Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την ανάγκη αντικειμενικής κατατόπισης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, επεσήμανε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σιμήτη.

Συναφούς περιεχομένου επιστολή του Κόφι Αναν, μετέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Χαν Σουγκ Τζού.

Ως βασικές παρατηρήσεις στο περιεχόμενο της Επιστολής του Γενικού Γραμματέα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κύριος Κυπριανού, επισημαίνει τρία σημεία.

Πρώτον, ότι δεν διεκρινίζεται η διαδικασία που προτίθενται να ακολουθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Δεύτερο, παρουσιάζεται η Τουρκία πρόθυμη να συνεργαστεί για λύση, ενώ παραλείπεται αναφορά ότι το βασικό πρόβλημα στην εξεύρεση λύσης είναι η Τουρκία,

Και τρίτο, η αναφορά του Κόφι Αναν σε ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, σημείο το οποίο επέκρινε έντονα ο κύριος Κυπριανού.

Αρνητικό επίσης σημείο στην επιστολή Ανάν, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας επισημαίνει και την αναφορά στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι.

Απαντητική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα ενδέχεται να αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από τις Ινδίες.


Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το κυπριακό πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για το κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

Το κλειδί για τις εξελίξεις στο μέλλον, κρατάει η Τουρκία, τόνισε ο κύριος Κρανιδιώτης, προσθέτοντας, ότι η ανωμαλία στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής και όχι το δικαίωμα των Κυπρίων στην άμυνα.

Από την πλευρά του, ο Χαν Σουγκ Τζου, ο οποίος ενωρίτερα συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, περιορίστηκε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση για τις σημαντικές, όπως είπε, συνομιλίες, ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, κατά πόσον η Τουρκία, είναι το κλειδί των μελλοντικών εξελίξεων.


Την επιθυμία, η καλή συνεργασία Κύπρου και Ινδίας που υπάρχει στο πολιτικό πεδίο, να επεκταθεί και στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά την επίσημη επίσκεψή που πραγματοποιεί στην Ινδία.

Πέραν των εθιμοτυπικών εκδηλώσεων υποδοχής κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του, το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ιδιαίτερες συνομιλίες με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ντέβ Γκουόντα.


Αγοράκι πέντε μηνών μεταφέρθηκε το πρωί από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Πάφου, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε το θάνατό του.

Οι γονείς μετέφεραν το βρέφος στο τμήμα πρώτων βοηθειών έπειτα από αναπνευστικό πρόβλημα το οποίο προέκυψε μετά από κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τους γονείς, Γιαννάκη και Αφροδίτη Ηρακλέους, το βρέφος εκτός από κρυολόγημα, δεν φαινόταν να έπασχε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, επελήφθη ερευνών, από τις οποίες διεπιστώθη ότι το βρέφος δεν έφερε οποιαδήποτε εξωτερική κάκωση ή πληγή.

Η νενομισμένη νεκροψία ακόμη να διενεργηθεί.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε σήμερα για τέσσερις ημέρες την κράτηση του Ανδρέα Γρηγορίου, από το Καϊμακλί, 24 ετών, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διαφθορά ανήλικης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην Αστυνομία, δεκατριάχρονη είχε οδηγηθεί σε ξενοδοχείο της Λάρνακας μαζί με άλλες δύο ανήλικες.

Δεύτερος ύποπτος, για την ίδια υπόθεση, ο Δημήτρης Κουσιάππας, κάτοικος του συνοικισμού Αγίου Ανδρέα Λατσιών, 23 ετών, κατηγορήθηκε γραπτώς για απαγωγή και αφέθη ελεύθερος.


