Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-06

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σαρανταένα χρόνια συμπληρώνονται απόψε απο την νύχτα κατα την οποία εκδηλώθηκε η Τουρκικη Βαρβαρότητα σε βάρος των Ελληνων της Κωνσταντινουπόλεως.

Μια βραδυά που πολλοί την χαρακτηρισαν ως την νυχτα που δεν ξημέρωσε ποτέ.

Ομαδες Τουρκων, που απο μηνες ειχαν οργανωθεί ξεχυθηκαν το βραδυ της εκτης Σεπτεβρίου του 55 καταστρεφοντας στο πέρασμα τους καθε τι Ελληνικό.

Προκαλεσαν τετοια καταστροφη που η Κωνσταντινουπολη, εμοιαζε με πολη ύστερα απο βομβαρδισμό.

Ο ΛΟΓΟΣ, θα προβάλει αποψε στις εννεα και τριαντα αφιέρωμα που ετοίμασε ο συνάδελφος Ανδρέας Καρύδης με τίτλο "η Πολη άλλοτε και τώρα".

Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή απο την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης μέχρι και τις ημέρες μας, με συγκλονιστικές μαρτυρίες των τελευταίων Ελληνων της Πόλης.


Οι δηλώσεις του Τζιώρτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον, αποδεικνύουν τη μη εκδήλωση σπουδής εκ μέρους των Αμερικανών στο Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι επιθυμία μας είναι να υπάρξει ουσιαστική πρωτοβουλία.

Ο κύριος Στεφανόπουλος δήλωσε τηλεφωνικώς στο συνέδριο των αποδήμων, ότι το Αμερικανικό ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί αμέσως μετά τις Αμερικανικές εκλογές.

Ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι η κυβερνηση καλοσωρίζει κάθε πρωτοβουλία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πρόθεση αυτή θα είναι ειλικρινής και όχι για προεκλογικούς λόγους.

Ο κύριος Κασουλίδης ευχήθηκε η πρωτοβουλία να είναι ειλικρινής και όχι προεκλογικού χαρακτήρα.


Δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος ο οποίος θα παίξει το παιγνίδι του Ντενκτάς, για δήθεν αδυναμία συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ωστόσο, το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει τους προκλητικούς ισχυρισμούς του για πρόθεση των Ελληνοκυπρίων να βλάψουν τους Τουρκοκυπρίους που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.

Κάλεσε δε τον πρόεδρο Κληρίδη να μην εφαρμοστούν τα σχέδια αυτά.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι ψευδείς οι πληροφορίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς, για διείσδυση Τούρκων απο τα κατεχόμενα στις ελευθερες περιοχές με σκοπό να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις σε βάρος των Τουρκοκυπρίων που ζουν στις ελεύθερες περιοχές.

Ταυτόχρονα το τουρκικό πρακτορείο ΙΝΑΦ μεταδίδει ότι δήθεν η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία να επιτεθεί κατά της νοτίου Κύπρου, όπως αποκαλεί τις ελεύθερες περιοχές, για να προετοιμάσει το έδαφος για την αποστολή δι εθνούς δύναμης στο νησί, για να τερματιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας.


Μέ επιστολή πού απέστειλαν πρός τόν Μπίλ Κλίντον, τριάντα Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τόν Πρόεδρο τών Ηνωμένων Πολιτειών νά επιμείνει στήν προσαγωγή τών υπευθύνων γιά τίς δολοφονίες τών Ισαάκ καί Σολωμού ενώπιον τής Δικαιοσύνης.

Σάς καλούμε, κύριε Πρόεδρε, αναφέρουν, νά επιμείνετε ετσι ωστε αυτοί πού ειναι υπεύθυνοι γιά τίς πρόσφατες δολοφονίες τών άοπλων Ελληνοκυπρίων στήν νεκρή ζώνη νά προσαχθούν ενώπιον τής δικαιοσύνης, σύμφωνα μέ τό διεθνές δίκαιο.

Οι Αμερικανοί βουλευτές ασκούν επίσης εντονη κριτική στίς δηλώσεις καί στίς ενέργειες τής Τανσού Τσιλέρ η οποία, οπως αναφέρουν, υπερασπίζεται τίς δολοφονίες καί τήν παράνομη κατοχή τού βορείου τμήματος τής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τονίζουν ακόμη οτι οι Ηνωμένες Πολιτειες δέν ειναι δυνατό να κοιτούν από τήν άλλη πλευρά, τήν στιγμή πού η Τουρκία δολοφονεί πολιτες συμμάχων τής Ουάσιγκτον, παραβιάζοντας τούς Αμερικανικούς νόμους καί τό διεθνές δίκαιο.


Εν τω μεταξύ, τά πρόσφατα γεγονότα στή Δερύνεια συζήτησε τό πρωί ο Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μέ τόν Πρόεδρο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χένς.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Χένς υποσχέθηκε οτι τό Ευρωκοινοβούλιο θά εντείνει τίς προσπάθειες γιά νά βελτιωθεί, οπως ειπε, η κατάσταση στήν Κύπρο.

Τόνισε, δε, οτι τό Σώμα εχει επανειλημμένως αποδείξει μέ τίς αποφάσεις του, πώς υποστηρίζει τήν ειρήνη καί τάσσεται εναντίον τής διαίρεσης τού Νησιού.


Εξ' άλλου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Ρωμαίο, ο κύριος Χένς τόνισε ότι σε μια κρίσιμη για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας περίοδο, και καθώς η Τουρκία επιχειρεί να αναλάβει ρυθμιστικό ρόλο στην κρίση στο Ιράκ, η ανάγκη να αντιμετωπίσει, ενιαία, το πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Ενωση, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Ο κύριος Χενς, καταδίκασε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και τόνισε ότι μόνο μια ενιαία Κύπρος μπορεί να γίνει μέλος της Ενωμένης Ευρώπης.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κώστης Στεφανόπουλος, απένειμε στον κύριο Χενς τον μεγαλόσταυρο του τάγματος του Φοίνικος.


