντιπολιτευομένων δυνάμεων, έπειτα από τη διάσταση απόψεων που παρουσιάζεται σε σοβαρά θέματα, μεταξύ των τριών κομμάτων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή με αντιπροσωπεία του Ακέλ, αναμένεται όπως η Εδέκ υποβάλει τις προτάσεις της στις πτυχές που αφορούν τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Ακέλ Νίκου Κατσουρίδη, μετά την πρωινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, τα δύο αυτά θέματα, αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο στον καταρτισμό κοινού προγράμματος, αφού είναι γνωστό το χάσμα απόψεων μεταξύ Εδέκ και Ενωμένων Δημοκρατών.

Ωστόσο, το Πολιτικό Γραφείο του Ακέλ αποφάσισε όπως αυτή την εβδομάδα καταβληθεί η ύστατη προσπάθεια, για εξεύρεση της χρυσής τομής, δεδομένης και της πρόθεσης του κόμματος για οριστική απόφαση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Εξάλλου, στις έξι και τριάντα το απόγευμα, συνέρχεται και το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να μελετήσει εισηγητικό έγγραφο για την πορεία του κόμματος προς τις Προεδρικές Εκλογές.

Νωρίς το πρωί, το Πολιτικό γραφείο, είχε την καθιερωμένη συνάντηση του, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και αισθάνεται ενισχυμένος από την συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε χθεσινές δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και διευκρινίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σύρεται στις απευθείας συνομιλίες, αλλά προσέρχεται με προθυμία.

Ο κύριος Χριστοφίδης, ανέφερε επίσης, ότι δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες ή δεσμεύσεις και επανέλαβε ότι, αυτά που ισχύουν είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989.

Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει αναφορά του προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, για το τρίπτυχο του 1989, απάντησε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν υιοθετήθηκε για να χρησιμοποιηθεί για τις απευθείας συνομιλίες.


Δεν έχει αποσταλεί η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις απευθείας συνομιλίες.

Η καθυστέρηση στην αποστολή της ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι αρνητική, διευκρίνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής δεν είναι αντικείμενο συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο.

Εξάλλου, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να στηρίξει τον Πρόεδρο και όχι για να τον αστυνομεύει.

Στο Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε περαιτέρω ο Εκπρόσωπος, τέθηκε το ερώτημα αν ο Πρόεδρος θεωρεί χρήσιμη την μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στις απευθείας συνομιλίες και απάντησε καταφατικά.


Τρακόσιοι-πενήντα έφηβοι βουλευτές κατέθεσαν σήμερα από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων τις προτάσεις τους για τα εθνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Ελληνισμό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούστηκαν και καταχειροκροτήθηκαν οι εκθέσεις των μαθητών για τα εθνικά μας προβλήματα, όπως της Κύπρου και της Βορείου Ηπείρου.

Φέτος δεν έλειψαν όμως και τα παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή ακούει και αντιμετωπίζει τις εισηγήσεις των νέων, με τη διαπίστωση ότι ποτέ δεν υλοποιούνται έστω και κάποιες από αυτές.

Οι εργασίες της δεύτερης συνόδου των Εφήβων Βουλευτών ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο με τον Εθνικό Υμνο.


Την πρόταση για δημιουργία ολοήμερου σχολείου επαναφέρουν βουλευτές της επιτροπής παιδείας της Βουλής, θεωρώντας την ως τη μόνη ριζική λύση στο πρόβλημα της παραπαιδείας.

Ο Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Χατζηνικολάου ο οποίος παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε ότι το θέμα μελετάται και ανέλυσε τη συμφωνία μεταξύ καθηγητών και υπουργείου για τα φροντιστήρια.

Γονείς και ιδιοκτήτες ιδιωτικών φροντηστηρίων διαφωνούν με τη συμφωνία, η οποία όπως υποστηρίζουν όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα των αδιόριστων καθηγητών, αλλά και αυξάνει τα δίδακτρα κατά 40 τοις εκατόν.


Πέθανε χθες βράδυ, ο παραπληγικός Μιχάλης Μιχαήλ, σαρανταενός ετών, πρόσφυγας από το Λευκόνοικο, κάτοικος Ορόκλινης.

Ο Μιχαήλ, ήταν αδελφός αγνοουμένου και είναι γνωστός από την απεργία πείνας που πραγματοποίησε στις εικοσιμία Φεβρουαρίου, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με μοναδικό αίτημα τη διακρίβωση της τύχης του αδελφού του.

Από τότε συμμετείχε κάθε Σαββατοκυρίακο στην αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης των ξένων, παρά την αναπηρία του η οποία προήλθε από έκρηξη βλήματος κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής.

Σε λίγες ημέρες αναμενόταν να μεταφερθεί στο Ισραήλ για εγχείρηση στα πόδια, ώστε να μπορέσει να έχει μια καλύτερη ζωή, μετά από εικοσιδύο χρόνια ταλαιπωρίας.

Ο Μιχαήλ καταλείπει σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά.


Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η συνεχής εξάπλωση των ναρκωτικών στον τόπο μας, ιδαίτερα ανάμεσα στη νεολαία και η διακίνησή τους είναι μία από τις κύριες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.

Στοιχεία τα οποία έδωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, επισημαίνοντας ότι το πενήντα τοις εκατόν των νέων στα χωριά των τουριστικών περιοχών, έχει δοκιμάσει ναρκωτικά.

Ο κύριος Χατζηλοίζου ανέφερε ότι τα ναρκωτικά έχουν εισβάλει και στα σχολεία, τονίζοντας ωστόσο ότι μόνο μιά επιδημιολογική έρευνα θα καταδείξει τον πραγματικό βαθμό του προβλήματος.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, στο πλαίσιο της οποίας ήταν και η σημερινή συνέντευξη τύπου, η Υπηρεσία Δίωξης οργανώνει σειρά εκδηλώσεων κατά των ναρκωτικών.

