Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα αναταραχή στα της παιδείας με απρόβλεπτες συνέπειες στην εκπαίδευση.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε σήμερα την συνέχιση της αποχής των καθηγητών από τα φροντιστηριακά μαθήματα, επηρεάζοντας με την απόφαση αυτή πέραν των ένδεκα χιλιάδων μαθητών.

Παράλληλα, οι μαθητές των σχολείων Κύκκου Α και Β, της Ακρόπολης και της Παλλουριώτισσας, απέσχαν από τα μαθήματα τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των καθηγητών.

Εξάλλου, αναταραχή αναμένεται και στη δημοτική εκπαίδευση.

Οι Συμβασιούχοι Πτυχιούχοι Δημοτικής Εκπαίδευσης, αποφάσισαν κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων από μεθαύριο, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους.


Σειρά νέων δραστικών μέτρων παίρνουν οι νοσηλευτές την ερχόμενη Παρασκευή κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Από την Παρασκευή νεκρώνουν δεκαεπτά υπηρεσίες των νοσοκομείων ενώ σε επιστολή τους ζητούν σύγκληση της εξ Υπουργών Επιτροπής έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για συζήτηση των αιτημάτων τους.

Σε δηλώσεις του πάντως ο Πρόεδρος του Κλάδου νοσηλευτών Γιώργος Φλουρέντζος ήταν σαφής όσον αφορά την λήψη περαιτέρω μέτρων στις αρχές του 1997.

Από κυβερνητικής πλευράς, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου επιτέθηκε σήμερα κατά του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου και τον κατηγόρησε για διεκδίκηση αιτημάτων που είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο κύριος Χριστοδούλου κατηγόρησε την συνδικαλιστική πλευρά για παραγνώριση θεσμοθετημένων διαδικασιών ενώ προανήγγειλε συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας για αντιμετώπιση της κατάστασης.


Στο σκοτάδι κινδυνεύει να πέσει από τη Δευτέρα ολόκληρη η Κύπρος εάν δεν αποφευχθεί η 24ωρη απεργία στην οποία αποφάσισαν να κατέλθουν οι υπάλληλοι του Ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας.

Σήμερα πραγματοποίηθηκε μονόωρη στάση εργασίας για την ικανοποίηση των αιτήσεων πρόωρης αφυπηρέτησης με ευδόκιμη υπηρεσία.


Σε νέα θρασύτατη προκλητική ενέργεια προέβησαν σήμερα οι Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, σε μια νέα προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός..

Οι Αττίλες από τις 4 εως τις 7 το πρωί έριχναν κατά διαστηματα πυροβολισμούς και ριπές αυτομάτων όπλων σε περιοχές της γραμμής καταπαύσεως του πυρός στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στις περιοχές Αγίου Παύλου και Αγίου Δομετίου.

Επί τόπου μετέβη η Αστυνομία η οποία μετά απο έρευνα διεπίστωσε ότι σφαίρες διέτρησαν, ντεπόζιτο νερού και σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Σε δηλώσεις τους στον ΛΟΓΟ, κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που δημιουργείται από τις Τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Εν τω μεταξύ, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προφανώς μετά από ψευδείς ισχυρισμούς των κατοχικών δυνάμεων μετέβη στα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται στην περιοχή και έλεγξε τα ατομικά τυφέκια των Εθνοφρουρών.

Από την έρευνα δεν διεπιστώθη οτιδήποτε ύποπτο.

Ανάλογη έρευνα θα διενεργηθεί και στα τυφέκια των οπλιτών του Αττίλα και θα υποβληθεί σχετική έκθεση στις Αρχές Ασφαλείας.


Η Κυβέρνηση έδωσε την συγκατάθεσή της να επισκεφθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, διευκρινίζοντας ότι η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν θέτει θέμα αναβολής της επίσκεψης Ρίφκιντ στην Κύπρο.

Δήλωσε πάντως ότι οι θέσεις των κομμάτων είναι εν ολίγοις γνωστές από τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή των Κοινοτήτων δημιούργησαν αρνητικό κλίμα.

Το όλο θέμα αναμένεται ότι θα απασχολήσει τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μεθαύριο Τετάρτη μετά από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάτεν, είχε το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις Ρίφκιντ και την πρόθεσή του να επισκεφθεί και τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, κατά την διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κύριος Μάτεν επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως είναι γνωστό, η ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις, διαφοροποιείται από τις δηλώσεις Ρίφκιντ, καθώς αναφέρει, ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Κύπριο ομόλογο του και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Ντέϊβιντ Μάτεν υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης Ρίφκιντ θα υλοποιηθεί όπως ανακοινώθηκε.


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Ελληνικό Πεντάγωνο υπό τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ακη Τσοχατζόπουλο.

Στη τριήμερη σύσκεψη αναμένεται ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου καθώς και οι πολιτικές προεκτάσεις και τα στρατιωτικά δεδομένα, σε σχέση με την αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη δεν λαμβάνει μέρος ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης ο οποίος βρίσκεται από χθές στην Αθήνα.

Ο κύριος Ηλιάδης θα έχει συναντήσεις με τον Ελληνα ομόλογο του Ακη Τζοχατζόπουλο και με επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 9 December 1996 - 17:27:16 UTC