Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζονται από χθες βράδυ οι διαβουλεύσεις πάνω σε προσχέδιο ψηφίσματος, σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα.

Οπως εγνώσθη εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών ασκούνται πιέσεις για να διατυπωθεί στο ψήφισμα η ανησυχία του Συμβουλίου για την αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα δε διπλωματικούς κύκλους, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, κλιμακώνουν τις πιέσεις τους, ώστε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο ψηφίσματος, παράγραφος στην οποία να εκφράζεται έμμεσα η ανησυχία του Σώματος, για την αγορά του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ 300.

Ωστόσο μετά από έντονες Ρωσικές αντιδράσεις και διαφωνία της Γαλλίας, στο ψήφισμα θα γίνεται μνεία μόνο σε εισαγωγή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Στο σχέδιο ψηφίσματος καταγράφονται οι εκτιμήσεις της έκθεσης του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις πτήσεις και την αύξηση των εξοπλισμών, καθώς και η δυσφορία του για την αδυναμία των δύο πλευρών, να συμφωνήσουν σε μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στην γραμμή αντιπαράταξης.

Αποδοκιμάζονται επίσης τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Αυγούστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, χωρίς ωστόσο να γίνεται καταμερισμός ευθυνών.


Το πρόγραμμα της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου δεν έχει παρεκκλίνει από τους αρχικούς σχεδιασμούς, παρά τις οποιεσδήποτε πιέσεις ή ενστάσεις.

Αυτό συνάγεται από δηλώσεις του Υπουργού Αμύνης Κώστα Ηλιάδη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Πύργο Τηλλυρίας, στην Πάφο.

Τον κύριο Ηλιάδη συνόδευαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος και μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής για το επίπεδο της αμυντικής θωράκισης της Τηλλυρίας, αναφέρθηκε στην άσκηση πιέσεων προς την Κυβέρνηση εκ μέρους των των Αμερικανών και των Βρετανών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε ο κύριος Χατζηδημητρίου, έχει κάθε δικαίωμα να προβαίνει στους εξοπλισμούς που θεωρεί αναγκαίους για τη δική της άμυνα και καυτηρίασε το γεγονός ο διεθνής παράγοντας δεν αντέδρασε όταν ο Ντεντκάς και το καθεστώς του, μετέτρεψαν τα κατεχόμενα εδάφη σε στρατοκρατούμενα.


Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για λύση του κυπριακού, είπε ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κόρνμπλουμ, κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό του, προσθέτοντας ότι αυτό που απομένει, είναι η απόφαση από μέρους των ενδιαφερομένων πλευρών, ότι έχει φθάσει η στιγμή για την προώθηση λύσης.

Παράλληλα, ο κύριος Κόρνμπλουμ επεσήμανε ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ έδωσε ουσιαστική ώθηση στο κυπριακό.

Από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, θα εκδηλωθεί ενεργότερη δράση, μόλις διοριστεί η νέα ομάδα εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης.


Εφθασε πριν από λίγο από το Λονδίνο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος είχε υποβληθεί σε παρακαμπτήριο εγχείρηση αρτηριών στο νοσοκομείο Χάμμερσμιθ.

Τον κυριο Μάτση ο οποίος συνοδεύετο από την σύζυγό του, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και άλλα ανώτερα στελέχη του κόμματος.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μάτσης, ανέφερε ότι θα επαναλάβει τα καθήκοντά του μετά το τέλος Ιανουαρίου.

ΔΗΛΩΣΗ


.Ο Πρόεδρος του Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης ήταν ο στόχος των ανταρτών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του στον Λόγο, κληθείς να σχολιάσει την απειθαρχία στελεχών στις αποφάσεις του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές.

Αυτό διεμηνύθη στον ίδιο, όπως απεκάλυψε ο κύριος Αναστσιάδης.

Αναφορικά με τις ευθύνες που επιρρίπτουν στελέχη στην ηγεσία και στον ίδιο προσωπικά για την αποτυχία στην εκλογή δημάρχων σε παραδοσιακούς δήμους του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κύριος Αναστασιάδης, τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν ευθύνεται η ηγεσία.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι εάν η Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος εκτιμήσει το αντίθετο, ο ίδιος είναι έτοιμος να παραιτηθεί.

Εν τω μεταξύ η Επαρχιακή Επιτροπή του ΔΗΣΥ Λεμεσού τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης του συντάγματος για αποφυγή αναπληρωματικής εκλογής για πλήρωση της κενωθείσας βουελυτικής έδρας.

