Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, θεωρεί την επιθυμία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ένα νέο στοιχείο για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που απαντούσε σε ερώτηση για το Κυπριακό, ύστερα από ομιλία του στην Αμερικανική πρωτεύουσα, τόνισε ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, επιθυμούν να δούν να λύνεται το προβλήμα πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό, πρόσθεσε ο κύριος Ανάν, σε σχέση με την επιθυμία της Κύπρου για ένταξη αποτελεί ένα νέο κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Αναφερόμενος στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες ο Γενικός Γραμματέας, είπε χαρακτηριστικά, ότι τους φέρνουμε στην Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τη διαδικασία ειρήνης, πρόσωπο με πρόσωπο.

Χαρακτήρισε εξάλλου, θαυμάσιο συμπλήρωμα την ανάμιξη του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στην Κύπρο.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ανάν, είπε ότι αυτές εκφράζουν την επιθυμία για λύση πριν την ένταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Αναφερόμενος εξάλλου, στα περιθώρια υποχωρήσεων της πλευράς μας στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, δεν έχουν αλλάξει και εναπόκειται στο Εθνικό Συμβούλιο να αποφασίσει τα όρια των δικών μας θέσεων.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, κάλεσαν την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, να αποφεύγουν ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή.

Αναφερόμενος στις Τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου με τον ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων στα κατεχόμενα μας λιμάνια, ο κύριος Μπερνς τόνισε ότι το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποστήριξε ακόμη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν για το θέμα αυτό, επικοινωνία με την Τουρκική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης, για τις δηλώσεις Μπερνς.


Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τις Τουρκικές και ενορχηστρωμένες προκλήσεις της Αγκυρας, να πλήξει τις επικείμενες συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Εισβολής Μπουλέντ Εντζεβίτ, ο οποίος τόνισε την σημασία του ψευδοκράτους για την Τουρκία.

Ο Ετζεβίντ χαρακτήρισε επίσης το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σαν γραμμή ασφάλειας για την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της εισβολής, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι ο Ετζεβίτ αυτο-αποκαλύπτεται αφαιρώντας το προσωπείο του ειρηνοποϊού.

Η Τουρκία, σημείωσε ο κύριος Χριστοφίδης, θέλει την Κύπρο προφυλακτήρα της, και επεσήμανε ότι οι δηλώσεις Εντζεβίτ, αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο όχι χάριν των Τουρκοκυπρίων αλλά χάριν της Τουρκίας.

Εμείς, κατέληξε ο κύριος Χριστοφίδης, επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού χάριν της Κύπρου και του Κυπριακού λαού".


Διαβουλεύσεις άρχισε σήμερα με τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για την ανάθεση εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης, μετά την χθεσινή παραίτηση του ισλαμιστή Πρωθυπουργού Νετσμετίν 'Ερμπακαν.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δέκτηκε το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος ηγείται του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας.

Προτού αναθέσει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Ντεμερέλ, θα έχει επαφές με όλους τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία για τη μεταβίβαση της Πρωθυπουργίας στην Τανσού Τσιλέρ, προβλέπει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης από την ίδια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι ο Σουλειμάν Ντεμιρέλ θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τανσού Τσιλέρ.

Η τουρκική πολιτική παράδοση ορίζει πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον Μεσούτ Γιλμάζ.

Σε σημερινές του δηλώσεις του, ο Μεσούτ Γιλμάζ πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς τους ισλαμιστές σε περίπτωση που λάβει εντολή απο τον πρόεδρο Σουλειμαν Ντεμιρέλ.

Ωστόσο, η συντηρητική αντίπαλος του Γιλμάζ, Τανσού Τσιλέρ, θεωρείται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής καθώς εκτός από τους ισλαμιστές αναμένεται πως θα υποστηριχθεί και από ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα.


Την πεποίθηση του ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει "σοβαρότατο ρόλο στην αναζήτηση δίκαιης ρύθμισης του Κυπριακού", εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, από τις έως τώρα επαφές του στη Μόσχα, με κύριο αντικείμενο το κυπριακό.

Ο κύριος Κυπριανού ηγείται διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής, που επισκέπτεται επίσημα τη Μόσχα και στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι όλων των κυπριακών κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ΕΣ-300, ο κύριος Κυπριανού απάντησε ότι οι πύραυλοι θα πάνε στην Κύπρο.

Αν στο μεταξύ, επεσήμανε ο κύριος Κυπριανού, επέλθει συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση, τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη μεταφοράς των πυραύλων.


Στη μάχη για εξασφάλιση μίας θέσης στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ρίχθηκαν από σήμερα, περίπου εξίμισυ χιλιάδες υποψήφιοι.

Οι εξετάσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουλίου, άρχισαν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο κρίθηκε από τους εξεταζόμενους αρκετά ικανοποιητικό.

Το ποσοστό των υποψηφίων σε σύγκριση με πέρσι έχει αυξηθεί κατά έντεκα της εκατόν, ενώ το ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Πανεπιστημίο Κύπρου, παρουσιάζει αύξηση κατά 25 τοις εκατό, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Ακόμη αξιωσημείωτο είναι και το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν οι υποψήφιοι, στον διδασκαλικό κλάδο, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας, αφού τις διακόσιες τριάντα θέσεις διεκδικούν περίπου τρεις χιλιάδες υποψήφιοι.


Τις εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των Ημικρατικών Οργανισμών, κατέθεσε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Θεόφιλος Θεοφίου.

Οι εκθέσεις είναι συντομότερες σε σχέση με προηγούμενες, χωρίς ωστόσο να παραλείπονται οι παρατηρήσεις και οι ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται καλύτερο προγραμματισμό, αφού όπως επισημαίνει υλοποιήθηκαν μόνο τα 3/4 του προϋπολογισμού.

Στην έκθεση του επισημαίνει ότι αυξήθηκαν τα επισφαλή χρέη λόγω του ότι αλλοδαποί συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας εγκαταλείπουν την Κύπρο, χωρίς να καταβάλλουν τα οφειλόμενα τέλη.

Στην έκθεση του για την Αρχή Ηλεκτρισμού, ο κύριος Θεοφίλου αναφέρει ότι οι δαπάνες της Αρχής, ανήλθαν σε τριάντα εκατομμύρια λίρες ενώ ο προϋπολογισμός της Αρχής προνοούσε δαπάνες ύψους εβδομήντα-δύο εκατομμυρίων λιρών.

Ακόμη επισημαίνει περιπτώσεις λανθασμένων καταγραφών και χρεώσεις πελατών της αρχής.

Για το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο γενικός ελεγκτής εκτιμά ότι υπάρχει οικονομική επιδείνωση, και αναφέρει ότι υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 1,3 εκατομμύρια λίρες.


Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο, περιφερειακό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή.

Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την οποία διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων.

Η ημερίδα είχε ως τίτλο "Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για τοπικές αρχές και δημόσιους υπαλλήλους".

Στον χαιρετισμό του ο κύριος Χριστοφή, αναφέρθηκε ειδικότερα στον κλάδο συμβουλευτικών υπηρεσιών εξαίροντας την συμβολή τους στην οικονομία, ενώ υπενθύμισε κυβερνητικά μέτρα στήριξης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις αυγινές ώρες δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη σε μερικές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 22 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 20, στη Λεμεσό 31 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 19 June 1997 - 16:27:15 UTC