Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-27

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Κύπρου, στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, έδωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Κάτι τέτοιο, τόνισε, αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και εθνικό χρέος.

Οι δηλώσεις του κυρίου Σημίτη, περιέχονται στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Σελίδες, στην οποία επαναλαμβάνει τη θέση ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω προέλασης των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, στην Κύπρο, θα αποτελέσει αιτία Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, σημειώνει ότι η επιλογή της πρώτης επίσημης επίσκεψής του εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, αποτελεί έμπρακτη έκφραση της συμπαράστασης και αλληλεγγύης της Ελλάδας, στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ο κύριος Σημίτης φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Τρίτη, πρώτη Οκτωβριου, και μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αργότερα με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δημοσίευμα της κατοχικής εφημερίδας "Μπιρλίκ", σύμφωνα με το οποίο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ηγείται σχεδίου εξόντωσης των Τουρκοκυπρίων.

Στην έκδοση της δεκάτης ογδόης Σεπτεμβρίου, η εν λόγω εφημερίδα αναφέρεται σε σχέδιο με την ονομασία "Ακρίτας", σύμφωνα με το οποίο συγκροτείται μυστικός στρατός για να εξοντωθεί το τουρκοκυπριακό στοιχείο, μετά την δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της Μπιρλίκ, και κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να συνταχτούν με τους Ελληνοκυπρίους, στον αγώνα για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιστροφή στο ενιαίο κράτος.


Εντατικοποίηση των προσπαθειών τους για επίλυση του Κυπριακού αλλά και των Ελληνοτουρκικών, μεθοδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών, Πήτερ Ταρνόφ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τον τρόπο προετοιμασίας για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι η καλύτερη περίοδος για έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων είναι μέχρι τα μέσα του 1997.

Ο προεδρικός σύμβουλος, Τζώρτζ Στεφανόπουλος, δήλωσε ότι χάρη στις προσπάθειες του 'Αντονι Λέικ στο συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, της Ματλίν Ολπράιτ, και ίσως, όπως είπε, και του Ρίτσαρντ Χόλπρουκ, θα βρεθεί συνολική λύση στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Την πρόθεση τους για εκδήλωση πρωτοβουλίας στο άμεσο μέλλον, εκδήλωσαν πάντως τόσο η Ευρωπαϊκή 'Εν ωση όσο και η Ρωσία.


Ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Νατζιμπουλλάχ, εξετελέσθη σήμερα από τις δυνάμεις του Ισλαμιστικού Κινήματος των Ταλεμπάν, που κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, μετέδωσε το δίκτυο Μπι Μπι Σι.

Πέντε μέλη του Κινήματος Ταλεμπάν, εισήλθαν στο κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου είχε καταφύγει ο Νατζιμπουλλάχ και τον έβγαλαν έξω διά της βίας.

Ο ανταποκριτής του δικτύου, είδε "ιδίοις όμμασιν" το πτώμα του Νατζιμπουλλάχ να κρέμμεται στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Το πρωί, πεζοπόρα τμήματα και άρματα μάχης του Ισλαμιστικού κινήματος, εισήλθαν στην Καμπούλ και έστησαν οδοφράγματα για τον έλεγχο των οχημάτων.

Υπουργός της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, δήλωσε στη Νεα Υόρκη, ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την πόλη για να αποφευχθεί αιματοκύλισμα.


Εκρηκτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στις Αυτόνομες Παλαιστινιακές περιοχές, όπου χθες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και των Παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας.

Οι νεκροί και από τις δύο πλευρές έχουν ξεπεράσει τους πενήντα ενω οι τραυματίες ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες.

Σήμερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, πραγματοποίησαν αντι-Ισραηλινή διαδήλωση, στον καταυλισμό Χαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μέντζιαμιν Νετανιάχου, ζήτησε επειγόντως να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αράφατ για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο Αράφατ έχει μικρές πιθανότητες να αποτρέψει τη βία, εκτός και αν δεσμευτεί προσωπικά ο Νετανιάχου, κατά την συνάντησή τους, ότι θα εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες, που εχει υπογραψει η προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας

των Ηνωμένων Εθνών, θα συζητήσει το απόγευμα την επιδείνωση της κατάστασης στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.


Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επταήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η Αυτού Μακαριότης ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, συνοδευόμενος από Ιεράρχες και κληρικούς

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα υποδεχθούν τον Πατριάρχη Σερβίας και τη συνοδεία του, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο επιτετραμμένος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και άλλοι επίσημοι.

Μεθαύριο Κυριακή θα τελεσθεί στον ιερό ναό Παναγίας στην Παλουριώτισσα, πανηγυρικό συλλείτουργο, στο οποίο θα χοροστατήσουν ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, οι συνοδοί αρχιερείς του Πατριάρχη και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα απονείμει στον Πατριάρχη Σερβίας το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.


Αντιπροσωπεία του ομίλου Βρακοφόρων Ρεθύμνου επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Κύπρο, στο πλαίσιο της διδυμοποίησης του Νομού Ρεθύμνου με την Αγία Νάπα.

Η αντιπροσωπεία έγινε σήμερα δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την κατάσταση στην Κύπρο και τον πόθο του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου, Στέλιος Κιαγιαδάκης επέδωσε στον Μακαριώτατο ακριβές αντίγραφο της αρκαδιώτικης πιστόλας καθώς και ηχογραφημένους εκκλησιαστικούς ύμνους, ευχόμενος ευόδωση των εθνικών στόχων.

Στη συνέχεια παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ακολούθως, οι Κρήτες επισκέφθηκαν τον Λόγο, όπου έγιναν δεκτοί από τον Διευθυντή Ραδιοφώνου Κώστα Χαραλαμπίδη.

Εκ μέρους του Ομίλου ο κύριος Κιαγιαδάκης, επέδωσε τιμητική πλακέττα στον εκπρόσωπο του Λόγου, εκφράζοντας εκτίμηση για τους εθνικούς και θρησκευτικούς στόχους που εξυπη ρετεί ο σταθμός.


"Τουρισμός: Παράγοντας ανεκτικότητας και ειρήνης", είναι το θέμα της σημερινής παγκόσμιας ημέρας Τουρισμού, με το οποίο υπογραμμίζεται η συμβολή που μπορεί να έχει ο τουρισμός στην ειρηνική συμβίωση των λαών και στην εδραίωση της ειρήνης σε εστίες έντασης.

Σε μήνυμά του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση του τουρισμού και την οικονομική και πολιτική σημασία του για την Κύπρο.

Είναι απίστευτο και τραγικό, αναφέρεται στο μήνυμα, ενώ χιλιάδες Κύπριοι να ταξιδεύουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, να μην έχουν ελεύθερη διακίνηση στην ίδια τους την πατρίδα.

Συνάμα, αποτελεί ντροπή για τη σημερινή ανθρωπότητα εκατομμύρια τουρίστες να απολαμβάνουν τον πολιτισμό των χωρών που επισκέπτονται και ο δικός μας πολιτισμός εννέα χιλιάδων χρόνων να λεηλατείται και βεβηλώνεται από τον Τούρκο κατακτητή.


Παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οι τέσσερεις Πακιστανοί και οι δύο Σύροι, οι οποίοι συνελήφθησαν χθές, σχετικά με υπόθεση απειλής δολιοφθοράς εναντίον Γαλλικών συμφερόντων στην Κύπρο.

Εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκαν στην κατοχή τους ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και αποδείξεις καταθέσεων στο εξωτερικό.


Νέος εμπρησμός, καταστήματος αυτή τη φορά, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Λεμεσό.

Πρόκειται για το κατάστημα πώλησης ειδών σοκολάτας και άλλων ζαχαρωτών, το οποίο ανήκει στους Ανδρέα Κωστή, και Χρίστο Ιουλιανού.

Από έρευνες της Πυροσβεστικής διαπιστώθηκε ότι η πίσω πόρτα του καταστήματος είχε παραβιασθεί, ενώ στο εσωτερικό του καταστήματος εντοπίστηκαν ίχνη εύφλεκτης ύλης.

Η πυροσβεστική υπηρεσία και η Αστυνομία Λεμεσού, διερευνούν την υπόθεση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2-3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 18 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια και στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμούς και η

χαμηλή 17 στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 28 με 20 στη Λεμεσό 29 με 20 στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 16


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 27 September 1996 - 13:05:21