Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ούτε ένα εξάρτημα του πυραυλικού συστήματος Ες-300 δεν θα έρθει στην Κύπρο, τους επόμενους δεκαέξι μήνες.

Την διαβεβαίωση αυτή που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Κέρυ Κάβανω, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Η ένταση που δημιουργήθηκε από τους Ες-300, είπε ο Κέρυ Κάβανω έχει λήξει, στο παρόν στάδιο, και διευκρίνισε ότι δεν έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να ακυρώσει την συμφωνία.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται επίσης και το θέμα του μορατόριουμ υπερπτήσεων, δήλωσε ο κύριος Κάβανω, θέμα, του οποίου η συζήτηση θα συνεχιστεί, όπως διευκρίνησε.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης Κληρίδη-Κάβανω, όπως την σκιαγράφησε ο ίδιος ο Αμερικανός διπλωμάτης ήταν και άλλα βήματα που μπορεί να γίνουν προς την κατεύθυνση μείωσης της έντασης.

Εχουμε ξεκαθαρίσει τις επιθυμίες μας και πώς μπορεί να ξεκινήσει η αμερικανική πρωτοβουλία, είπε, τέλος ο Κέρυ Κάβανω.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Κέρυ Κάβανο ούτε θέμα πυραύλων έχει εγείρει αλλά ούτε θέμα για ακύρωση της συμφωνίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την διαβεβαίωση που έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον Κέρυ Κάβανω, για τον χρόνο άφιξης του πυραυλικού συστήματος Ες-300 στην Κύπρο, επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι δεν ετέθη θέμα ακύρωσης της συμφωνίας, από αμερικανικής πλευράς.

Δίδεται, έτσι, είπε ο Εκπρόσωπος, αρκετός χρόνος για επικέντρωση στην διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Μέσα στα πλαίσια της συζήτησης θεμάτων για μείωση της έντασης, η πλευρά μας επανέλαβε την πρόθεση της να εργαστεί για την συνέχιση του στρατιωτικού διαλόγου, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση αποδέκτηκε την συνέχιση του διαλόγου για το θέμα των υπερπτήσεων, εφόσον, όπως είπε, ελέχθησαν κάποιες απόψεις από την αμερικανική πλευρά που επιτρέπουν την συνέχιση του διαλόγου.

Ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους προσεχείς μήνες θα πρέπει να εκδηλωθούν ουσιαστικές αμερικανικές ενέργειες για το κυπριακό.


Ο Κέρυ Κάβανω συναντήθηκε και ιδιατέρως με τον Υπουργό Εξωτρεικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, με τον οποίο, όπως δήλωσε συζήτησε σε βάθος τρόπους για μείωση της έντασης και κάποια επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν, προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού.

Ο κύριος Κάβανω, αφού αναφέρθηκε στην διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη για την άφιξη του πυραυλικού συστήματος Ες-300 στην Κύπρο, επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Κύπρου να καθορίζει την αμυντική της πολιτική, αμφισβήτησε, όμως την στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας.

Επανέλαβε επίσης ότι το θέμα των υπερπτήσεων βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλέκος Μιχαηλίδης, με δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον Κέρυ Κάβανω, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα αναμένεται να εκδηλωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία.

Το θέμα των υπερπτήσεων ετέθη από την αμερικανική πλευρά, είπε ο Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η πλευρά μας δεν απεδέχθη συμφωνία για μορατόριουμ μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου, αλλά και ούτε έχει αλλάξει η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, όπως τέθηκε στην Λισσαβώνα.


Τώρα είναι καιρός να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέϊβιντ Μάτεν, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Αναφερόμενος στη διαβεβαίωση που έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον Κέρυ Κάβανο ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθεί το πυραυλικό σύστημα Ες 300 εντός των επόμενων 16 μηνών, ο κύριος Μάτεν είπε ότι αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο σε μια προσπάθεια έναρξης διαπραγματεύσεων, και επανέλαβε ότι το 1997 είναι έτος ευκαιρίας.


Προκλητικός όπως πάντα ο κατοχικός ηγέτης, προέβλεψε ότι η Τουρκία θα επιτεθεί όταν φθάσουν οι ρωσσικοί πυραύλοι στην Κύπρο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι," όταν φθάσουν οι πύραυλοι από τη Ρωσία, οι αεροπορικές βάσεις, κατά την έκφραση του, θα δοθούν στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις συμφωνίες και σε αντίθεση τις ανάγκες της χώρας, όπως είπε, για να καταλήξει με την εκτίμηση ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει δράση.

Εν τω μεταξύ έφθασε το μεσημέρι στα κατεχόμενα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής αμύνης της Τουρκίας Ισμαϊλ Καράνταϊ και θα ακολουθήσει η υπουργός εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ η οποία αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη.

Τις επισκέψεις καταδίκασαν οι κυβέρνητικοί εκπρόσωποι της Ελλάδος και της Κύπρου, Δημήτρης Ρέππας και Γιαννάκης Κασουλίδης.


Αμεση και ενεργό εμπλοκή στο Κυπριακό, με πρωτοβουλία σε σημαντικά υψηλό επίπεδο, θα αναλάβει μέσα στους επόμενους μήνες η Ρωσία.

