Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-07

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τό αρπαχτικό της πρόσωπο δείχνει γιά άλλη μιά φορά η Αγκυρα.

Με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας της κοινότητας των Τουρκομάνων στο Βόρειο Ιράκ, η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ προσπάθησε να δικαιολογήσει την επικείμενη εισβολή τής χώρας της στο γειτονικό της κράτος.

Σήμερα η Τανσού Τσιλέρ συναντήθηκε μέ τόν πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, Μάρκ Γκρόσμαν στόν οποιο προσπάθησε νά δικαιολογήσει τίς επεκτατικές βλέψεις τής Αγκυρας.

Η Τανσού Τσιλέρ, ανέφερε προκλητικά στον κύριο Γκρόσμαν, ότι η Αμερικανική προστασία δεν πρέπει να αφορά μόνο τους Κούρδους, αλλά και τις Τουρκικές μειονότητες που κινδυνεύουν εξίσου- οπως ισχυρίστηκε- απο τα Ιρακινά στρατεύματα.

Απο την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρέσβης, απέφυγε να διευκρινήσει άν πράγματι οι Τουρκομάνοι υφίστανται διώξεις απο το Ιρακινό καθεστώς.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για τη ν δημιουργία νεκρής ζώνης στο Βόρειο Ιράκ και την μεταφορά με φιλικό, όπως αναφέρει η Αγκυρα, τρόπο των Κούρδων απο την περιοχή, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσσικής Κυβέρνησης.

Με δηλώσεις του, εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα Τουρκικά σχέδια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, ότι ένα τέτοιο βήμα, θα αποτελέσει σοβαρή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κυρίαρχου κράτους.


Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη κρίση στο Ιράκ και η αναμενόμενη τουρκική επεμβαση στο ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί τό κύριο αντικείμενο συζήτησης στό εξ'Υπουργών Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης πού συνέρχεται σήμερα σε άτυπη συνεδρία στην πόλη Τράλι της Ιρλανδίας.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί στην σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος και θα μεταφέρει την Ελληνική αντίθεση στις Τουρκικές μεθοδεύσεις.

Ο κύριος Πάγκαλος αναμένεται να εγείρει και το Κυπριακό, ενώ θα καταγγείλει τα προσχεδιασμένα επεισόδια στην Δερύνεια με την ανάμειξη των Γκρίζων Λύκων.


Ανέτοιμα να τοποθετηθούν στην εξαγγελία του προέδρου του ΔΗΚΟ να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας εμφανίστηκαν σήμερα όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Πρόεδρος τού ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης ανέφερε οτι τό κόμμα του θά δεί καί θά αξιολογήσει τά δεδομένα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν επηρεάζεται η πορεία της συγκυβέρνησης.

Ο ΔΗΣΥ, ειπε ο κύριος Μάτσης, ειναι πρωτεργάτης της συνεργασίας και θα είναι τό τελευταίο που θα θελήσει τήν διακοπή της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου τόνισε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει μία κυβέρνηση που θα προέλθει από τις προοδευτικές δυνάμεις.

Υπενθύμισε επίσης την συνεδριακή απόφαση του κόμματος, σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ, είναι ανοικτό σε διάλογο και συνεργασία και με όλους τους δυνατούς υποψηφίους.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δικαιολογώντας την πρόωρη εξαγγελία της υποψηφιότητας του, είπε ότι < br>αναγκάστηκε να προχωρήσει λόγω κάποιων πληροφοριών και φημών από εξωκομματικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ΔΗΚΟ θα υποστήριζε άλλες καταστάσεις.

Αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία της συνγκυβέρνησης, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις πιθανόν να διακοπεί η συνεργασία προσθέτοντας ότι τό ΔΗΚΟ εχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει συνεργασία στη βάση ενός κοινού πρόγραμματος στο Κυπριακό και στα κοινωνικο- οικονομικά θέματα, και με ένα υποψήφιο ο οποίος θα έχει τα εχέγγυα του πρότερου πολιτικού βίου.

Αν δεν υπάρξει σύγκληση επεσήμανε ο κύριος Λυσσαρίδης η ΕΔΕΚ θα διεκδικήσει την προεδρία με τον ίδιο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΔ Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι το κίνημα δεν έχει συζητήσει το θέμα, ενώ χαρακτήρισε την πρόωρη έναρξη της προεκλογικής περιόδο υ επιζήμια για την Κύπρου.

Ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών ή της διεκδίκησης της προεδρίας από τον ίδιο, ανέφερε ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθεί, αφού τα όργανα του κινήματος δεν ασχολήθηκαν με το θέμα.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέξης Γαλανός, ιδιαίτερα ενοχλημένος για την εξαγγελία του προέδρου του κόμματος, ανέφερε ότι ο κύριος Κυπριανού διακατέχεται από το σύνδρομο Ντε-Γκολ, αναφέροντας διάφορα παραδείγματα στα οποία συζητά και αποφασίζει χωρίς να ενημερώνει τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.


Τα πυρά των οργανωμενων Τουρκικων οργανώσεων της Αυστραλίας, δεχεται τις τελευταιες ημερες ο σκιώδης Υπουργός εξωτερικών της χωρας Λορι Μπρέρετον,

ο οποίος μέ ψήφισμα πού κατέθεσε στό Αυστραλιανό κοινόβουλιο ζητεί από την κυβερνηση της χώρας, να αναλαβει διεθνή πρωτοβουλια για επίλυση του Κυπριακού.

Το ψηφισμα αναμενεται να γίνει δεκτό απο κυβερνηση και αντιπολίτευση, γεγονός που ενοχλησε βαθυτατα τους Τουρκους.

Σε υπόμνημα που απεστειλαν οι Τουρκικες οργανωσεις στον Αυστραλό Πρωθυπουργό, υποστηρίζουν ότι με τό ψήφισμα απειλείται με διαίρεση η πολυ- πολι-τισμική κοινωνία της Αυστραλίας.

Ο κύριος Μπρερετον, δήλωσε πάντως οτι η επίθεση τόν αφήνει αδιαφορο και τόνισε θα συνεχισει την εκστρατεία του προκειμένου να αναλάβει η Αυστραλία διεθνη σταυροφορία με στοχο την επίλυση του Κυπριακού.


Τεράστια ζημιά στήν οικονομία τού τόπου καί στήν βιωσιμότητα τής Λιμενικής μας βιομηχανίας, εκτιμάται οτι θά επιφέρει η συνεχιζόμενη από χθές απεργία στό Λιμάνι τής Λεμεσού.

Οι λιμενικοί λειτουργοί οδηγηθηκαν στην αποφαση για απεργία αφού, οπως υποστηρίζουν, η Αρχη λιμένων παραβίασε την συμφωνία στελέχωσης διαφόρων τμημάτων.

Η απόφαση για την απεργια λήφθηκε σε χθεσινη έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ δεν αποκλείεται και η συνέχισή της επ'αόριστον.

Απο την απεργία επηρεάζονται νευραλγικά πόστα λειτουργίας του λιμανιού κυρίως οι φορτοεκφορτώσεις

και οι αποθήκες, και προκαλούνται ζημιες αρκετων χιλιάδων λιρων.


Ως εκ θαύματος γλύτωσαν το θάνατο δύο νέοι από σοβαρο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη το πρωί στην Λεωφόρο Κενετι στην Λευκωσια.

Πρόκειται για τον 19χρονο Εθνοφρουρό Γιάννο Ιωαννου και τη 17χρονη Βικυ Χατζηγεωργίου.

Το δυστύχημα συνέβει στις 4 και 20 το πρωί όταν αυτοκίνητο που οδηγουσε ο Ιωάννου με συνεπιβάτιδα τη Χατζηγεωργίου, στην προσπάθειά του να στρίψει σε πάροδο της Λεωφόρου Κένετι προσέκρουσε σε ηλεκτρικό πάσσαλο και ανετράπη.

Απο τη σύγκρουση οι δύο νέοι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ το αυτοκίνητο κατεστράφη ολοσχερώς.

Η κατασταση τής υγείας τους ειναι εκτός κινδύνου.


