Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ψήφισμα, με περισσότερα αρνητικά παρά θετικά σημεία, για την πλευρά μας, εξέδωσε του Συμβούλιο Ασφαλείας, έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Στο ψήφισμα 1092, το οποίο εγκρίθηκε κατά την διάρκεια δίλεπτης, μόνο, συνεδρίασης, καταγράφονται ως θετικά σημεία, η αναφορά στην μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, καθώς και η επισήμανση στην σημασία της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου.

Σημαντικό, για την πλευρά μας, στοιχείο, θεωρείται και η αναφορά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως μια νέα, όπως αναφέρεται, εξέλιξη, η οποία θα βοηθήσει στην συνολική διευθέτηση του κυπριακού.

Στα αρνητικά κατατάσσονται, οι αναφορές στην ανησυχία του σώματος για τους συνεχώς αυξανόμενους εξοπλισμούς, ειδικά για την εισαγωγή οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, υπονοώντας σαφώς το πυραυλικό σύστημα S-300, με το οποίο θα εξοπλιστεί η Εθνική Φρουρά.

Στο εν λόγω ψήφισμα γίνεται αναφορά και στο θέμα των υπερπτήσεων, ως παράγοντα αύξησης της πολιτικής έντασης.

Το ψήφισμα καταδικάζει τις δολοφονίες των Ισαάκ, Σολωμού και Κακουλλή, δέχεται την εκδοχή της τουρκικής πλευράς, για τον θάνατο του στρατιώτη των λεγόμενων "τουρκοκυπριακών δυνάμεων", καταδικάζει, όμως και τον τρόπο, που η Αστυνομία, αντιμετώπισε, όπως αναφέρεται, τους ελληνοκυπρίους διαδηλωτές.

Αναφορά γίνεται και στον στρατιωτικό διάλογο.

Στα τυπικά κατατάσσονται, οι αναφορές για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για διευκρίνηση των κύριων σημείων μιας συνολικής διευθέτησης, ενωρίς το 1997, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την έναρξη απευθείας συνομιλιών, άνευ χρονοδιαγράμματος, το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους.


Κηδεύθηκε το απόγευμα δημοσία δαπάνη από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, ο Λέανδρος Ζαχαριάδης ο οποίος το βράδυ της Κυριακής έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Της κηδείας προέστη η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης, ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής επιτροπής Αγνοουμένων Ρουστέμ Τατάρ και πλήθος κόσμου.

Επικήδειο λόγο εκφώνησαν ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης και ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου.

Η ταφή έγινε στο νέο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.


Η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών έγινε πρόσφατα στην Κύπρο.

Αυτό ανακοίνωσαν ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης και οι θεράποντες ιατροί σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η μεταμόσχευση έγινε στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι η οποία πάσχει από μεταστατικό νευροβλάστωμα.

Σύμφωνα με τον παιδογκολόγο Λοίζο Λοίζου εάν δεν γινόταν η μεταμόσχευση, η μικρή ασθενής δεν θα είχε πιθανότητες να ζήσει.

Η μεταμόσχευση της έχει αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 20 έως 40 τοις εκατό.

Σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν ακόμη δέκα τέτοιες εγχειρήσεις.


Εμπρησμός αυτοκινήτου που σημειώθηκε στις τρεις τα ξημερώματα στην Λεμεσό, απεκάλυψε σπείρα γυναικών διαρρηκτών όταν στο κατεστραμμένο αυτοκίνητο βρέθησαν διαρρηκτικά εργαλεία.

Ως εγκέφαλος της σπείρας συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου Μαρία Ανδρέου Πραστίτου, 22 χρόνων στο σπίτι της οποίας, ύστερα από έρευνες βρέθησαν μεγάλες ποσότητες κλοπιμαίων ειδών περιπτέρου.

Η Αστυνομία συνέλαβε επίσης φίλη της Πραστίτου, την Μελίνα Χαραλάμπους 19 χρόνων, και οι δύο από την Λεμεσό.

Κατά την ανάκριση τους οι δυο νεαρές παραδέχθησαν την διάρρηξη δύο περιπτέρων στο Ζακάκι.

Ως συνεργό τους κατονόμασαν την Μαρία Χριστάκη Σωτηρίου 27 χρόνων από την Λεμεσό, η οποία καταζητείται και σχετικά με τον εμπρησμό του αυτοκινήτου της Πραστίτου.

