Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


"Είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε διχοτομική λύση".

Αυτό διακήρυξε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλώντας στο Λιοπέτρι.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι μεταξύ των πολλών προτάσεων που έχουν υποβληθεί για επίλυση του Κυπριακού, είναι και η διζωνική ομοσπονδία, την οποία και πολλοί στην δική μας πλευρά αποδέχονται.

Με μια τέτοια λύση, διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ποιός πρόσφυγας θα δεχόταν να ζει υπό τουρκική διοίκηση, έστω και αν του επιτρέψουν να επιστρέψει.

Ο εχθρός είναι εδώ, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, και καραδοκεί για να καταλάβει και το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.

Εαν δεν αγωνιστούμε όλοι ώστε να αποτραπεί η καταστροφή, τόνισε, τότε όλοι θα είμαστε συνυπεύθυνοι γι'αυτό.


Μεγαλύτερη σημασία έχει ο χρόνος προπαρασκευής και όχι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ότι δεν θα διστάσει να πάρει αποφάσεις όταν κρίνει, ότι κάτι πρέπει να γίνει στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε όμως, ότι είναι ο Κυπριακός λαός που θα αποφασίσει τελικά με δημοψήφισμα εάν αυτό πρέπει να γίνει ή όχι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία -πριν από την έναρξη των συνομιλιών- να επεξεργαστούμε εμείς και η Ελληνική Κυβέρνηση ορισμένα σενάρια για να καθορίσουμε πού μπορεί να είμαστε ανένδοτοι και πού μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ελιγμούς.

Σε πρώτο στάδιο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα γίνει η σχετική προετοιμασία εδώ, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί ο ίδιος στην Αθήνα, όπου μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί και εκεί η προετοιμασία.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε τέλος, ότι ο χρόνος για να διαφανεί εάν οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό θα μπορούν να αποδώσουν ή όχι, θα είναι μέχρι τον Αύγουστο, επειδή μετά θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος.


Ευρωχαστούκι δια επιστολής έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος στην τουρκάλα ομόλογό του Τανσού Τσιλέρ.

Ο κύριος Πάγκαλος, όπως αποκαλύπτει η αθηναϊκή εφημερίδα " Το Βήμα", παρέθεσε γραπτώς τις ελληνικές θέσεις για ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η επιστολή συντάχθηκε στο πλαίσιο απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαντήσει ο καθένας ξεχωριστά σε προηγηθείσα επιστολή της Τσιλέρ προς τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Ο κύριος Πάγκαλος επισημαίνει στην ομόλογό του ότι μια θετική προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό και στην βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είχε θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ως ανασταλτικό παράγοντα επίλυσης του Κυπριακού θεωρεί την Βρετανία ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ο κύριος Πάγκαλος υπογραμμίζει ότι σε θέματα ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού, ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία δέχονται πιέσεις.


Ιστορικής σημασίας σύσκεψη για το Κυπριακό, συγκαλεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, θα επιχειρηθεί αποκρυστάλλωση των στρατηγικών επιλογών, ενόψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Οι αποφάσεις της σύσκεψης αναμένεται να θέσουν τέρμα στην εικόνα σύγχισης που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παίξει ρόλο συμπλέκτη, ανάμεσα σε δύο τάσεις που διχάζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, μετέβη σήμερα στο Ισραήλ, για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του, Νταβίντ Λεβί.

Οι κύριοι Μιχαηλίδης και Λεβί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και περιφερειακής συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο κύριος Μιχαηλίδης συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπίνγιαμιν Νετανιάχου.

Η Κυπριακή αποστολή στην οποία μετέχουν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος και υπηρεσιακοί παράγοντες, επιστρέφει στην Κύπρο σε λίγο.


Πάρα πολύ καλά αισθάνεται ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, μετά την επιτυχή εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υπεβλήθη σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Ο κύριος Μάτσης αναμένεται να βγεί από το Νοσοκομείο την ερχόμενη Τετάρτη.

Θα παραμείνει στη Βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τις δεκα-οκτώ Δεκεμβρίου.


Ούτε και σήμερα δεν πέρασαν ξένοι περιηγητές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Η εκστρατεία διαφώτισης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς των αγνοουμένων συνεχίσθηκε και σήμερα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η ενημέρωση γύρω από το δράμα του Κυπριακού λαού και τις τελευταίες στυγερές δολοφονίες Ελληνοκυπρίων, απέτρεψε τους τουρίστες από το να επισκεφθούν τις κατεχόμενες περιοχές, αναγνωρίζοντας παράλληλα το ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Στροβίλια, από όπου περνούσαν στα κατεχόμενα, κυρίως Βρετανοί.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων κατέστησαν σαφές, ότι η εκστρατεία διαφώτισης θα γίνει ακόμη εντονότερη την ημέρα των Χριστουγέννων και κάλεσαν τον Κυπριακό λαό να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια τους.


Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, εντείνοντας τον αποκλεισμό πολλών σημείων του οδικού δικτύου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Ελληνική Τηλεόραση, οι αγρότες μελετούν τώρα το ενδεχόμενο μεταφοράς των κινητοποιήσεων τους από την επαρχία στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, σε αρκετές περιοχές της βορείου Ελλάδος και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, άρχισαν να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις αγαθών, καθώς οι ματαφορές από την Αθήνα στην υπόλοιπη χώρα έχουν παραλύσει πλήρως.

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, κατηγόρησαν τους αγρότες για επίδειξη ανευθυνότητας και ασυνειδησίας, ενώ παράλληλα απείλησαν ότι θα καταχωρήσουν μηνύσεις εναντίον της αγροτικής ηγεσίας, για τις τεράστιες ζημιές -που όπως υποστηρίζουν- έχουν υποστεί.


Σε κακόβουλη μάλλον ενέργεια αποδίδεται η πυρκαγιά που κατέστρεψε τα ξημερώματα στο Φρέναρος, το αυτοκίνητο πολυτελείας του Γεώργιου Ιωάννου Παπαλεοντίου επιχειρηματία απο την Αγία Νάπα.

Λεπτομέρειες έχει ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η ενδέκατη αγωνιστική του Παγκυπρίου πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας, ολοκληρώθηκε σήμερα με δύο αγώνες.

Στο Μακάρειο Στάδιο Ολυμπιακός νίκησε την Αναγέννηση Δερύνειας με 2-1 και στο Νέο ΓΣΖ, η ΑΕΚ τον Εθνικό Αχνας με 4-1.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί γενικά αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα σχηματίζονται λίγες νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν πολύ τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 11 βαθμούς.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι βορειοανατολικοί 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φτάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 17 βαθμοί και η πιό χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 12, στη Λεμεσό την Κερύνεια και την Πάφο 21 με 11 και στον Πρόδρομο 8 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 8 December 1996 - 16:27:14 UTC