Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε κακή δημοσιογραφική αναμετάδοση των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δημοσίευμα που φέρει τον κύριο Ανάν να έχει δηλώσει ότι επέδωσε στις δύο πλευρές δέσμη ιδεών, για να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν το χάσμα μεταξύ τους.

Ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε κατηγορηματικά, ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία δέσμη ιδεών, πέραν της επιστολής του Γενικού Γραμματέα, της 27ης Ιανουρίου 1997, και των δύο ατύπων εγγράφων, για τα οποία, όπως είπε, έγινε εκτενής, δημόσια συζήτηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει ακόμα επιδώσει την απάντηση του, στην πρόσκληση του Κόφι Ανάν, για τις απευθείας συνομιλίες.

Η απάντηση, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ενδεχομένως να επιδοθεί πριν από την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, της ερχόμενης Δευτέρας, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά, ήδη απάντησε θετικά σε προφορικό επίπεδο και εφόσον το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας θεωρεί αναπόφευκτη την αποδοχή της πρόσκλησης.


"Στοιχεία για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, σε ό,τι αφορά τον παράνομο ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών σκαφών στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου, για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και για τις παραβάσεις του Φιρ Λευκωσίας, επέδωσε η Λευκωσία στην αμερικανική κυβέρνηση".

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο βαθμός των αμερικανικών αντιδράσεων δηλοί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε την αλήθεια.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την διάψευση της ισραηλινής πρεσβείας για τις κοινές τουρκοϊσραηλινές ασκήσεις, ως ένδειξη των φιλικών σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ.


Σάλος μεταξύ Αμερικανικού Πενταγώνου και Στέητ Ντηπάρτμεντ προκλήθηκε ύστερα από την δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου Κέβιν Μπέικον για την ελληνικότητα των νήσων 'Ιμια.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, ενώ αρχικά είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι τα Ιμια βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία, λίγες ώρες αργότερα έπειτα από παρέμβαση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση με την οποία ανατρέπει όσα είχε πει προηγουμένως, αποδίδοντας την δήλωση σε λάθος.

Αμέσως μετά την πρώτη δήλωση Μπέικον, όπως εγνώσθη στην Ουάσιγκτον, προέβη σε διαμαρτυρία ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.

Συγκεκριμένα η νέα δήλωση αναφέρει ότι τα 'Ιμια βρίσκονται υπό διαφορά μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, επενέλαβε τη θέση ότι εφόσον η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών, μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.


Πανικό έχει προκαλέσει στην Γερμανία, αλλά και σ'ολόκληρη την Ευρώπη, η είδηση ότι δύο Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονταν την Τουρκία, δολοφονήθηκαν με βίαιο τρόπο από αγνώστους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η τουρκική αστυνομία, τόσο για τον τρόπο της δολοφονίας τους όσο και για το πόρισμα της νεκροψίας, τα δύο θύματα έφεραν σημάδια από δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι και ανευρέθησαν δύο ημέρες μετά τη δολοφονία τους.

Οπως εκτιμάται, το περιστατικό αποτελεί μέρος των επιθέσεων φανατικών στοιχείων εναντίον ξένων, το οποίο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν κλαπεί τα χρήματα και δεν έχουν χαθεί τα προσωπικά στοιχεία των δύο θυμάτων.

Η δημοσιοποίηση του αποτρόπαιου εγκλήματος είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση χιλιάδων θέσεων απ' όλη την Ευρώπη, με προορισμό την Τουρκία.


Οξεία κριτική κατά της Τουρκίας άσκησε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα που σημειώνονται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπως οι καταστροφές εκκλησιών, το ξεπούλημα ιστορικών μνημείων, εικόνων και άλλων ιερών κειμηλίων της ορθόδοξης πίστης.

Ο Ρώσος Πατριάρχης προέβη στη δήλωση αυτή, έπειτα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής, υπό τον Πρόεδρο της Σπύρο Κυπριανού.

Ο Πατριάρχης Αλέξιος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία επιδεικνύει, όπως ανέφερε μεγάλη φροντίδα για τους Ρώσους, οι οποίοι βρίσκονται προσωρινά στην Κύπρο.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ειδική σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ηγέτες και Υπουργοί Εξωτερικών, από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά τις εργασίες της ειδικής συνόδου, κάθε ηγέτης θα μιλήσει για δέκα λεπτά και θα υπάρχει δυνατότητα διευκρινίσεων.


Την πρόθεση της χώρας του να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάο Κουανγί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κυπρο.

Ο Κινέζος διπλωμάτης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη κατά την διάρκεια της οποίας υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας.

Εν συνεχεία, ο κύριος Κουανγί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την αγορά του πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300, επισημαίνοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αποστρατωτικοποίηση της Κύπρου.


Ο αποχωρών πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης έγινε το μεσημέρι δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Κατά την συνάντηση ο κύριος Σάνδης αποχαιρέτησε τον Πρόεδρο Κληρίδη με την ευκαιρία της αυριανής αναχώρησής του, ενώ προς τιμήν του Ελληνα πρέσβη παρετέθη στο Προεδρικό επίσημο γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν υπουργοί της κυβέρνησης, μέλη του ελληνικού διπλωματικού σώματος στη Λευκωσία και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο κύριος Σάνδης μετατίθεται στην Ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη, ενώ στη Λευκωσία νέος πρεσβευτής της Ελλάδος διορίζεται ο Κυριάκος Ροδουσάκης.


