Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν έγινε καμιά συμφωνία για τον στρατιωτικό διάλογο, πέραν εκείνης η οποία υπήρχε.

Ο στρατιωτικός διάλογος θα συνεχιστεί με βάση αυτά τα οποία προβλέπει το σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Επομένως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι εμπλοκής, να εξευρεθεί τρόπος που θα διασφαλίζει ότι και οι δύο πλευρές δεν θα φέρουν ένσφαιρα όπλα, να απομακρυνθούν τα ναρκοπέδια απο την νεκρή ζώνη και να συνεχισθεί η συζήτηση για το θέμα της απαγκίστρωσης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, προέβη στις δηλώσεις αυτές, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κέρυ Κάβανο, ότι εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη και των δύο πλευρών στην άμεση εφαρμογή των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατέστησε σαφές ότι στο θεμα της εγκατάστασης των ΕΣ- 300, τίποτα δεν έχει διαφοροποιηθεί απο την επίσκεψη του Κάβανο.

Χαρακτήρισε επίσης "εντελώς ανυπόστατα" σχόλια σε μερίδα του σημερινου τύπου, που παρουσιαζουν την πλευρά μας να εχει δεχθεί καθυστέρηση στην εγκατάσταση των πυραύλων για δεκαέξι μήνες.

Παρά τις προσπάθειες που κάναμε κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, να μας παραδοθούν νωρίτερα οι πύραυλοι, οι Ρώσοι απάντησαν πως δεν μπορούν να τους παραδώσουν πριν περάσουν 16 μήνες, σημείωσε ο πρόεδρος Κληριδης.

"Οταν ο Κέρι Κάβανο ανέφερε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων μπορεί να αποτελέσει αρνητικό στοιχείο, κατά την περίοδο ανάπτυξης της Αμερικανικής πρωτοβουλίας, εμείς", σημειωσε ο πρόεδρος Κληρίδης "αναφέραμε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού θα είχαμε τους πυραύλους μετά από δεκαέξι μήνες".


Δεκατέσσερεις νεκροί και εικοσιένας τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πτώσης λεωφορείου στο κενό από την γέφυρα Ρότ Αλ Φάρακ, στο Κάιρο.

Το λεωφορείο που μετέφερε πενήντα επιβάτες, παρεξέκλινε της πορείας του, κάτω απο άγνωστες συνθήκες, και στη συνέχεια κτύπησε στο κιγκλίδωμα της γέφυρας.

Ακολούθως έπεσε στον ποταμό με αποτέλεσμα να χωθεί σχεδόν εξ'ολοκλήρου σε όγκους λάσπης.


Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε σήμερα οτι εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται η σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για την αναδιάταξη του ισραηλινού στρατού στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης.

Απομένουν τέσσερα ή πέντε σημεία πρός διευθέτηση τόνισε ο Μουμπάρακ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Η πρώτη φάση της αναδιάταξης του Ισραηλινού Στρατού εκτός των αστικών ζωνών της Δυτικής Οχθης, πρέπει να αρχίσει στις 28 Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί ύστερα από ένα χρόνο, το αργότερο μέσα στο 1998, συμπλήρωσε ο κύριος Μουμπάρακ.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπινγιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σήμερα σαφές ότι το Ισραήλ, δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά του από ολόκληρη την Δυτική Οχθη, όπως προνοούν οι συμφωνίες του Οσλο.


Ακατανόητες και υποκριτικές, χαρακτήρισε ο νέος Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτωφ, τις αντιδράσεις ξένων χωρών, στην συμφωνία για την πώληση του πυραυλικού συστήματος Ες-300 στην Κύπρο.