Επίσης συνελήφθησαν οι οδηγοί ταξί Χριστάκης Ιωάννου άλλως Τίτος, 38 χρόνων και Ανδρέας Κυριακίδης 37 χρόνων από την Λεμεσό.

Ολοι οι συλληφθέντες αναμένεται να προσαχθούν αύριο, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου.


Εξάλλου, εμπρηστές πυρπόλησαν σήμερα την αυγή το αυτοκίνητο του Αντρου Αιμιλίου Σάββα, 25 ετών, υλοποιώντας απειλές που είχαν διατυτυπώσει παλαιότερα.

Το όχημα ήταν σταθμευμένο στην οδό Θεοτόκη, παρά τη Δημοτική Αγορά Αγίου Αντωνίου, και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ο Αντρος Σάββα είχε επιστρέψει στο διαμέρισμα του λίγα λεπτά προηγουμένως, ενώ η σύζυγος και τα δύο παιδιά του απουσίαζαν.

Από τη φωτιά που ξέσπασε υπέστη ελαφρές ζημιές και αυτοκίνητο ενοικίασης που ήταν σταθμευμένο στη σκηνή.

Ο Σάββα απασχόλησε επανειλημμένα την Αστυνομία. Τον τελευταίο καιρό απασχόλησε την Αστυνομία και ανακρίθηκε για διάφορες υποθέσεις, ενώ είχε παραπονεθεί ότι επαρακολουθείτο από άγνωστα άτομα.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας, αναζητεί τα ελατήρια της εγκληματικής ενέργειας σε πιθανό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.


Εντονη ανησυχία για την πορεία του διαλόγου για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή εκφάζει το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ.

Οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων συνήλθαν το πρωί και συζήτησαν το πρόβλημα με βάση πληροφορίες που φέρουν κάποιες συντεχνίες να τηρούν άτεγκτη στάση στο διάλογο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης και ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντρέας Πίττας, δήλωσαν μετά τη σύσκεψη ότι το 1997 προβλέπεται δύσκολο για την οικονομία του τόπου και κάλεσαν όλους τους εμπλεκομένους να δείξουν καλή θέληση ώστε να αναπροσαρμοστεί η ΑΤΑ.

Δεύτερο μεγάλο αίτημα των εργοδοτών η στήριξη της βιομηχανίας μας με διάφορα μέτρα όπως επιδοτήσεις, μέτρα υποβοήθησης των εξαγωγών μας και άλλα διαρθρωτικά μέτρα.


Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπίνγιαμιν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, είχαν σήμερα μακρά συνάντηση, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου στο διάλογο για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την Χεβρώνα.

Ωστόσο, παρά τις αρχικές προσδοκίες, οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διευκρίνησαν πάντως, ότι οι συνομιλίες δεν οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, ενώ εκτίμησαν ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη εφικτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο οποίος και εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τις δύο πλευρές.


Στο Βελιγράδι, τώρα, όπου το μεσημέρι προκλήθηκαν σοβαρές συμπλοκές, ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι ταραχές άρχισαν όταν ομάδα οπαδών του Μιλόσεβιτς, επεχείρησε να διοργανώσει αντιδιαδήλωση, στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, στο χώρο δηλαδή όπου -εδώ και εβδομάδες- η αντιπολίτευση διοργανώνει ογκώδη συλλαλητήρια κατά του Σέρβου προέδρου.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, άρχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, με αποτέλεσμα να προκληθούν συμπλοκές.

Οπως μεταδίδεται, αρκετά άτομα τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Βελιγραδίου.


Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της της Λευκωσίας και των άλλων ελεύθερων πόλεων της Κύπρου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Η αγορά έβαλε τα γιορτινά της και υποδέχθηκε μικρούς και μεγάλους.

Ο ανοιξιάτικος καιρός, βοήθησε και αυτός και έδωσε την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν, να κάνουν μια βόλτα στην αγορά για τα τελευταία τους Χριστουγεννιάτικα ψώνια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι μάλλον συννεφιασμένος και τοπικά ενδέχεται να πέσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 5 και τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 21 βαθμούς στα παράλια.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 21 με 11, στην Λεμεσό 20 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 12 και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 24 December 1996 - 20:27:25 UTC