Μεγάλη πυρκαγιά πού ξέσπασε αργά χθές τό απόγευμα σε περιοχή τού χωριού Αγιος Γεώργιος Συλίκου κατέκαυσε περιβόλια μέ οπωροφόρα δένδρα, ελιές, αμπέλια καί άλλες καλλιέργειες εκτασης δύο καί πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Από τήν φωτιά, η οποία τέθηκε υπό ελεγχο γύρω στίς εννέα τό βράδυ, κατεστράφησαν επίσης αρδευτικά συστήματα καί μηχανές αντλησης νερού.

Στήν περιοχή επνεαν ισχυροί άνεμοι πού καθυστούσαν δύσκολο τό εργο τής πυρόσβεσης.


Εκτεταμένες ερευνες, μέ τήν βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων, γιά εντοπισμό οπλων καί εκρηκτικών υλών διεξήγαγε σήμερα η αστυνομία Λεμεσού.

Αντρες της Δυναμης, και της λιμενικής αστυνομίας, ερευνησαν αποθηκη στο Λιμανι ύστερα απο πληροφορίες ότι σε αυτη υπήρχαν οπλα και εκρηκτικές ύλες, χωρίς ομως νά ανευρεθεί οτιδήποτε.

Οι ερευνες θά συνεχιστούν καί τήν Δευτέρα, αφού η αστυνομία πιστεύει οτι οι πληροφορίες της ειναι βάσιμες.


Η Οργάνωση "Πίς" παρουσίασε σήμερα τήν μελέτη πού εχει ετοιμάσει γιά τόν Ακάμα σε συγκέντωση πού πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στό Λατσί.

Σκοπός τής μελέτης, ειναι η προστασία τού περιβάλλοντος καί η αειφόρος ανάπτυξη τών κοινοτήτων τής περιοχής.

Στή σημερινή συγκέντρωση παρευρέθηκαν ολες οι αρχές τής Πάφου καί οι κάτοικοι τών κοινοτήτων τού Ακάμα.


Δεκαεπτά τουλάχιστον άτομα έχασαν την ζωή τους απο το πέρασμα του τυφώνα Φράν που σάρωσε χθές τις ακτές της βόρειας και Νότιας Καρολίνας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα περισσότερα απο τα θύματα εχασαν τή ζωή τους απο τροχαία δυστυχήματα και απο εκριζώσεις δένδρων, ενώ στην Δυτική Βιρτζίνια, δύο άτομα πνίγηκαν, καθώς απο τις καταρρακτώδεις βροχές που ακολούθησαν το πέρασμα του τυφώνα.

Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί και στις γεωργικές καλλιέργειες.

Ο τυφώνας Φράν, που θεωρείται ως ο ισχυρότερος της θερινής περιόδου, πέρασε απο τις πολιτείες της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας,με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα.


Στην βελγική πόλη Χέσελτ, τελέστηκε σήμερα η κηδεία των δύο κοριτσιών, που έπεσαν θύματα απαγωγής και σεξουαλικής κακοποίησης απο την σπείρα παιδεραστών του Μάρκ Ντιτρού.

Τα πτώματα των δύο κοριτσιών δεκαεπτά και δεκαεννέα χρόνων, ανακαλύφθησαν θαμμένα την περασμένη εβδομάδα, κοντά σε σπίτι το οποίο ανήκε σε συνεργάτη του Ντιτρού.

Τέσσερα απο τα έξι θύματα απαγωγής του Βέλγου εγκληματία έχουν ήδη βρεθεί νεκρά.

Χθές, η Ευρωπαική Ενωση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο θα εισηγείται τή λήψη σκληρών μέτρων για την εξάλειψη της παιδεραστίας.


Ολοκληρώνουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε, ο καιρός θά ειναι κυρίως αίθριος μέ λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θά ειναι δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 εως 4 μποφόρ καί η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 18 βαθμούς στό εσωτερικό καί γύρω στούς 21 βαθμούς στά παράλια.

Αυριο, τοπικές νεφώσεις πού θα αναπτυχθούν γύρω στό μεσημέρι δυνατό νά δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες.

Οι άνεμοι θά ειναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς εως μέτριοι τό πρωί καί αργότερα θά ενισχυθούν σε δυνατούς 5 εως 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι ταραγμένη καί τοπικά τό απόγευμα μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 30 περίπου βαθμούς.

Στη Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 32 βαθμοί και η πιό χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 30 με 20, στη Λεμεσό 31 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 25 και


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 7 September 1996 - 13:05:31