Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-04

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν -την αυγή- νέα επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ και Κρούζ, εναντίον Ιρακινών στρατιωτικών εγκαστάσεων.

Παράλληλα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την επέκταση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ, μέχρι και τα περίχωρα της Βαγδάτης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εν τω μεταξύ, εκμεταλευόμενη τήν κατάσταση στόν Περσικό Κόλπο, η Τουρκια προειδοποιησε σήμερα ότι είναι πιθανόν να επέμβει στρατιωτικά στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του Εργατικού κόμματος του Κουρδιστάν, εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών της χωρας Τασνού Τσιλέρ δήλωσε ότι η Αγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα- οπως ισχυρίστηκε- μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορα της και την ασφάλεια των πολιτών της.

Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Τουρκική στρατιωτικη επιχείρηση στο Ιράκ αλλά οι δηλώσεις της Τσιλέρ πρέπει να εκληφθούν ως προειδοποίηση απο όλους όσοι έχουν κακές προθέσεις, κατά την έκφρασή του.


Τήν συμπαράσταση τής Ελλάδος στίς εξέλίξεις στό Ιράκ ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον από τόν πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Σε επιστολή του πρός τόν κύριο Σημίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες ειναι αποφασισμένες νά απαντήσουν άμεσα καί σθεναρά σε κάθε νέα εκστρατεία βίας καί καταπίεσης από τό καθεστώς τής Βαγδάτης.


Τα Ηνωμένα 'Εθνη δεν έχουν εγκαταλείψει την πρόθεση τους, να φέρουν τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετά από συνάντηση πού ειχε τό πρωί μέ τόν Πρόεδρο Κληρίδη, ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ δήλωσε ότι αυτός, ήταν, είναι και θα είναι ο στόχος του διεθνούς οργανισμού.

Στα πλαίσια της προσπάθειας επίτευξης του στόχου αυτού, εντάσσεται και η επικείμενη κάθοδος του Χαν Σουγκ Τζου στην Κύπρο, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κύριος Χαν θα παραμείνει στο νησί για έξι ημέρες και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς, ωστόσο, να φέρνει κάτι συγκεκριμένο.

Πάντως, από τις δηλώσεις του Γκουστάβ Φεϊσσέλ, φαίνεται να μην έχει εγκαταληφθεί ούτε και η ιδέα για κοινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, δήθεν για εκτόνωση της έκρυθμης καταστάσεως που προέκυψε από τα δραματικά γεγονότα της Δερύνειας.


Κύριο θέμα της ομιλίας του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι τα πρόσφατα γεγονότα στη Δερύνεια και οι άνανδρες δολοφονίες των δύο ηρωομαρτύρων, από τους Τούρκους.

Ο πρόεδρος Κληρίδης θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη επίσπευσης λύσης του Κυπριακού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό ανέφερε σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κατά την είσοδό του στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση, είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, δεν προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για καταδίκη της Τουρκίας, αφού όπως τόνισε, η φωνή της Κύπρου θα ακουστεί καλύτερα, στην ίδια την Γενική Συνέλευση.


Νέα οπλικά συστήματα καί παρουσία τής Ελλάδος, αναμένεται οτι θά δεί ο Κυπριακός λαός στήν παρέλαση τής 1ης Οκτωβρίου μέ τήν ευκαιρία τής Ημέρας τής Ανεξαρτησίας.

Σε σχετική δήλωση προέβει σήμερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Κληθείς επίσης νά σχοιάσει τό γεγονός οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες "τιμωρούν" τό Ιράκ οταν παραβιάζει ψηφίσματα τού ΟΗΕ, ενώ η Τουρκία παραμένει ατιμώρητη, ο κύριος Κασουλίδης υπενθύμισε οτι η κυβέρνηση ζήτησε οπως τά ψηφήσματα γιά τό κυπριακό υιοθετούνται κάτω από τό κεφάλαιο 7 τού καταστατικού χάρτη-πού προνοεί κυρώσεις-καί οχι κατω από τό κεφαλαιο 6.

Δυστιχώς ομως, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, δέν υπήρξε ανταπόκριση.


Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού είχε σήμερα η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα ΠΣΕΚΑ.

Ο Μακαριώτατος, γνωστοποίησε στους αποδήμους την θέση της Εκκλησίας, όσον αφορά το Εθνικό μας Θέμα και επισήμανε τους κινδύνους που παρουσιάζονται για τον Ελληνισμό απο τον εξακολουθούμενο αποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας.