Ανανεώθηκε για άλλες τέσσερις ημέρες το διάταγμα κράτησης του Σεργκέι Ασκέρωφ, ο οποίος κρατείται ως συνεργός στον φόνο του συμπατριώτη του Σεργκέι Μαλέκωφ, που διεπράχθη την περασμένη Πέμπτη, σε έπαυλη στη Γερμασόγεια.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό ανακριτή, ο Ασκέρωφ, θεάθηκε μετά το έγκλημα, να ξεπλένει το μαχαίρι με το οποίο κτυπήθηκε το θύμα.

Εξάλλου, άλλος Ρώσος, ο Βασίλι Αγκάεφ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, σε κατάθεσή του παραδέχθηκε ότι κτύπησε το θύμα με μαχαίρι, μετά από καυγά που ξέσπασε μεταξύ τους, για λόγους τιμής.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αιτία του καυγά, ήταν οι διαφωνίες της ομάδας των Ρώσων στον διαμοιρασμό αντικειμένων, προϊόντων κλοπών που διέπραξαν στη Λεμεσό και ανευρέθησαν στην έπαυλη.

Για την ίδια υπόθεση, τελούν υπό κράτηση ακόμα δύο Ρώσοι, και καταζητούνται άλλα δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα η σύζυγος του Ασκέρωφ.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε σήμερα το διάταγμα κράτησης των υπόπτων στην υπόθεση παραχάραξης και κυκλοφορίας πλαστών εικοσαλίρων, Αντώνη Αντωνίου και Μιχάλη Υπερμάχου.

Τρίτος ύποπτος, ο Πανίκος Αντωνίου, αφέθη ελεύθερος.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο Δικαστήριο ότι η αγορά της Λεμεσού κατακλύσθηκε από πλαστά εικοσάλιρα.

Από μαρτυρίες δε, περιπτεριούχων και καταστηματαρχών, περιγράφηκαν ως διακινητές οι δύο ύποπτοι.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για εντοπισμό της φωτοτυπικής ακριβείας, με την οποία η σπείρα εκτύπωνε τα πλαστά εικοσάλιρα.


Το αίτημα της ίσης μεταχείρησης των εκπαιδευτικών, καθώς και σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι, συζητήθηκαν σε συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, με την ηγεσία της ΠΟΕΔ.

Η οργάνωση των δασκάλων ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας την προώθηση της ίσης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων, όπως εξάλλου ισχύει και στην Ελλάδα.

Η ΠΟΕΔ έθεσε επίσης το θέμα της μείωσης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, και τη μείωση του ωραρίου των δασκάλων, αιτήματα τα οποία θα συζητηθούν με τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης.


Ενας νεκρός και δέκα τραυματίες, ήταν ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε στην Γρενάδα της Ισπανίας.

Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη τη στιγμή που περνούσε στρατιωτικό όχημα με προορισμό στρατιωτική βάση. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ένα άτομο και δέκα να τραυματιστούν, εκ των οποίων τα πέντε σοβαρά.

Επίσης σε ακτίνα τριακόσιων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα.

Η Ισπανικές αρχές αποδίδουν την ευθύνη για την σημερινή έκρηξη στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Από το 1968 που έκανε την εμφανισή της, η οργάνωση ΕΤΑ, περισσότερα από 800 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διενέργεια επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και στρατιωτικών στόχων.


Ακαρπες απέβησαν και σήμερα οι έρευνες για την ανεύρευση Αμερικανικού αεροσκάφους που κατέπεσε και συνετρίβη στα ανοικτά της Νοτίου Κορέας με διμελές πλήρωμα.

Οπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του Αμερικανικού Ναυτικού οι συνδυασμένες έρευνες των ναυτικών δυνάμεων Ηνωμένων Πολιτειών και Νοτίου Κορέας, συνεχίζονται νυχθημερόν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο συμμετείχε σε ασκήσεις εκτελώντας πτήση από βάση στην Ιαπωνία μέχρι τη Σεούλ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 5 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3- 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βθαμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με τρείς, στην Λεμεσό 18 με 5, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 4 με τρείς βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 10 February 1997 - 16:27:27 UTC