Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Θέμα αναβολής της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού στον Πρόεδρο Κληριδη κατά την διαρκεια πρωϊνής συνάντησης τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κύριος Κυπριανού, εξήγησε ότι το θέμα της αναβολής τίθεται, μέχρις ότου, ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Βρετανίας.

Η επίσκεψη Ρίφκιντ, όπως ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε ότι έθεσε θέμα αναβολής της επίσκεψης, επειδή θεωρεί ότι ο Μάλκομ Ρίφκιντ, έρχεται στην Κύπρο, ειδικά για να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς και όχι για κανένα άλλο λόγο, πρόθεση την οποία χαρακτήρισε "απαράδεκτη".

Πρόσθεσε δε, ότι ο Μάλκομ Ρίφκιντ θα μπορούσε να συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο, ενώ τον Ντενκτάς, θα μπορούσε να τον συναντήσει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Το θέμα θα απασχολήσει και το Εθνικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Τετάρτη.


Την προσεχή Τετάρτη, το Εθνικό Συμβούλιο, θα συζητήσει ΚΑΙ το θέμα του μορατόριουμ στις πτήσεις Ελληνικών και Τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, πάνω από την Κύπρο.

Στη συνεδρία του σώματος, θα τεθεί και το έγγραφο του Προέδρου Κληρίδη που επιδόθηκε στον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο, στη Λισσαβώνα.

Το θεμα, συζητήθηκε και στην σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο Σπύρος Κυπριανού, δηλωσε μετά την συνάντηση ότι από την ενημέρωση που του έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πεπεισμένος ότι στη Λισσαβώνα έγιναν οι σωστοί χειρισμοί τόσο από πλευράς της Κυπριακής όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κύριος Κυπριανού ανεφερε τέλος ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η επίτευξη ενός μορατόριουμ είναι αναγκαία.


Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με στόχο την διαφώτιση των ξένων περιηγητών για την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, και για τις βαρβαρότητες του δολοφονικού καθεστώτος Ντενκτάς.

Σήμερα εκτός από στελέχη και μέλη του ΠΑΚ, στο οδόφραγμα βρισκόταν και αντιπροσωπεία του προσφυγικού σωματείου "Ελεύθερος Αγιος Αμβρόσιος", καθώς και ομάδες φοιτητών και μαθητών.

Το βράδυ, οι πρόσφυγες του Αγίου Αμβροσίου, οι μαθητές και οι φοιτητές οργανώνουν λαμπαδηφορίες, με κατάληξη το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Οι λαμπαδηφορίες παραγματοποιούνται για συμπαράσταση προς τους εγκλωβισμένους αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες επινοήσεις του κατοχικού καθεστώτος που στόχο έχουν την περαιτέρω ομηρία στα κατεχόμενα, των εγκλωβισμένων.


Απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις στην παιδεία του τόπου, μετά την απόφαση της Οέλμεκ να καλέσει τα μέλη της να σταματήσουν την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, είτε κατ'ιδίαν είτε στα κρατικά ινστιτούτα.

Ο Πρόεδρος της Οέλμεκ, Ανθιμος Παντελή, δικαιολογόντας της απόφαση της οργάνωσης, για αποχή των καθηγητών από την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων στα κρατικά ινστιτούτα τόνισε ότι αφού το Υπουργείο Παιδείας, θεωρεί παράνομα τα ιδιωτικά φροντιστήρια, με το ίδιο σκεπτικό, παράνομα είναι και τα κρατικά.

Εν τω μεταξύ, τόσο ο κύριος Παντελή, όσο και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων, Νίκος Ταλιώτης, παραδέχθηκαν ότι τα μέτρα των καθηγητών, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αισχροκέρδεια από μέρους των ιδιωτικών φροντιστηρίων ή ακόμη και επιτήδιων καθηγητών.


Συνωμοσία για διάπραξη ληστείας η οποία απετράπη στο παρά πέντε, διενεργήθη τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πάφο.