Μιλώντας το πρωί, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο κύριος Μουράτωφ τόνισε, ότι εάν είναι συνεπείς οι χώρες αυτές, τότε πρέπει να προχωρήσουν σε επιβολή εμπάργκο και στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Ο κύριος Μουράτωφ, χαρακτήρισε το πυραυλικό σύστημα "καθαρά αμυντικού χαρακτήρα όπλο", το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που η Κυπρος δεχθεί επίθεση, και ως εκ τούτου δεν μεταβάλλει με κανένα τρόπο τις ισορροπίες στην περιοχή.

Ο ρώσος διπλωμάτης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει και το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες στην περιοχή.

"Η Μόσχα" είπε, "είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με οποιοδήποτε άλλο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την εξεύρεση δίκαιης και μακρόχρονης λύσης στο Κυπριακό".


Τις πραγματικές της προθέσεις στο Κυπριακό αποκάλυψε η Τουρκία καθ'όν χρόνο μάλιστα οι Αμερικανοί επικαλούνται την καλη πρόθεση της Αγκυρας, προκειμένου να επιβάλουν το μορατόριουμ των πτησεων και να πείσουν την πλευρα μας για παγοποιησει τις αγορές των ΕΣ-300.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νεσμετίν Ερμπακάν, επανήλθε στον χορό των απειλών, προειδοποιώντας με πόλεμο προβάλλοντας ταυτόχρονα τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε τις ελευθερες περιοχές της Δημοκρατίας, προβαινουν σε ανυπόφορες προκλήσεις.

Για να δοθεί το αιτουμενο μηνυμα είπε ο Ερμπακαν, πραγματοποιείται η επισκεψη του Καρανταγί στα κατεχόμενα.

Ταυτοχρονα, ο Ερμπακάν που μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, είπε ότι θεωρεί ως απαραίτητο μέτρο για την Ειρήνη, τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου.


Πέθανε σήμερα το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε ηλικία εξήντα-εξι ετών, ο πρέσβης Κώστας Παπαδήμας, ο οποίος υπέστη χθες εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο εκλιπών είχε υπηρετήσει επί σειράν ετών στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κύπρου σε διάφορες χώρες. Ηταν στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού και αντιπρόεδρος του ΚΟΤ. Το 1955 -59 έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις τρεις το απόγευμα από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης χαρακτήρισε ως απαράδεκτο γεγονός, την πτώση του πρώην Πρέσβη από το φορείο του ασθενοφόρου, κατά την διάρκεια χθεσινής μεταφοράς του στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Για το σκοπό αυτό είπε ο κύριος Χριστοφίδης διατάχθηκε διοικητική έρευνα.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο θεσμός των ασθενοφόρων και της μεταφοράς τραυματιών, θα οργανωθεί σε νέα βάση και θα επανδρωθεί με άρτια εξοπλισμένο και ειδικά στελεχωμένο προσωπικό.


Η κρίση που δημιουργήθηκε από την απόφαση της Λευκωσίας να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα Ες-300, δεν υφίσταται πλέον.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κέρυ Κάβανω, μετά το τέλος συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Φίλωνα.

Ο Κέρυ Κάβανω σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των μέτρων μείωσης της έντασης, όπως προτείνονται από τα Ηνωμένα Εθνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο αμερικανός διπλωμάτης, είναι αποφασισμένες να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην υπόθεση επίλυσης του κυπριακού.

Ο Κέρυ Κάβανω θα μεταβεί σήμερα στην Αγκυρα, για να ολοκληρώσει την περιοδεία του στο τρίγωνο.


Στόχος θρασύτατων διαρρηκτών υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, δύο υποκαταστήματα τραπεζών στην Λεωφόρο Αθαλάσσας, στο Στρόβολο.

Η διάρρηξη έγινε στα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση εκατόν μέτρων το ένα από το άλλο. Οι δράστες εισήλθαν στις τράπεζες αφού έκοψαν με διαμάντι τα πλαϊνά τζάμια και άνοιξαν τρύπες.

Οι τράπεζες δεν διέθεταν γενικό σύστημα συναγερμού.

