Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου δεκάδες χιλιάδες πιστών συνέρρευσαν, για να προσκυνήσουν την δακρυρροούσα σεπτή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας και να παραστούν στην θεία λειτουργία και την Παράκληση, που τελέστηκαν από την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Στην παράκληση παρέστη και ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού.

Γονυπετής ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και το χριστεπώνυμο πλήρωμα, προσευχήθηκαν για σύντμηση του χρόνου της δοκιμασίας μας και ανέπεμψαν δέηση όπως η Θεοτόκος πρεσβεύσει για τις ικεσίες του Κυπριακού Ελληνισμού για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών και εκκλησιών, καθώς και στην επιστροφή των αγνοουμένων.

Θα πρέπει ο καθένας μας, επισήμανε ο Μακαριώτατος, να γίνει μαχητής της ελευθερίας για την προάσπιση των ιερών και των οσίων μας, για την ελευθερία και την επιβίωση του λαού και να μην περιμένει το δίκαιο και η δικαίωσή του να δοθεί από ξένα χέρια.

Ο Μακαριώτατος, επεσήμανε ότι τα δάκρυα της Παναγίας της Παραμυθίας και του Χριστού, είναι δάκρυα αγάπης για τους Χριστιανούς, αλλά και δάκρυα λύπης γιατί ο άνθρωπος παρασυρόμενος από το πνεύμα του κακού, απομακρύνεται από τον Θεό, και λησμονεί την προσφορά της Θείας Αγάπης, προς αυτόν.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τον Χριστιανισμό είναι πολλοί, τόνισε ο Μακαριώτατος, και η κατάσταση που παρουσιάζει η κοινωνία είναι θλιβερή στις κρίσιμες αυτές στιγμές.

Ο Μακαριώτατος ανέπεμψε επίσης δέηση για τερματισμό της ανομβρίας.

Ακολούθως έγινε λιτάνευση της δρακρυρροούσας εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας και της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας.


Το διπλάσιο των εισφορών των πιστών προς την Ιερά Μονή Κύκκου, από την ημέρα που άρχισε να δακρυρροεί η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, θα δοθούν για την άμυνα της Κύπρου.

Η απόφαση ελήφθη από το ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Κύκκου, και ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο, μετά το πέρας της παράκλησης μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Ο Πανοσιολογιώτατος, ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για ανοικοδόμηση του μοναστηριού της Παναγίας των Ηλιακών, από όπου μεταφέρθηκε η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, και τοποθέτηση εκεί πιστού αντιγράφου της εικόνας.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Κύκκου αναφέρει ότι λόγω της μεγάλης κοσμοσυρροής, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην περιοχή και παρακαλεί τους πιστούς, λόγω και της ελέυσεως της νύκτας,αν είναι δυνατό να αναβάλουν σχεδιαζόμενη για σήμερα επίσκεψή τους.


Αμοιβαίες υποχωρήσεις από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την συνεισφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας, για την επίλυση του Κυπριακού, ζητεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διαγράφοντας το πλαίσιο της αποστολής του.

Σε επιστολή του, προς τους αρχηγούς των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Τουρκίας, και τους αρχηγούς των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Κόφφι Ανάν, σημειώνει ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιδοκιμάσει την απόφαση του γενικού γραμματέα να προετοιμάσει το έδαφος για διαπραγματεύσεις χωρίς προκαθορισμένο τέλος για το πρώτο ήμισυ του 1997.

Εν τούτοις, αναφέρεται στην επιστολή του Κόφι Ανάν, μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να επιτύχει μόνο αν αμφότεροι οι ηγέτες δεσμευτούν να αντιμετωπίσουν όλα τα θέματα που συγκροτούν το κυπριακό πρόβλημα με συνολικό τρόπο και στη βάση της αμοιβαίας θέλησης να συμβιβαστούν."

Το νέο αυτό στοιχείο, της εξίσωσης θύτη και θύματος, το οποίο εισαγάγει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνων, έχει όπως εκτιμά η αθηναϊκή εφημερίδα, Το Βήμα, σοβαρές πολιτικές και νομικές επιπτώσεις.

Στο νομικό επίπεδο υποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί τις δύο κρατικές οντότητες που υπάρχουν στην Κύπρο ισότιμες και σε πολιτικό επίπεδο γίνεται σαφές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντιμετωπίζει τους δύο ηγέτες ως εκπροσωπούντες μόνο την κοινότητα τους, παραγράφοντας για τον κύριο Κληρίδη την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κόφι Αναν ζητεί την υποστήριξη της Αθήνας και της Αγκυρας στις προσπάθειές του, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στον κύριο υπεύθυνο του κυπριακού προβλήματος, την Τουρκία και τα κατοχικά της στρατεύματα.