Μέτρα κατά της κλιμακούμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών λαμβάνει η Κυβέρνηση η οποία διά του Υπουργού Υγείας Χρίστου Σολωμή εξήγγειλε την υιοθέτηση εθνικής πολιτικής κατά των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών στις εικοσιέξι Ιουνίου ο κύριος Σολωμής αναφέρθηκε στους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η νεολαία επισημαίνοντας ότι η αυξητική τάση αφορά άτομα μεταξύ δεκαέξι και τριανταπέντε ετών.

Ειδικότερα, για την εθνική πολιτική, ο Υπουργός ανέφερε ότι διαλαμβάνει μεταξύ άλλων την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού φορέα αντιναρκωτικής πολιτικής, τον καταρτισμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής.


Θέμα που αφορά την αίρεση των Μορμόνων, τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν, ενέγραψε ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης για συζήτηση και εξέταση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Οπως σημειώνει ο κύριος Ματσάκης, η αίρεση που έχει την επωνυμία "Η αίρεση της εκκλησίας του Χριστού των τελευταίων ημερών", έχει ως βάση την Αμερική, και επεκτείνεται παγκοσμίως ραγδαία.

Με την αναζήτηση και μηχανογραφική διατήρηση οικογενειακών στοιχείων, τονίζει ο κύριος Ματσάκης, είναι δυνατό να ασκηθεί δημογραφικός, στρατιωτικός και πληθυσμιακός έλεγχος στις χώρες όπου είναι δραστηριοποιημένη.

Ο κύριος Ματσάκης επισημαίνει εξάλλου, ότι μακροπρόθεσμα είναι δυνατόν οι Μορμόνοι να επιφέρουν αλλοίωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Κύπρου.


Σε εργατικό ατύχημα το οποίο συνέβη το πρωί στον Αγιο Δομέτιο, τραυματίσθηκε σοβαρά ο Ιάσονας Αθανασίου, από το Γέρι, πενήντα ετών, υδραυλικός.

Ο Αθανασίου ασχολείτο με άλλους συναδέλφους του με την εγκατάσταση ντεποζίτου νερού στην οροφή τριώροφης πολυκατοικίας.

Το ατύχημα προκλήθηκε όταν υποχώρησε η βάση του ντεποζίτου, το οποίο ήταν γεμάτο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί ο Αθανασίου.

Ο τεχνικός απεγκλωβίσθηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διεπιστώθη ότι υπέστη κατάγματα σε τρεις πλευρές.


Στη λήψη δυναμικών μέτρων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι δικηγόροι, εάν αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από πλευράς των αρμοδίων, για επίλυση σωρείας προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους.

Η έλλειψη προσωπικού στα δικαστήρια, οι άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και η απουσία μηχανογράφησης είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιος Ξενόπουλος, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την αγανάκτηση των δικηγόρων για την μη επίλυση των προβλημάτων, τα οποία, όπως επεσήμανε, επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή άσκηση των καθηκόντων τους και γενικότερα την απονομή της δικαιοσύνης.


Για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εξέδωσε σημερα διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης, εναντίον του Γιαννάκη Αχιλλέα Γιάγκου, άλλως Μούγιαννου, 30 χρόνων, ψαρά, κατοίκου Λεμεσού.

Ο Γιάγκου είχε στην κατοχή του τη μοτοσυκλέττα η οποία είχε χρησιμοποιηθεί από τους δράστες της απόπειρας φόνου του Φανιέρου, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι το άτομο το οποίο τους την παρεχώρησε.


Aρχισαν να καταφθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχηγοί κρατών των επτά πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, γνωστές ως G7, και της Ρωσσίας, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην σύνοδο κορυφής στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ομάδα των επτά αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Βρετανία, τη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και την Ιαπωνία.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του, ανέφερε ότι κύριος στόχος του στη σύνοδο αυτή είναι να γίνει δεκτή η χώρα του ως το όγδοο μέλος της ομάδας των πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών.

Ωστόσο, πρίν αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου παρουσιάστηκαν ήδη και οι πρώτες διενέξεις.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο ζήτησε εγγυήσεις από τους υπόλοιπους ηγέτες για τη συμμετοχή της Ρωσσίας και απαίτησε την επιστροφή στην Ιαπωνία των Νήσων Κουρίλων που είχαν καταληφθεί από την πρώην Σοβιετική Ενωση μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Νεαροί Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν σήμερα με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα, όπου οι ταραχές συνεχίζονται για έβδομη ημέρα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 60 ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πύρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον 100 νεαρών παλαιστινίων που πετούσαν εναντίον τους πέτρες, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν γνωσθεί πληροφορίες για τραυματίες.

Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν η περιοχή που χωρίζει την εβραϊκή συνοικία από την υπόλοιπη πόλη.

Το Ισραήλ έχει παραδώσει στους Παλαιστίνιους το 80% της Χεβρώνας, αλλά εχει αφήσει στην πόλη στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία 400 Εβραίων εποίκων που διαμένουν στο υπόλοιπο 20% των εδαφών της πόλης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τις αυγινές ώρες δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη σε μερικές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 24 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός. Η θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς ψηλότερη της κανονικής για την εποχή και θα φθάσει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια παράλια και στους 3 στα δυτικά.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι, μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 34 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 3 με 21, και τέλος στον Πρόδρομο 30 με 19.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 20 June 1997 - 18:27:18 UTC