Τη δέσμευση αυτή φαίνεται ότι ανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιεφκιένι Πριμακώφ, και την ανακοίνωσε στην συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Ο κύριος Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο μετέφερε τις απόψεις και τα σχόλια τού επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο απαντητικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη.

Οι εξελίξεις που κυοφορούνται, εκτιμά ο κύριος Χριστόφιας, θα είναι σύνθετες και θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρότατες πιέσεις, από τον δυτικό παράγοντα για λύση εδώ και τώρα.


Η προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή ήταν το κύριο αντικείμενο της σημερινής κοινής σύσκεψης της ηγεσίας των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης της Ελλάδας, υπο τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Μιλώντας μετά την σύσκεψη ο κύριος Σημίτης επεσήμανε ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα θα εξετασθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και θα γίνει ανασκόπηση των σεναρίων και των θέσεων, όπως είπε.

Ο κύριος Σημιτης επανέλαβε με έμφαση ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο και ελεύθερο κράτος που αποφασίζει

για την Αμυνα του και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την αποτελεσματικότητά της.


Προβληματισμό εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, από τον θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αγορά του αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ 300.

Ωστόσο, ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η διεθνής αυτή ενασχόληση με το θέμα, εάν τύχει αξιοποίησης και σωστής εκμετάλλευσης από την πλευρά μας, δεν θα μπορούσε να μας βλάψει, αλλά θα μας ωφελούσε.

Ο Μακαριώτατος προέβη στη δήλωση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπαρχηγό του Γενικού επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Αντώνη Ταλαμάγκα.

Η επίσκεψη Ελλήνων αξιωματικών στην Κύπρο, ανέφερε ο Μακαριώτατος, υποδηλώνει την αγωνία του Ελληνισμού για τη σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού.


Ισχυρή μετασεισμική δόνηση σημειώθηκε στις δώδεκα και δεκαεννέα λεπτά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Μαθιάτη, ο μετασεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο και ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Επίκεντρο του μετασεισμού ήταν η θαλάσσια περιοχή, πενήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάφου.

Στην Πάφο, ο μετασεισμός έγινε περισσότερο αισθητός στη Χλώρακα και την Κισσόνεργα ενώ στη Λεμεσό ζημιές υπέστη το κτίριο του κεντρικού αστυνομικού σταθμού.

Δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε αναφορές για θύματα.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή επίσης στο Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο.


Tεράστιες υλικές ζημιές έχουν προκαλέσει οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Ελλάδα, με την Κόρινθο να εχει πληγεί περισσότερο από ολες τις αλλες.

Μέχρι στιγμής εχουν ανακοινωθεί τα ονόματα τεσσάρων νεκρών, ενώ ένα ατομο εξακολουθεί ακόμη να αγνοείται.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα εχουν παρασυρθεί και χιλιάδες σπίτια, καταστήματα και αλλα υποστατικά εχουν πλημμυρίσει ή έχουν γεμίσει λάσπη.

Ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ πολλά ξενοδοχεία έχουν επιταχθεί για να στεγάσουν όσες οικογένειες εχουν ανάγκη.


Εγκεφαλικό επεισόδειο υπέστη το πρωί στο σπίτι του ο Πρέσβης Κώστας Παπαδήμας.

Ο κύριος Παπαδήμας μετεφέρθη στο Γενικό νοσοκομείο Λεμεσού όπου υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία η οποία διέγνωσε εγκεφαλική αιμορραγία λόγω ρήξης ανευρίσματος.

Λόγω όμως της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οπου νοσηλεύεται στο νευροχειρουργικό τμήμα.

Η κατάσταση του χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.


Σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών θεμάτων, προέβη η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας.

Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πέτρος Παπαπέτρου κατήγγειλε ότι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων συμπεριφέρονται ανάρμοστα προς τους εγκλωβισμένους, γεγονός για το οποίο, όπως είπε, υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Η επιτροπή είχε το πρωί συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Τάκη Χριστόπουλο, ο οποίος ανέλαβε να μελετήσει τις καταγγελίες.

Κατά τη συνάντηση, η Επιτροπή ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του συνόλου του προσωπικού της Υπηρεσίας, με άλλα μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας τα οποία να προέρχονται από την Καρπασία και τα Μαρωνιτικά χωριά.


Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν σήμερα, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για την απομάκρυνση των Ισραηλινών στρατευμάτων από την Χεβρώνα.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε αξιοσημείωτη πρόοδο, στις συνομιλίες για την Χεβρώνα μετά το τέλος της χθεσινοβραδυνής του συνάντησης με τον Ιορδανό Βασιλιά Χουσείν.

Παράλληλα, ο Αμερικανός μεσολαβητής Ντένις Ρός, ο οποίος καθυστέρησε την αναχώρηση του για την Ουάσιγκτων λόγω των νέων ενθαρρυντικών εξελίξεων, τόνισε πως αναμφιβόλως η υπογραφή της συμφωνίας βρίσκεται πιο κοντά απο ποτέ.


Oλοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές, κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πεσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και πάλι στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 στα παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 15, στην Λεμεσό 23 με 10, στην Κερύνεια κια την Πάφο 23 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 13 January 1997 - 15:27:20 UTC