Τέλος προδιαγράφει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, την οποία τοποθετεί χρονικά τους επόμενους λίγους μήνες.

Τις επιστολές του Κόφι Ανάν μετέφερε ο αντιπρόσωπός του Χαν Σουγκ Τζού κατά τις επισκέψεις του σε Λευκωσία, Αγκυρα και Αθήνα.


Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζού, μετέβη σήμερα στην Αθήνα, τρίτο και τελευταίο σταθμό στην περιοδεία του στο τρίγωνο Λευκωσία, Αγκυρα, Αθήνα.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεισέλ, θα έχει διαβουλεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο Χαν Σουγκ Τζού επεσήμανε ότι εξακολουθούν να είναι μεγάλες οι διαφορές απόψεων των δύο πλευρών στο Κυπριακό, καλώντας παράλληλα, τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το σύνολο των επιθυμιών τους.


Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία αρχίζει από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα.

Στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του Σανκέρ Νταγιάλ Σάρμα, τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον αντιπρόεδρο της άνω Βουλής και άλλους αξιωματούχους της Ινδικής Κυβέρνησης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Τελέσθηκε σήμερα στο Παραλίμνι το εξάμηνο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισααά και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους στην Δερύνεια τον περασμένο Αύγουστο.

Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρωομαρτύρων στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.


Σε έντονα διαβήματα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς θα προβεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, για καταδίκη της απαράδεκτης ενέργειας του κατοχικού καθεστώτος να παρεμποδίσει τον ιατρό Ιωσήφ Μουτήρη στην εξέταση εγκλωβισμένων ασθενών στον Κορμακίτη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου, ανέφερε ότι το περιστατικό θα συζητηθεί στην Επιτροπή την προσεχή Τετάρτη, κατά την διάρκεια της οποίας θα ετοιμαστεί ψήφισμα καταδίκης προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και σήμερα η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την όλη προσπάθεια ενίσχυσαν σήμερα μαζί με τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων, και οι γυναικείες οργανώσεις "Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών για την 'Αμυνα της Κύπρου" και η Κίνηση για τη στράτευση των Γυναικών.


Εκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συσπειρωθούν για να απομακρύνουν την Κυβέρνηση Κληρίδη από την εξουσία, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια του οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων Δρομολαξιάς, ο κύριος Χριστόφιας άσκησε δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Κληρίδη, τόσο για τους χειρισμούς του εθνικού θέματος, όσο και για την εσωτερική διακυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κάλεσε τις οργανωμένες δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις να θέσουν στόχο την αλλαγή, πάνω από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες.


Η Κύπρος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολύ λίγες χώρες του κόσμου, στις οποίες δεν σημειώνονται πλέον γεννήσεις θαλασσαιμικών, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Πάνος Εγγλέζος, σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, στo πλαίσιo της εβδομάδας θαλασσαιμίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Στέλιος Μηνά, ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του συνδέσμου από την ημέρα της ίδρυσής του, και επέκρινε τα κρούσματα προκατάληψης εναντίον των θαλασσαιμικών, που σημειώνονται σε κάποιες ελάχιστες πλέον περιπτώσεις, όπως σημείωσε.

Το σεμινάριο, συνεχίστηκε με εισηγήσεις γνωστών Κυπρίων επιστημόνων, πάνω σε θέματα θαλασσαιμίας.


Σε κακόβουλη ενέργεια αποδίδονται οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Αγία Νάπα οι οποίες κατέστρεψαν ολοσχερώς μια μπυραρία και τρία εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς την μπυραρία "Κάουμπόυ", ξέσπασε στις τρείς το πρωί, προκαλώντας ζημιές και σε διαμερίσματα του όλου συγκροτήματος.

Η πυροσβεστική Υπηρεσία την ίδια ώρα προσπαθούσε να κατασβέσει τρείς άλλες πυρκαγιές που ετέθησαν σε παλιά αυτοκίνητα.


Και στο ποδόσφαιρο τώρα όπου στον μοναδικό σημερινό αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η δέκατη έβδομη αγωνιστική η ΑΕΚ και ο ΑΠΟΠ εξήλθαν ισόπαλοι 2- 2 στο Νέο ΓΣΖ.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στα δυτικά όμως θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες γύρω στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 4 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό, δυνατό να σχηματισθεί παγετός.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από τα βορειοανατολικά και αργότερα από τα νοτιοανατολικά μέτριοι 3- 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή ένας, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 2, στην Λεμεσό 17 με 5, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 2 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 9 February 1997 - 17:27:27 UTC