Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-03

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν σήμερα το πρωί, με πυραύλους Κρουζ εγκαταστάσεις της Ιρακινής αεράμυνας στο Νότιο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η επιθεση έγινε εναντίον επιλεγμένων στόχων, με απόφαση του προέδρου Κλίντον.

Τόνισε επίσης ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν απο πολεμικά πλοία και βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Βητα 52 που βρίσκονται στη περιοχή του Κολπου.

Δυτικός αξιωματούχος στο Ντουμπάι δήλωσε οτι τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στον Κολπο, καθώς και δυο βομβαρδιστικά βητα 52 εκτόξευσαν 27 πυραύλους τύπου Κρουζ και Τομαχοκ στο Νοτιο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράκ.

Στην περιοχή του Κόλπου, είχαν απο μέρες συγκεντρωθεί Αμερικανικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρα.

Σε διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η σημερινή επιχείρηση είχε περιορισμένους στόχο υς και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την ενέργειά τους αυτή, θέλησαν να κάνουν τον Σάνταμ Χουσεϊν να πληρώσει για την επίθεσή του κατά των Κούρδων.

Τόνισε επίσης, ότι μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες δέν έχουν παρατηρήσει καμία αποχώρηση των Ιρακινών δυνάμεων από το Βόρειο Ιράκ, παρά την σχετική ανακοίνωση της Ιρακινής Κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράκ, Σάνταμ Χουσεϊν, κάλεσε την α ε ροπορία της χώρας του να θεωρούν ανύπαρκτες τις γραμμές απαγόρευσης βόρεια του τριακοστού έκτου παράλληλου και νότια του τριακοστού δεύτερου και να αντεπιτεθούν εναντίον όποιου δήποτε εχθρικού αεροπλάνου παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Η διοίκηση του Ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν 19, αναγνωρίζοντας ότι οι στόχοι της επίθεσης ήταν στρατιωτικοί.

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ μετέδωσαν πρώτοι από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Κύπρου, την είδηση για την Αμερικανική επίθεση.


Οι Δυτικοί σύμμαχοι σκοπεύουν να επεκτείνουν τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω απο το Νοτιο Ιράκ μεταθέτοντας την εγγύτερα προς την Ιρακινή πρωτεύουσα ανακοίνωσε σήμερα η Βρεττανία προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο το μεσημέρι.

Αξιωματούχοι του Φόρειν Οφφις διευκρίνισαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος, ο θύλακας ασφαλείας στο βόρειο Ιράκ, που έχει ως αποστολή την προστασία των Κούρδων και δημιουργήθηκε στο τέλος του πολέμου στον Κόλπο το 1991.


Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, στην Αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Βρεττανίας, Τζιών Μέητζορ, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του, στο μήνυμα που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι είναι απαράδεκτη η βαρβαρότητά του κατά αθώων πολιτών.

Από την πλευρά της, η Γαλλία, άν και είχε ειδοποιηθεί προηγουμένως για την Αμερικανική επίθεση, υποστήριξε πολιτική λύση του προβλήματος, ενώ η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του, τονίζοντας ότι η Ιρακινή επιθετικότητα δέν μπορεί να γίνει ανεκτή.


Συνήλθε σήμερα το Εθνικό συμβουλιο και προέβη σε εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Πιστεύεται επίσης ότι συζητήθηκαν και θεματα ασφάλειας, αφού παρέστη και ο αρχηγός της Κεντρικής υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκος Ιωάννου.

Το Εθνικό συζήτησε και το θέμα της προβολής σε διεθνή βήματα των δολοφονιών των δύο ηρωομαρτυρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Προκειται για την τρίτη συνεδρία του Εθνικού μετά τα τραγικά γεγονότα.

Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δηλωσε ότι στη σημερινή συνεδρία έγινε ανασκόπηση και αξιολόγηση τςη εσωτερικής κατάστασης σε σχέση με τα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για πράξεις αντιποίνων και αντεκδίκησης.

Δεν πιστεύω ε ίπε ο κυριος Κασουλιδης ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι Ελληνοκύπριοι θα προβούν σε τέτοιες ενεργειες.

Ο κυριος Κασουλίδης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν παροτρύνσεις της κυβέρνησης να μην έρχονται οι Τουρκοκυπριοι στις ελευθερες περιοχές και διαβεβαίωσε οτι η κυβέρνηση ανέκαθεν τους καλωσόριζε.


