Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το μορατόριουμ απέθανε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά την συνάντηση του με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο, με την οποία ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε επίσης με τους αρχηγούς των ελλαδικών κομμάτων και επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

Από την ελληνική πρωτεύουσα ο απεσταλμένος μας Γιώργος Γεωργίου μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ενωρίτερα ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς και ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φαϊσέλ, εξέφραζαν εμμέσως πλην σαφώς την πεποίθηση ότι υπάρχει συμφωνία όλων των πλευρών για το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

Ο κύριος Μπερνς, δήλωσε ότι ο απεσταλμένος του στέιτ Ντιμπάρτμεντ Κέρι Κάβανο, είναι πεπεισμένος πως η πρόταση για την απαγόρευση των πτήσεων ελληνικών και τουρκικων αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, αντιμετωπίζεται σοβαρά από όλες τις πλευρές.

Διπλωματικές πηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι Λευκωσία και Αθήνα, είχαν αποφασίσει να δεχθούν το μορατόριουμ, ενώ είχαν την διαβεβαίωση ότι θα το δεχόταν και η Τουρκία.

Εξάλλου ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Γκουστάβ Φευσσέλ, εξέφρασε την αισιοδοξία του οτι οι διαβεβαιώσεις, οι οποίες έχει πάρει απο την πολιτική ηγεσία, αναφορικά με τον στρατιωτικό διάλογο, θα αντικατοπτρίζονται στον διάλογο αυτό.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Φευσέλ είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν όλα τα θέματα του πακέτου των μέτρων που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία στοχεύουν στην μείωση της έντασης κατα μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.


Την ερχόμενη Δευτέρα οι δεκαπέντε της Ενωμένης Ευρώπης συζητούν το κυπριακό στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή του αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο.

Εξάλλου, χθες ο κύριος Κάβανο συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον οποίο ζήτησε τη συμβολή του στις προσπάθειες του.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και τη στήριξη του λαού της Ελλάδος, της Τουρκίας και της Κύπρου, μπορούν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.


Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αγορά και εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων ΕΣ-300, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ενώ τουρκικά κανάλια υποστηρίζουν ότι ήδη έφθασαν στην Κύπρο τρεις πύραυλοι ΕΣ-300.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ότι οι πύραυλοι θα έλθουν στη Κύπρο στο συμφωνημένο διάστημα.

Παράλληλα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς, υποστηρίξε ότι η κρίση των πυραύλων, κατά την δική του κρίση δεν έχει λήξει.


Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Γεράσιμος Αρσένης.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο κύριος Αρσένης, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης θα υπογράψει με την Υπουργό Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων.

Ο κύριος Αρσένης, θα έχει επίσης αύριο συνάντηση με την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στις οκτώ θα μιλήσει σε εκδήλωση μνήμης του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ' στο Δημοτικό Θέατρο.


Ενοπλη ληστεία, πρωτοφανής στα κυπριακά χρονικά, διαπράχθηκε στις 6.30 το πρωί στο κέντρο της Λευκωσίας.

Δύο άντρες που έφεραν κοντόκαννα κυνηγετικά όπλα όρμησαν στο περίπτερο του Γρηγόρη Χριστοδουλίδη, στην Πλατεία Σολωμού, και ανάγκασαν τον υπάλληλο Λάμπρο Αρναούτη, να τους παραδώσει τα χρήματα.

Συνολικά συναπεκόμισαν οκτώ περίπου χιλιάδες λίρες σε κυπριακά και ξένα χαρτονομίσματα, τα οποία βρίσκονταν στη μηχανή του ταμείου και σε μια τσάντα.

Οι ληστές που πιστεύεται ότι είναι Ρωσοπόντιοι, εξαφανίστηκαν με αυτοκίνητο Πεζιώ, σκούρου χρώματος, το οποίο είχε κλαπεί χθες βράδυ απο την περιοχή Αγίου Ανδρέα.

Υστερα από αστυνομικές έρευνες, προέκυψε ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην Μερόπη Ιακώβου Καψάλη.

Η Αστυνομία απέκλεισε τη σκηνή του εγκλήματος και προέβη σε δακτυλοσκοπικές εξετάσεις για την ανεύρεση αποτυπωμάτων.


Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις δύο το απόγευμα σε περιοχή κοντά στους Αγίους Τριμιθιάς.

