Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αδικαιολόγητες και ασύνετες χαρακτήρισε τις νέες απειλητικές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς.

Η Ουάσιγκτον επανήλθε δριμύτερη έπειτα από την νέα δήλωση πρόθεσης της Τουρκίας να επιτεθεί αν χρειαστεί κατά της Κύπρου, η οποία εκφράστηκε από την Τανσού Τσιλέρ.

Ο Νίκολας Μπερνς εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νέες δηλώσεις ανέβασαν τους τόνους, τονίζοντας ότι η χρήση βίας ή η απειλή χρήσης βίας είναι έξω από τα όρια της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς, άποψη την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστή στην Τουρκία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν συνάδουν με τις προηγούμενες διαδοχικές δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας για ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλέγμα της φιλοσοφίας αυτής, ανέφερε ο κύριος Μπέρνς, εντάσσεται και η αποστολή Κέρυ Κάβανο στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα.

Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, ανέφερε πως η δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών για τις δηλώσεις Τσιλέρ, θα διατυπωθεί και από τον Κέρι Κάβανω κατά τις επαφές του στην Αγκυρα.

Ο Κέρι Κάβανο θα βρίσκεται αύριο στην Κύπρο, την Δευτέρα θα μεταβεί στην Αθήνα και την Τετάρτη στην Αγκυρα.

Ο κύριος Μπέρνς δεν παρέλειψε ακόμη να επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου να αγοράσει πυραύλους από τη Ρωσία και χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αγορά.

Σημείωσε πάντως ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το είδος της επιθετικής απάντησης που προήλθε από τα Υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Νίκολας Μπέρνς, αναμένοντας την άφιξη του αμερικανού απεσταλμένου Κέρυ Κάβανο και τις προτάσεις τις οποίες κομίζει.

Επανέλαβε ωστόσο προς τη διεθνή κοινότητα την αμυντική της φιλοσοφία και την προσήλωση της Κύπρου στη θέση για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, με επίσημο έγγραφο κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Εθνη, δια της εκεί μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου.

Το έγγραφο υπό τον τίτλο "Το νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου για αυτοάμυνα" επικεντρώνεται στην υπογραφή συμφωνίας αγοράς των ρωσικών πυραύλων Ες 300, η οποία όπως σημειώνεται σκοπεί αποκλειστικά στην ενίσχυση της άμυνας της Δημοκρατίας.

Προβάλλοντας τη θέση των Ηνωμένων Εθνων ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αποτελεί την πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή της υφηλίου, το έγγραφο αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου θα βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία.

Επικρίνεται επίσης το γεγονός ότι επί 22 χρόνια δεν ασκήθηκαν ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία για αποχώρηση των στρατευμάτων της απο την Κύπρο και υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη άμεσης υλοποίησης της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.


Στην Αθήνα με επιφύλαξη αλλά και ψυχραιμία αντέδρασε η πολιτική ηγεσία στην δήλωση Μπερνς εκτιμώντας ότι περιέχει θετικά στοιχεία.

Ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι οι εκρηκτικές δηλώσεις των Τούρκων εκθέτουν τους ίδιους και δημιουργούν προβλήματα στην Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι η δήλωση Μπερνς διαδραματίζει θετικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ότι οι δηλώσεις Μπερνς θα αξιοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κατηγόρησε τον κύριο Μπέρνς ο οποίος με τις πρώτες του δηλώσεις ενεθάρρυνε την τουρκική αποθράσυνση.

Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ και ζήτησε από την κυβέρνηση να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να επιδιωχθεί με την ενίσχυση των διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ανέφερε ότι δεν εφησυχάζει με τις δηλώσεις Μπερνς, σημειώνοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του κατάλληλου ψυχολογικού κλίματος ώστε να υποδεχθεί ο ελληνισμός σχέδια των ισχυρών της γής εις βάρος του ελληνισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα χαρακτήρισε ικανοποιητική την δήλωση αλλά πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι, ποια θα είναι η αμερικανική πολιτική στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.


Σε μια νέα προσπάθεια ενίσχυσης των τουρκικών προκλήσεων έντασης, η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, μεταβαίνουν εσπευσμένως στα κατεχόμενα.

Την επίσκεψη θα ανταποδώσει και ο κατοχικός ηγέτης ο οποίος θα μεταβεί στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο στρατηγός Καρανταγί, φθάνει στα κατεχόμενα την Δευτέρα, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας, ενώ η ακριβή ημέρα επίσκεψης της Τσιλέρ, δεν εγνώσθη.

