Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-12

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Λίγες μόνο ώρες από την άγρια και εν ψυχρώ δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, στη Δερύνεια, οι κατοχικές δυνάμεις προέβησαν σε νέα προκλητική ενέργεια.

Σήμερα το πρωϊ, οι Αττίλες απήγαγαν στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στα Στροβίλια, δύο πρόσωπα, ένα Ελληνοκύπριο και ένα Ελλαδίτη.

Πρόκειται για τον Κυριάκο Χαριδήμου, 26 ετών απο την Λεμεσό, διευθυντή της εταιρείας "Βάμος Μάουνταιν Στόουνς" και τον Ελλαδίτη Χρίστο Ζαχαρόπουλο 17 ετών, φιλοξενούμενο της εταιρείας.

Οι δυο απαχθέντες κατευθύνονταν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όταν έχασαν τον προσανατολισμό τους και πήγαν μέχρι το οδόφραγμα των Βρετανικών Βάσεων.

Οι Βρετανοί δεν τους σταμάτησαν και έφτασαν μέχρι το κατοχικό φυλάκιο, όπου και απήχθησαν από τους Ατίλες.

Οι αρχές της Δημοκρατίας καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.


Η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής σε διεθνή πολιτικά και δικαστηριακά σώματα, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας, για τον ιδιαζόντως ειδεχθή φόνο του Τάσου Ισαάκ, από εγκάθετους του κατοχικού καθεστώτος, κατά την διάρκεια της χθεσινής αντικατοχικής εκδήλωσης.

Στη δήλωση αυτή προέβει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο ανάκρισης για συμπλήρωση του φακέλλου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι μετακλήθηκε ο ιατροδικαστής Πέτρος Βανέζης για να διενεργήσει νεκροψία, τα στοιχεία της οποίας θα χρησιμοποιηθούν εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προσφύγει σε διεθνή σώματα. Ο κύριος Βανέζης φθάνει στην Κύπρο από της Βρεττανία, ξημερώματα Τρίτης, γι'αυτό και αναβλήθηκε η κηδεία του Τάσσου Ισαάκ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.


Αισθήματα συγκλονισμού, οργής και αγανάκτησης εξακολουθεί να προκαλεί στον απανταχού Ελληνισμό η εν ψυχρώ και άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στην Δερύνεια.

Το βάρβαρο έγκλημα,το οποίο κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες, διαδραματίσθηκε υπό τα απαθή βλέμματα των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνων.

Αυτόπτες μάρτυρες, ανέφεραν ότι οι εξαγριωμένοι Τούρκοι κτυπούσαν τον Ισαάκ στο κεφάλι για δεκαπέντε περίπου λεπτά, με ξύλα, πέτρες και σιδερένιους λοστούς.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ αναβάλλεται για αύριο, εφόσον έχει μετακληθεί στην Κύπρο ο ιατροδικαστής Πέτρος Βανέζης για να διενεργήσει νεκροψίας, ο οποίος αναμένεται αύριο τα ξημερώματα.

Της νεκρώσιμης ακολουθίας, η οποία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, θα προστεί ο Χωρεπίσκοπος Τρυμιθούντος κύριος Βασίλειος.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή καλεί όλους τους ιερείς της νήσου, να φροντίσουν όπως την ώρα της κηδείας κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες όλων των ναών της Κύπρου.

Η Τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ θα μεταδίδουν σε άμεση σύνδεση την ακολουθία.


Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Παραλιμνίου, γενέτειρα του Τάσου Ισαάκ, έχει κηρύξει σαρανταήμερο πένθος.

Σε σημερινό ψήφισμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου, εκφράζεται η αγανάκτηση για το μαρτυρικό θάνατο του Τάσου Ισαάκ.

Στο ψήφισμα, οι κάτοικοι του Παραλιμνίου καταδικάζουν με αγανάκτηση την οργανωμένη και βάρβαρη δολοφονία, που οργάνωσε και εξετέλεσε το κατοχικό καθεστώς, με οργανωμένους δολοφόνους που σκόπιμα συγκέντρωσε στην αποκλειομένη απο τον κατοχικό στρατό περιοχή, δίπλα στη νεκρή ζώνη όπου διεπράχθη το έγκλημα.