Οι δράστες έκλεψαν τρείς πιστωτικές κάρτες της Λαϊκής Τράπεζας και ποσό τριάντα λιρών σε κέρματα από την Ελληνική Τράπεζα.

Την διάρρηξη στη Λαϊκή αντιλήφθηκε η ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας στην οποία στεγάζεται το υποκατάστημα, Σοφία Βαρέλλα, ενώ η διάρρηξη στην Ελληνική Τράπεζα έγινε αντιληπτή από υπάλληλο της τράπεζας.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας διερευνά τις υποθέσεις.


Τον ηγέτη του συγκυβερνώντος κόμματος Σπύρο Κυπριανού και το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά τις χθεσινές επαφές του με τον Κέρι Κάβανο.

Σε δηλώσεις του ο Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι δικαιολογείται κλίμα καθησυχασμού και εξέφρασε την ευχή ότι όλοι θα κινηθούν σε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι τους βρίσκει απολύτως σύμφωνους, η στάση που τήρησε η Κυβέρνηση απέναντι στους Αμερικανούς.

Διαφοροποιημένος παρουσιάστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μίλησε για σύγχυση από τις αντιφατικές δηλώσεις Κυβέρνησης - Αμερικανών, και ζήτησε ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο.


Πολιτική παρέμβαση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να εκδηλωθεί, στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, με στόχο την υποβοήθηση του.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ξεκαθαρίζοντας, όπως ο ίδιος είπε, το σκηνικό, μετά την επίσκεψη Κάβανο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, πληροφόρησε τον Κέρυ Κάβανο για το χρονικό διάστημα των δεκαέξι μηνών, μέχρι την άφιξη του πυραυλικού συστήματος Ες-300 στην Κύπρο, ως απάντηση στο ερώτημα του αμερικανού διπλωμάτη για την επιλογή της χρονικής στιγμής υπογραφής της συμφωνίας, ενώ αποδέχθηκε την επανέναρξη της εξέτασης του θέματος του μορατόριουμ υπερπτήσεων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, περί συμφωνίας του Προέδρου Κληρίδη για να υποστηρίξει άμεση εφαρμογή του πακέτου των μέτρων που προτείνονται στον στρατιωτικό διάλογο, ο Γιαννάκης Κασουλίδης υποστήριξε ότι πρόκειται για παρανόηση εκ μέρους του αμερικανού αξιωματούχου.

Η πρόταση των αμερικανών για το μορατόριουμ υπερπτήσεων, θα απασχολήσει την συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό Σημίτη, την ερχόμενη Παρασκευή, στην Αθήνα.


Θέματα κοινού αμυντικού ενδιαφέροντος και κυρίως την πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, συζήτησαν το πρωί στην Αθήνα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης.

Οι δύο υπουργοί, παρακάθησαν σε τρίωρη σύσκεψη παρουσία και της Επιτροπή Αμύνης της Βουλής, η οποία μετέβη για το σκοπό αυτό στην Αθήνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κάβανο για το θέμα του μορατόριουμ υπερπτήσεων στην Κύπρο, ο κύριος Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού η τοποθέτηση Αθηνών και Λευκωσίας στο ζήτημα του μορατόριουμ είναι επίσημη και σαφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος ερωτηθείς, εάν το γεγονός της μη εγκατάστασης των πυραύλων Ες-300 τους επόμενους δεκαέξι μήνες, συνδέεται με τον εν εξελίξει στρατιωτικό διάλογο, απάντησε αρνητικά.

Τα δύο θέματα, παρατήρησε ο υπουργός, είναι εντελώς ανεξάρτητα και δεν συνδέονται.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά νεφώσεις που θα αναπτυχθούν αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και δυνατό μεμονωμένες κατιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 20 βαθμούς στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8 στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 10, στην Λεμεσό 21 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8 και στον Πρόδρομο 8 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 14 January 1997 - 16:27:19 UTC