Η επίσκεψη της Τανσού Τσιλέρ, εντάσσεται στο πλαίσιο της εξέτασης μέτρων για αποτροπή της εγκατάστασης των Ρωσικών πυραύλων Ες 300 στην Κύπρο.


Το Κυπριακό εντάσσεται στα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολλανδική Προεδρία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκ.

Στη διευκρίνηση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικού Πήτερ Μολέμα, διαψεύδοντας παράλληλα πληροφορία ότι ο κύριος Κόκ δήλωσε ανάληψη μεσολάβησης από την Ολλανδική Προεδρία στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Συναφώς ο κύριος Μολέμα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης των θέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, δηλώνοντας πρόθεσή της να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και θεωρώντας παράλληλα ως καλή μεσολάβηση και την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Χανς Φαν Μίρλο, συζητήθηκε και η συμφωνία αγοράς των Ες 300 από την Κύπρο, στο πλέγμα των ελληνοτουρικών σχέσεων.


Ερωτηματικά και ανησυχία προκάλεσαν σήμερα στους διοργανωτές της αντικατοχικής εκδήλωσης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η είσοδος στο ξενοδοχείο εκατόν περίπου μελών είκοσι αιρέσεων υπό την επωνυμία 'Αναγεννημένοι Χριστιανοί'.

Εκπρόσωπος των Ευαγγελιστών ισχυρίστηκε ότι η συγκέντρωση στο Λήδρα Πάλας έγινε με σκοπό την προσευχή για την ειρήνη στην Κύπρο αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία σε Τουρκοκυπρίους Χριστιανούς να συμμετάσχουν, παρόλο που τελικά δεν παρουσιάστηκαν.

Από την πλευρά τους τόσο ο Διευθυντής του Γραφείου Διαφωτίσεως της Αρχιεπισκοπής Νίκος Νικολαϊδης όσο και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου διερωτήθηκαν για τα κίνητρα των αιρετικών, οι ηγέτες των οποίων διορίζονται, όπως ανέφεραν, από το Τενεσσί των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρόλα ταύτα στο οδόφραγμα συνεχίστηκε το έργο της διαφώτισης των αλλοδαπών με την συμμετοχή μαθητών του Λυκείου Κύκκου Βήτα.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, εξέδωσε σήμερα διάταγμα πενθήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Πανίκου Νικολάου απο την Πάφο και τεραήμερης προσωποκράτησης, εναντίον του Αριστου Ευαγγέλου απο τον Μούτταλο, σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών.

Υστερα από έρευνες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, σε επιχείρηση εξάθρωσης κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών μέσω ταχυδρομείου, βρέθηκαν κοκαϊνη και χασίς στο κατάστημα και στο σπίτι του Νικολάου, και κάνναβη στο απίτι του Ευαγγέλου.

Οι έρευνες της Ασυνομίας συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις για τον εντοπισμό και την σύλληψη ατόμων, που τυχόν να ενέχονται σε οργανωμένο κύκλωμα ναρκωτικών στην Πάφο.


Μικρό μονοκινητήριο αεροπλάνο με πιλότο τον Ανδρέα Γεωργιάδη, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε χωματόδρομο στην περιοχή Αγίας Θέκλης Σωτήρας, αφού προηγήθηκε σύγκρουση του σε ηλεκτρικό πάσσαλο.

Κατά την προσγείωση του, το αεροπλάνο υπέστη ελαφρές ζημιές, ενώ ο πιλότος του δεν τραυματίσθηκε.

Το αεροπλάνο που ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, εκτελούσε διατεταγμένη προγραμματισμένη υπηρεσία αεροψεκασμού στην περιοχή.


Και να περάσουμε τώρα στις αθλητικές μας ειδήσεις.

Με πέντε αγώνες άρχισε σήμερα η πρώτη φάση του δευτέρου γύρου του Κυπέλου, στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα.

Απόλλωνας-Ανόρθωση 2-2

Ομόνοια- Απόλλωνας Λυμπιών 8-2

Αλκή-Νέα Σαλαμίνα 2-1

Αναγέννηση-λνωση Νέων Παραλιμνίου 1-3 και

Ευαγόρας-Εθνικός 1-5.


Oλοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα ανατολικοί μέτριοι 3-4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις ανατολικές περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί γύρω στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 8, στην Λεμεσό 22 με 10, στην Κερύνεια κια την Πάφο 19 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 11 January 1997 - 17:27:16 UTC