Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Κόρινθος, αφού οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η πόλη.

Τα ορμητικά νερά, πλημμύρισαν σπίτια και υποστατικά, ενώ παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Πολλά άτομα εξάλλου έχουν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα τα οποία παρασύρονται απο τα νερά.

Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός, έχουν στείλει ενισχύσεις στη περιοχή για την παροχή βοήθειας.


Κατευναστικής φύσεως επίσκεψη πραγματοποιεί ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Κέρυ Κάβανω, στο τρίγωνο Λευκωσία- Αθήνα-Αγκυρα.

Ο Κέρυ Κάβανω, ο οποίος φθάνει απόψε στην Κύπρο, αναμένεται να προσπαθήσει να ανατρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς των Ες-300 και το οποίο, φαίνεται, να δημιουργεί προσκόμματα στην εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το κυπριακό.

Ο αμερικανός διπλωμάτης, με την μεταφορά συγκεκριμένων προτάσεων, αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην αναβίωση ενός κλίματος που θα ευνοεί την εφαρμογή κάποιων μέτρων μείωσης της έντασης, η οποία κλιμακώθηκε μετά την διατύπωση απειλών, προς την Κύπρο, από μέρους της Τουρκίας, με αφορμή τους Ες-300.


Η Ελλάδα επιδιώκει την αμοιβαία φιλία και συνεργασία με όλες τις χώρες, ειδικά με τις γειτονικές και η πρόταση της για βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία εκφράζει την βούληση της Ελλάδας για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας, όμως, ότι η Τουρκία, με δηλώσεις και πράξεις αξιωματούχων της, αρνείται να ενταχθεί στην διεθνή έννομη τάξη.

Η Ελλάδα συνεχίζει στην δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διατηρεί τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές δυνατότητες της, σε ψηλό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετήσει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, εφόσον παραμένει κύριος παράγοντας στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου στόχου.


Θετικές χαρατήρισε τις παρεμβάσεις Ουάσιγκτον και της Μόσχας για τις απειλές της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Παρεμβάσεις αυτού του τύπου, είπε ο κύριος Κυπριανού, δημιουργούν κλίμα ύφεσης και σημείωσε τη διαφωνία του, στο αίτημα των αμερικανών για ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία για αγορά των πυραύλων Ες-300.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές ο Πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι γίνονται ενδεχομένως για να διατηρηθεί ένα κλίμα απειλών προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν σχέση με τα εσωτερικά σκάνδαλα στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Κάβανω, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα οποιουδήποτε συμβιβασμού αναφορικά με την άφιξη και εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων Ες-300.

Οποιαδήποτε παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, είναι απαράδεκτη και υπενθύμισε την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατιωτικοποίηση.


Η Κύπρος δεν θα ακολουθήσει τους ρυθμούς έντασης που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία,για το Θέμα των Ες-300.

Αυτο δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης αναχωρώντας το απόγευμα για την Αθηνα, μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τα μέλη της επιτροπής Αμυνας της Βουλής όπου θα έχουν συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Κυριος Ηλιάδης επέσήμανε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να συνεχιστεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα με σύνεση και χωρίς απειλές, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε την δύναμη αποτροπής έναντι των Τουρκικών απειλών.

Σχολιάζοντας τις απειλές για βομβαρδισμό ευαίσθητων περιοχών, εάν οι Ρωσικοί πύραυλοι εγκατασταθούν στην Κύπρο, ο κύριος Ηλιάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αυτή την στιγμή.

Ο κυριος Ηλιάδης θα έχει αύριο ιδιαίτερες συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο, κατά τις οποίες θα ανασκοπηθεί η πορεία του δόγματος του ενιαίου Αμυντικού χώρου και θα συζητηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.


Εξάλλου ο κύριος Ηλιάδης, σε άρθρο του που δημοσιεύει το αθηναϊκό "Βήμα" επανέλαβε την σταθερή θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, σε ότι αφορά την προμήθεια από την Εθνική Φρουρά του πυραυλικού συστήματος Ες- 300.

Δεδομένης της ύπαρξης τουρκικού στρατού κατοχής με επιθετική διάταξη και με πλήρη κατανόηση των τουρκικών προθέσεων, οι οποίες συνίστανται στην ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου, σημειώνει ο υπουργός, προκύπτει τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας για τον κυπριακό ελληνισμό.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπληρώνει, να ενισχύει την άμυνα της.

Ο Υπουργός Αμυνας επαναδιατυπώνει την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση και την εγκατάσταση στο νησί πολυεθνικής δύναμης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.


Το σύνολο -σχεδόν- του πληθυσμού επικροτεί την αμυντική πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης και εγκρίνει την αγορά του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος ΕΣ-300.

Συμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία ΑΜΕΡ, στις 9 Ιανουαρίου με δείγμα τριακοσίων-οκτώ ατόμων, για λογαριασμό της εφημερίδας ο "Φιλελεύθερος", υπέρ του ενιαίου αμυντικού δόγματος τάσσεται το 88% των ερωτηθέντων.