Από την φωτιά κάηκαν ένα υποστατικό με γεννήτριες και δύο ντεπόζιτα χωρητικότητας τεσσάρων χιλιάδων λίτρων πετρελαίου, ιδιοκτησίας του Βάσου Πάτσικα.

Οι ζημιές από την πυρκαγιά υπολογίζονται σε πέντε χιλιάδες λίρες.


Πραγματοποιείται από το πρωί, ολοήμερη, ανοικτή συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Συναγερμού, με θέμα την κριτική εξέταση των αποτελεσμάτων των Δημοτικών Εκλογών.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Πολιτικού Γραφείου, στο θέμα της επιλογής των υποψηφίων Δημάρχων και επέρριψε τις ευθύνες για την απώλεια της Δημαρχείας, στα στελέχη του Δησύ, που δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου.

Καταλήγοντας, ο κύριος Αναστασιάδης, εισηγήθηκε την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, ούτως ώστε η επιλογή των υποψηφίων στις Δημοτικές Εκλογές, να γίνεται από τις Επαρχιακές Επιτροπές.

Πρότεινε επίσης την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις Δημοτικές εκλογές, έτσι που να γίνεται η εκλογή του Δημάρχου σε δύο γύρους, όπως στις Προεδρικές.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σπύρος Αρότης, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών, έδωσαν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι ψηφοφόροι δεν ανέχονται την ανάμειξη των κομμάτων παντού. Αυτός άλλωστε, είναι ο λόγος που αντέδρασαν όπως αντέδρασαν, συνέχισε.


Από τις εικοσιμία Σεπτεμβρίου το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, συνεχίζει με απόλυτη επιτυχία το έργο της διαφώτισης των ξένων περιηγητών, οι οποίοι μεταβαίνουν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να επισκεφθούν τα κατεχόμενα.

Το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί μέχρι τώρα το κατοχικό καθεστώς, είναι σημαντικό.

Το οδόφραγμα της ντροπής επισκέφτηκαν σήμερα ελλαδίτες περιηγητές, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση τους για την υφιστάμενη κατάσταση.


Τουλάχιστον δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από πενήντα τραυματίτθηκαν, απο έκρηξη βόμβας εξω απο δικαστήριο στην Λαχώρη του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέττα και είχε σαν στόχο, δυο ηγέτες της οργάνωσης των φανατικών Σουνιτών Μουσουλμάνων, που οδηγούντο στο δικαστήριο για εμπλοκή τους στη δολοφονία Σηιτών Μουσουλμάνων.

Αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές επιβεβαίωσαν τον θάνατο ενός απο τους ηγέτες των Σουνιτών, ενώ ο δεύτερος συμπεριλαμβάνεται στους τραυματίες.


Εβραίοι έποικοι και Ισραηλινοί στρατιώτες μετέβησαν σήμερα στους τάφους των Πατριαρχών στην Δυτική οχθη και προσευχήθηκαν, όπως επιτάσσει η εβραϊκή θρησκευτική παράδοση.

Η περιοχή γύρω από τους τάφους βρίσκεται ακόμη υπό Ισραηλινό έλεγχο.

Το προσκύνημα έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και σε κλίμα έντασης χωρίς τελικά όμως να προκληθούν οποιαδήποτε επεισόδια.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Παλαιστινιακό Συμβούλιο, συνεδρίασε μέσα σε κλίμα ευφορίας στην Γάζα.

Ενωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, εισηγήθηκε όπως η Ιερουσαλήμ αποτελέσει την κοινή πρωτεύουσα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.


Και να περάσουμε τώρα στα αποτελέσματα των σημερινών πέντε αγώνων, για την δέκατη πέμπτη αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, πρώτης κατηγορίας.

Εθνικός-Ανόρθωση 1-2

Απόλλωνας-ΑΠΟΠ 3-0,

ΑΕΚ-Ενωση Νέων Παραλιμνίου 2-2,

Αναγέννηση-Αλκή 0-0 και

ΑΠΕΠ-Αρης 1-2.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με πιθανότητα να σχηματισθεί παγετός σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοδυτικοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 6 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει γύρω στους 19 βαθμούς.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα με 18 με 5, στη Λεμεσό 19 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 6, και στον Πρόδρομο 6 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 18 January 1997 - 17:27:13 UTC