Η απόφαση ελήφθη σε χθεσινοβραδυνή συνεδρία της Επιτροπής παρουσία του κυρίου Αναστασιάδη..


Πορεία ανανέωσης, ανασυγκρότησης αλλά και διεύρυνσης του Δημοκρατικού Κόμματος προανήγγειλε ο Πρόεδρός του Σπύρος Κυπριανού ενόψει του Παγκυπρίου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις έντεκα Μαϊου.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι ανοίγουν οι πόρτες του κόμματος σε νέα μέλη τα οποία έως την πραγματοποίηση του συνεδρίου θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Εν τω μεταξύ, το Εκτελεστικό Γραφείο ασχολήθηκε επίσης με το θέμα της εκλογής αντιδημάρχων και αποφάσισε να παραχωρήσει αυτονομία στις επαρχιακές επιτροπές να χειριστούν το θέμα σε συνεργασία με τους δημοτικούς συμβούλους του κόμματος.


Ως σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου, περιγράφεται η κατάσταση της υγείας του εθνοφρουρού Παναγιώτη Πίτρακκου από τον Αγιο Δομέτιο, ο οποίος τραυματίσθηκε από σφαίρα στην αριστερή κάτω κοιλιακή χώρα, σε Στρατόπεδο Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς.

Ο δεκαεννιάχρονος εθνοφρουρός ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Οπως εγνώσθη, λίγη ώρα αφότου ο Πίτρακκος επέστρεψε στη μονάδα του από άδεια διανυκτέρευσης, ακούστηκε ένας πυροβολισμός, γεγονός το οποίο εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι πρόκειται για αυτοτραυματισμό.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, διέταξε την διεξαγωγή ανακρίσεων για τις συνθήκες τραυματισμού του εθνοφρουρού.


Χίλιες εξακόσιες δεκαεννέα κίτρινες κορδέλες δέθηκαν στο Χριστουγεννιάτο δέντρο το οποίο τοποθετήθηκε στον χώρο του Οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, πάνω στις οποίες αναγράφονταν τα ονόματα των αγνοουμένων.

Η συμβολική αυτή χειρονομία εντασσόταν στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα για διαφώτιση των ξένων περιηγητών.

Εκτός από συγγενείς αγνοουμένων και μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, στο οδόφραγμα έδωσαν το παρόν τους σήμερα και τα μέλη του Προσφυγικού Σωματείου Ασσιωτών και της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς τους Εγκλωβισμένους.

Σε ομιλίες τους οι επικεφαλής των σωματείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση εξέφρασαν την απαίτηση για σωστή διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.


Στο Περού, οι αντάρτες του κινήματος Τουπάκ Αμάρου, εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχο τους το κτίριο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Λίμα, κρατώντας περί τα 350 άτομα ως ομήρους.

Χθες βράδυ οι αντάρτες απελευθέρωσαν ακόμη 38 ομήρους, μεταξύ των οποίων και οι πρεσβευτές της Βραζιλίας, της Νοτίου Κορέας και της Αιγύπτου.

Εξ'άλλου, η Περουβιανή Τηλεόραση μετέδωσε σήμερα βιντεοταινία, στην οποία φαίνονται οι αντάρτες, να προετοιμάζονται για την επιχείρηση κατάληψης της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Στη βιντεοταινία που εστάλη από τους αντάρτες, φαίνεται ένας μασκοφόρος, ο οποίος δείχνει γύρω απο ένα τραπέζι σε άλλους, μια μακέτα της κατοικίας του Ιάπωνα πρεσβευτή.

Από την βιντεοταινία διαφαίνεται επίσης ότι ο μασκοφόρος είναι ο ηγέτης του κινήματος Τουπάκ Αμάρου, Νέστορ Τσέρπα Καρτολίνι.


Τον κανονικό της ρυθμό άρχισε να ξαναβρίσκει η Ελλάδα μετά την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής Αγροτών Μακεδονίας-Θράκης να αναστείλει τις κινητοποιήσεις εν'όψει των Χριστουγέννων.

Τα μπλόκα των αγροτών ένα μετά το άλλων διαλύονται ή χαλαρώνουν, ενώ μόνο στη Θεσσαλία οι αγρότες επιμένουν στη συνέχιση κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σιμήτης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών.

Αποκαταστημένη πλήρως είναι και η κίνηση στα Λιμάνια μετά την απόφαση και των ναυτικών να αναστείλουν την απεργία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πεσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι ανεμοι θα είναι βορειοδυτικοί σθενείς 2 έως τρία Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 11, στη Λεμεσό 21 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 5.

.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 21 December 1996 - 15:27:22 UTC