Υπερ της αγοράς των ΕΣ-300 τάσσεται το 94%, ενω διαφωνεί μόνο 2%.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα το 48 τοις εκατό των ερωτηθέντων εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξει θερμό επισόδειο, ενω ποσοστό επίσης 48 τοις εκατόν διαφωνεί με την ύπαρξη ενός τέτοιου κινδύνου.

Τέλος, ποσοστό 91 τοις εκατόν είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα για την αγορά οπλικών συστημάτων.


Ο λαός μας μπορεί να είναι μικρός γεωγραφικά, αλλά είναι μεγάλος στους αγώνες που δίνει για δικαίωση και ελευθερία.

Δήλωση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, στην εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιττας του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια που πραγματοποιήθηκε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ο Πανιερώτατος τόνισε επίσης ότι όλοι μας θέλουμε την ειρήνη, αλλά την ειρήνη που να βασίζεται στην δικαιοσύνη, όπως όλοι οι Ελληνες της Κύπρου να μπορούν να πηγαίνουν παντού, χωρίς περιορισμούς.

Εξάλλου, στο οδόφραγμα του αίσχους κατέληξε και η πορεία των ποδηλατιστών που ήταν αφιερωμένη στους άνανδρα δολοφονηθέντες από τον Αττίλα, Τάσο Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού και Πέτρο Κακουλή καθώς και στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά.

Η πορεία διοργανώθηκε από τον Ποδηλατικό Ομιλο Λεμεσού, την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας και τη Συντονιστική Επιτροπή Διαφώτισης Λεμεσού.


Διπλό θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε χθές βράδυ στη Λεωφόρο Σάντα Ρόζα στη Λευκωσία.

Από βίαιη σύγκρουση δύο αυτοκινήτων έχασαν τη ζωή τους οι Λούλλα Δημητρίου εβδομήντα-πέντε ετών και η Αντιγόνη Ελισσαίου εβδομήντα-δύο ετών και οι δύο απο τη Λευκωσία.

Οι δύο γυναίκες επέβαιναν αυτοκινήτου, το οποίο οδηγούσε η Ηβη Σίμσον και επιχειρούσε δεξιά στροφή από τη λεωφόρο Σαντα-ρόζα σε πάροδο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτοκίνητο Τζάκουαρ με οδηγό Σύρο μόνιμο κάτοικο Κύπρου, κτύπησε στην αριστερή πλευρά του πρώτου αυτοκινήτου μετατρέποντας το σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Η συνοδηγός και η γυναίκα που καθόταν στο πίσω κάθισμα βρήκαν ακαριαίο το θάνατο, ενώ η οδηγός τραυματίστηκε σοβαρά. Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα έξι άτομα.

Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη που το ένα αυτοκίνητο εκτινάχθηκε απο το δρόμο και τα θύματα εγκλωβίστηκαν στα συντρίμια.


Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ο Δημήτρης Βλάχος, σαράντα-τεσσάρων ετών από το Πραστειό Κελλακίου Λεμεσού.

Ο άτυχος Βλάχος σκοτώθηκε όταν ο γεωργικός ελκυστήρας στον οποίο επέβαινε ανετράπη και τον καταπλάκωσε.

Την αστυνομία ειδοποίησε αλλοδαπός ο οποίος την ώρα του δυστυχήματος, βρισκόταν στο χωράφι μαζί με τον άτυχο Βλάχο.


Στην Ιταλία, οκτώ τουλάχιστον άτομα σκοτώθηκαν, όταν ταχεία αμαξοστοιχία, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Μιλάνο - Ρώμη, εκτροχιάστηκε νωρίς το απόγευμα.

Οπως μεταδίδεται το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο σταθμό της Πατσέντσα στο βόρειο μέρος της χώρας, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων, αφού πολλά απο τα βαγόνια του συρμού φαίνεται να έχουν εκτροχιαστεί.

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή για παροχή βοήθειας.

Στο τραίνο επέβαινε και ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλίας Φραντσέσκο Κοσίγκα, ο οποίος ωστόσο δεν τραυματίστηκε.


Στην Κύπρο βρέθηκε το ένα από τα δύο εξάρια της χθεσινοβραδυνής κλήρωσης του ΛΟΤΤΟ.

Το τυχερό δελτίο κατατέθηκε στο πρακτορείο της Φωτεινής Καβάζη στη Μέσα Γειτονιά, είναι ανώνυμο και κερδίζει εκατόν-εικοσι-επτά χιλιάδες λίρες. Ηταν αξίας μόνο πενήντα σέντ.


Με δυο αγώνες συνεχίστικε σήμερα η πρωτη φάση του δευτέρου γύρου του κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Στο Τσίρειο στάδιο ο Αρης κέρδισε το ΑΠΟΕΛ με 2-1 ενω η ΑΕΚ νίκησε εκτος εδρας τον Ολυμπιακό με 2-0.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως ανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 12 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αργά το απόγευμα αναμένεται να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι στην αρχή θα είναι βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ. Σταδιακά το απόγευμα θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς ως νοτιοδυτικούς. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 22 βαθμούς στα παράλια.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 10, στην Λεμεσό 22 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 12 January 1997 - 18:14:28 UTC