Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Εγγραφο του παραιτηθέντος Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Χρήστου Ροζάκη δεν θα ειναι αντικείμενο προς συζήτηση κατα την αυριανή σύσκεψη των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου στην Αθήνα.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρώντας νωρίς το απόγευμα για την Αθήνα, ενόψει της αυριανής σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην οποία θα παρακαθήσουν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, Κύπρου και Ελλάδας.

Κατά την σύσκεψη θα εξετασθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το βάρος της κρίσης που προκλήθηκε απο την υπογραφή της συμφωνίας για αγορά των πυραύλων ΕΣ 300, και της Αμερικανο- βρεττανικής πρόθεσης για ουσιαστική παρέμβαση στο Κυπριακό, μέσα στο 1997.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,σημείωσε ότι στην σύσκεψη ,θα συζητηθεί και το θέμα του μορατόριουμ στις πτήσεις Ελληνικών και Τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, θέμα το οποίο σημείωσε, εμπίπτει στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κάτι το οποίο έγινε ξεκάθαρο και στην συνάντηση με τον Κέρυ Κάβανο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Σε μια στιγμή κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα κρίσης, η αποστολή Κάβανο στο τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα Αγκυρα, αποδείχθηκε επιτυχής.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο ίδιος ο Κέρυ Κάβανο,χαρακτηρίζοντας επιτυχείς τις επαφες του στην Αγκυρα.

Επανερχόμενος στο θέμα της αγοράς των πυραύλων, ο κύριος Κάβανο είπε ότι η απόφαση αυτή δεν υπηρετεί την ασφάλεια και την σταθερότητα, ούτε της Κύπρου, αλλά ούτε και της Μεσογείου.

Παράλληλα δε, σημείωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη και την επιθετική αντίδραση της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής, είπε ακόμα ότι ενημέρωσε την Κυπριακή κυβέρνηση για την αντίθεση της Ουάσιγκτων στην αγορά των πυραύλων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα επιδόθηκε.

Ο κύριος Κάβανω τόνισε ακόμη ότι μετέφερε στην Αγκυρα την Αμερικανική ανησυχία, για τις Τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου.


Δραματικές αλλαγές στις θέσεις των δύο πλευρών στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, αναμένει ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϋσελ.

Ο κύριος Φεϋσέλ σχολίαζε τις τελευταίες εξελίξεις μετά από μακρά συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου είπε ο κύριος Φεϋσέλ,υπάρχουν τρία θέματα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να συμφωνηθούν ως πακέτο.

Οι συζητήσεις των στρατιωτικών επικεντρώνονται στο θέμα της απαγκίστρωσης, των κανόνων εμπλοκής και της μη χρησιμοποίησης ενσφαιρών πυρών.

Ο κύριος Φευσέλ, συζήτησε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τις τελευταίες λεπτομέρειες, για την επικείμενη επίσκεψη του Χάν Σούγκ Τσού στην Κύπρο.

Ο κύριος Χαν θα φθάσει στην Κύπρο τέλη Ιανουαρίου, εγκαινιάζοντας περιοδεία στο τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα.

Στη Λευκωσία θα παραμείνει για μια περίπου εβδομάδα, σε μια προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, με σκοπό την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά την Κύπρο, ο κύριος Χαν θα επισκεφθεί την Αθήνα ενω στην συνέχεια την Αγκυρα.


Oι ισχυρισμοί Κάβανο ότι οι ρωσικοί πύραυλοι Ες 300 δεν θα έλθουν ποτέ στην Κύπρο, διεψεύστηκαν εκ νέου. Αυτή τη φορά από τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτωφ.

Μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο Ρώσος Πρέσβης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του για υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Από την πλευρά του, ο κύριος Χριστοδούλου επιβεβαίωσε για πρώτη φορά με δημόσια δήλωση, την υπογραφή των συμβολαίων το περασμένο Σαββάτο.

Ο Υπουργός Οικονομικών απέφυγε ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη έχει πληρώσει την προκαταβολή για τους πυραύλους.

Αναφέρθηκε όμως στην ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς ότι θα εκπληρώσουμε έγκαιρα τις υποχρεώσεις μας.


Επίσκεψη με πολιτικές αλλά κυρίως οικονομικές προοπτικές θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, στην περιοχή του Κρασνο-ντάρ και τη Μόσχα.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του κυρίου Χριστοδούλου, με τον πρέσβη της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτωφ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης ευρύτερα η συνεργασία Κύπρου - Ρωσίας στον οικονομικό τομέα.

Στη Μόσχα ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να υπογράψει δύο συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα, την σημασία των οποίων υπογράμμισε ο κύριος Μουράτωφ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος μετά το Αιγαίο, μετακινείται και στην Μαύρη Θάλασσα.


Τεραστίας σημασίας θεωρεί ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου,τη μετατόπιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού από στο στρατιωτικό στο πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών,είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κύριος Βασιλείου δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η συμφωνία για μορατόριουμ στις υπερπτήσεις και η επιτυχής ολοκλήρωση του στρατιωτικού διαλόγου, εκτιμώντας ότι αυτά είναι τα ελάχιστα βήματα που πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή,για να μπορέσει να μπεί ο πολιτικός διάλογος,πάνω στη σωστή βάση.


Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής θα μεταβεί στο Στρασβούργο, σε μια προσπάθεια επίτευξης αλλαγών στο σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό, το οποίο περιέχει αρνητικά για την πλευρά μας σημεία.

Το ψήφισμα στηρίζεται στην έκθεση την οποία υπέβαλε ο νέος εισηγητής για το Κυπριακό στην πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ούγγρος ευρωβουλευτής Μπαρσόνι, έκθεση η οποία χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως φιλοτουρκική.

Εν τω μεταξύ, η Κυπριακή Βουλή καταλαμβάνει μία από τις 18 αντιπροεδρίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και παράλληλα η συμμετοχή της αυξάνεται,σε δύο μόνιμα και δύο αναπληρωματικά μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες την θέση του αντιπροέδρου,θα καταλάβει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ύστερα από ομόφωνη απόφαση των κομμάτων.

Η διαπίστευση της κυπριακής αντιπροσωπείας, θα γίνει κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας,η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 16 January 1997 - 16:27:13 UTC