Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-28

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι αδελφικές σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κύπρου και Σερβίας, επισφραγίζονται με την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας, υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού εκ μέρους της Κυβέρνησεως, ο επιτετραμμένος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και άλλοι επίσημοι.

Κατά την παραμονή του Πατριάρχη στην Κύπρο, οι επικεφαλής των δύο Ορθοδόξων Εκκλησίων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διορθόδοξες και άλλες εκκλησιαστικές σχέσεις, καθώς και για θέματα που απασχολούν την σύγχρονη ανθρωπότητα.

Ο Πατριάρχης Παύλος διερμήνευσε τα αισθήματα αγάπης του σερβικού λαού προς την Εκκλησία της Κύπρου και το πλήρωμά της για τη συμπαράσταση και την παροχή βοήθειας σ' αυτόν, κατά τα τελευταία χρόνια της δ οκιμασίας του.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης τον Πατριάρχη καλωσόρισε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω σύσφιγξης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, τους οποίους ενώνουν κοινές πεποιθήσεις και μία πίστη.

Σε λίγο, ο Πατριάρχης θα παρακολουθήσει την ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου, ενώ αύριο θα μετάσχει στο πανηγυρικό συλλείτουργο το οποίο υα τελεσθεί στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλουριώτισσα.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συναντήθηκε αργά χθές βράδυ με την Μόνιμη Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλίν 'Ωλμπράιτ.

Μετά την συνάντηση, η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την εκτίμηση του Προέδρου Κληρίδη, ότι το 1997 θα πρέπει να είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ανοίξει το παράθυρο της ευκαιρίας, για λύση του Κυπριακού.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Μπίτι, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.


Ο πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε χθές βράδυ και με τον Βρετανό Υπουργό των Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ.

Μετά την συνάντηση, ο επικεφαλής του Φόρεϊν 'Οφις, χαρακτήρισε πολύ ισχυρά τα επιχειρήματα του προέδρου Κληρίδη, τα οποία παρέθεσε στην ομιλία του, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Ρίφκιντ δήλωσε ότι ο ίδιος θα επιδείξει μεγαλύτερο προσωπικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Είπε επίσης ότι κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ο Αντιπρόσωπος της Βρετανίας, στο Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, θα επισκεφθεί την Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές.


Το Φθινόπωρο και το Χειμώνα θα βρισκόμαστε ενώπιον προσπαθειών για την αναζήτηση κοινού εδάφους, με στόχο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εάν είναι δυνατόν, νωρίς το 1997.

Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων απο την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να ξέρει εάν βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι το αποφασιστικό, επειδή όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς.

Σε ερώτηση αναφορικά με το Ρωσικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η προσπάθεια της Ρωσίας θα είναι παρασκηνιακή και θα απευθύνεται προς τα υπόλοιπα μελη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Τουρκική πλευρά.


Η Ελλαδα ειναι αποφασισμένη να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και οποιαδήποτε απειλη βίας δεν προκειται να την αποθαρρύνει.

Το σαφές αυτό μήνυμα απέστειλε προς την Τουρκία, απο το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλαδος Θόδωρος Πάγκαλος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κύριος Πάγκαλος κάλεσε τη Διεθνη Κοινότητα να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να φανει αντάξια των ευθυνών της.

Η ελληνική κυβέρνηση. επεσήμανε, χαιρετίζει καθε νεα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Διευκρίνησε όμως ότι ο συντονισμός όλων τψν προσπαθειών ανήκει στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Παγκαλος χαρακτήρισε τραγελαφική οποιαδήποτε πρόταση για συνολική αντιμετωπιση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών, βαση της διαδικασίας Ντέητον.


Την άμεση αναγκαιότητα για δραστηριοποίηση, μετά τα δραματικά

γεγονότα στη Δερύνεια,

ώστε να μειωθεί η πιθανότητα νέας έντασης, τονίζει στην δημινιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

Ο αμερικανός πρόεδρος, αναφέρεται εκτενώς στην πρόταση Ωλμπραϊτ για συνάντηση των στρατιωτικών διοικητών, ώστε να συζητήσουν μέτρα για μείωση της έντασης, και εκφράζει την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες των δύο μερών στο ζήτημα.


Ράλλυ θανάτου ήταν η πρώτη μέρα του 24ου Διεθνούς Ράλλυ Κύπρου, με τραγικό απολογισμό μία νεκρή και δύο σοβαρά τραυματισμένους.

