Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πλήθος πιστών εξακολουθεί να συρρέει και σήμερα στην Ιερά Μονή Κύκκου, για να προσκυνήσει την δακρυ-ρροούσα σεπτή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Η Αυτού Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου αύριο Κυριακή, στις επτά το πρωί, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας.

Στις έντεκα το πρωϊ η Αυτού Μακαριότης θα προστεί παρακλήσεως πρό της δακρυρροούσης εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας.

Η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ, θα συνδεθούν αύριο με την Ιερά Μονή Κύκκου για απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας στις επτά το πρωϊ και της Παρακλήσεως στις έντεκα το πρωί.


Αποκύημα φαντασίας, αποδεικνύονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το προχθεσινό επεισόδιο στη Λουρουτζίνα, σύμφωνα με το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας της Ούνφικύπ.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι σταγόνες αίματος έξω από το τουρκικό φυλάκιο, οι οποίες εκτείνονται σε απόσταση πέντε περίπου μέτρων, βρίσκονται όλες μέσα στην περιοχή που ελέγχεται από τα κατοχικά στρατεύματα.

Συγκεκριμένα αρχίζουν ακριβώς έξω από το Τουρκικό φυλάκιο και οδηγούν προς τους δύο ιστούς των σημαιών.

Ανακοίνωση της Ουνφικύπ που εξεδόθη σήμερα, αναφέρει ότι από τα δύο παρατηρητήρια της Ουνφισύπ, απόστασης χίλιων και χίλιων πεντακόσιων μέτρων αντίστοιχα, από το Τουρκικό φυλάκιο, καθώς επίσης και σύμφωνα με τους άντρες της Εθνικής Φρουράς, δεν προκύπτει ότι τη νύκτα του υποτιθέμενου επεισοδίου, άτομα από τις ελεύθερες περιοχές μπήκαν στην ουδέτερη ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη που επικρατεί ανάμεσα στην ομάδα αξιωματικών της ειρηνευτικής δύναμης που διερεύνησε την υπόθεση, είναι ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που επάνδρωναν τη συγκεκριμένη νύκτα το φυλάκιο, σκηνοθέτησαν με τις προτροπές ανώτερων αξιωματικών τους το επεισόδιο, για να καλύψουν όπως διαπιστώνεται εκ των πραγμάτων, τραυματισμό συναδέλφου τους από εκπυρσοκρότηση όπλου.


Ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης εξάλλου, μιλώντας μετά την την ορκωμοσία νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς, σήμερα το πρωί στο ΚΕΝ Λάρνακας, δήλωσε ότι το επεισόδιο στη Λουρουτζίνα, ήταν καταρτισμένο σχέδιο του κατοχικού στρατού, με απώτερο στόχο την πρόκληση έντασης και τη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως στο εξωτερικό, για να τορπιλλιστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Στόχος του σχεδίου, όπως τόνισε ο κύριος Ηλιάδης, είναι να δημιουργήσει προβλήματα στον στρατιωτικό διάλογο καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση μίας βάσης, πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού.

Από τη δική μας πλευρά, είπε ο κύριος Ηλιάδης, δεν υπήρξε καμία παρεμβολή ή εμπλοκή στο περιστατικό και φαίνεται ότι πρόκειται, για ένα σκηνοθετημένο γεγονός από τους Τούρκους.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, να διαδραματίσουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο στο Κυπριακό, αλλά για να αποδειχθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία επιτυχής, θα πρέπει τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε βήματα, τα οποία θα μειώσουν την ένταση και θα καταστήσουν δυνατές τις απευθείας συνομιλίες.

Η θέση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στη διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Κλίντον προς το Κογκρέσο για το κυπριακό, παραπέμπει στο θέμα των υπερπτήσεων, και του στρατιωτικού διαλόγου, θέματα στα οποία ήταν άμεση και έντονη η εμπλοκή των Αμερικανών.

Συναφής είναι και μια άλλη παράγραφος της έκθεσης του Αμερικανού Προέδρου στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή του για την αποτυχία των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί συμφωνία σε μέτρα που θα μειώσουν την πιθανότητα περαιτέρω βίας κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διατυπώνει επίσης την ανησυχία του για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να αγοράσει το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα ΕΣ 300, καθώς και για τις απειλές της Τουρκίας για επιδρομή στην Κύπρο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την δυσφορία τους για την διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ ομογένειας και Λευκού Οίκου, η οποία σημειώθηκε λίγο πριν τις εκλογές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Για τον σκοπό αυτό μέλη του ελληνοαμερικανικού λόμπι δραστηριοποιούνται με την αποστολή επιστολών και την πραγματοποίηση επαφών με βουλευτές, γερουσιαστές καθώς και με στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον.


Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Κλίντον, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο την ιδέα του εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι αυτό χρήζει μελέτης.

Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ματαίωσης της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας, ενώ παρατήρησε, ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.


Διαφοποιημένες απόψεις για τις θέσεις του Προέδρου Κληρίδη, στο θέμα των εποίκων, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Για το θέμα αυτό, ο κύριος Κυπριανού θα ζητήσει εξηγήσεις αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις Ινδίες.

