Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-20.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Καθοριστική για το μέλλον τής Αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό θεωρεί η Κυπριακή Κυβέρνηση την συνάντηση τού προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον, απο την οποία αναμένει ότι θα διαφανούν οι προθέσεις των Αμερικανών. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε την συνάντηση Κληρίδη-Κλίντον, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου,στον Λευκό Οίκο, ως το κρίσιμο ορόσημο τής Αμερικανικής πρωτοβουλίας. Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πανηγυρική έναρξη τής Αμερικανικής πρωτοβουλίας, αλλά σταδιακή εντατικοποίηση των προσπαθειών. Στο παρόν στάδιο οι διπλωμάτες των Αμερικανών, των Βρετανών, των Ηνωμένων Εθνών και τής Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, συνεχίζουν την διερευνητική τους προσπάθεια, ζητώντας να ενημερωθούν για τις θέσεις των δύο πλευρών στα κρίσιμα θέματα.
Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για επίλυση τού Κυπριακού εκτός από τις απευθείας συνομιλίες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει δοθεί, στην τουρκοκυπριακή πλευρά, το μήνυμα, ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί στους κόλπους της μια διαιρεμένη Κύπρο. Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα - όπου μετέβη για ιατρικές εξετάσεις - ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Υπουργό Εξωτερικών τής Τουρκίας Εμρέ Γκιονένσαϊ. Στο μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα " Γενί Ντουζέν" ο Ντεντκάς θα συναντηθεί σήμερα, με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ. Ο κατοχικός ηγέτης θα έχει επίσης επαφές με αρμοδίους τού Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η προώθηση τού ενιαίου αμυντικού δόγματος μάς ενισχύει πολιτικά τόνισε ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, συμμεριζόμενος τίς απόψεις τού ελλαδίτη ομολόγου του Θεοδώρου Πάγκαλου, ο οποίος ζήτησε ενίσχυση τής άμυνας με κάθε θυσία. Για τού λόγου το αληθές, ο κύριος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην ανησυχία τής Τουρκίας για την αμυντική μας θωράκιση και οργάνωση. Από την πλευρά του και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο υπογραφής αμυντικής συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επεσήμανε ότι η αξία μιας προφορικής συμφωνίας είναι η ίδια με μία γραπτή.
Επίκεντρο τής Ολομέλειας τής Βορειοατλαντικής Συνέλευσης που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα, ήταν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Ο Πρωθυπουργός τής Ελλάδος, Κώστας Σημίτης, στέλλοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ανέφερε ότι ο δρόμος τής επίλυσης διακρατικών διαφορών περνά από το Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης, στις περιπτώσεις που οι ισορροπίες διαταράσσονται με εδαφικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις δικαιωμάτων. Υποστήριξε επίσης, τη διεύρυνση τού ΝΑΤΟ προς ανατολάς αλλά προς τη νότια Ευρώπη, θέμα που τέθηκε και από τον Πρόεδρο τής Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη. Για τη σκληρή αλλά σαφή γλώσσα της διακρινόταν η ομιλία Κακλαμάνη η οποία προκάλεσε την αποχώρηση των Τούρκων βουλευτών. Ο Πρόεδρος τής Βουλής των Ελλήνων επέκρινε τη διαιώνιση τής τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και τις διαδοχικές και εντεινόμενες απειλές τής Τουρκίας κατά τού Αιγαίου. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ελληνοτουρκές διαφορές δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στην αξιοπιστία τού ΝΑΤΟ στη συνείδηση τού Ελληνικού λαού. Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων Κακλαμάνη, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αναφορές τού Γενικού Γραμματέα τού ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στα ελληνοτουρκικά. Ο κύριος Σολάνα αρνούμενος να πάρει θέση και θέτοντας Ελλάδα και Τουρκία στην ίδια βάση, αρκέστηκε να καλέσει τις δύο χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση των διαφορών τους.
Εικοσιτετράωρη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα, ο αρχηγός τού Τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά, στο πλαίσιο των αυξανομένων δεσμών των δυο χωρών, μετέδωσε το Τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Ο Τούρκος ναύαρχος θά επισκεφθεί ναυτική βάση στη Χάιφα και εργοστάσια κατασκευής πυρομαχικών, μετά από πρόσκληση τού Ισραηλινού ομολόγου του, υποστράτηγου Αλέξ Ταλ. Η επίσκεψη Ερκαγιά γίνεται ένα μήνα μετά την αποκάλυψη τής Τουρκο- ισραηλινής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που υπέγραψαν οι δύο χωρες τον περασμένο Φεβρουάριο. Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν τη συμφωνία αυτή ως προειδοποίηση προς τη Συρία και το Ιράν - δύο χώρες τις οποίες η Αγκυρα, έχει καταστήσει υπεύθυνες για την ενίσχυση των Κούρδων αυτονομιστων ανταρτών, που διεκδικούν αυτονομία στις νοτιοανατολικές πειοχές τής χώρας.
Διήμερη επίσκεψη στήν Αθήνα πραγματοποιεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ 'Αραφατ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή τής ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο 'Αραφατ έγινε ήδη δεκτός από τον Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο πρόεδρος Στεφανόπουλος εξήρε το ρόλο και την προσφορά τού Γιάσερ Αραφατ στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ενώ από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι είναι τιμή και για τον ίδιο αλλά και συνολικά για την Παλαιστίνη το γεγονός ότι γίνεται δεκτός από τον Ελληνα Πρόεδρο τής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε, επίσης, με έμφαση ότι στην Ελλαδα αισθάνεται ότι βρίσκεται μεταξύ φίλων.
Δέν είναι καινούργια η ιδέα για την σύσταση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, αλλά θέση την οποία υποστήριζε πάντοτε ο πρόεδρος Κληρίδης, εφόσον υπάρχει και πανεθνική πολιτική, δήλωσε σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ιδέα αυτή, σημείωσε ο κύριος Κασουλίδης, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, εάν υπάρξουν συγκλίσεις επί των βασικών αρχών τού εθνικού θέματος, που ήδη υπάρχουν, όπως είπε, καθώς και η ανάλογη ανταπόκριση από τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν τα γεγονότα θα υπο-βοηθούν προς αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος Κληρίδης, δεν θα διστάσει να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία.
Η κυβέρνηση καλωσορίζει την πρόταση τού προέδρου τού Δημοκρατικου Συναγερμού, Γιαννάκη Ματση, για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα εξετάσει το πρόβλημα τού ρουσφετιού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι καλωσορίζει την σύσταση οποιασδήπτε επιτροπής που θα εξετάσει κατά πόσον η κυβέρνηση Κληρίδη, σεβάστηκε την αρχή τής αξιοκρατίας. Πρόσθεσε ότι είναι περισσότερο καλοδεχούμενη η διαχρονική εξέταση τού προβλήματος, ώστε να φανεί σε σύγκριση, η κυβέρνηση Κληρίδη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 33 βαθμοι και η πιο χαμηλη 14, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 27 με 16, στην Λεμεσο 25 με 17, στην Κερυνεια και την Παφο 24 με 12 και τελος στον Προδρομο 21 με 12. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά θα σχηματισθεί κατά τόπους αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς μεταβλητούς, 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς. Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με μέτριους θαλάσσιους ανέμους, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 27 στα νότια και ανατολικά παράλια και τους 25 στα δυτικά και βόρεια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:54