Από τήν πλευρά του, ο κύριος Κυπριανού ενημέρωσε τους αποδήμους για τα τελευταία γεγονότα στο οδόφραγμα της Δερύνειας και τους κάλεσε να συνεχίσουν το αξιόλογο έργο που επιτελούν,όσον αφορά την προβολή του Κυπριακού προβλήματος,στο εξωτερικό.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε ακόμη τα Φυλακισμένα Μνήματα,για να καταθέσει φόρο τιμής στους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.


Την έντονη ανησυχία του για τη πορεία λύσης του Κυπριακού και τη ένταξή μας στην Ευρωπαική Ενωση εκφράζει το ΑΔΗΣΟΚ.

Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε η Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος η οποία αξιολόγησε τα γεγονότα στην Δερύνεια τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Το ΑΔΗΣΟΚ , θεωρεί ακόμη χρήσιμο ένα στρατιωτικό διάλογο καθώς και την ανάγκη επέκτασης της απαγκίστρωσης ενώ καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί και την πρόταση του ΟΗΕ για μείωση στο μισό των κατοχικών στρατευμάτων και τη παράλληλη παγοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς.


Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στις τιμες του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, κληθής να σχολιάσει τήν αυξηση πού παρατηρήθηκε διεθνώς στήν τιμή τού πετρελαίου λόγω τών γεγονότων στόν Περσικό Κόλπο.

Προσερχόμενος τό πρωί στη συεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κύριος Χριστοφή παρατήρησε επίσης οτι πρίν από λίγο καιρό είχε μειωθεί από οκτώ σε τέσσερα σέντ ο πρόσθετος φόρος, που επιβάλλετο στα πετρελαιοειδή.


Εντείνονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για συνεργασίες ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση ομάδας στο ΔΗΚΟ η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της συνεργασίας ενόψει των δημοτικών.

Ερωτηθείς γιά τίς συνεργασίες με τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε ευρύτερη κλίμακα, ο κύριος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι αυτό το οποίο θα αποφασιστεί θα είναι για το καλό του κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση γιά καποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συνεργασία στην Παφο, ο κύριος Μιχαηλίδης εξέφρασε τήν πεποίθηση ότι αυτά θα ξεπεραστούν.

Το θέμα των δημοτικών εκλογών θα απασχολήσει αύριο και το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Οι Συμβασιούχοι Πτυχιούχοι Δημοτικής Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν το πρωί, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι συμβασιούχοι, διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της ανανέωσης της σύμβασής τους, για το νέο σχολικό έτος, στην δημοτική εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί γονείς, δεν έχουν εγγράψει τα παιδιά τους στα σχολεία, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε δασκάλους, να μή μπορούν να υπολογιστούν.


Στη Λεμεσό, πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ, γύρω στις 11, κατέστρεψε ολοσχερώς ξυλουργείο το οποιο βρίσκεται στο χώρο επισκευής πλοίων μεταξύ του νέου και του παλιού λιμανιού της πόλης.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το ξυλουργείο που βρίσκεται στην περιοχή Τσιφλικούδια ανήκει στον Πανίκο Παναγή.

Η φωτιά, που προκάλεσε ζημιές οι οποίες υπολογίζονται στις 10 χιλιάδες λίρες, κατασβέστηκε από άνδρες της πυροσβεστικής υπηερεσίας Λεμεσού.

Το ξυλουργείο δεν ήταν ασφαλισμένο.


Ολοκληρώνουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε, ο καιρός θά ειναι κυρίως αίθριος. Τοπικά ομως δυνατό νά σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θά ειναιθ ασθενείς βορειοδυτικοί 2 εως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί στίς δυτικές περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 20 βαθμούς στό εσωτερικό καί στά δυτικά παράλια καί στούς 22 βαθμούς στά νότια παράλια.

Αυριο, ο καιρός θά ειναι καί πάλι κυρίως αίθριος μέ λίγες τοπικές νεφώσεις τίς απογευματινές ωρες.

Οι άνεμοιθά ειναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ τό πρωί καί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 εως 5 μποφόρ τό απόγευμα.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί τό απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 35 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 32 βαθμούς στά νότια παράλια καί στούς 29 βαθμούς στά δυτικά παράλια.

Στη Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 35 βαθμοί και η πιό χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 32 με 23, στη Λεμεσό 33 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 4 September 1996 - 13:05:24