Ο Ραουφ Ντενκτας συνεχιζει την προσπάθεια αποποίησης των ευθυνων του για τα τραγικα γεγονοτα της Δερύνειας, διατυπωντας νεους γελοιους ισχυρισμούς.

Με το γνωστο του θρασος, υποστηριξε ότι πήγε στην περιοχη της Δερυνειας, δήθεν για να κατευνάσει τα πνεύματα και ότι καλεσε τους νεους να συμπεριφερθούν ψύχραιμα.

Φανερα ενοχλημενος από την πορεία υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος και απο την δηλωση του υπουργου Εθνικης Αμυνης, Γερασιμου Αρσενη, οτι ο Αττιλας θα φυγει και το Κυπριακό θα λυθεί, ο Ντενκτας καλεσε τον κυριο Αρσενη να παραδεχθεί, δήθεν, ότι η Κυπρος δεν ειναι και ουτε θα γινει ποτε Ελληνική.

Εξαλλου, ο αρχηγος του Εθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης Ζορλού Τορέ, χαρακτηρισε ως μεγαλη τιμη για το ψευδοκρατος την καθοδο των Γκριζων Λύκων στην Κυπρο.


Η Βελτίωση του κλίματος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Πύλας που διαταράχθηκε μετα τα τράγικα γεγονότα που δημιούργησαν οι Τούρκοι στην Δερύνεια ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Ελληνοκύπριος Κοινοταρχης, Χριστακης Αντωνίου και ο καλούμενος Τουρκοκύπριος κοινοταρχης Αχμέτ.

Η συνάντηση συνεκληθη απο τον τοπικό διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Για το ίδιο θεμα πραγματοποιήθηκε και χθες βραδυ ευρεία σύσκεψη.

Ο Κοινοτάρχης Πύλας δήλωσε ότι οι οκτακόσιοι Ελληνοκύπριοι και τετρακόσιοι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού, επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά


Εποικοδομητική και με θετικά αποτελέσματα, χαρακτήρισαν την σημερινή τους συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και η ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη ήταν η αναβάθμιση και αναδιάρθρωση Κυβερνητικών τμημάτων, η παράταση υπηρεσιών αφυπηρετούντων Διευθυντών και Ανωτέρων λειτουργών και το μισθολόγιο.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι η συνάντηση είχε θετικά αποτελέσματα, γεγονός που επιβεβαιώνει την καλή θέληση και των δύο πλευρών για επίλυση των εκκρεμούντων προβλημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, ανέφερε ότι στόχος των Υπαλλήλων, δεν είναι η εφαρμογή απεργιακών μέτρων, αλλά η εξεύρεση συναινετικής λύσης στα υφιστάμενα προβλήματα.


Μια ιστορική αναδρομή από την μέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ έκανε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην σημερινή διακήρυξη του νέου μανιφέστου του Κινήματος, συνδέοντάς το με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον που θα δώσει τη νέα πνοή στην Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα.

Ο κύριος Σημίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά ζητήματα και την βαλκανική πολιτική, με σημείο αναφοράς τον τουρκικό επεκτατισμό.

Τόνισε ότι οι 'Ενοπλες Δυναμεις βρίσκονται σε τετοιο βαθμό ετοιμότητας, που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιβουλή.

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ταχύρυθμη οικονομική αναπτυξη της Ελλάδας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανεργία την παιδεία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας κατά 3.5 τοις εκατό.


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις τρεις και τριάντα το μεσημέρι στην νεκρή ζωνη στον Αγιο Ανδρέα διπλα απο την Αγγλική πρεσβεία.

Η φωτιά που ξεκίνησε απο τα κατεχομένα εκδηλώθηκε στην κοίτη του ποταμού στην νεκρή ζώνη και κατεύκασε αγρια βλάστηση, ευκαλύπτους και καλαμιές.

Για την κατάσβεση της εργάστηκαν δυο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας ένα των κατοχικών δυνάμεων , εθνοφρουροί και ανδρές των Ηνωμένων Εθνων.

Η φωτιά τέθηκε υπο έλεγχο γύρω στις τέσσερεις και τριάντα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για το καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους, 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 30 στα βόρεια και δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 35 βαθμοί και η πιό χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 31 με 20, στη Λεμεσό 32 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 3 September 1996 - 11:05:26