Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η κεντρική ιδέα της νέας στρατηγικής της Ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, είναι ότι η Τουρκία θα συναινέσει στη λύση του προβλήματος, μόνο όταν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της στην Κύπρο, και ότι θα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις σχέσεις της, με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αθηναϊκής εφημερίδας "Το Βήμα", η θέση αυτή περιέχεται σε μακροσκελή εισήγηση που ετοίμασαν ο Υφυπουργός Εξωτερικων Χρίστος Ροζάκης και ο Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην διακυβερνητική, ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης.

Η εισήγηση παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη σε μια από τις σημαντικότερες, σύμφωνα με την εφημερίδα, συσκέψεις για το Κυπριακό υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με την συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την έκθεση η οποία έγινε δεκτή στο σύνολό της χωρίς επιφυλάξεις, η Αθήνα υιοθετεί για πρώτη φορά ρητά την θέση, ότι αν η Αγκυρα υιοθετήσει μια πιό παραγωγική θέση, δικαιούται να έχει συνολικά πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση, από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η διπλή αυτή προσέγγιση θα πάρει τους επόμενους μήνες την μορφή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της Αθήνας, προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στην εισήγηση εκφράζεται η εκτίμηση ότι το έτος που θα σηματοδοτήσει την στροφή στη λύση του Κυπριακού θα είναι το 1998, οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ουσιαστικού διαλόγου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα δέκα σημεία Ρίφκιντ έκαναν καλή εντύπωση στην Αθήνα, η οποία τα θεωρεί χρήσιμα, για τον επόμενο κύκλο συζητήσεων.


Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου αποτελεί συνδυασμένη προσπάθεια των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου για την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων τους, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τζοχατζόπουλος.

Σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται σήμερα στην Κυριακάτικη Αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο κύριος Τζοχατζόπουλος τονίζει ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνει επίσης ότι η αναθεωρητική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο, υποχρεώνει την Ελλάδα σε υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, για να εξασφαλίσει την αναγκαία στρατιωτική υπεροχή.

Αναφερόμενος στη στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι των εθνικών μας θεμάτων, ο κύριος Τζοχατζόπουλος δηλώνει ότι δεν είναι αισιόδοξος, αφού την πολιτική καθορίζουν τα οικονομικά συμφέροντα και όχι το διεθνές δίκαιο.


Μετά από εικοσιπέντε ημέρες τερματίστηκαν το πρωί οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα.

Η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται σε όλη τη χώρα, έπειτα από την αποχώρηση των αγροτών και τη μετακίνηση των γεωργικών ελκυστήρων και μηχανημάτων από τα οδοφράγματα στις κυριότερες εθνικούς οδούς.

Ωστόσο, οι αγρότες διεμήνυσαν στην Κυβέρνηση ότι αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα τους, θα επανέλθουν στα οδοφράγματα μετά τις γιορτές.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, θα έχει συνάντηση αύριο με την ηγεσία των αγροτών.

Δεδομένης, ωστόσο, της τοποθέτησης του κυρίου Σημίτη, κατά την διάρκεια της συζήτησης των προϋπολογισμών, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών, θεωρείται πολύ δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή στην αυριανή συνάντηση.


Προκλητικοί οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης προσπάθησαν σήμερα να φωτογραφίσουν κρυφά τους μοτοσυκλετιστές που συμμετείχαν σε αντικατοχική εκδήλωση, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η αδικαιολόγητη ενέργεια προκάλεσε δυναμική απάντηση και αφαίρεση του φίλμ από την φωτογραφική μηχανή.

Λόγω του επεισοδίου που προκάλεσαν οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης, στο οδόφραγμα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα της Ούνφικυπ και της Αστυνομίας.

Στο χώρο του οδοφράγματος έδωσαν το παρόν τους εκτός από τα μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και πρόσφυγες από το κατεχόμενο χωριό Ασσια.

Στην πλατεία Ελευθερίας, εξάλλου, οι συγγενείς των αγνοουμένων έστησαν δέντρο με 1619 κίτρινες κορδέλες, για να θυμίζει την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού δράματος.


Η απουσία στενογράφου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, ήταν ο λόγος αναβολής της διαδικασίας έκδοσης διατάγματος κράτησης τριών υπόπτων για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

Οι υπόπτοι θα επαναπροσαχθούν στο Δικαστήριο αύριο για τα περαιτέρω.

Πρόκειται για τον Γιώργο Παναγιώτου 21 χρόνων, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα κιλό χασίς και τους Ιωσήφ Γιάγκου και Νίκο Χαραλάμπους, όλοι από τη Λεμεσό.


Αποπειράθηκε να κάψει το σπίτι των πεθερικών του, έπειτα από έντονη λογομαχία που είχε με τη σύζυγό του.

Εξερχόμενος κτύπησε στην πόρτα και κατέληξε στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι.

Πρόκειται για τον Αλβίνο Ζαμπά από τη Λεμεσό, ο οποίος συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα και φρουρείται.

Οπως εγνώσθη ο Ζαμπάς μετέβη στο σπίτι των πεθερικών του λίγο μετά τα μεσάνυκτα, αφού έσπασε τη ξύλινη είσοδο.

Ακολούθως κλώτσησε αναμμένη θερμάστρα γκαζιού, προκαλώντας πυρκαγιά την οποίαν κατέσβεσαν αργότερα άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.


Επικίνδυνη τροπή, έλαβε η υπόθεση της συνεχιζόμενης κατάληψης της Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Λίμα του Περού, μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι να προσέλθει σε διάλογο με τους καταληψίες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, ο περουβιανός Πρόεδρος, κατάστησε σαφές, ότι η κυβέρνηση του, εμμένει στην απόφαση της να απορρίπτει χωρίς συζήτηση τα όποια αιτήματα των ανταρτών, και αυτό παρά τις απειλές τους, ότι θα εκτελέσουν τους ομήρους.

Ο Φουτζιμόρι, διευκρίνισε ότι η μόνη οδός για την επίλυση της κρίσης, είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων, και η -άνευ όρων- παράδοση των ανταρτών.

Πάντως, ο περουβιανός Πρόεδρος, παρέσχε στους συγγενείς των ομήρων τη διαβεβαίωση, ότι οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας που έχουν περικυκλώσει το κτίριο, δεν πρόκειται να επιχειρήσουν την κατάληψη του.


Νέο κύκλο επαφών με τον ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, εγκαινίασε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Μεσανανατολικό Ντένις Ρος.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του αμερικανού αξιωματούχου, βρίσκεται το ζήτημα της αναθέρμανσης του ειρηνευτικού διαλόγου, ο οποίος έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο, κυρίως λόγω της στάσης που τηρεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στη Χεβρώνα, δεκάδες παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με την Ισραηλινή Αστυνομία.

Οι ταραχές άρχισαν όταν παλαιστίνιοι έριψαν δύο βόμβες μολότωφ, εναντίον οικίας Εβραίων στην πόλη, χωρίς ωστόσο να προκληθούν θύματα ή ζημιές.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν μερικές, τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέτριοι 3 εως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα εμφανίζονται και πάλι παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 εως 4 μποφορ και η θάλασσα θα είναι και πάλι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 10, στην Λεμεσό 22 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 22 December 1996 - 20:37:33 UTC