Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καθοριστική σύσκεψη των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου παραγματοποιείται σε μιάμισυ περίπου ώρα στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, θα είναι παρόντες και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Κύπρου και Ελλάδας.

Η σύσκεψη θα καθορίσει τους περαιτέρω χειρισμούς για αντιμετώπιση της αναμενόμενης χιονοστιβάδας εξελίξεων.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή, έχουμε τον απεσταλμένο μας στην Αθήνα, Γιώργο Γεωργίου.

Γιωργο Καλο απόγευμα απο την Λευκωσια.

------

Νεώτερες ειδησεις κυρίες και κύριοι για τα αποτελεσματα της σύσκεψης θα έχουμε στο αναλυτικο μας δελτιο στις 8.


Ταυτόσημες είναι οι θέσεις Ελλάδος και Κύπρου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αγορά των πυραύλων ΕΣ 300.

Στην δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθηνα Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί με θετικό τρόπο απέναντι σε οποιανδηποτε πρωτοβουλία εκδηλωθεί στο Κυπριακό, αν αυτή είναι ειλικρινής και στοχεύει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις Κάβανο, ο κύριος Ρέππας επανέλαβε ότι εκφραζουν τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, για ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους τους με επιτυχή έκβαση, ούτως ωστε να μην χρειαστεί να εγκατασταθούν οι πύραυλοι.

Αναφερόμενος στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ο κύριος Ρέππας τόνισε τον αμυντικό του χαρακτήρα, διευκρινίζοντας πάλιν, ότι δεν καταλύει την αυτονομία και κυριαρχία της καθε κυβέρνησης.


Συνάντηση σαράντα λεπτών είχαν το μεσημέρι οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτείων και της Ρωσίας.

Παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης οι δύο διπλωμάτες αντάλλαξαν μεταξύ άλλων απόψεις αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης,να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Ες 300.

Ενωρίτερα ο πρέσβης της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτωφ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκο Χριστοφή.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κένεθ Μπρίλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την εγκατάσταση των Ρωσσικών πυραύλων στην Κύπρο, ο κύριος Μουράτωφ είπε πως δεν επιθυμεί να συζητήσει το θέμα δημοσίως.

Παράλληλα ο κύριος Μουράτωφ απάντωντας σε ερώτηση κατά πόσο θα διαβιβάσει στον Αμερικανό ομόλογο του την απόφαση της Ρωσικής Διπλωματίας για ενεργότερη ανάμιξη στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού είπε: "θα δούμε, Θα τα συζητήσουμε".

Οσον δε αφορά τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να ενδιαφέρεται για εξασφάλιση του πυραυλικού συστήματος Ες 300, ο Γκεόρκι Μουράτωφ είπε ότι, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία και πρόσθεσε: "Δεν συζητώ και δεν σχολιάζω υποθετικές ερωτήσεις".


Αντίποινα για την αγορά του Ρωσικού συστήματος αεράμυνας Ες 3ΟΟ, ετοιμάζουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Η Τούρκοι αποφάσισαν την επέκταση και διαπλάτυνση του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου, για να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική βάση.

Αποφάσισαν επίσης, την οριστική οικονομική ενοποίηση Τουρκίας ψευδοκράτους.

Τα μέτρα αυτά, υποστηριζει η εφημερίδα, θα περιληφθούν σε κοινή διακήρυξη που θα εκδοθεί τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση του Τούρκου προέδρου Σουλειμάν Ντεμιρέλ με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος θα μεταβεί στην Αγκυρα για τον σκοπό αυτό.


Αλλη λύση μελετά η κυβέρνηση και ο φορέας ίσης κατανομής βαρών σχετικά με το θέμα των δανείων των προσφύγων, μετά τη διαφωνία που προέκυψε με τις εμπορικές τράπεζες.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά από συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα, ανέφερε ότι υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Τραπεζών.

Ο κύριος Χριστοδούλου είπε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις στις τράπεζες, διότι αυτό θα αμφισβητούσε την φερεγγυότητα του φορέα.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε ο Παλαιστίνιος τρομοκράτης Νασρ Χουσείν Μωχάμαντ, ο οποίος απειλούσε να κτυπήσει να κτυπήσει γαλλικά και κουβετιανά συμφέροντα.