Νεκρή είναι η Ελενα Φωτίου, 24 ετών από τη Λεμεσό και σοβαρά τραυματισμένοι, οι Αλίκη Καλαθά από τα Κατω Πολεμίδια, 28 ετών και ο Κώστας Γιωργαλλής από τον Στρόβολο, επίσης 28 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Είναι η πρώτη φορά στα 24 χρόνια διεξαγωγής του Διεθνούς Ράλλι Κύπρος, που τραυματίζεται θανάσιμα άτομο.

Τόσο η Αστυνομία όσο και οι διοργανωτές του Ράλλι, διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθούν ακριβώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το χθεσινοβραδινό τραγικό δυστύχημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Ράλλι, Τόνι Χριστοδούλου, εξέφρασε τη λύπη των διοργανωτών και των συντελεστών του αγώνα, οι οποίοι μετά το θάνατο της νεαρής γυναίκας, τερμάτισαν το πρώτο σκέλος του ράλλυ και σχημάτισαν πομπή προς τη Λευκωσία.

Οι προγραμματισμένοι πανηγυρισμοί και τα πυροτεχνήματα, τόσο στην Πάφο όσο και στη Λευκωσία, έχουν ακυρωθεί ενώ η απονομή των επάλθων τη Δευτέρα, θα διεξαχθεί σε χαμηλούς τόνους.


Βολές κατά του επίσημου κράτους εξαπέλυσαν σήμερα οι συγγενείς των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, διά στόματος του απελθώντος προέδρου της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Ιωάννη Σεργίδη.

Ο κύριος Σεργίδης κατηγόρησε τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι κατά καιρούς αποσιωπούσαν το θέμα των αγνοουμένων.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη περίπτωση των πέντε, αμερικανικής υπηκοότητας, ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, των οποίων η τύχη διερευνάται από τον Ρόμπερτ Ντίλον, χαρακτηρίζοντας την ως παράδειγμα της υποκρισίας της διεθνούς κοινότητας.

Στην επαρχιακή συνέλευση Λευκωσίας-Κερύνειας της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών των Αγνοουμένων, αναφέρθηκε επίσης, ότι, έχουν ληφθεί δείγματα DNA, από διακόσια εως τριακόσια άτομα, τα οποία κατατέθηκαν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού.


Στο Ισραήλ,οι δυνάμεις Ασφαλείας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τρείς Παλαιστινίους, οι οποίοι έρριχναν πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, στην επαρχία Τζαμπάλ Αλ Μουκαμπέρ.

Ωστόσο, η ένταση στην περιοχή μειώθηκε, αφού εκτός απο μεμονωμένα επεισόδια, η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα και την Λωρίδα της Γάζας ήταν ήρεμη.

Εν τω μεταξύ, ο βοηθός του Αραφάτ Ναμπίλ Αμπού, διέψευσε είδηση του ισραηλινού ραδιοσταθμού, σύμφωνα με την οποία ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα είχε σήμερα συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Την συνάντηση των δύο ηγετών ανέμεναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δια μέσου του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, τόνισαν την ανάγκη πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης.


Στο Αφγανιστάν, ο αρχηγός του Ισλαμικού κινήματος του Ταλιμπάν Μουλλάχ Μωχάμεντ Ομάρ, που κατέλαβε την πρωτεύουσα Καμπούλ, και απαγχόνισε δημόσια τον πρώην κομμουνιστή πρόεδρο Νατζιμπουλάχ, διόρισε με διάταγμα, εξαμελή προσωρινή Κυβέρνηση.

Ο Ομάρ, υποστήριξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση κατέρρευσε και τις Κυβερνητικές υποθέσεις θα αναλάβει το νέο Συμβούλιο.

Στα Ηνωμένα 'Εθνη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Αφγανικής Κυβέρνησης, Αμπντούλ Ραχίμ Γκαφουρζή αντέδρασε έντονα στην κατάληψη της Καμπούλ και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει την νέα Κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση του Πακιστάν,

γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την νέα Κυβέρνηση της Καμπούλ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, αλλά με ριπές μέχρι 6 μποφόρ, στις προσήνεμες περιοχές. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη,σ τις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια καισ τους 16 στα ανατολικά και νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις και ενδέχεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 και στα νότια παράλια, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη παντού. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό στα ανατολικά και στα νότια παράλια και στους 25 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 29 βαθμοί και η πιό χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 19, στη Λεμεσό 3 0 με 20 στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 28 September 1996 - 11:27:19