Ο Δήμος Παραλιμνίου ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εξ' αλλου, ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής, Πρωταρά, Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, τα Κέντρα Αναψυχής θα παραμείνουν αύριο κλειστά και θα αναρτήσουν πινακίδες εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα παραμείνουν κλειστά.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κάλεσε διαδοχικά στο Υπουργείο του, τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους οποίους και έθεσε το θέμα της εν ψυχρώ δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ.

Ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι είχε κατ αρχάς, μία πρώτη συζήτηση για τα διαβήματα που προβαίνει η κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η τιμωρία του δολοφόνου του Τάσου Ισαάκ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών, εκτός του επιτετραμένου της Γαλλίας που δεν θέλησε να μιλήσει, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό και την λύπη τους για τη δολοφονία.

Πρόσθεσαν ότι θα μελετήσουν τα επόμενα βήματα, αφού ερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η δολοφονία.


Με απίστευτα γελοίους ισχυρισμούς, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, προσπαθεί να δικαιολογήσει την εγκληματικά απαθή στάση που τήρησε κατά τα χθεσινά επεισόδια.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϊσέλ, τον οποίο κάλεσε στο γραφείο του ο Υπουργός Εξωτερικών, επέρριψε ευθύνες στην Κυπριακή κυβέρνηση, και υποστηρίξε ότι εάν η κυβέρνηση, έκανε ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τη δουλειά της, οι πολίτες δεν θα έμπαιναν στη νεκρή ζώνη και δεν θα δημιουργούνταν επεισόδια.

Ο κύριος Φεϊσέλ, πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν οι πληροφορίες για τι ακριβώς συνέβη και στη συνέχεια θα μεταβιβαστούν στη Νέα Υόρκη, για να αποφασιστεί τι θα γίνει μετά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ίδιο τον πρόεδρο του, για την εν ψυχρώ <br >δολοφονία.

Αναφέρθηκε στην μεταφορά στην Κύπρο, τρομοκρατών της φανατικής μουσουλμανικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, ενώ μέφθηκε και τη στάση των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι παρατηρούσαν την εν ψυχρώ δολοφονία, απαθώς, χωρίς να παρεμβαίνουν.


Η κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα τη θέση ότι παρενέβη για ακύρωση της τελικής φάσης της πορείας των μοτοσυκλεττιστών για να αποφευχθεί η κατάληψη της νεκρης ζώνης απο τους Τούρκους.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού εκπροσώπου, Σπύρου Αρότη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε πληροφορίες, τόσο απο την ΚΥΠ, όσο και απο την αστυνομία, ότι η πορεία των μοτοσυκλεττιστών θα παρεκτρέπετο και οι μοτοσυκλεττιστές θα εισέρχονταν στη νεκρή ζώνη.

Οπως αναφέρει ο κύριος Αρότης, τα θύματα από την χθεσινή αντικατοχιή εκδήλωση θα ήταν πολύ περισσότερα εάν έπαιρναν μέρος όλοι οι μοτοσυκλεττιστές σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες συνέπειες.

Επαναλαμβάνει επίσης ότι η Κυβέρνηση, θα προβεί διεθνώς, σε καταγγελία της Τουρκικής βαρβαρότητας.


Μετά τις εξηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχα άλλη επιλογή από τη ματαίωση της πορείας.

Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΛΟΓΟ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλεττιστών, Γιώργος Χατζηκώστας, επεξηγώντας ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι είχαν καταλάβει μέρος της νεκράς ζώνης στην Αχνα και ότι τεθωρακισμένα των κατοχικών δυνάμεων κινούντο απειλητικά στην περιοχή του Γερολάκκου.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο κύριος Χατζηκώστας, μου ήταν αδύνατο να αντέξω το βάρος μια ενδεχόμενης Τουρκικής επέλασης.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΜ, επιβεβαίωσε επίσης πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, ότι αφού διευθετηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες της Ομοσπονδίας, θα θέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, την παραίτησή του.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόβλεψη για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, τα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 19 στα βόρεια και δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους ως δυνατούς, 4 με 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στο εσωτερικό στους 38 βαθμούς, στα ανατολικά και νότια παράλια στους 33 βαθμούς και στα βόρεια και δυτικά στους 30.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 37 βαθμοί και η πιό χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 24, στη Λεμεσό 33 με 22, στην Πάφο και την Κερύνεια 30 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 12 August 1996 - 14:05:35