Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-13

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τεταμένη είναι η κατάσταση στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας.

Τα κατοχικά στρατεύματα ενίσχυσαν της θέσεις τους κατά μήκος της γραμμής Αττίλα, επανδρώνοντας τα φυλάκια τους με πέραν των τριών σκοπών.

Στα φυλάκια, τοποθετήθηκαν επίσης ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ αστυνομικοί του ψευδοκράτους, τόσο ένστολοι όσο και με πολιτική περιβολή, περιπολούν σ'όλο το μήκος της γραμμής.

Εντος της λεγόμενης νεκρής ζώνης, έχουν παραταχθεί δεκάδες ειρηνευτές, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στο οδόφραγμα συνεχίζουν να καταφθάνουν Ελληνοκύπριοι μοτοσυκλετιστές.


Αύριο στις έντεκα θα τελεστεί τελικά η κηδεία του δολοφονηθέντος Τάσσου Ισαάκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου, η κηδεία, η οποία αρχικά είχε προγραμμαστιστεί για τις τέσσερεις το απόγευμα, αναβλήθηκε λόγω καθυστέρησης στην διενέργεια της νεκροψίας επί της σωρού του δολοφονηθέντος.

Της νεκρώσιμης ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κύριος κύριος Χρυσόστομος.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή καλεί όλους τους ιερείς της νήσου, να φροντίσουν όπως την ώρα της κηδείας, κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες όλων των ναών της Κύπρου.

Η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ θα μεταδίδουν σε άμεση σύνδεση την ακολουθία.


Ακολουθώντας για μία ακόμη φορά την γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων, η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σιλβάνα Φόα, δήλωσε ότι η ευθύνη για τα γεγονότα της Δερύνειας, ανήκει στις αρχές της νήσου.

Αν και η Κυπριακή Κυβέρνηση παρατήρησε, έπεισε τους Μοτοσυκλεττιστές να μην προχωρήσουν, η Κυπριακή Αστυνομία ενήργησε με καθυστέρηση, όταν ομάδες διαδηλωτών, παραβίασαν πολλά σημεία της νεκρής ζώνης.

Εξισώνοντας τους άοπλους Ελληνοκύπριους με τους εξαγριωμένους και οπλισμένους με τσεκούρια, αλυσίδες και λοστούς, Τούρκους, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθών, δήλωσε ότι δεν είναι έργο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, να ελέγχει διαδηλώσεις.


Τη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις της εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Συλβάνα Φόα, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών, δηλώντας ότι απουσιάζουν ουσιώδη στοιχεία.

Ο κύριος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι ο κύριος Φεϋσέλ, εξέφρασε τη λύπη για την ερμηνεία που έτυχαν οι δηλώσεις του, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα να κηρυχθεί ανεπιθύμητος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η απόφαση για τη ματαίωση της πορείας ανήκει στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλεττιστών και όχι στον πρόεδρο Κληρίδη, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

Παρουσιάζοντας τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες ο κύριος Μιχαηλίδης, κατήγγειλε την συμμετοχή 3,000 τούρκων τρομοκρατών, της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Στεφάνου, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των αντικατοχικών εκδηλώσεων, τα Ηνωμένα Εθνη απαγόρευσαν την είσοδο της Κυπριακής Αστυνομίας στη νεκρή ζώνη για να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους διαδηλωτές.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, για μεροληψία υπέρ των Τούρκων, επεισημαίνοντας ότι οι κυανόκρανοι είχαν μέτωπο προς τους άοπλους Ελληνοκύπριους και δεν προσπάθησαν να ανακόψουν τους ένοπλους Τουρκοκύπριους.

Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι στην αίθουσα επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας, βρισκόταν αξιωματικός της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, που μπορεί να επιβεβαιώσει τις προσπάθειες που κατέλαβαν οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν διαφώνησε με τους χειρισμούς.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την λύπη τους, για τη βία που εκδηλώθηκε στη νεκρή ζώνη, και χαρακτηρίζουν την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ωμή εξόντωση ενός νεαρού Εληνοκυπρίου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Γκλίν Ντέϊβις, υπογραμμίζει ότι η τραγική αυτή βία, επισημαίνει την ανάγκη, όπως οι δύο πλευρές μειώσουν την ένταση κατά μήκος της νεκρής ζώνης και να κινηθούν προς άμεσες και συνολικές συνομιλίες για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Γκλιν Ντέϊβις, ζητούν να ξεκινήσουν κατ'ευθείαν Ελληνοτουρκικές ειρηνευτικές συνομιλιες, με σκοπό να τερματιστεί η διαίρεση της νήσου.


Η Γαλλική Κυβέρνηση, δια στόματος του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Υβ Ντουτριό, εξέφρασε έντονη λύπη για την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στην Δερύνεια, από τους Αττίλες.

Ο κύριος Ντουτριό υπενθυμίζει τη επιθυμία της Γαλλίας για οριστική λύση του Κυπριακού.


Την οργή του για την βάρβαρη δολοφονία του Τάσσου Ισαάκ, εκφράζει με συλληπητήριο τηλεγράφημά του, προς την οικογένεια του δολοφονηθέντος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η κτηνώδης δολοφονία του συζύγου και υιού σας, μου προκάλεσαν συγκλονισμό, αποτροπιασμό και βαθύτατη οδύνη, αναφέρει στο μήνυμά του ο κύριος Πάγκαλος.