Παρέλυσε το λιμανι της Λεμεσού μετα την απεργία που κήρυξαν απο σήμερα μεχρι και τη Δευτερα οι Λιμενικοί Λειτουργοί, ενώ δεν αποκλείεται η συνεχιση της επ'αόριστο.

Η αποφαση για την απεργια λήφθηκε σε σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης και διαφωνιών.

Οι λιμενικοί λειτουργοί οδηγηθηκαν στην αποφαση για απεργία αφού, οπως υποστηριξαν στην συνελευση, η Αρχη λιμένων παραβίασε την συμφωνία για επάνδρωση διαφόρων τμημάτων.

Απο την απεργία επηρεάζονται νευραλγικά πόστα λειτουργίας του λιμανιού κυρίως οι φορτοεκφορτώσεις

και οι αποθήκες.


Δύο εθελοντες της Πολιτικής 'Αμυνας και ενας υπαλληλος του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι βρισκόνταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, δέχθηκαν σήμερα τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης, απο τον Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη, για τη έμπρακτη συμβολή τους κατα την διάρκεια των γεγονότων στη Δερύνεια.

Οι δύο εθελοντές, Γιώργος Χριστοφίνας και Ντίνος Κονναρής, τραυματίστηκαν απο σφαιρίδια των κατοχικών δυνάμεων, ενώ εκτελούσαν την αποστολή τους.

Ο Ανδρέας Κουππής, υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, ήταν ο Γενικός Συντονιστής για τα ασθενοφόρα στην περιοχή της Δερύνειας.

Σε ερώτηση για τη δράση της Πολιτικής Αμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετικό ναμοσχέδιο στην βουλή.


Με περισσότερη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η νεώτερη γενια την ασθένεια του καρκίνου, λόγω της καλύτερης ενημέρωσης.

Τα συμπερασματα δειγματολειπτικής έρευνας που διεξήγαγε ομαδα του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τον Συνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων, καταδεικνύουν, ότι το κοινό της Κύπρου και ιδιαίτερα οι νέοι, είναι αρκετα πληροφορημενοι για την ασθενεια του καρκίνου, ενώ μεγάλο ποσοστό λαμβάνει και τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.

Η δειγματολειπτική έρευνα, η οποία είναι η πρωτη που διεξάγεται στην Κύπρο για την ασθένεια του καρκίνου στηρίχθηκε σε ένα δείγμα 872 ατόμων απο όλη την ελευθερη νήσο, και έχει καλύψει όλες τις περιοχες αστικές και αγροτικές.


Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην νεκρή ζώνη μεταξύ της Βρεττανικής πρεσβείας και των κεντρικών φυλακών στις 11 το πρωί, δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών.

Για την κατάσβεσή της, εργάστηκαν τρία πυροσβεστικά οχήματα της Κυπριακής δημοκρατίας που μετέβησαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, η πυρκαγια κατέκαυσε 10 στρέμματα αγριας βλάστησης και μέρος παλαιού εγκατελειμένου σπιτιού.

Τα Ηνωμένα Εθνη, απαγόρευσαν την μετάβαση τηλεοπτικών συνεργείων στην περιοχή και κατακράτησαν το υλικό που μαγνητοσκοπήθηκε από τους κινηματογραφιστές.


Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, απο στιγμή σε στιγμή, έχοντας εξασφαλίσει και την συγκατάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ουσιαστικός στόχος της Αγκυρας, είναι η κατάληψη μέρους του Ιρακινού Κουρδιστάν, κατά μήκος της μεθορίου Ιράκ - Τουρκίας, και η δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας, παρόμοια με αυτή που διατηρεί το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται ανάμεσα στις δυνάμεις της φιλοϊρανικής Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν και του υποστηριζόμενου απο το καθεστώς Χουσσέϊν Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος για τον έλεγχο της πόλης Σουλεϊμανίγια.


Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, δυνατό να οδηγηθεί και πάλι η Ρωσία, μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Μπαρίς Γιέλτσιν, ότι θα υποβληθεί σύντομα σε εγχείρηση καρδιάς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι η εγχείρηση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του μηνός, γεγονός που οδήγησε τα Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης σε νέα σενάρια διαδοχής.

Ο Ρωσικός Τύπος εκτιμά, ότι εάν η υγεία του Προέδρου Γιέλτσιν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, θα κινηθεί η διαδικασία της διαδοχής του.

Η μάχη για την διαδοχή αυτή, θα δοθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομύρτιν και τον Αρχηγό Ασφαλείας Στρατηγό Αλεξάντερ Λέμπεντ.


Ολοκληρώνουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου.

Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος με παροδικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ως βορειοδυτικοι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη ως ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 19 βαθμους στο εσωτερικο και τα δυτικα παραλια και στους 21 στα νοτια παραλια.

Αυριο οι νεφωσεις θα πυκνωσουν σταδιακα και το απογευμα αναμενεται να πεσουν τιπικες βροχες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο δυτικες κατευθυνσεις μετριοι 3 εως 4 Μποφορ το πρωι και δυνατοι 5 Μποφορ το απογευμα. Η θαλασσα θα ειναι ταραγμενη και η θερμοκρασια θα ανεβει στους 30 περιπου βαθμους.

Σημερα στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 32 βαθμοι και η πιο χαμηλη 21, στην Αμμοχωστο την Λαρνακα και στην Λεμεσο 32 με 24, στην Κερυνεια και την Παφο 30 με 23 και


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 6 September 1996 - 12:05:13