Συγκεκριμένα, γύρω σις τρείς το πρωί, άνδρες της Υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών του Αρχηγείου, συνέλαβαν δύο Ρωσοπόντιους και έναν Ρώσο, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαπράξουν ληστεία, όπως παραδέχθηκε ένας εκ των τριών σε θεληματική κατάθεσή του.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν προσωπίδες, γάντια και σπρέϊ.

Οι επίδοξοι ληστές, στάθμευσαν κοντά σε κέντρο ψυχαγωγίας στην Πάφο με στόχο να αποσπάσουν από τον ιδιοκτήτη του κέντρου χαρτοφύλακα με τις εισπράξεις.

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ομολόγησαν επίσης τη συνεργία Κύπριου, για τον οποίον η Αστυνομία έχει περιγραφή και καταζητείται.

Το πρωί οι τρείς αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα εξαήμερης κράτησης.


Συνεχίζονται στην Ελλάδα για δέκατη ημέρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι κρατούν αποκλεισμένα πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας.

Στη Λάρισσα κοντά στην Καρδίτσα έχει σημειωθεί υπερσυσσώρευση γεωργικών ελκυστήρων και αγροτών, ενώ αυτή την ωρα πραγματοποιείται Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών για να μελετήσουν την κατάσταση πως εξελίσσεται και πώς να την αντιμετωπίσουν.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι όχι μόνο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αλλά και θα τις κλιμακώσουν.

Χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε τις καταλήψεις των εθνικών οδών από τους αγρότες, ωμό εκβιασμό σε βάρους τού Ελληνικού λαού που θέτει σε κίνδυνο την εργασία και το εισόδημα των υπόλοιπων Ελλήνων.

Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα και την κατηγόρησε ότι είπε προεκλογικά ψέματα στους αγρότες και τους μισθωτούς, ενώ τώρα επιχειρεί να στρέψει την μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.


Τέσσερις διακεκριμένοι Αφρικανοί ηγέτες, θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδηλώσουν την πρόθεση τους και άλλοι ενδιαφερόμενοι για το αξίωμα.

Το δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει την Δευτέρα το απόγευμα, με στόχο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη διεξαγωή ανεπίσημης ψηφοφορίας για την διαγραφή των ασθενέστερων υποψηφιοτήτων.

Οι τέσσερις μέχρι στιγμής υποψήφιοι είναι:ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν από την Γκάνα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Νιγηρίας Χαμίντ Αλτζαμπίντ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ακτής του Ελεφαντοστούν Αμάρα Εσυ και ο πρώην ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Μπουρούντι Αχμεντού Ουλντ Αμνταλλάχ.


Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 90 ετών, ο ιατρός Ιωάννης Σπυριδάκις, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή και τις υπηρεσίες του, στην Ιατρική Επιστήμη.

Η κηδεία του θα τελεσθεί αύριο στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου, στις δέκα το πρώι.

Ο Ιωάννης Σπυριδάκις υπηρέτησε ως βοηθός καθηγητής στην έδρα της Πρώτης Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1929 μέχρι το 1932, ενώ το 1985, βραβεύθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

63 έκτισε στον περίβολο τπυ γυμνασίου παλλουριώτισας εκκησάκι αφιερωμένο στην παμαγια της τήνου αίγλη


Στο πιο σημαντικό σημερινο παιγνιδι του πρωταθλήματος πρωτης κατηγορίας ο Απόλλωνας κερδισε την Ανορθωση με 1-0.

Στους αλλους αγωνες το Παραλίμνι κερδισε την ΑΠΕΠ με 5-0, η ΑΛΚΗ τον ΑΠΟΠ με 1-0, ενω ο αγωνας της Σαλαμίνας με τον Αρη εληξε ισόπαλος 1- 1.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν παροδικές νεφώσεις θα δώσουν ξανά τοπικές βροχές. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές, δυνατούς ανέμους και πιθανό από χαλάζι. Οι άνεμοι θα είναι γενικά δυνατοί, μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 11, στη Λεμεσό 21 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 7 December 1996 - 17:27:20 UTC