Δηλώνω την οργή μου για το συμβάν και τιμώ το άδολο θάρρος του συζύγου και υιού σας, που τον ανύψωσε σε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία, καταλήγει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.


Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σπύρος Αρότης, σχολίασε σημερινά δημοιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η Εθνική Φρουρά, έχει την ικανότητα και θα υπεράσπιζε τη νεκρή ζώνη, εάν προσπαθούσαν να προελάσουν τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, στη διάρκεια της πορείας των μοτοσυκλεττιστών.

Ο κύριος Αρότης δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Εθνική Φρουρά, όπως και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός, θα υπεράσπιζε τα εδάφη του.

Το θέμα όμως, πρόσθεσε, είναι εάν θα έπρεπε να παρασυρθούμε σε πόλεμο με την Τουρκία χωρίς να έχουμε συμπληρώσει όλα όσα απαιτεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και χωρίς τη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης.


Η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για να αναγνωριστούν οι ύποπτοι και να εξακριβωθεί, περαιτέρω και κατά το δυνατόν, η διασύνδεση τους με την Τουρκία.

Αυτό δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, μετά την συνάντηση που είχε με τον ιατροδικαστή Πέτρο Βανέζη, ο οποίος μετακλήθηκε, για να διενεργήσει νεκροψία επί της σορού του Τάσου Ισαάκ.

Η συζήτηση του Γενικού Εισαγγελέα με τους δημοσιογράφους, αναλώθηκε, κατά το πλείστον, στη νομική πτυχή του θέματος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, διοργανώνει απόψε, και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Βρετανίας.

Οι ομογενείς στο Λονδίνο, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην πικετοφορία θα διαμαρτυρηθούν έντονα και θα καταδικάσουν τη στυγερή δολοφονία του 24χρονου Ισαάκ, από Τούρκους κουβαλητούς κατά τη διάρκεια της προχθεσινής αντικατοχιής πορείας.

Η Κυπριακή Εθνική Ομοσπονδία, θα αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζων Μέϊτζορ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι.

Η ίδια επιστολή θα επιδοθεί και στον πρέσβη της Τουρκίας, στο Λονδίνο.


Με ανακοίνωσή του, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα καταγγέλλει με οργή και αγανάκτηση τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γούσταβ Φεϋσέλ, για την σκανδαλώδη και απροκάλυπτη φιλοτουρκική συμπεριφορά που επέδειξε, αναφορικά με την βάρβαρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, από τα θηριώδη κτήνη της Ανατολίας, και ζητεί από την Κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες παραστάσεις για την άμεση απομάκρυνση του από την Κύπρο ως ανεπιθύμητο και επικίνδυνο πρόσωπο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΑΚ, ο κύριος Φεϋσέλ με πάσαν υποκρισία και αναίδεια επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση για τις θηριωδίες και τα στυγνά εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι, μπροστά στα μάτια και την πλήρη απάθεια των λεγόμενων Ειρηνευτών, τους οποίους εκπροσωπεί.


Οργανώσεις και σωματεία με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την βάρβαρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους εγκάθετους της Τουρκίας στα κατεχόμενα και υπογραμμίζουν τους κινδύνους που διατρέχει η Κύπρος από την κλιμακούμενη προκλητικότητα των Τούρκων.

Ο Δήμος Κυθραίας και η Συντονιστική Επιτροπή ευρύτερης περιοχής Κυθραίας, καλεί το λαό σε εγρήγορση και αγώνα προς τερματισμό της Κατοχής.

Η θυσία του Τάσου Ισαάκ, αλλά και του Στέλιου Παναγή τον οποίον πυροβόλησαν και άφησαν οι Τούρκοι να ξεψυχήσει αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσουν στο να ξυπνήσουμε πωρωμένες ή και αδιάφορες συνειδήσεις στη διεθνή κοινότητα και στα Ηνωμένα Εθνη.

Το σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια στην ανακοίνωσή του καλεί το λαό σε αυτοκριτική και αναφέρει ότι εάν πράγματι θέλουμε αγώνα για απελευθέρωση πρέπει λαός και ηγεσία να αλλάξουν γραμμή και συμπεριφορά, επαναξιολογώντας την κατάσταση και προ ωθώντας κοινή πολιτική και στρατηγική που να οδηγεί σε παλλαϊκό, αντικατοχικό και απελευθερωτικό μέτωπο.

Το σωματείο Ελεύθερη Μόρφου αναφέρει ότι η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ αποτελεί τεκμήριο με βάση το οποίο η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου θα πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις της για το Κυπριακό, την κατοχή, την λεγόμενη επαναπροσέγγιση, και την οσφυοκαμπτική πολιτική.

Στην Αθήνα, εξ' άλλου, οι Κύπριοι φοιτητές με τη συμμετοχή των ελλαδιτών συμφοιτητών τους καθώς και Κούρδων, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα και ακολούθως πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί παντού αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσαθα είναι ήρεμη και τοπικά μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία απόψε θα πέσει στους 20 βαθμούς στο Εσσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 22 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και σταδιακά θα καταστούν θαλάσσιοι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει αύριο στους 38 βαθμούς στο εσσωτερικό στους 34 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο ήταν 38 βαθμοί και οι πιο χαμηλοί 20.

Στη Λάρνακα 34 με 22 στη λεμεσό 35 με 20 στη Κερύνεια και τη Πάφο 31 με 19 και στο Πρόδρομο 21 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 13 August 1996 - 14:05:16