Μεταξύ άλλων, θα συνεργασθεί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις για την από άμβωνος ειδική μνεία στο θέμα των ναρκωτικών.


Για λογαριασμό του γιού της Πολύκαρπου, επιδιδόταν στην φροντίδα χασισοφυτείας, ισχυρίστηκε η Μαρία Ηρακλέους, 51 ετών, η οποία συνελήφθη επ' αυτοφώρω με τον γαμπρό της Ανδρέα Χριστοφή 22 ετών, να ποτίζουν τα φυτά σε περιοχή του χωριού Μοναγρούλλι.

Μητέρα, γιός και γαμπρός, οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, και εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα τετραήμερης κράτησης.

Εν τω μεταξύ, εναντίον του Πολύκαρπου Ηρακλέους εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου, υπόθεση καλλιέργειας φυτών κάνναβης.

Η φυτεία του Ηρακλέους εντοπίστηκε στο σπίτι του στη Λινόπετρα πρίν από τέσσερις μήνες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ηρακλέους όταν συνελήφθη από την Αστυνομία, δήλωσε προκλητικά ότι όταν αφεθεί ελεύθερος θα συνεχίσει την καλλιέργεια ναρκωτικών.


Ενας Τουρκοκύπριος και ένας Αγγλοκύπριος ήταν οι δράστες της χθεσινής ληστείας εις βάρος του οδηγού ταξί Ανδρέα Χρυσοστόμου.

Πρόκειται για τον Πανίκο Νετζιατή, 22 ετών από τον Μαθιάτη και τον Αγγλοκύπριο Κώστα Μαραθοβουνιώτη, 18 ετών, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενοχή και τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση.

Οπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, η Αστυνομία μετέβη χθες βράδυ στο σπίτι του Νετζιατή, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή, κατονόμασε ως συνένοχό του τον Μαραθοβουνιώτη και παρέδωσε το κατσαβίδι.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας, οφείλεται στην συνεργασία του κοινού.


Επίσημη διαβεβαίωση υποστήριξης προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για σχηματισμό αντι-ισλαμιστικής κυβέρνησης, έδωσε σήμερα ο αρχηγός του Σοσιαλ-δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών του Γιλμάζ, με τους ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών κοσμικών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός της εισβολής, προσδιορίζοντας ως εθνικό καθήκον τη στήριξη του Γιλμάζ, κάλεσε ακόμη τον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλο του Ντενίζ Μπαυκάλ, καθώς και την αρχηγό του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ, να συμμετάσχουν στην νέα Κυβέρνηση.

Ο Ετζεβίτ, δεν διευκρίνισε ωστόσο, εάν θα συμμετάσχει στην Κυβέρνηση ή θα παράσχει απλώς υποστήριξη, ο Μπαϋκάλ, έχει ήδη δηλώσει πως θα στηρίξει την Κυβέρνηση Γιλμάζ - χωρίς το κόμμα του να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ το κόμμα του Ορθού Δρόμου, έδωσε χθες νέα αρνητική απάντηση στον ηγέτη της Μητέρας Πατρίδας.


Την άμεση λήψη μέτρων για την μετακίνηση του σκυβαλότοπου στην Αγία Μαρινούδα της Επαρχίας Πάφου, ζήτησαν από την κυβέρνηση η κοινοτική αρχή και οι βουλευτές Πάφου.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία οι τεχνοκράτες των αρμοδίων υπουργείων δήλωσαν αδυναμία να προτείνουν λύσεις για τη μετακίνηση του σκυβαλότοπου.

Συναφώς υπέδειξαν ότι η πολιτική απόφαση για τον χώρο εγκατάτασης του λυματότοπου, έγκειται στην διϋπουργική επιτροπή, δηλαδή στους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας και Αμύνης.

Να σημειωθεί ότι χώρος ο οποίος έχει επιλεγεί ύστερα από πολύχρονες μελέτες, χρησιμοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά για δημιουργία κέντρου εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κοινοτάρχης της Αγίας Μαρινούδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην οχληρία και τους κινδύνους που υφίστανται οι κάτοικοι.


Παράνομα στοιχήματα ιπποδρομιών και σκυλοδρομιών, φέρεται να έπαιζαν οι θαμώνες του καφενείου "Φαφού" στη Λευκωσία.

Η Αστυνομία, μετά από πληροφορίες ότι στο εν λόγω καφενείο παίζονταν στοιχήματα διαμέσου δορυφόρου, πραγματοποίησε χθες βράδυ αιφνίδια έφοδο και συνέλαβε ως ύποπτο τον τριαντά-εννιάχρονο Γιώργο Καμπανέλλα από τη Λευκωσία.

Ο Καμπανέλλας προσήχθη σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα τριήμερης κράτησης.

Η Αστυνομία κατέσχε ως τεκμήρια από το χώρο του υποστατικού μια δορυφορική κεραία, εννέα τηλεοράσεις, δύο απο-κωδικοποιητές και τρείς άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και έντυπα, που πιστεύεται ότι οι θαμώνες συμπλήρωναν για να παίζουν στοιχήματα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή αίθριος, αλλά αργότερα θα σχηματισθεί τοπικά ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς στα δυτικά.

Αύριο μετά τη διάλυση της τοπικής ομίχλης θα καταστεί παντού αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματσιθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ.

Το απόγευμα κατά διαστήματα στα νότια παράλια θα είναι δυνατοί και θα φθάνουν τα 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 29 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 22, στη Λεμεσό 28 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18, και τέλος στον Πρόδρομο 28 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 1997 - 15:34:33 UTC