Ο Μωχάμαντ ζήτησε από το Δικαστήριο πολιτικό άσυλο, ή να του επιτραπεί η μετάβαση σε άλλη χώρα.

Δικαιολογώντας την απαίτησή του, ο Μωχάμαντ εξέφρασε φόβους για τη ζωή του, με κίνδυνο που προέρχεται -όπως ισχυρίστηκε - από την ίδια την οργάνωσή του.


Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε σήμερα ο Αστυνομικός Ευτύχιος Χριστοδούλου από το Καϊμακλί, με την κατηγορία της απόπειρας φόνου του δεκαεπτάχρονου Κλεάνθη Κάιζερ, από την Παλουριώτισσα.

Ο Χριστοδούλου κατηγορήθηκε επίσης για μεταφορά κυνηγετικού όπλου με σκοπό να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και για επίθεση εναντίον της Στέλλας Κάϊζερ, με αποτέλεσμα να της προκαλεσει πραγματική σωματική βλάβη.

Το Κακουργιοδικείο θα συνέλθει στη Λευκωσία, στις 24 αυτού του μήνα.

Ο Κατηγορούμενος αφέθη ελεύθερος με εγγύηση δέκα χιλιάδων λιρών και διατάχθηκε να παρουσιάζεται μία φορά την ημέρα σε αστυνομικό σταθμό.

Εν τω μεταξύ, στο δικαστήριο προσήλθαν και η Αννα Μαρία Χριστοδούλου, κόρη του κατηγορουμένου, και ο Στέλιος Κάιζερ, αδελφός του θύματος, οι οποίοι έδωσαν υπόσχεση γάμου.


Με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Αρχισπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου, η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης άρχισε σήμερα τις εκδηλώσεις μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκαν αιμοδοσίες, ενδοσχολικοί εορτασμοί και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Εξάλλου με το σύνθημα" Περπατώ για το σχολείο μου",μαθητές πραγματοποίησαν επιχορηγημένες πορείες, ενώ άλλες ομάδες μαθητών επισκέφθηκαν το διαμέρισμα του Εθνάρχη, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους που έζησε και εργάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.


Το στρατηγείο τους στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη εγκατέλειψαν σήμερα οι ισραηλινοί στρατιώτες και την θέση τους πήραν αμέσως άντρες της Παλαιστινιακής αστυνομίας, θέτοντας με τον τρόπο αυτό τέλος σε τριάντα χρόνια ισραηλινής κατοχής.

Πομπή από στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού άρχισαν να απομακρύνονται από την βάση τους σε λόφο που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, που σύμφωνα με την συμφωνία που έγινε περνά κάτω από Παλαιστινιακή διοίκηση.

Η συμφωνία για την παράδοση της Χεβρώνας, στην Παλαιστινιακή Αρχή,

επικυρώθηκε αργά χθες το βράδυ, από το Ισραηλινό Κοινοβούλιο με 87 ψήφους υπέρ, 17 κατά και μία αποχή.


Στην Νότιο Κορέα, χιλιάδες εργάτες συνεχίζουν τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σεούλ, ασκώντας πίεση προς την Κυβέρνηση, να αποσύρει συγκεκριμένους αντιεργατικούς νόμους.

Τρία ακόμη ηγετικά στελέχη των συνδικαλιστών συνελήφθησαν χθες, από την Αστυνομία, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ το κυβερνών κόμμα της Νοτίου Κορέας αρνήθηκε να διεξαγάγει τηλεοπτικό διάλογο με τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων της χώρας για τον αντιεργατικό νόμο που προωθείται από την κυβέρνηση.

Σε ανακοινωθέν του κόμματος, αναφέρεται ρητά ότι αποκλείεται η διεξαγωγή διαλόγου με "ατομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα νομικής φύσεως".


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένεται και πάλι αίθριος καιρός. Τις αυγινές ώρες σε μερικές περιοχές, ιδιαίτερα σε κοιλάδες και στα ορεινά θα σχηματισθεί παγετός. Οι άνεμοι θα παραμείνουν κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πεσει στους 5 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλιν αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοανατολικούς μέχρι ανατολικούς μέτριους 3 και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου θαθμούς.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 5, στην Λεμεσό 18 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 2 και στον Πρόδρομο 6 με πλην 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 17 January 1997 - 17:43:05 UTC