Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανησυχεί από την αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ουνφυκύπ, σε υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη για αποστρατικοποίηση και υπενθύμισε ότι υπάρχουν ψηφίσματα, στα οποία αναφέρεται ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα.

Εάν, πρόσθεσε, η Τουρκία εφαρμόσει τα ψηφίσματα, τότε και η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα σταματήσει τους εξοπλισμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι στο προσχέδιο του ψηφίσματος υπάρχουν θετικά σημεία προσθέτοντας ωστόσο ότι γίνονται διαβήματα, για βελτίωση κάποιων αρνητικών στοιχείων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος είχε το πρωί συναντήσεις με πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για απάλειψη των αρνητικών αναφορών, που περιέχονται στο ψήφισμα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε το πρωί ότι δεν έχει επισήμως ενημερωθεί για το έγγραφο που ετοίμασαν στην Αθήνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικων Χρίστος Ροζάκης και ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης.

Στό έγγραφο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτιμάται ότι το έτος που θα σηματοδοτήσει τη στροφή για λύση του Κύπριακού, είναι το 1998.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 1997 και όχι το 1998, θα είναι η χρονιά προώθησης του Κυπριακού.

Πρόσθεσε δέ, ότι κατά το 1997 θα διαφανεί πόσο ουσιαστική είναι η παρέμβαση τρίτων, για επίλυση του Κυπριακού.


Συνεχίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων η συζήτηση του θέματος για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να μην χρειάζεται η εκλογική διαδικασία στην περίπτωση της πλήρωσης κενής βουλευτικής έδρας.

Οπως είναι γνωστό, τα κόμματα ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τάσσονται υπέρ της τροποποίησης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τοποθετηθεί την Παρασκευή.

Για την τροποποίηση της σχετικής πρόνοιας του Συντάγματος, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.


Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των καταθέσεων και των δανείων, συζητήθηκε σήμερα μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα, στην παρουσία και των εμπορικών τραπεζών.

Ωστόσο, κύριο θέμα της σύσκεψης, όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, ήταν ο καθορισμός της νέας χρηματο- πιστωτικής πολιτικής του 1997.

Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των καταθέσεων και των δανείων, τέθηκε από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από τη διαπίστωση ότι στους χρηματο- πιστωτικούς οργανισμούς υπάρχουν μεγάλα αδιάθετα κεφάλαια, για τα οποία δεν υπάρχει ουσιαστική ζήτηση.


Εχασε χθες βράδυ την μάχη για τη ζωή ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Λεάνδρος Ζαχαριάδης.

Ο εκλιπών το τελευταίο διάστημα έπασχε από καρκίνο και λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Λέανδρος Ζαχαριάδης είχε έντονη ανάμειξη και δράση στα κοινά και διετέλεσε στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Ηταν από τα ιδρυτικά και βασικά στελέχη του Ενιαίου Κόμματος και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1970 με το Ενιαίο Κόμμα. Επανεξελέγη το 1981 και το 1986 με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Το 1993, ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Διετέλεσε επίσης Πρόξενος του Περού και τιμήθηκε με το Παράσημο της Αξίας της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις τρεις το απόγευμα από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριωτίσσα, δημοσία δαπάνη.

Αντί στεφάνων, θα γίνονται δεκτές εισφορές για τα παιδιά των εγκλωβισμένων.


Βόμβα στα θεμέλια της λιμενικής βιομηχανίας του τόπου, χαρακτηρίζονται σημερινές καταγγελίες του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων, Ντίνου Ερωτοκρίτου, ότι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων στο Λιμάνι Λεμεσού χρηματίζονταν για να εξυπηρετούν ξένες ναυτιλιακές εταιρίες.

Ο κύριος Ερωτοκρίτου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικά οι ενεχόμενοι, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και κατά του Συνδέσμου Ναυτιλιακών Πρακτόρων.

Το θέμα θα απασχολήσει έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτιλιακών Πρακτόρων.


Πυρκαγιά η οποία πιστεύεται ότι προκλήθηκε από θερμάστρα, ξέσπασε στη μία τα ξημερώματα σε μπυραρία στη Λεμεσό.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο το κτίριο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός μεταξύ των θαμώνων, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον κίνδυνο, εξέρχοντο από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια.

Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά, αφού υπέστησαν κατάγματα στα άκρα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λεμεσού.

Από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων, αν και δεν διεπιστώθησαν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο,αυτή να προκλήθηκε από θερμάστρα η οποία βρισκόταν κοντά σε κουρτίνα.


Οι αντάρτες του κινήματος Τουπάκ Αμάρου άφησαν ελεύθερους 225 από τους ομήρους που κρατούσαν εδώ και πέντε ημέρες, στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη Λίμα.

Ωστόσο, πέραν των εκατόν ατόμων συνεχίζουν να τελούν υπό ομηρία, για την απελευθέρωση των οποίων, καταβάλλονται προσπάθειες απο τον ερυθρό σταυρό.

Σε ανακοίνωση των ανταρτων που διαβασε ενας εκ των απελευθερωθέντων, σημειώνεται ότι προχώρησαν στην απελευθέρωση αριθμού ομήρων σε ένδειξη καλής θέλησης ενόψει των Χριστουγέννων, παρά το "μήνυμα αντιπαράθεσης" που έλαβαν το βράδυ του Σαββάτου από τον Περουβιανό Πρόεδρο.

Κύριο αίτημα των ανταρτών εξακολουθεί να παραμένει η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού συναγωνιστών τους, που βρίσκονται σε φυλακές.


Μετά από εξάμηνη απουσία και έπειτα από ένα έμφραγμα και μια πενταπλή παρακαμπτήριο εγχείρηση, επανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του, ο Ρώσσος Πρόεδρος Μπόρις Γιελτσιν.

Στο διάστημα αυτό, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν είχε πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, γεγονός το οποίο δημιούργησε ερωτηματικά, κατά πόσον είναι σε θέση να επανέλθει στο Κρεμλίνο.

Η επιστροφή Γέλτσιν συναντά σωρεία προβλημάτων με κυριότερα τα κοινωνικά.

Η υψηλή φορολογία αφαιμάσσει τον ρωσικό λαό, εκατομμύρια εργάτες παραμένουν απλήρωτοι, ενώ παραμένει ανοικτό ακόμη το θέμα της Τσετσενίας.

Ωστόσο, ο Γιέλτσιν αισιοδοξεί δηλώνοντας ότι ο νέος χρόνος θα είναι σίγουρα καλύτερος από τον απερχόμενο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Οι άνεμοι το πρωί θα είνια νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3-4 Μποφόρ και μέτριοι μέχρι δυνατοι 4-5 Μποφόρ το απόγευμα. Η θάλασσα σταδιακά θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 22 με 11, στη Λεμεσό 21 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 23 December 1996 - 16:27:16 UTC