Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-02

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κύπρος δεν είναι πλέον μακρυά απο την Ελλάδα, αλλά βρίσκεται στην καρδιά του Ελληνισμού, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε, μαζί με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου, Κωστα Ηλιάδη.

Χωρίς να αποκαλύπτει οτιδήποτε για την πορεία υλοποίησης του δόγματος, ο κύριος Αρσένης περιορίστηκε να αναφέρει ότι προχωρά με γοργότατους ρυθμούς, αλλάζοντας δραματικά το στρατιωτικό ισοζύγιο υπέρ του Ελληνισμού.

Τα υπουργεία 'Αμυνας της Κύπρου και της Ελλάδος συντονίζονται και στο πλαίσιο του νέου πενταετούς εξοπλιστικού της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του νέου εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο ενέκρινε ήδη το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στην Ελλάδα.

Το πρωί, εξ 'αλλου, ο κύριος Αρσένης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το απόγευμα επέστρεψε στην Αθήνα.


Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμου Αρσένη, αποτέλεσε πρωτοσέλιδο θέμα και στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, αποδεικνύοντας περίτρανα το κλίμα πανικού και ανησυχίας του κατοχικού καθεστώτος για την πορεία υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Η εφημερίδα ΟΡΤΑΜ γράφει ότι τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια με ζωντανές μεταδόσεις, λόγω της επίσκεψης Αρσένη, συνέχισαν τη μετάδοση, όπως αναφέρει, προκλητικών ειδήσεων.

Η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ, κυρίως, συνεχίζει η Ορτάμ, κτήμα της Εκκλησίας, προσπάθησε να προβάλει δραματικές σκηνές από την επίσκεψη Αρσένη.

Η Κίπρις, από την πλευρά της, εκφραστικό όργανο του Ντενκτάς, γράφει ότι ο Αρσένης ξέρασε μίσος, κατά την έκφρασή της, ισχυριζόμενη ότι προέβη σε πολεμοχαρείς προκλητικές δηλώσεις.


Η εκτίμηση για το έργο των αποδήμων, η ανάγκη συντονισμού των ενεργειών των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και των οργανώσεων των αποδήμων και η επισήμανση ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη η θυσία του Ισαάκ και του Σολωμού ήταν τα κοινά σημεία των χαιρετισμών, στην εναρκτήρια τελετή της ετήσιας συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι όσο προβαίνουμε σε παραχωρήσεις, τόσο πιο πολύ αποτυγχάνουμε και η λύση της δικαίωσης απομακρύνεται.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ μίλησε για την ανάγκη έναρξης εκστρατείας διαφώτισης, τώρα που η Τουρκία κυβερνάται από τους ισλαμιστές και συνεργάζεται, όπως είπε, με το τρομοκρατικό κράτος του Ιράν.


Σε πληρη κινητοποίηση βρισκονται οι διπλωματικες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, προκειμενου να ενημερωθούν οι ξενες κυβερνησεις για τα δραματικα γεγονοτα της Δερυνειας και να καταδειχθει η ευθυνη της Τουρκικής ηγεσίας.

Σήμερα ο Υπουργός εξωτερικών Αλεκος Μιχαηλίδης, επισκέφθηκε τον Προεδρο της Δημοκρατίας και του επέδωσε τον φακελο που ετοιμασε το Υπουργειο Εξωτερικών, βασει του οποιου τεκμηριωνεται ότι τα προσφατα γεγονότα ήταν προσχεδιασμενα απο την Τουρκική πλευρα.


Την θεση ότι τα Ηνωμενα Εθνη θα πρεπει να εξασκήσουν πίεση για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, εξεφρασε σήμερα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Ντιν Μπράουν.

Ο κύριος Μπράουν έγινε το πρωϊ δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνεχεια ο Αυστραλός επίσημος και η συνοδεία του μετεβησαν στην Ιερα Αρχιεπισκοπή οπου εγιναν δεκτοι απο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Αργότερα συνατήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλεκο Μιχαηλίδη, ο οποιος τον ενημερωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, οπως διαμορφωνονται μετα τα δραματικα γεγονότα της Δερύνειας.


Η Ελλαδα δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε επιβουλή, εναντίον της.

Την αυστηρή αυτή προείδοποιηση απηυθυνε προς την Τουρκία, ο

πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, λέγοντας ότι προμαχώνες του ελληνισμού αποτελούν ο Εβρος και η Κύπρος με ραχοκοκκαλιά το Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατιας, Μιλτιάδης Εβερτ, διεκοψε για λίγο την περιοδεία του και είχε στενη συνεργασία με στελεχη του κόμματος του, για την ολοκληρωση των εκλογικών συνδιασμών.


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενοψει των επικείμενων Αμερικανικών εκλογών, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, με τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και στενό συνεργάτη του Προέδρου Κλίντον, Μάϊκλ Δουκάκη.

Ο κύριος Δουκάκης, συνοδευόμενος απο τη σύζυγό του, έτυχε θερμής υποδοχής απο τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας.


Επικαλούμενος αναρμοδιότητα να επιρρίψει ευθύνες στα άτομα, τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία ως υποκινητές της δολοφονίας του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο θανατικός ανακριτής ανέγνωσε το πρωί το σύντομο και χωρίς λεπτομέρειες πόρισμα του.

Το πορίσμα, αλλά και ολόκληρη η θανατική ανάκριση, θα παραδωθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο οποίος και θα αποφασίσει την πορεία της υπόθεσης.


'Ολα τα Ιρακινά στρατεύματα, μαζί με τα βαρέα όπλα και το πυροβολικό, αποχώρησαν από το Ερμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, την οποία είχαν καταλάβει το Σάββατο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκονται στην πόλη.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της Ουάσινγκων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, υποστηρίζει ότι τα Ιρακινά στρατεύματα παραμένουν στην πόλη και προβαίνουν σε μαζικές εκτελέσεις στους δρόμους.


Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα τραπούν σε δυτικούς μέχρι βορειοδυτικούς μέτριους 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, τα βόρεια και τα δυτικά παράλια και στους 21 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα καταστεί αίθριος, ενώ το μεσημέρι αναμένονται λίγες μόνο αραιές νεφώσεις στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και αργότερα δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη σε όλες τις περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 29 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 34 βαθμοί και η πιό χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 32 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 20 και στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 2 September 1996 - 11:05:20