Επί του θέματος, ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε ότι μόνο όταν υπάρξει συμφωνία για αποχώρηση όλων των εποίκων, θα πρέπει να εξεταστούν μεμονωμένες εξαιρέσεις.

Αναφορικά με την ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κύριος Κυπριανού τοποθετήθηκε απορριπτικά, ενώ αντικείμενο συζήτησης με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα αποτελέσει το θέμα της σταθμισμένης ψήφου.

Θετικά αντικρύζει εξάλλου, την ιδέα για σύσταση μιας κοινής-μικτής αεροπορικής δύναμης Κύπρου και Ελλάδος, ενώ για το θέμα της στάθμευσης αεροπλάνων στην βάση της Πάφου, ο κύριος Κυπριανού παρέπεμψε στους στρατιωτικούς.


Κάτω από ενισχυμένη αστυνομική παρουσία διεξήχθη σήμερα η αντικατοχική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας για διαφώτιση των ξένων περιηγητών που προτίθενται να μεταβούν στα κατεχόμενα.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος, εκτός από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και τους συγγενείς αγνοουμένων, το Σωματείο Ελεύθερη Κυθρέα, ο Ομιλος Γυναικών Κυθρέας, η Ομάδα Προσωπικού του Αγίου Παντελεήμονα και Μέριμνας Λεμεσού, καθώς και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ενισχύθηκε έπειτα από παράπονα στα οποία προέβησαν οι Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, για παρεμπόδιση των διπλωματών τους να περάσουν στα κατεχόμενα.

Οι αρχές ασφαλείας, έστειλαν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις, μετά το περιστατικό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, όταν ο αποχωρών Στρατιωτικός Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης Βατιάϊνεν, μετέφερε στα κατεχόμενα τουριστικούς πράκτορες.

Αύριο, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας θα βρίσκονται με τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων, καθώς και η Κίνηση Λεμεσού για την στράτευση των γυναικών.


Διάταγμα τριήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσία, εναντίον ριών αλλοδαπών, οι οποίοι συνελήφθησαν χθές σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση πλαστογραφίας συνταγής κυβερνητικού ψυχιάτρου και εξασφάλισης ελεγχόμενων φαρμάκων από φαρμακεία.

Πρόκειται για τον 20χρονο Αιγύπτιο Σιέριφ Χάμντυ, και τους 19χρονους Λιθουανούς Μάριους Σακαλίνσκας και

Αλεξάντερ Κόρνιακ.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, οι τρείς νεαροί μαζί με την 19χρονη Νεκταρία Χαραλάμπους από τον Στρόβολο, η οποία κατηγορήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη, πλαστογράφησαν συνταγή κυβερνητικού γιατρού και εξασφάλισαν ελεγχόμενα φάρμακα από διάφορα φαρμακεία, τα οποία και κατανάλωσαν.

Οι τρείς ύποπτοι έφεραν ένσταση στήν κράτησή τους διότι δεν έγινε κατορθωτό να επικοινωνήσουν με τις πρεσβείες τους και με τον δικηγόρο που ζήτησαν.

Ο δεύτερος ύποπτος, επίσης, υποστήριξε ότι χθες βράδυ υπέστη κρίση επιληψίας και δεν του παρασχέθηκε καμιά βοήθεια από μέρους της αστυνομίας.


Αρχισαν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι εργασίες του τρίτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΝΘΕΑ.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τη νεολαία.

Παράλληλα ο Πανιερώτατος, ανακοίνωσε τη σύνδεση του ΚΕΝΘΕΑ με το Ιντερνετ, μέσω του Λογοδυκτίου.

Στον χαιρετισμό του, εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Ευαγγέλου, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τη διάβρωση που διαπιστώνεται μεταξύ της νεολαίας χωριών και κοινοτήτων με παραδοσιακές αρχές, διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, θα συνεχισθεί αμείλικτος.

Το συνέδριο, το οποίο θα συνεχιστεί και αύριο, εκτός από τις ολομελειακές συνεδριάσεις, περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή βιωματικών επιστημονικών εργαστηρίων, στα οποία συμμετέχουν και επιστήμονες από την Ευρώπη.


Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, όπου το κύμα διαμαρτυριών ενάντια στη κυβέρνηση Μπερίσια εντείνεται.

Η κυβέρνηση της χώρας σε μία προσπάθεια καταστολής των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, απαγόρευσε σημερινή αντικυβενρητική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις απο την πλευρά τους, κάλεσαν τον αλβανικό λαό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την τελική ανατροπή της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσια.


Με πέντε αγώνες συνεχίστηκε σήμερα η δέκατη έβδομη αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, πρώτης κατηγορίας. Να δούμε τα αποτελέσματα.

ΑΠΕΠ-Ανόρθωση 2-2

Ολυμπιακός-ΑΠΟΕΛ 1-2

Εθνικός Αχνας-Ομόνοια 2-1

Αρης-Αλκή 2-2 και

Αναγέννηση-Ενωση Νέων Παραλιμνίου 0-0.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μα ς με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στον ένα βαθμό στο εσωτερικό και γύρω στους 4 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόδος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοανατολικούς μέτριους 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 16 περιπου βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή μηδέν, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 16 με τρείς, στην Λεμεσό 17 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 4 με τρείς βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 8 February 1997 - 16:27:35 UTC